Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kekseliäs ranskalainen – leipälaatikko

Korona-kriisi on, jatkuu ja syvenee. Valitettavasti!  Ranskassa on tartuntoja jo todella suuret määrät, eikä loppua tunnu vielä olevan näkyvissä. Koitetaan silti pysyä positiivisin mielin, pysyä kotona ja omassa kotipihassa. Aurinko onneksi paistaa meillä Alsacessa jo lämpimästi ja kevät alkaa puhjeta kukkaan pikku hiljaa. Kevään kulkua on ehtinyt nyt seurata jotenkin tarkemmin kuin koskaan aikaisemmin. Erilaisia herkkuja (omia ja leipomon) on myös ehtinyt nauttia jotenkin paremmin ajan kanssa. Ajan kanssa?? 😉 … tai no niin hyvin kun kotikouluilta, lastenhoidolta, etätöiltä ja kotitöiltä on suinkin vain ehtinyt.. 😉 Heh! No joka tapauksessa…

Ranskalaiset ovat kuuluisia leivistään, leivoksistaan ja muista sokerisista herkuistaan. Leipomot kuuluvat arkipäivään ja juhlaan. Ranskalaisten aamut alkavat usein leipomon tuotteilla maitokahvin kanssa. Lounaan jälkeen kahvipöydässä saattaa puolestaan olla mahtava pieni leivos todella mustan kahvin kera. Ja illallispöydästä löytyy myös yleensä jokin leipomon tuote; usein patonkia tai joku tummempi leipä. Leipomotuotteet kulkevat siis ranskalaisten mukana koko ajan, ilman leipomoita ranskalaiset eivät osaa toimia. Leipomoita löytyykin niin suurista kuin pienistäkin kylistä. Suuremmista kylistä ja kaupungeista leipomoita lyötyy tietysti useita ja tyyliltään hyvin erilaisia.

Nyt korona-kriisin aikaan leipomot saavat edelleen olla auki. Onhan leipomo niin sanottu välttämättömyys. Leipomojen aukioloja ollaan tosin saatettu hieman rajoittaa nyt pahan kriisin aikaan. Meillä paikalliset lähileipomot ovat auki vain aamuisin. Iltapäivisin ja iltaisin leipomot ovat kiinni. Leipomoon pääsee sisään kerralla maksimissaan vain kolme ihmistä, muuten jono jatkuu ulko-oven ulkopuolella. Ihmiset ovat onneksi pysytelleet rauhallisesti leipomon oven ulkopuolella eivätkä ole lähteneet poukkoilemaan sinne ja tänne. Etäisyyttä seuraavaan asiakkaaseen myös pidetään (ainakin suuremmaksi osaksi), onneksi! Näin siis ainakin täällä meidän kylällä ja lähikylissä.

Korona laittaa leipomot toki ahtaalle niin taloudellisesti kuin tuotannollisestikin. Ihmiset liikkuvat ulkonaliikkumiskiellon takia huomattavasti vähemmän ja tämä saa leipomot muuttamaan vakiintuineita tapojaan. Leipomot etsivät erilaisia ratkaisuja tämän kamalan korona-kriisin keskellä, miten pitää talous hallinnassa ja asiakkaiden vatsat täynnä? Naapurikylän leipomo tarjoaa leipomotuoteiden kuljetuksia, ei tietenkään suoraan kotiovelle vaan kuljetus tapahtuun niin sanottuun leipälaatikkoon, kotioven viereen.

Mikä sitten on tämä kummallinen leipälaatikko? Leipälaatikko on ollut markkinoilla jo jonkin aikaan, eikä sitä ole suinkaan valmistettu korona-kriisin takia. Leipälaatikko on kehitelty alunperin lähinnä vanhempien ihmisten tarpeisiin. Sellaisten ihmisten, jotka eivät välttämättä pääse enää liikkumaan päivittäin leipomoon. Nykyään ei jokaisessa pienessä kylässä myöskään ole enää leipomoa, joten välimatka leipomoon on joissain tapauksissa kasvanut useisiin kilometreihin ja se on osalle väestöä tietysti vaikeaa. Ranskalainen ei mielellään luovu leipomotuotteista, vaikka välimatka niiden saatavuuteen kasvaisikin! Tämä leipälaatikko toimii siis jonkinlaisena apuvälineenä, se on kuin avain tuoreisiin leivontaherkkuihin. 😉

Meilläkin on nyt leipälaatikko! Päätimme tilata leipälaatikon tämän koronan keskellä. Meistä se tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Näin omasta kodista ei tarvitse poistua joka aamu hakemaan leipää ja muita herkkuja. Samalla voimme paremmin vältellä mahdollisia viruksia. Oivallinen ratkaisu siis! 🙂

              

Mistä leipälaatikko tulee? Lähikylämme leipomon omistaja antoi ohjelappusen leipälaatikon tilaamiseen. Leipälaatikko tilataan internetin kautta eikä se toki tule leipomolta itseltään. Tilauksen jälkeen leipälaatikoiden valmistaja otti meihin sitten yhteyttä ja kertoi milloin hän toisi meille kyseisen laatikon. Näin koronan aikaan tilauksia on tullut valtavasti kertoi laatikoiden valmistaja ja jouduimmekin odottelemaan laatikon saapumista pienen tovin (ehkä reilun viikon). Ihan ymmärrettävää!! Leipälaatikko asennettiin postilaatikkomme viereen, tosin sisäpihamme puolelle. Laatikko on lukollinen, ettei kukaan ohikulkija vaan pääse kurkkaamaan laatikoiden sisältäviä herkkuja. Saatikka maistamaan niitä ja ottamaan mukaansa!! 😉 😉

Miten leipälaatikko sitten käytännössä toimii? Lähikylän leipomo on luonut omille nettisivuilleen tilauslomakkeen, jonne tilaukset voi laittaa. Tilaukset tulee lähettää ennen kuutta illalla, jotta tilaus saadaan varmistettua seuraavalle aamulle. Tilaaja voi tehdä samalla myös koko viikon tilaukset, näin tilauksen tekeminen ei jää unholaan minään päivänä. Helppoa! Tilatut tuotteet tulevat sitten leipälaatikkoon aamulla puoli seitsemän ja seitsemän välillä. Kätevää, näin tuore leipä on taattu joka aamulle eikä kotoa tarvitse edes poistua! Laatikosta maksetaan pientä vuokraa ja laatikosta pääsee helposti eroon niin halutessaan. Leipälaatikon omistaja ei siis ole leipälaatikon varsinainen omistaja vaan vain sen vuokrannut henkilö. 🙂

Leipälaatikkoon saapunut tilaus.

Leipälaatikko on mahtava juttu! Se on osoittautunut oikein sopivaksi ratkaisuksi tämän kriisin keskellä. Mitäpä ranskalainen ei siis tekisi varmistaakseen leipomotuotteiden saatavuuden! 😉 Herkuista ei tarvitse luopua edes koronan vallitessa! Kekseliäs ranskalainen! … ja hyvä niin! 🙂

Maukasta pääsiäisen jatkoa! Pysytään terveinä! Pysytään kotona! 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply