Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kouluun vai ei?

Kaikkien huulilla pyörii 11.mai (=11.toukokuuta)! Huomenna se koittaa!!! Niin mikä? Vapaus. No vapaus tietenkin. Ei vaan, ei suinkaan. Virus on ja on edelleen, siitä ei päästä mihinkään! 🙁 Huomenna ei siis ole tiedossa juhlia, ainakaan toivon mukaan. Kyse on vakavasta asiasta, eikä sen tähden aihetta ole tarvetta juhlia missään määrin. Toivotaan siis, että kaikki kansalaiset ja asukkaat pysyvät huomenna edelleen housuissaan ja muistaisivat pitää turvavälejä… ja maskeja niille säädetyissä tiloissa..

Corona, Sortie, Main, Loupe, Analyse, Enquête

Korona Exit. Lähde: Pixabay.

Korona-arki alkaa huomisesta alkaen hieman muuttua. Ranskassa nimittäin aletaan purkamaan rajoituksia huomisesta 11.05.20 alkaen. Takana on melkein kaksi kuukautta kovia rajoituksia! Nyt tartuntamäärät ovat pikku hiljaa alkaneet laskea, niin kuin monissa muissakin Euroopan maissa. Rajoituksia aletaan purkamaan pikku hiljaa ja rajoituksissa on alueittain vielä hieman eroja. Alsace kuuluu vielä niin sanottuun punaiseen alueeseen, eli tarkoittaen sitä, että tehohoitopaikat ovat vielä aika täysiä ja tartuntojen määrä yleensä on suhteellisen suuri. Vaikka meidän alue on punaista, aletaan rajoituksia siltikin purkaa, tosin kevyin askelin onneksi.

 

http://www.leparisien.fr/resizer/13am_4TMuVYgoga1BISA9qW0j6E=/1082x1280/arc-anglerfish-eu-central-1-prod-leparisien.s3.amazonaws.com/public/77W4ZPJXIC6VVYFDI26XL2OMEY.jpg

Ranska ja koronavirus alueittain. Lähde: http://www.leparisien.fr/

Millä tavalla arjen sitten huomenna pitäisi muuttua? Osa ihmisistä palaa huomenna työpaikoilleen, mutta eivät suinkaan kaikki. Kotitoimistoa suositellaan edelleen suuressa määrin, jos se vain on mahdollista. Osa kaupoista avaa huomenna ovensa, esimerkiksi vaatekaupat ja kukkakaupat. Huomisesta alken saa liikkua jo hieman rennommin, eli hieman pidemmälle kävelylle saa jo lähteä useampi perheenjäsen samaan aikaan. Huomisesta alkaen ei myöskään tarvitse enää täyttää lappua kotoa poistumisen syistä ja kellonajoista. Elämä helpottuu siis ainakin jollain tapaa. Tulee tilaa hengittää hieman enemmän ja tämä on monelle varmasti se tärkein juttu. Maskeja tulee käyttää julkisissa kulkuvälineissä. Maskin jättäminen kotiin koituu kalliiksi, sillä tiedossa on 135 euron sakko! Maskeja suositellaan muutenkin käytettäväksi, mutta pakollisia ne eivät vielä ole (paitsi julkisissa kulkuvälineissä).

Kouluja avataan huomisesta alkaen. Koulukohtaisia eroja tosin on suuresti, koska koulujen kapasiteetit ovat niin erilaisia. Lasten kouluun palaaminen ei ole pakollista, vaan se perustuu niin sanottuun ”vapaaehtoisuuteen”. Vapaaehtoisuudella tarkoitetaan vanhempien päätöstä, asia ei suinkaan ole lasten päätettävissä. Heh! 😉 Kouluun palaaminen ei siis tule tapahtumaan ”normaaliin tapaan” niin, että kaikki luokat tulisivat paikalle. Hallituksen suosituksena on, että ensin avattaisiin tarhakoulun viimeinen luokka, eskariluokka sekä alakoulun neljäs luokka. Myöskin oppilasmääriin on asetettu rajoitteita, esimerkiksi alakouluihin tulisi ottaa maksimissaan 15 oppilasta/luokka ja tarhakouluihin 10 lasta/luokka, eli kaikki oppilaat eivät suinkaan ole menossa kouluun huomisesta alkaen. Luokissa oppilaiden turvavälit on pystyttävä takaamaan, joten tästä johtuen koko luokka ei voi mennä kouluun. Lasten ei tarvitse käyttää kasvomaskia kouluissa, mutta muuten hyvään hygieniaan kehotetaan entistä tehokkaamin.

Coronavirus : certaines écoles ne rouvriront que le 18 mai, les ...

Koululuokka Ranskassa. Lähde: https://www.francebleu.fr/infos

Meidän kylän kouluilta tuli nyt loppuviikolla selvennystä, miten koulujen avaaminen järjestettäisiin. Koululta on tullut jo pariin kertaan kyselyjä, että ovatko vanhemmat ylipäätään halukkaita laittamaan lapsiaan kouluun. Näiden tulosten perusteella on kouluilla varmasti sitten tehty jonkinlaista pohdintaa organisoinnin helpottamiseksi. Kyselyjen tuloksena on muodostunut käsitys, että suurin osa meidän kylän vanhemmista ei ole halukkaita laittamaan lapsiaan vielä tässä vaiheessa kouluun. Me myös vastasimme kielteisesti lasten kouluun menoon tässä tilanteessa. Monia vanhempia alueella varmasti askarruttaa se, että Alsace on vielä luokiteltu punaiseksi ja virus on vielä niin arvaamaton monelta osin. Meidän kylän kouluista ei kumpikaan koulu avaa oviaan huomenna. Neljäsluokkalaiset toivotetaan tervetulleiksi kouluun 18.5. alkaen, mutta tietyillä rajoitteilla. Seuraava luokka, meidän kylän tapauksessa, eskariluokka puolestaan halutaan ottaa vastaan koululla 25.5. alkaen. Muut luokat jatkavat koulua kotikoulun muodossa ainakin tämän toukokuun loppuun asti. Kesäkuusta ei ole vielä tietoa. Kesäkuun järjestelyt tiedotetaan varmasti vasta juuri ennen kuun vaihdetta. Ja, kuten todettua, perustuu kouluun meneminen kesäkuussa edelleen ”vapaaehtoisuuteen” (=vanhempien päätökseen, ei lasten 😉 ).

Mielenkiinnolla jään seuraamaan rajoitusten purkua ja ihmisten reagtioita täällä Ranskan Alsacessa. Toivon todella, että  virus ei jatkaisi lisääntymistään rajoitusten purkamisten jälkeen. Samoin toivon, että ihmiset pysyisivät edelleen rauhallisina ja muistaisivat etäisyyden pitämisen sekä muut edelleen voimassa olevat rajoitteet.

Mukavaa sunnuntai-iltaa lukijat! Pysytään terveinä! Pysytään mahdollisimman paljon edelleen kotosalla! 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply