Suomen suurin matkablogiyhteisö

Karanteenia takana 5 viikkoa

Aika juoksee ja karanteenia on takana meillä Ranskassa jo yli 5 viikkoa. 5 viikkoa!! Aika on tuntunut menevän ohi suhteellisen seesteisesti ja aika nopeasti. Onneksi. Päivää rytmittävät kotiaskareet, koulutyöt, työt ja ulkoilut omassa pihassa. Tällä hetkellä lapset ovat kevätlomalla, joten koulutöitä ei sen suuremmin ole. Toki pienen listan tehtäviä opettajat lähettivät sähköpostitse ennen lomien alkua, mutta listasta selviää aika pienellä aikavarauksella. Lapset ovat lomansa ansainneet, onhan tämä tilanne ollut heille todella poikkeuksellinen, mutta kuitenkin työntäyteinen.

Lapsemme eivät ole poistuneet kotipihalta yli 5 viikkoon. Ja kuin ihme, kukaan ei ole valittanut asiasta sanallakaan (ensimmäisen karanteenipäivän jälkeen! 😉 )!! 🙂 Onneksi näin! Pihamme aitaus luo lapsille rajat, joita ei saa ylittää. Viesti on mennyt hyvin perille. Lapset ovat nähneet muutamia koulukavereitaan kaukaa ja jutelleet heille aidan takaa tai parvekkeelta käsin. Ihan siis ilman ulkopuolisia kontakteja lapset eivät ole joutuneet olemaan. 🙂 Lisäksi tietysti videopuhelut auttavat arkea. 🙂

Viruksen torjumiseksi Ranskan Alsacessa kiristettiin ulkonaliikkumisrajoituksia entisestään eilisestä lähtien. Rajoituksia on muokattu jo useampaan otteeseen, jotta ihmiset ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden ja pysyisivät kotonaan. Toki edelleen sääntöjen rikkojia löytyy, mutta näin on varmasti jokaisessa maassa, joissa rajoituksia on asetettu. Joillekin kansalaisille sääntöjen noudattamatta jättäminen vain kuuluu asiaan tai rajoja halutaan kokeilla. Meidän lähikadulla näkyy ihmisiä välillä liian suurissa ryhmissä tai vääriin aikoihin. Samoin osa naapurustosta on innostunut tekemään puutarhatöitä ja polttamaan kotipihoissaan nuotioita hävittääkseen puutarhajätteitä, vaikka tämä on ehdottoman kiellettyä. 🙁 Paikallinen kunnankanslia muistuttelee aktiivisesti kyläläisiä säännöistä Facebookin välityksellä. Välillä viesti menee perille, välillä kuuroille korville. Noin yleisesti ottaen, tilanne kuitenkin kylällä lienee suhteellisen tasainen ja rauhallinen.

Hiljainen pääkatu.

Rajoitukset ovat nyt eilisestä alkaen aika tiukat ja niitä näkyy valvovan paikallinen poliisi entistä aktiivisemmin. Poliisiauto ajelee kerran päivässä tästä talomme ohitse ja katselee ympäristöön. Muusta en tietysti osaa sanoa, että missä kaikkialla poliisi kiertelee. Tällä hetkellä Alsacen asukkailla ei ole asiaa metsiin, lenkkipoluille tai pyöräteille. Leikkikentät ja julkiset puistot ovat olleet jo pidempään kielletyllä listalla. Pienellä lenkillä saa edelleen käydä, mutta liikkua saa vain jalkakäytävällä! Tämä jalkakäytävällä liikkuminen kuulostaa hieman hassulta, koska ne ovat usein kapeita ja vastaantulijoita saattaa olla, jolloin etäisyyden pitäminen saattaa olla hieman haastavaa. No, niin tai näin, liekö tässä säännössä ajateltu ulkonaliikkumisen valvontapuolta..?? Ulkonaliikkumisen tulisi rajoittua tällä hetkellä aamuyhdeksän ja iltakuuden väliin. Lenkille saa mennä kaksi henkilöä kerrallaan samasta perheestä ja korkeintaan 1 kilometrin päähän omasta osoitteesta. Kaiken kaikkiaan ulkonaliikkumisen tulisi kuitenkin olla mahdollisimman vähäistä ja turhaa lorvimista tulisi välttää. Muuten tulisi pysytellä tietysti kotioloissa. Omassa pihassa saa edelleen ulkoilla ilman sen suurempia rajoituksia, onneksi.

 

Lenkkipoluille ei ole tällä hetkellä asiaa!

 

Paikallinen leikkikenttä on kiinni. Kuva otettu ennen korona-arkea.

Tällä hetkellä rajoitukset ovat voimassa 11. toukokuuta 2020 asti. Koko maassa koulut ja monet yritykset pysyvät kiinni ainakin tuohon päivämäärään asti. Hieman ennen 11. toukokuuta saamme varmasti taas maan presidentiltä tietoa jatkosta. Alkaako rajoitusten asteittainen purkaminen mahdollisesti 11.05. jälkeen? Tilanteesta käydään jo kovaa arvailua. Tilannetta toivottavasti pohditaan monelta kantilta ennen päätöksentekoa! Paikalliselta koululta tuli jo jonkintapainen kysely, johon sai vastata jos halusi. Kyselyssä tiedusteltiin vanhempien valmiutta ja halukkuutta laittaa lapset kouluun 11. toukokuun jälkeen. Tiedustelu on siis vain jonkinlainen pieni kartoitus asiasta. Nähtäväksi jää, onko tällä tiedustelulla mitään vaikutusta itse päätöksenteossa ja kuinka moni tiedusteluun yleensä edes reagoi. Me osallistuimme tähän nettikyselyyn eilen illalla. Olemme itse vielä hieman miettivällä kannalla, monestakin syystä… pienet lapset, pienet luokkahuoneet, lasten etäisyydenpitotaidot, hygienia kouluissa, jne…  Tilanne Ranskassa on vielä tällä hetkellä aika vakava, onhan tartuntaan kuolleita valitettavasti jo yli 20.000. 🙁  Alsacessa tilanne on monia muita Ranskan alueita kriittisempi, alue kuuluu niin sanottuun punaiseen alueeseen. Jäämme seuraamaan tilannetta ja tulevaa päätöksentekoa. Kotikoulun jatkaminen ei kuulosta pienten lasten kanssa mahdottomalta, joten sinänsä nämä rajoitukset koulun osalta eivät meitä henkilökohtaisesti ”häiritse”.

Nyt jatketaan kotona oleilua ja pelataan rauhassa jalkapalloa ja muita pelejä. Jalkapallosta saa mukavasti lisää haasteita vain muuntelemalla hieman maalia…vaikka laittamalla jalkapallopaitoja maaliin roikkumaan ja yrittämällä osua niihin pallolla… 😉 varsinkin tuulisella säällä. Lasten mielikuvituksella ei onneksi ole rajoja!! 🙂 Tekemisen puutetta ei siis ole ja kun ilmakin on vielä mahtavan aurinkoinen ja keväinen, ei valittamiselle jää tilaa! Positiivisin ja sporttisin mielin eteenpäin!

 

Pysytään terveinä! Nautitaan kotioloista! 🙂 Mukavaa viikon jatkoa! 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply