Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rahanvaihdosta, nettiyhteydestä ja muista käytännön asioista

01/11/2016

Missä vaiheessa kannattaa varata majoitus, vaihtaako rahaa etukäteen ja miten päästä nettin? Muun muassa näitä kysymyksiä pohdimme ennen reissua, joten ajattelimme nyt jakaa hieman vinkkejä omien kokemuksiemme pohjalta.

14958086_10202455800431895_1694087852_o

RAHANVAIHTO

Reissullamme lähes jokaisessa maassa oli käytössä eri valuutta, joten tätä joutui todella pohtimaan. Koska emme ennen reissua tienneet tarkasti maiden hintatasoa saati eri maissa viettämäämme aikaa, koimme parhaimmaksi vaihtaa rahaa vasta paikanpäällä. Yleensä myös parhaan vaihtokurssin saa vasta kohteessa vaihtaessaan.

Alkumatkaa helpottaakseen kannattaa kuitenkin vaihtaa rahaa ainakin ensimmäistä kohdetta varten. Reissu on mukavampi aloittaa, kun ei ensimmäisenä tarvitse etsiä rahanvaihtopistettä.

Maasta toiseen siirtyessä kannattaa huomioida saapumisaika ja rahantarve heti saapuessa. Kokemuksesta voimme kertoa, että harhailu Sarajevon laitamilla pankkiautomaattia aamuvarhaisella etsien ei ole kovin mukavaa.

Pankkikorttiakin voi toki käyttää, mutta automaattinostoista usein veloitetaan. Meidän kohdallamme summa oli yleensä noin kolme euroa. Kannattaa kuitenkin tarkastaa oman pankin hinnasto etukäteen, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Maksaminen pankkikortilla ei Balkanilla ole itsestäänselvyys, joten käteistä kannattaa pitää aina mukana.

 

MAJOITUS

Majoitustakaan emme varanneet ensimmäisiä kahta yötä pidemmälle, sillä halusimme säilyttää mahdollisuuden spontaaneihin ratkaisuihin. Ainakin varsinaisen sesongin ulkopuolella hostellihuoneita oli tarjolla lyhyelläkin varoitusajalla edullisesti. Varasimme usein etukäteen majoituksen vain yhdeksi yöksi, jonka jälkeen päätimme viihdymmekö paikassa pidempään.

14959030_10202455800031885_511144432_o

14895666_10202455800351893_302636866_o

INTERNET

Asia, joka etukäteen ehkä eniten huoletti, oli nettiyhteys. Mutta mitä vielä, olisiko enää pöljemmästä voinut huolestua! Lähestulkoon joka paikassa oli wifi, josta parhaimpana esimerkkinä mainittakoon pienen romanialaisen kylän juna-aseman baari. Kaikki hostellimmekin oli varusteltu nettiyhteydellä, joka toki oli myös yksi valintakriteereistämme.

Eihän ulkomailla kannata käyttää tuntikausia Facebookin selaamiseen, mutta internet-yhteydestä on paljon apua reissussa. Vieraassa paikassa kun ei aina tiedä mistä löytää kauneimmat maisemat tai parhaimmat kahvit, on netti isona apuna.

Parhaimmaksi ravintoloiden ja pikkupuotien lähteeksi osoittautui Spotted by locals –sivusto. Siellä paikalliset kertovat mielenkiintoisista paikoista, joihin ei välttämättä muuten älyäisi eksyä. Oppaita löytyy useimpiin suuriin kaupunkeihin ympäri maailman. Vinkit on jaettu eri kategorioihin, joita ovat muun muassa taide ja kulttuuri, kahvi ja tee, shoppailu sekä ravintolat.

Spotted by localsista on saatavilla älypuhelinsovellus, joka maksaa 3,99 euroa yhtä kaupunkia kohden. Sivusto toimii kuitenkin selainversionakin riittävän hyvin, kunhan jaksaa hyppiä hivenen edestakaisin.

Esimerkiksi Sarajevossa meillä olisi todennäköisesti jäänyt maailman herkullisin leipä syömättä ilman tätä sivustoa, joten kokemuksesta voi sanoa, että siitä todellakin oli iloa.

yhteinenallekirj

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply