Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koronaa, kieltoja, sulkemisia, kotitoimistoja…

Viikonloppu oli täynnä lähinnä koronaa ja politiikkaa, erityisesti politiikkaa. Ranskassa kunnallisvaalien ensimmäinen kierros pidettiin nimittäin eilen sunnuntaina. Eilinen päivä valkeni meillä Alsacessa hyvin lämpöisenä ja aurinkoisena. Ihmisiä oli paljon liikkeellä heti aamusta alkaen, lähinnä kävellen, olihan sää mahtavan leppoinen. Ihmisiä kokoontui eilen siis suurin joukoin samaan tilaan, koronasta piittaamatta. Äänestäjät olivat tosin varustautuneet omin kuulakärkikynin äänestystilaisuuteen, kuten kunnan toiveena oli. Korona unohtui hetkeksi lähes kokonaan, olihan kyseessä tärkeä paikallinen vaali! Paikallisvaaleista meidän kylällä syntyi kahden leirin taistelu, joten keskustelu kävi suhteellisen kiivaana. Tai onhan keskustelu käynyt kuumana jo viimeiset pari kuukautta, mutta eilen oli tietysti erityinen päivä tältä osin! Meidän kylällä listoja oli siis vain kaksi, joten kunnallisvaalit ratkesivat jo ensimmäisellä kierroksella. Toiselle kierrokselle ei enää ole tarvetta, onneksi. Onneksi siksi, ettei koronaa ja kunnallisvaaleja tarvitse enää laittaa rinnakkaisasetteluun, vaan nyt voidaan keskittyä koronaan ja sen taltuttamiseen. Suuremmissa kaupungeissa tilanne on toinen, sillä toinen vaalikierros on tarpeellinen (kuuleman mukaan ehkä jopa kolmaskin kierros). Toisen vaalikierroksen ajankohdasta ei ole vielä varmuutta, alkuperäissuunnitelman mukaan toinen kierros piti käydä 22.03.2020 eli nyt tulevana sunnuntaina. Toinen kierros luultavastikin siirretään tulevaisuuteen, nähtäväksi jää. Odotetaan lisätietoja.

Kunnallisvaalit 2020. Lähde: https://www.francebleu.fr/infos/politique

Nyt kun kunnallisvaalit saatiin käyntiin ja osassa maata jopa päätökseen, voimme jälleen keskittyä koronaan. Paljon on tapahtunut viime perjantain jälkeen. Hallitus on suunnitellut uusia voimakkaita toimenpiteitä viruksen taltuttamiseen. Osa työpaikoista on siirtynyt kotitoimistoihin, muttei suinkaan (todellakaan) kaikki! Tulossa on muun muassa kauppojen sulkemisia ja ulkonaliikkumiskieltoja. Tänään illalla kahdeksalta istumme jälleen television ääreen kuuntelemaan, kun maan presidentti Macron kertoo tulevista toimenpiteistä tarkemmin. Kuulopuheiden mukaan huomenna illalla kuudelta astuu voimaan ulkonaliikkumiskielto. Ulkonaliikkumiskieltoja tullaan mitä luultavammin vartioimaan poliisin ja armeijan toimesta. Kaupoista pidetään auki ilmeisesti vain ne tarpeellisimmat, eli ruokakaupat, bensa-asemat, apteekit ja muut, jotka ovat niin sanotusti elintärkeitä. Tästä kaikesta tarkennusta tänään illalla.

Tästä maanantaista alkaen koulut, päiväkodit ja yliopistot ovat siis kiinni. Lapset ovat kotikoulussa. Meidän kylällä läksyjä alakoululaisille jaettiin vain tälle viikolle. Tulevasta ei ole tietoa. Opettajat eivät itsekään osanneet sanoa perjantaina tilanteesta sen enempää, joten jäämme odottamaan. Melkein varmaa kuitenkin on etteivät koulut, päiväkodit ja yliopistot nyt vielä yhden viikon karanteenin jälkeen aukea! Kotikoulu aloitettiin tänään ja lapset tekevät koulutehtäviä omaan tahtiinsa. Perjantaihin mennessä osa tehtävistä on palautettava koulun postilaatikkoon, josta opettaja ne sitten käy hakemassa korjaamista varten. Tarhakoululaisille ei jaettu mitään tehtäviä, joten he saavat ”lomailla” ja ottaa hieman rennommin, siis siltä osin kun se tässä tilanteessa yleensä on mahdollista!

Koulut kiinni. Lähde: http://ecolematernelleelsatrioletmitry.over-blog.com/

 

Alakouluisen reppu pullotti perjantaina.

 

Tänään lapset leikkivät vielä (yhden) naapurin lasten kanssa, vuoroin meidän pihassa, vuoroin heidän pihassa. Ohjelmassa on ollut jalkapalloharjoituksia, trampoliinia, kasvitieteellisiä tutkimuksia ja paljon muuta! Onneksi sää on mitä mahtavin vuodenaikaan nähden, joten pihalla viihtyy enemmän kuin paremmin. Huomisesta lähtien tilanne saattaa olla siis jo aivan toinen. Ehkä lapset eivät saa huomisesta alkaen enää mennä/tulla toisten pihaan, odotamme tästä tarkempia tietoja tänään illalla kahdeksalta. Sen jälkeen täytyy miettiä, miten selittää tilanne lapsille mahdollisimman ymmärrettävästi, muttei kuitenkaan liian tiukalla äänensävyllä. No, eiköhän siitä selvitä! Luotan lasten yhteistyöhaluun tässä tilanteessa! 😉 Toisaalta, onneksi on oma piha johon voi mennä, ettei tarvitse olla sisätiloissa koko aikaa! Valittamiselle ei siis todellakaan jää tilaa, kun ulkoilu voidaan kuitenkin mahdollistaa. 🙂

Monet paikalliset terveysalan ihmiset ovat todenneet, että Ranskassa on ryhdytty rajoituksiin todella myöhään. Virus on päässyt leviämään jo pitkälle, tämän päivän tiedon mukaan testattuja tartuntoja koko maassa on jo 5.423 (lähde: https://sante.journaldesfemmes.fr/). Todellisuudessa tartuntoja on tietysti jo suuresti enemmän, koska kaikkia ei enää testata! Olikohan rajoitusten odottelun taustalla kenties politiikka? Ehkä kunnallisvaalit? Totuutta emme varmaan koskaan saa selville. Nyt voimme vain odotella, pysytellä sisätiloissa ja kotipihalla. Ja, nähtäväksi jää myöskin se, että pysyvätkö ihmiset oikeasti sisätiloissa ja omilla piha-alueilla, jos ulkonaliikkumiskielto astuu huomenna voimaan. Katsotaan. Tilanne on kaikille uusi, niin kuin kaikissa muissakin maissa!

 

Pysykää terveinä! Juokaa kuumaa hunajateetä ja syökää valkosipulia! Kuulemisiin!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply