Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korona sekoittaa päiväjärjestystä

Eilen illalla kahdeksalta asetuimme television ääreen kuuntelemaan uutisia. Silloin tuli tärkeää tietoa koronaan liittyen. Äänessä tuolloin iltakahdeksalta oli nimittäin Ranskan presidentti Macron. Presidentti ilmoitti puheessaan, että kaikki koulut, päiväkodit ja yliopistot suljetaan koko maassa maanantaista 16.03.2020 alkaen! Samoin yli 100 henkilön massatapahtumat ovat kiellettyjä maanantaista alkaen!

 

Lähde: Pixabay

 

Keskustelu koronasta on kiihtynyt viime päivien aikana täällä Alsacessakin, koska tartuntoja on tullut paljon lisää. Vähitellen ihmiset alkavat keskustelemaan aiheesta enemmän. Tähän asti keskustelu meidän kylällä on ollut aika rauhallista, ilman mitään paniikin piirteitä. Eilisen presidentin puheen jälkeen aiheesta keskustellaan nyt huomattavasti enemmän. Presidentin eilisellä puheella on tottakai vaikutuksia monen ihmisen arkipäivään. Samalla ihmiset ovat heränneet kysymään, suljetaanko koulut ja päiväkodit kuitenkin liian myöhään? Onko koronavirus päässyt jo etenemään liian pitkälle? Voidaanko koulujen ja päiväkotien sulkemisella vielä estää jotenkin viruksen leviämistä? Kasa avoimia ja vaikeita kysymyksiä!

Tänään perjantaina 13.03.2020 lapset ovat siis vielä koulussa ja pikkulapset päiväkodeissa. Meidän kylällä kaikki lapset tuntuivat tulevat kouluun. Rehtorin toiveena oli myös, että kaikki tulisivat kouluun, sillä tänään jaetaan kouluissa kotitehtävät seuraaville viikoille. Samalla lapsille selvitetään tilannetta hieman tarkemmin. Toisaalta opettajilla ei ole juurikaan sen enempää tietoa koulujen sulkemisesta kuin mitä uutisissa eilen kerrottiin. Vielä on siis epävarmaa, miten kauan koulut ja päiväkodit pysyvät kiinni. Sulkemisen yhteydessä puhutaan silti vähintään kahdesta viikosta. Tartuntatilannetta tietysti seurataan ja päätöksiä jatkosta tehdään sen mukaan.

Tässä tämän hetkinen tartuntatilanne (lähde: https://sante.journaldesfemmes.fr/maladies):

Koko Ranska: 2.882

Alsace: 467 (108 Pohjois-Alsace ja 359 Etelä-Alsace)

 

Lähde: https://www.francebleu.fr/infos

 

Ranskassa on paikalliset vaalit tulossa nyt tulevana sunnuntaina. Monet haluavat lähteä äänestämään ja vaaleja ei todellakaan ole peruttu tai siirretty tulevaisuuteen. Monet poliitikot ovatkin todenneet, että vaikka koulut ja päiväkodit suljetaan, voivat ihmiset lähteä hyvillä mielin äänestämään sunnuntaina. Äänestystapahtuma on jollain tapaa tietysti suuri massatapahtuma, paikkakunnan koosta riippuen. Joka tapauksessa monet ihmiset ovat samaan aikaan äänestyskopeilla ja koskettelevat samoja pöydänpintoja ja ovenkahvoja. Koronavirusta ei kuitenkaan ilmeisesti koeta tässä tapauksessa uhkana  – kysymys kuuluukin, että onko tämä vain politiikkaa? Onko politiikka tärkeämpää kuin ihmisten terveys? Asiasta voi tottakai olla montaa mieltä…  Meidän kylällä ihmisiä on pyydetty tuomaan oma kynä mukaan äänestyskoppiin. Tämän tavan ihmiset ovat hyväksyneet ilmeisen hyväksi käytännöksi ja kysymyksiä on lähinnä käyty kynän musteen väristä – tuleeko kynän musteen olla musta vai sininen, jotta ääni hyväksytään. Luultavasti valtaosa kyläläisistä lähtee siis sunnuntaina liikkeelle kynä kädessä. Samoin tapahtuu varmaan myös muissa ranskalaisissa kaupungeissa ja pikkukylissä. Nähtäväksi se tietysti jää, mutta tältä se ainakin nyt tänä päivänä vaikuttaa. Seurataan tilannetta.

Paikalliset vaalit. Lähde: https://www.magnylehongre.fr

 

Asumme täällä Alsacessa lähellä Saksan rajaa. Keskiviikosta lähtien raja-alue on ollut kuuma keskustelun aihe. Alsace on ollut niin sanottua punaista aluetta jo hetken aikaa, rajan toisella puolella Saksassa tilanne ei ole vielä niin paha kuin täällä meillä. Saksasta päin onkin tullut toive, että ranskalaiset välttäisivät Saksaan menoa, jotta virus ei tulisi niin voimalla rajan yli. Ihan ymmärrettävää. Ranskan ja Saksan välinen raja ei siis ole kiinni, mutta jonkinlaista kontrollia kyllä pidetään. Osa ranskalaisista, jotka käyvät Saksan puolella töissä, ovatkin tehneet tämän viikon jo kotoa käsin töitä välttääkseen rajan ylitystä. Joissain medioissa ehti liikkua myös jo virheellisesti tieto, että raja-alue Ranskan ja Saksan välillä olisi laitettu kokonaan kiinni. Osa ihmisistä ehti jo panikoida tätä tietoa, mutta tämä tieto ei siis pitäne paikkaansa, ainakaan vielä tänä päivänä.

Pienessä ajassa siis monenlaisia muutoksia tiedossa! Toivotaan, että näillä metodeilla saadaan viruksen kulku maassa rauhoittumaan. Seurataan tilanteen kehitystä. Seuraavat viikot lapset pysyttelevät kotona tai ainakin kodin lähistöllä. Vielä ei ole tiedossa, että meidän kylälle tämä virus olisi yltänyt. Toivotaan, että tilanne pysyisi näin, eikä tapauksia pääsisi tulemaan. Pestään käsiä saippualla edelleen hyvin ahkerasti ja koitetaan käyttää maalaisjärkeä! Näillä sanoin, mukavaa viikonloppua kaikille! Pysykää terveenä!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply