Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korona – tilanne kaupoissa

Korona on saanut ihmiset pikku hiljaa enemmän varpailleen niin meillä Ranskassa kuin kaikkialla muuallakin maailmaa. Eikä ihme, onhan kyseessä jotain kamalaa ja tuntematonta. Ranskassa ihmiset olivat suhteellisen rauhallisella mielellä vielä ennen presidentin ensimmäistä virallista puhetta koronaan ja rajoituksiin liittyen 12.03.2020. Ennen tuota puhetta osa ihmisistä jopa vähätteli koronan olemassaoloa. ”Eihän korona nyt tänne asti tule…” tai ”Koronalla luodaan vain hysteriaa yhteiskuntaan…” – kuului usein sanottavan korona-tilanteesta. Osa ihmisistä on toki ymmärtänyt tilanteen vakavuuden oikealla tavalla; tiedostaen vaaran, mutta antamatta kuitenkaan korona-hysterialle liikaa valtaa. Näin tilanne ja ihmisten ajatukset ovat varmaan olleet monessa muussakin maassa koronan alkuvaiheessa.

Tilannekatsaus kauppojen hyllyille. Ennen Ranskan presidentin ensimmäistä korona-puhetta tilanne kaupoissa oli todella normaali. Kaupoissa ei ollut nähtävissä minkään tapaista tuotteiden ja tavaroiden hamstraamista, vaan tarjolla oli kaikkea normaaliin tapaan. Toki varmasti mukaan on mahtunut muutama hamstraajakin, mutta se ei ollut vielä tullut näkyviin tuotteiden saatavuudessa. Viikonloppuna, heti torstaisen puheen jälkeen, tilanne hieman muuttui ja asiakkaiden kärryt tuntuivat täyttyvän jo hieman normaalia enemmän. Kotikoulujen alkaminen oli siis tuolloin jo tiedossa, eli sitä ajatellen ihmiset varmasti heräsivät keräämään enemmän tuotteita kärryihinsä. Kauppoihin kun ei ollut menemistä lasten kanssa.

Maanantaina 16.03.2020 tilanne kaupoissa muuttui radikaalisti, ainakin hetkellisesti. Tuona päivänä tuli nimittäin tieto, että ulkonaliikkumiskielto astuisi heti seuraavana päivänä (tiistaina 17.03.) voimaan. Tieto ulkonaliikkumiskiellosta sai ihmiset lähes hysteerisiksi. Ihmiset suuntasivatkin ennen presidentin toista virallista puhetta kauppoihin sankoin joukoin. Monille tilanne tuntui varmasti kuin ”maailman lopulta”, oli toimittava nopeasti ja heti! Kyynärpää-taktiikkaakin on kuullut käytettävän tuona päivänä, tiedä sitten totuutta… Joka tapauksessa mekin kävimme, tai paremmin sanoen mieheni kävi, tuona kuuluisana maanantaina ostoksilla. Kauppaan hän suuntasi töiden jälkeen. Ehdimme jo miettiä, kannattaako kauppaan enää töiden jälkeen edes suunnata. Tein kuitenkin tuttuun tapaani kauppalistan ja sitten mieheni lähti kokeilemaan onneaan. Tilanne kaupassa olikin jo aika kaoottinen ja ennennäkemätön! Asiakkaita oli tosi paljon, siis todella paljon normaalia enemmän! Osa hyllyistä oli jo tyhjiä tässä suuressa marketissa!! Tätä ennen olin nähnyt vain valokuvia muiden maiden kaupoista ja tyhjistä hyllyistä. Nyt sama tilanne oli ehtinyt meillekin asti!

 

Monet ihmiset ovat varmasti rynnänneet tuona kyseisenä maanantaina kauppoihin ilman minkäänlaista suunnitelmaa, tavoitteenaan vain saada paljon kaapin täytettä, ihan mitä vain. Ihmisten ostoskärryihin oli ensi tilassa tarttunut ainakin kuivatavaraa, siivousaineita, saippuoita, roskapusseja, siivoustarvikkeita ja yleensä kaikkea minkä voi säilöä kaapeissa pitkään. Ymmärrettävää, tuotteiden vanhenemiseen ei tarvitsisi kiinnittää suurta huomiota. Tuoretta tavaraa kaupassa oli vielä hieman paremmin jäljellä. Saimme kaupasta onneksi lähes kaiken minkä olin kauppalistaan kirjannut. Emme kuitenkaan ostaneet kauheaa kasaa tavaraa, sillä pidämme kotona muutenkin pientä ”kotivaraa” kuivaruoasta ja siivoustarvikkeista. Lapsiperheessä kun ei koskaan tiedä, miten paljon pyykkiä syntyy tai montako kertaa viikossa tai jopa päivässä lattiat täytyy puunata oikein olan takaa. Jos mies sattuu vielä olemaan reissun päällä, kun tilanne iskee päälle, niin senkin takia pieni kotivara on järkevä juttu. 😉

Päätimme pysyä tulevaisuuden osalta toiveikkaina, että tavaraa kaupoissa riittäisi jatkossakin. Toki tilanne voi muuttua nopeasti negatiiviseen suuntaan, sitten tarvitsee hieman soveltaa ja yrittää löytää ratkaisuja. Tilanne ruokakaupoissa on ollut näinä viime viikkoina onneksi vielä ihan kohtuullisen hyvä täällä Alsacessa, vielä ei huolta ole päässyt syntymään. Kaupoissa on saatavana paljon tuotteita, ei tietysti ihan kaikkea, mutta hyvin kuitenkin. Pulaa tuntuu olevan lähinnä käsisaippuoista, käsidesistä, kananmunista, joistain siivoustuotteista, halvemmista jauhoista, makaronista, wc-paperia ei ole suuria määriä enää tarjolla jne. Osa hyllyjen tyhjyydestä on kuitenkin vain hetkellistä, tilanne elää koko ajan. Emme kuitenkaan voi valittaa tilanteesta ainakaan tällä hetkellä millään tavalla. Olemme todella onnellisessa asemassa, että kaupasta saa tavaraa monipuolisesti!

Ruokakaupat ovat toki joutuneet tekemään jonkin verran muutoksia palveluihinsa. Ranskassa esimerkiksi tuore kalatiski on tärkeä osa ruokakaupassa käyntiä. Kalatiskiltä ostetaan mitä ihanampia herkkuja ravuista äyriäisiin ja mitä monenlaisimpiin kaloihin. Meillekin kalatiski on tärkeä juttu ja sieltä ostetaan ainakin kerran viikossa jotain. Nyt ruokakaupat ovat laittaneet tuoreet kalatiskinsä kiinni tai näin on ainakin toimittu tässä meidän alueen kaupoissa. On tietysti ihan loogista, että tiskit ovat kiinni, koska kaloja ei varmasti tämän koronakriisin aikana ole saatavilla normaaliin tapaan. Ranskalaisille kalatiskeille tuotteita tulee niin monesta maasta, että tällä hetkellä kalojen tuonti maahan ei varmasti ole edes mahdollista entiseen tapaan, jos ollenkaan. Lihatiskit sen sijaan ovat vielä auki, mutta lihantuotanto on tietysti usein mahdollistettavissa paikallisin toimin. Lihatiskit pysynevätkin auki myös jatkossa.

Tilanne on vaikea joka puolella maailmaa. Nyt täytyy osata nauttia niistä kuuluisista pienistä asioista, kuten jauhopussin saatavuudesta tai pakastekalasta, siivousaineesta tai monikäyttöisestä etikasta. 😉 Pysytään terveinä! Pysytään kotona! Näillä sanoilla, mukavaa viikonloppua kaikille!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply