Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suuri budjettipostaus eli mitä reilaaminen Balkanilla maksaa

03/11/2016

Säästetään teidät heti alkuun suurimmalta jännitykseltä ja paljastetaan lopputulos:

Kuukausi Balkanilla maksoi yhdeltä henkilöltä 1450 euroa.

Tähän summaan sisältyy matkat, ruoat, majoitukset ja muut välttämättömyydet. Ei siis vielä tuliaiset ynnä muut ostokset, joiden hinnaksi tuli yhteensä noin 100 euroa.

timisoara4

14881423_10202460197661823_1524550299_o

Alunperin budjetti oli noin 1650 euroa per henkilö, joten se alittui, jos ei reippaasti, niin vähintäänkin kohtalaisesti. Miten tuo summa sitten jakaantui? Katsotaanpa.


budjetti

RUOKA

516 euroa. Olimme etukäteen määritelleet päivittäiseksi ruokabudjetiksi 20 euroa. Varsinkin alkuun söimme aika paljon ulkona, ja vasta jossain reissun keskivaiheilla aloimme hyödyntämään hostellien keittiöitä ja markettien valikoimia enemmän. Jälkikäteen ajateltuna tätä olisi voinut tehdä enemmän säästääkseen ruokakuluissa. Toisaalta lähdimme matkaan sillä ajatuksella, että syödään kaikkea mitä mieli tekee eikä liikoja mietitä kustannuksia. Päiväbudjetissa pysyimme, joten ihan hyvinhän se meni.

MAJOITUS

266 euroa. Majoitukset olimme laskeneet reippaasti yläkanttiin, 15 euroa per yö. Ainoa ylitys tapahtui Berliinissä, jossa hostelli kustansi peräti 16 euroa yöltä. Aiemmat majoitukset olivat kuitenkin olleet pääsääntöisesti kympin luokkaa, joten kaikenkaikkiaan budjetti alittui. Yövyimme yleensä hostelleissa muutamaa juna- ja bussiyötä lukuunottamatta.

MATKAT

Aikaa säästääksemme lensimme ensin Oulusta Budapestiin ja reissun lopuksi Berliinistä Ouluun. Lennot maksoivat yhteensä 239 euroa per henkilö. Tämän lisäksi matkakustannuksia syntyi reilipassista, muutaman junan pakollisesta paikkavarauksesta sekä parista bussimatkasta. Reilipassi 22 päivälle kustansi 374 euroa. Paikkavaraukset puolestaan vaihtelivat 3-6 euron välillä. Bussia jouduimme hyödyntämään Montenegrossa, sillä maassa ei ole kuin yksi junarata. Bussi Kotorista Sarajevoon maksoi 26 euroa. Yöbussi kompensoi kuitenkin yöpymiseen meneviä kustannuksia.

PAIKALLISLIIKENNE

Liikuimme pääsääntöisesti kävellen, joten paikallisliikenteen kustannukset jäivät melko pieniksi, yhteensä 57 euroa. Eniten lipuista sai pulittaa Berliinissä. Ostimme siellä kaksi päivälippua (á 7 euroa). Tuohon reiluun viiteenkymppiin sisältyy myös taksimatkat Sarajevosta Vukov Konakiin, yhteensä 20 euroa.

 

Onhan kyseessä toki jälkikäteen ajateltuna iso summa, mutta äkkiseltään meistä kumpikaan ei keksi parempaa kohdetta, johon rahansa laittaa. Ja kyllä, kakkupala silloin tällöin on välttämättömyys.

yhteinenallekirj

7 Comments

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 03/11/2016 at 18:19

  Mielestäni te selvisitte kuukauden reissusta edullisesti. Majoitus ja ruoka on varmaan ne kaksi asiaa, joissa kulut vaihtelee eniten tottumuksista riippuen. Itsellä on iän myötä kasvanut tuo yöpymisiin panostaminen, joten en tuolla summalla montakaan yötä majoittuisi. Ja kyllä vaikka raha isolta tuntuukin niin varmasti oli joka lantio arvoinen reissu.

  • Reply raiteillaan 07/11/2016 at 11:13

   Tuo on kyllä hyvä pointti, että iän myötä alkaa varmasti arvostamaan majoittumisen mukavuutta. Tässä vaiheessa sitä nukkuu vielä melkein missä vain. Ja ehdottomasti oli koko rahan arvoinen reissu. 🙂 /Anski

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa 03/11/2016 at 18:19

  siis lantin arvoinen.

 • Reply Sandra 03/11/2016 at 21:21

  Munkin mielestä olette selvinneet edullisesti. Monelta menisi tuo summa viikossa.

  • Reply raiteillaan 07/11/2016 at 11:16

   Kai tämä vain tuntuu niin isolta summalta, kun suhteuttaa opiskelijan tuloihin. Reppureissaaminen myös hillitsee ostohaluja kummasti, kun tietää, että ostokset pitää kantaa selässään koko loppureissun ajan. 😉 /Anski

 • Reply Janni/Lentopelko 04/11/2016 at 11:23

  Ei ole kyllä päätä huimaava loppusumma! Itse kulutin suunnilleen tuon verran rahaa (ehkä vähän alle) Montenegrossa 10 päivän aikana.. 😀 Ja silloinkin tarkoitus oli päästä suht vähällä rahan kuluttamisella, mutta ehkä tuli syötyä vähän liikaa ravintoloissa.. 😀

  • Reply raiteillaan 07/11/2016 at 11:19

   Jep, mekin jossain reissun puolivälissä alettiin kiinnittää enemmän huomiota siihen, että rahaa tosiaan palaa, jos syö koko ajan ulkona. 😀 Esimerkiksi Bosniassa sai tehdä ihan tosissaan töitä, että kauppakuitin summa ylittäisi viittä euroa, joten itse kokkaamalla säästi melko pitkän pennin. Tämäkin riippuu toki majoituksesta, että minkälaiset ruuanlaittomahdollisuudet se tarjoaa. 🙂 /Anski

  Leave a Reply