Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ulkonaliikkumiskielto – melkein viikko takana

Ensimmäinen viikko on nyt takana kotikoulua. Melkein viikko takana ulkonaliikkumiskieltoa. Viikko on ollut kaikille jollain tapaa vaikea. Uuteen tilanteeseen totuttelua ja tilanteen hyväksyntää. Nyt on näin. Monenlaisia tunteita, todella laidasta laitaan. Monenlaisia keskusteluja, niin kasvotusten (5 metrin etäisyydeltä omasta pihasta käsin) kuin puhelimitsekin tai sosiaalisen median välityksellä. Viikko on ollut siis hyvin poikkeava koko maassa. Sama tilanne on tietysti jo monessa muussakin Euroopan maassa tällä hetkellä.

Maanantaina iltakahdeksalta istuimme television ääreen, niin kuin varmasti suurin osa Ranskaa. Ranskan presidentti Macron oli silloin äänessä. Kunnallisvaalit oltiin juuri saatu alkuun viime viikon sunnuntaina ja nyt ensimmäisen kunnallisvaalikierroksen jälkeen oli jälleen pakottava tarve saada korona-tilanteeseen selkeyttä koko maan tasolla. Kuten odottaa saattoi, julisti presidentti Macron koko maahan ulkonaliikkumiskiellon. Ulkonaliikkumiskielto laitettiin voimaan tiistaina 17.03.2020 klo: 12.00 alkaen! Tätä kieltoa oli osattu odottaa, mutta edelleen kysymys kuuluu, tuliko päätös liian myöhään kansalaisten terveyden kannalta?? Aika näyttää asian todellisen laidan. Tartuntoja on joka tapauksessa jo suuret määrät! 🙁 Menikö politiikka tällä kertaa kansalaisten terveyden edelle? Niin, se jää nähtäväksi.

Mitä sitten tarkoittaa ulkonaliikkumiskielto? Ulkonaliikkumiskielto alkoi siis tiistaina. Suurin osa ihmisistä oli töissä vielä tiistaina aamupäivällä, mutta jäivät lounastauon jälkeen koteihinsa. Ei tosin kaikki, osa ihmisistä jatkoi töitä toimistoissaan vielä tiistai-iltaan asti ja jäi vasta keskiviikkona kotiin. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa koko maassa vähintään kaksi viikkoa. Presidentti kertoi, että vain välttämättömät asiat, kuten ruokakaupassa käynti, apteekkireissu tai lääkärivisiitti, olisivat sallittuja. Hän myös sanoi, että koiran omistajat saisivat toki edelleen ulkoiluttaa koiriaan, mutta vain koiranomistaja yksin saisi tehdä pienen kierroksen lemmikkinsä kanssa. Samoin presidentti totesi, että omasta kunnostaan saisi pitää huolta, esimerkiksi hölkkääminen tai pyöräily YKSIN olisi edelleen sallittujen asioiden listalla. Kaikki urheilu ryhmässä olisi ehdottoman kiellettyä. Omassa omakotitalon pihassa saisi edelleen liikkua ja ulkoilla, mutta naapuria lähelle ei tulisi mennä. Välimatkaa seuraavaan tulisi olla vähintään pari metriä, mielummin enemmän. Ulkonaliikkumiskiellon rikkojille olisi tarjolla sakkoja, varoitti presidentti puheensa lopuksi! Presidentin puhe laittoi monet ihmiset ajattelemaan, ainakin jollain tasolla. Mitä puhe käytännössä tarkoittaisi?? Onko presidentti oikeasti tosissaan?? Niin. Kyllä, ulkonaliikkumiskielto olisi nyt uusi tavallinen arki, ainakin hetken aikaa. Miten pitkään? Sitä ei tiedä kai kukaan vielä tässä vaiheessa.

Lähde: https://ville-mezeray.fr/actualite

Tämä kuluva viikko on ollut sään puolesta aivan mahtava. Lämmin ja aurinkoinen, juuri ulkoilulle ihanteellinen sää. Tämä mahtava sää on laittanut ihmiset sekaisin, monellakin tapaa! Ihmiset Ranskassa eivät nimittäin ole pysyneet kotonaan presidentin pyynnöstä huolimatta! Suurista kaupungeista on kantautunut valokuvia suurissa ryhmissä ulkoilevista ranskalaisista, elämästä nauttivasta kansasta! Korona oli monelta jäänyt aivan unholaan, jonnekin auringon säteiden taakse tai ties minne. Eihän korona nyt näin kauniilla kelillä leviäisi, saattoi moni ajatella! Niin. Valitettavasti korona-tilanne on vain pahentunut tämän viikon aikana! Todettuja tartuntoja on jo joka puolella maata ja runsain luvuin! Valitettava tosiasia! Miten ihmiset saadaan pysymään kotonaan? Siinä varmasti aihetta useammallekin blogille…

Meidän pienellä kylällä suurin osa kansalaisista on ottanut presidentin pyynnön todesta ja ihmiset ovat pysyneet sisätiloissa tai omissa pihoissaan. Joitakin yksittäisiä ryhmiä on näkynyt kaduilla, muttei suuremmin. Onneksi! Tilannepäivityksiä kuulee kylän muilta asukkailta puhelimitse tai sosiaalisen median välityksellä. Itsehän en tietysti pysty seuraamaan kuin omaa kotikatuamme ja toteamaan tilannetta siltä osin.

Omat lapsemme ovat olleet päivittäin pihassa leikkimässä. Onneksi heille tämä ulkonaliikkumiskielto on käynyt järkeen, eivätkä he ole edes yrittäneet rientään pois omasta pihasta. Trampoliini ja jalkapallo ovat olleet tämän viikon kulmakiviä, niiden avulla arki on pysynyt onneksi suhteellisen tasaisena ja energiaa on saatu purettua! Naapurin lapsille on huudeltu aitojen takaa, muttei muuten. Onneksi lapset ovat ottaneet tilanteen todesta! Toivotaan, että tilanne jatkuu näin. Sillä tottakai odottavan aika on pitkä, kavereita olisi mukava nähdä, mutta milloin? Sitä ei kukaan osaa sanoa.

         

 

Kotikoulua on takana viikko. Miten se sujui? Mitä ongelmia tuli esiin? Siitä seuraavassa blogissa.

Pysykää terveinä! Mukavaa alkavaa viikkoa!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply