Suomen suurin matkablogiyhteisö

Matkailu Suomessa lemmikin kanssa – 10+1 vinkkiä

Kesä on loistavaa aikaa lemmikin kanssa matkailemiseen Suomessa, mutta Suomi on täynnä toinen toistaan upeampia kohteita, joissa lemmikin kanssa matkailu onnistuu vuodenajasta riippumatta.

Olen matkaillut paljon kääpiömäyräkoirani Savan kanssa ja halusinkin kirjoittaa tietoa etsivälle pienen tietoiskun siitä, mitä lemmikin kanssa matkaillessa kannattaa ottaa huomioon.

Tästä postauksesta löydät 10+1 vinkkiä lemmikin kanssa matkailuun:

1. Lemmikin kuljetusväline – totuta lemmikki kuljetuskoppaan jo hyvissä ajoin

Erityisesti pitkillä automatkoilla kuljetuskoppa on tarpeellinen sekä kissoille että koirille. Kuljetuskopan on hyvä olla tarpeeksi iso, jossa eläimellä on tilaa kääntyillä, mennä makuulle tai venytellä vaivattomasti. Pienempi kuljetuskoppa on tärkeää muistaa kiinnittää turvavyöhön takapenkillä.

🐾 Lue täältä, millaisia matkatavaroita ja kuljetusbokseja Savalla on maalla, merellä ja ilmassa. Postaus on pitkähkö, mutta edelleen ajankohtainen. Lemmikin kanssa matkustamiseen tarvitsee yllättävän paljon kaikkea pientä. Savan uusin kuljetusreppu – kyllä, reppu on Trixien Connor reppu 42 x 29 x 21 cm: tää on aivan täydellinen reppu kääpiömäykyn kantoon!

🐾 Eikö julkiset nappaa ja oma auto ei ole mahdollinen reissun päälle? Housecar.fi on loistava vaihtoehto myös koirakaverin kanssa reissatessa. Housecar on helppo tapa matkailuauton tai matkailuvaunun vuokraamiseen ja kulkupelien omistajat voivat itse määritellä, ovatko nelijalkaiset ystävät tervetulleita kulkupeliin. Housecarin sivuilla on erikseen valittavana hakukriteeri lemmikit sallittuja, jonka avulla bongaat lemmikkiystävälliset vaihtoehdot helposti.

 

2. Matkavesiastia – sinullekin tulee kuuma reissatessa

On tärkeää muistaa juottaa lemmikkiä tarpeeksi matkalla, joten matkalle on hyvä muistaa ottaa vesikulho. Kuljetuskoppaan löytyy myös liitettäviä, käteviä juomapisteitä. Pitkillä matkoilla on hyvin tärkeää, että lemmikki voi juoda aina, kun haluaa.

Sava ainakin läähättää automatkoilla helposti vaikka ilmastointi olisi päällä ja tuntuu usein siltä, että neitiä pitää muistuttaa juomaan vettä. Meillä on ollut matkoilla mukana joskus tällainen perus Little&Bigger matkavesipullo.

3. Ikkunaan kiinnitettävä aurinkosuoja autoon ja laita matkailuauton verhot kiinni

Kuumalla ja aurinkoisella säällä lemmikki on pystyttävä pitämään viileänä. Ilmastoinnin lisäksi tässä voi auttaa auton takaikkunoihin kiinnitettävä aurinkosuoja suojaamaan lemmikki suoralta auringonvalolta. Näin voit välttyä muun muassa lemmikin nestehukalta ja lämpöhalvaukselta.

4. Ensiapupakkaus – kaikkeen kannattaa varautua

Ensiapupakkaus on tarpeellinen matkakumppani kaikille matkustajille. Pakkauksessa on hyvä olla mukana sidetaitoksia, itseliimautuvaa sidettä, pinsetit, kuumemittari, haavasuihketta ja ripulilääkettä. Suomessa on myös paljon punkkeja, joten punkkipihdit on hyvä myös lisätä pakkaukseen.

🐾 Savan matkalaukusta löytyy yllä mainittujen lisäksi mm. luottoherkkuja, vetyperoksidiliuosta, maitohappobakteereja, hammasharja ja -tahna. Joskus nuorempana mukana kulki mukana myös lääkehiili, sillä hän saattoi syödä kummallisia asioita, joita piti saada ulos vetyperoksidilla ja sitten hoitaa lääkehiilellä.

5. Lähimpien eläinlääkäreiden koordinaatit ja yhteystiedot – oman henkisen hyvinvoinnin takia

Olen ollut yhden kerran Savan kanssa tilanteessa, jolloin paniikki meinasi ottaa vallan. Sava sai oudon allergiakohtauksen ulkoillessaan ja Savalta meni jalat alta. En ollut tuolloin selvittänyt, missä lähin päivystävä eläinlääkäri on ja miten hänen luokseen pääsee. Tuo tunnin mittainen aika selvityksineen ja lääkärin pakeille pääsyineen tuntui  silloin ikuisuudelta ja ahdistavampaa tilannetta ei olekaan pitkään aikaan tullut vastaan.

🐾 Esimerkiksi 24/7 palvelevia eläinsairaaloita on: Eläinsairaala Evidensia Vantaa Tammisto, Espoon Eläinsairaala, Eläinsairaala Vethaus Hämeenlinna, Kouvolan Eläinsairaala, Eläinsairaala Vettori Raisio, Eläinsairaala Veter Tampere, Pohjois-Suomen Eläinsairaala Oulu ja Eläinsairaala Aisti Vantaa.

6. Ruokaa lemmikille – vanhassa vara parempi

Lemmikille on syytä ottaa tarpeeksi omaa, tuttua ruokaa mukaan matkalle. Muutokset ruokavaliossa saattavat aiheuttaa lemmikille vatsavaivoja ja oikean ruoan etsiminen reissussa voi olla haastavaa. Sava syö normaalisti Canagan Small Breed Dentalia, mutta reissussa hän on vähän nirso – matkalla on usein varmuuden vuoksi mukana jotain Purenaturalin tms. pussissa olevaa märkäruokaa, jota on paljon mukavampi kuljettaa kuin metallitölkkejä.

7. Kodin mukavuuksia tuomaan turvaa matkalla – esimerkiksi ihmiseltä tuoksuva paita toimii hyvin

Lääkärin neuvo oli, että jos lemmikki ei ole tottunut matkustaja, on hyödyllistä ottaa kotoa mukaan esimerkiksi lemmikin oma peti tai peitto – nämä voivat rauhoittaa lemmikkiä matkalla. Vaikka Sava on tottunut matkaaja, meillä on aina mukana jotain ”ihmisen tuoksuista” mukaan matkalle. Esim. hotellihuoneeseen jääminen on helpompaa, kun Sava saa nukkua ihmiseltään tuoksuvan asian päällä (esim. paita). Yleensä Sava tuleekin hyvin nukkuneena vastaan hotelliin takaisin tullessa – tai sitten koiraa ei meinaa edes saada hereille ihmiseltä tuoksuvasta pedistään.

8. Leluja lemmikille – mitä räsyisempi, niin sen parempi?

Muutama lempilelu mukana matkalla voi auttaa pitämään lemmikin rauhallisena vieraassa ympäristössä. Sava ei esimerkiksi matkusta minnekään ilman kurrea. Kurre on hieman kärsinyt ja rähjäinen, mutta niin rakas lelu, jonka ehkä pitäisi näyttää oravalta, mutta on nyt enemmänkin rutisteltu ja puristeltu kangasklöntti. Savan mukana kulkee myös aktivointilelu, johon on helppo laittaa herkkuja etsittäväksi, jos on itse pidemmän aikaa poissa majapaikasta.

9. Tauot matkalla – pitäähän ihmisenkin pissata

Niin ihmisille kuin eläimillekin on tärkeää pitää tarpeeksi taukoja pitkän automatkan aikana, joten kannattaa huolehtia siitä, että lemmikki pääsee tekemään tarpeensa ja jaloittelemaan matkalla tarpeeksi usein. Koirapuistot on myös matkalla erittäin mahtavia, itse etsin näitä ihan Google Mapsista haulla ”koira-aitaus” tai ”koirapuisto”.

🐾Turrea ei tarvitse aina jättää yksin hotelliin! Jos olet matkalla Helsingin suunnalla, niin kurkista postaukseni: koiraystävälliset ravintolat Helsingissä. Lisään tähän postaukseen myös muita koiraystävällisiä vinkkejä, kun saan näitä sisältöjä kaupungeittain valmiiksi.

10. Passit ja todistukset – ja yllättävät muuttujat tarkistukseen

Jos olet matkustamassa Suomen ulkopuolelle eläimen kanssa, kannattaa muistaa ottaa tarpeelliset dokumentit mukaan. Suomen rajojen ulkopuolelle matkustettaessa koiralla ja kissalla täytyy olla mikrosiru, voimassa oleva raivotautirokotus sekä EU-passi, jotka saa eläinlääkäriltä. Tarkista myös jokaisen maan vaatimukset ennen matkalle lähtöä – esim. reitillä Suomi–Slovenia–Suomi matkustaessa Savalle piti antaa ekinokokkoosilääkitys

🐾 Lue meidän kokemuksia lemmikkieläinpassin hankinnasta tästä postauksesta. Savan passi on hankittu Evidensian kautta, sillä Savan lähilääkäri oli Vantaan Tikkurilan Evidensia Savan ensimmäisten elinvuosien aikana.

+1 Feromonisuihkeet

Feromonisuihkeet ja -haihduttimet auttavat eläimiä rentoutumaan ja niitä voi alkaa käyttämään jo viikkoa ennen matkalle lähtöä.  Feronomisuihkeet auttavat pitämään lemmikin rauhallisena. Savalle tällaisia suihkeita ei ole tarvinnut käyttää, mutta tällaisen vinkin sain lääkäriltä, kun Sava oli nuorempi ja matkailu vasta uutta. Jos et ole aiemmin käyttänyt feromonivalmisteita lemmikillesi ja sinulla on kysymyksiä suihkeiden käytön aloittamisesta, keskustele ensin eläinlääkärisi kanssa.

💎 Vinkkejä tähän postaukseen on kerätty FirstVetin tiedotteesta: matkailu lemmikin kanssa sekä omasta kokemuksesta. Mitkä ovat sinun top-vinkkisi matkailuun lemmikin kanssa?

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa?
Instagram: @miraorvokki
Facebook: @pondekengissaxmiraorvokki
Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin torstai, 8 heinäkuun, 2021 at 00:07

  Itselläni ei lemmikkiä ole, mutta lapsena koira kulki reissuissa usein mukana. Mutta sillä kokemuksella uskallan sanoa, että olet kyllä koonnut varsin kattavat ja erinomaiset vinkit!

 • Reply Susanna tiistai, 5 lokakuun, 2021 at 15:26

  Näin autottomana Suomessa koiran kanssa matkustavana haluaisin nostaa esille kuinka Onnibus ketjun laajeneminen on hankaloittanut matkustamista osissa Suomea. Esim Iisalmesta – Tampereelle kulkee vain Onnibus, samoin Helsingistä Kotkaan taitaa olla vain yksi muu kuin Onnibus vuoro. VRllä pääsee JOS on hyvissä ajoin ostanut liput koska lemmikkipaikkoja on rajattu määrä, mutta esim Helsinki- Kotka välillä juna kiertää Kouvolan kautta ollen pidempi ja huimasti kalliimpi vaihtoehto.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1