Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kylän joulumarkkinat

Kylällämme oli eilen joulumarkkinat. Markkinat järjestetään aina joulukuun alussa, yleensä joulukuun ensimmäisenä sunnuntaina. Ne kestävät vain yhden iltapäivän ja alkuillan ajan, onhan kyseessä vain hyvin pieni elsassilainen kylä. Yleisöä markkinoille tuskin riittäisi useammaksi päiväksi. Valmisteluja markkinoita varten kylällä oli tehty ainakin viikon ajan. Myyntikojut oli tuotu hyvissä ajoin paikoilleen, ainakin 4 päivää ennen markkinoiden alkua. Joulukoristeita oli ripusteltu ympäri koulujen, kunnantalon ja kirkon aluetta. Ja suuri kuusi oli saanut koristeet ja valot.

       

Markkinat ovat koulujen (tarha- ja alakoulujen) järjestämät. Paikan päällä voi tyypillisesti nauttia erilaisia kuumia juomia ja pikkupurtavaa. Istumapaikkoja ei joulumarkkinoille järjestetä, joten juomat ja purtavat nautitaan seisaaltaan. Tarjolla on lisäksi koululaisten vanhempien tekemiä jouluisia keksejä ja kakkuja, joita voi ostaa kotiinviemisiksi. Lapset ovat askarrelleet kouluissa viime viikkojen aikana erilaisia joulukoristeita ja nämä ovat myös myynnissä markkinoilla. Yleinen käytäntö on, että lasten vanhemmat ostavat omien lastensa tekemät koristeet. 🙂 Koristeet on merkitty lasten nimillä, joten ei tarvitse lähteä arvuuttelemaan kunkin koristeen tekijää. Näin mekin toimimme ja koristeet koristavat nyt olohuoneemme kirjahyllyä. Kaikki tuotto kekseistä, kakuista ja koristeista menee kylän koulujen kassaan. Markkinoilla on myös muutama koulun ulkopuolinen myyjä. Paikallinen hunajantuottaja on yleensä joka vuosi paikalla ja lisäksi joku toinen myyjä myy joulukuusia.

 

       

 

Joka vuosi ennen joulumarkkinoita kaksi asiaa mietityttää järjestäjiä erityisesti: KÄVIJÄMÄÄRÄ ja SÄÄTILA! Miten toimia, jos ja kun… toiseen voi ehkä vaikuttaa, kun taas toinen jää tietysti arvailujen ja toiveiden varaan.

Kävijämäärästä, voisiko sitä manipuloida suklaalla? Näin tehtiin. Koulusta tehtiin yhteinen suklaatilaus jo lähes kaksi kuukautta sitten. Ihanaa suklaata suoraan elsassilaiselta tuottajalta! Koulun tilaus saapui juuri sopivasti joulumarkkinoiden alla alakoululle. Vanhempainneuvosto jaotteli tilaukset perhekohtaisesti paperipusseihin ja laatikoihin. Koululta tuli sitten ilmoitus, jossa toivottiin tilausten noutoa suoraan joulumarkkinoilta, koulun omalta kojulta. Miksi näin? No, jotta voitaisiin varmistaa, että mahdollisimman moni oikeasti saapuisi markkinoille. 😉 Ja suklaatahan oli tilannut lähes jokainen perhekunta, joten markkinoiden kävijämäärä näytti jo etukäteen erittäin hyvältä. 🙂

 

Sitten se vaikeampi, ei manipuloitavissa oleva toive… Joulumarkkinat kun kerran järjestetään pihalla, on sää mielenkiinnon kohteena jo viikkoja ennen markkinoita. Sää kun voi tähän aikaan vuodesta olla sateinen, hyvin sateinen, pilvinen, erittäin pilvinen, kylmä, kolea, luminen, sohjoinen tai muuten vaan tuulinen. Kaikkia yhdistelmiä on nähty ja koettu! Tänä vuonna sää sattui kuin sattuikin osumaan kohdilleen! Koko sunnuntai aamupäivän tosin oli kylmää ja sateista, satoi aivan taukoamatta enemmän ja vähemmän. Monet varmasti ajattelivatkin jo jättää markkinat kokonaan väliin (suklaista huolimatta!), sen verran tylsältä sää aamupäivällä näytti! Suurin osa kävijöistä kun on kylän omia lapsiperheitä, eihän pienten lasten kanssa huvita lähteä seisoskelemaan vesisateeseen, saatikka rupattelemaan mukavia kanssakyläläisten kanssa. Mutta kuin ihmeen kaupalla sää alkoi seljetä hieman ennen markkinoiden alkua ja sää vain parani iltaa kohti mentäessä. ”Keskusaukio”, kai sitä näin voi nimittää pienelläkin kylällä, oli täynnä väkeä ja rupateltavaa riitti pitkäksi toviksi. Juomatkin pääsivät loppumaan, joten eiköhän markkinat olleet menestys tänäkin vuonna!

  ^       

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply