Suomen suurin matkablogiyhteisö

Töihin ulkomaille – näillä vinkeillä pääset alkuun urallasi Euroopassa

Kaupallinen yhteistyö:
Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskus)

💎 Tälläkin hetkellä Euroopassa on avoinna n. 2 miljoonaa työpaikkaa.

💡 Jokaisella Euroopan unionin kansalaisella on oikeus tehdä työtä toisessa EU-maassa samoin periaattein kuin kohdemaan kansalaiset tekevät.

👉 Näin kirjoitettuna asia kuulostaa helpolta ja vaivattomalta: mutta miten ulkomaille työllistyminen onnistuu konkreettisesti ja millaisia tarinoita Euroopassa työskentelevien ihmisten takaa löytyy?

Kokosin yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskuksen kanssa tietoiskun työllistymisestä Euroopassa juuri sinulle, joka luet nyt tätä juttua. EU-tietokeskusten tehtävä on tehdä tunnetuksi EU:n vaikutuksia, ajankohtaisia EU-asioita ja vastata kaikkiin EU-aiheisiin kysymyksiin. Itseäni on pitkään kiinnostanut työmahdollisuudet myös Suomen ulkopuolella erityisesti markkinoinnin tai viestinnän tehtävissä ja tämä yhteistyö avasi silmiäni entistä enemmän. Selkeää suunnitelmaa uralle ei vielä ole, mutta onneksi aina ei tarvitse olla täysin selviä säveliä siitä, mihin elämä vie. Minulla on kuitenkin vahva tunne siitä, että jossain vaiheessa tahtotilanani on työskennellä ulkomailla (tai ainakin paikkariippumattomasti), edes vähän aikaa.

Tästä postauksesta löytyy kolme vinkkiä, jolla kansainvälisen uran suunnittelun saa hyvin käyntiin. Postauksesta löytyy myös kolme erilaista urapolkua henkilöiltä, joita olen haastatellut tätä postausta varten. Näillä kolmella stepillä pääset alkuun suunnittelussa, kun toiveena on ura Euroopassa! Toivottavasti nämä vinkit tuovat yhtä paljon iloa sinulle kuin ne toivat minulle:

💎 Käy tutkimassa avoimia työpaikkoja oikeista paikoista:
tutustu EURES-portaaliin ja EU Careers -sivustoon

EURES on työnhakijan tietopankki oikeastaan kaikkeen, mikä liittyy Euroopassa työskentelyyn. Sen alta löytyy niin työpaikkailmoitukset, eläminen ja työskentely eri maissa -tietoiskut, sekä CV-portaali. EURES siis auttaa työnhakijoita löytämään työpaikkoja ja työnantajia saamaan työntekijöitä palvelukseensa kaikkialta Euroopasta: se on työllisyyspalvelujen eurooppalainen yhteistyöverkosto. Verkoston tarkoituksena on helpottaa työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja varmistaa, että kaikki Euroopan kansalaiset saavat samat mahdollisuudet työllistymiseen, katsomatta kieli- tai kulttuurieroihin, byrokratiaan tai palvelusuhdelainsäädäntöön. EURES auttaa myös tutkintojen tunnustamisessa kaikkialla Euroopassa.

👉 Uravaihtoehtoja löytyy useilta eri aloilta ja joka puolelta Eurooppaa. Ura Euroopassa saattaa aueta esim. viestinnän töissä. EURES-portaalista löytyy töitä esim. sähköasentajille, virastojen ulkopuolisille viestijöille, assistenteille sekä juristeille.

💡 EURES-sivujen kautta voit etsiä töitä Euroopassa niin työpaikan sijainnin, toimialan kuin ammatin perustella.

👉 Oletko kiinnostunut juuri Euroopan unionin tarjoamista työmahdollisuuksista? Euroopan unionissa ja sen eri toimielimissä työskentelee yli 40 000 henkilöä laajalti eri tehtävissä: viestinnässä, lakiasioissa, kääntäjinä, tilintarkastajina, virkamiehinä ja sihteereinä. Tarjolla on sekä vakituisia että määräaikaisia paikkoja. EU työllistää vuosittain myös tuhansia harjoittelijoita.

💡 EU Careers-sivujen kautta voit etsiä töitä Euroopan unionin toimielimistä. Sivuja ylläpitää EU:n henkilöstövalintatoimisto EPSO.

💎 Tapaa EURES-neuvoja:
hän auttaa kansainvälisestä urasta haaveilevaa TE-toimistoissa

Suomessa on 37 neuvojaa, joiden työnkuva on auttaa toisessa EU-maassa urasta haaveilevia ihmisiä. Jokaisella maakunnalla on vähintään yksi EURES-neuvoja ja häneen voi ottaa yhteyttä kaikissa kysymyksissä, jotka askarruttavatkansainvälistä uraa suunnitellessa. EURES-neuvojilla on paras ja ajankohtaisin tieto työskentelystä Euroopassa. He tuntevat eurooppalaiset työmarkkinat ja toimivat linkkinä rekrytoinnissa, auttavat löytämään sopivan kohdemaan ja käynnistämään rekrytoinnin, attavat sinua löytämään paikallisen yhteistyökumppanin ja auttavat esim. työhakemusten kanssa. Työnhakijan on myös mahdollista saada rahallista tukea työhaastatteluun menossa. EURES-neuvoja auttaa työnhakijaa myös tässä.

👉 EURES-neuvojia on jokaisessa EU-maassa: heitä on maailmalla 993 kappaletta. Heidän tehtävänsä on auttaa ihmisiä työllistymään yli maarajojen. EURES-neuvoja toimii TE-toimistojen yhteydessä. Heidän tapaamisensa on maksutonta ja he auttavat kaikissa työnhakuun liittyvissä kysymyksissä.

💡 EURES-neuvojien yhteystiedot löydät helposti TE-toimiston sivuilta.

💎 Luo itsellesi Europassi:
maksuton apuväline opiskeluun ja työntekoon Euroopassa

Jokaisessa EU- ja ETA-maassa on kansallinen Europassi-keskus, joka koordinoi Europassiin liittyviä tehtäviä. Europassi auttaa  työnhakijoiden ja työnantajien kohtaamisen parantamisesta. Työnhakija pystyy luomaan itselleen Europassi-ansioluettelopohjia sekä saatekirjeitä ja etsimään työpaikkoja sekä opiskelumahdollisuuksia Euroopasta. Europassi taas ehdottaa käyttäjän kiinnostuksen kohteiden ja kokemuksen perusteella erilaisista työ- ja opiskelumahdollisuuksista, jota Europassin käyttäjä voisi hakea.

👉  Europassi auttaa työpaikkojen etsimiseen koko Euroopasta. Europassin avulla työnantaja tai oppilaitos voi arvioida ja vertailla hakijan osaamista sekä taitoja helpommin. Osaamisen selkeä sekä yhdenmukainen dokumentointi mahdollistaa osaamisen paremman hyödyntämisen. Europassi auttaa siis työpaikan, mutta myös koulupaikkojen hakemisessa Euroopan sisällä.

💡 Oman Europassi-profiilin pääset luomaan täältä.

💎 Oikean elämän esimerkit kansainvälisillä urilla. Alta löydät kolme erilaista tarinaa siitä, miltä erilaiset urat voivat näyttää kansainvälisesti. Haastattelut on tehty marraskuussa 2020.

1. Sanna – Kurikan kautta Luxemburgin valtion omistamaan innovaatiotoimistoon

Onko kaikilla EU-uralle päätyvillä tähtäimessä aina se EU-ura ja next stepit valmiina mielessä? Yksiselitteinen vastaus on, että ei. Haastattelemani Sanna Alaranta on hyvä esimerkki siitä, että joskus välivuosi tai toinenkin saattaa olla juuri se elämän paras päätös. Sannan tapauksessa kiinnostus yhteiskuntatieteisiin alkoi kasvamaan suuremmin välivuosien aikana. Sannan tarinassa kävi siis niin, että yksi asia johti toiseen ja lopuksi oikealle uralle. ”Nuorena ei voi tietää, että mikä sinusta tulee isona. Eikä se ole tärkeää. Tärkeää on muistaa se, ettei elämää löydä sohvalta. Koe asioita rohkeasti.”

💡 Miltä Sannan urapolku on näyttänyt? Mitä tapahtui Kurikan lukion jälkeen?

👉 Lukion jälkeen Sanna vietti välivuoden Israelissa kibbutzilla, josta siirtyi vapaaehtoistöihin Lontooseen työskentelmään maahanmuuttajien kanssa.  Tässä vaiheessa hän ymmärsi, että yhteiskuntatieteet kiinnostavat häntä alana.
👉 Aluksi Sanna mietti vaihtoehtona opiskeluja Lontoossa, mutta päätyi opiskelemaan Jyväskylän yliopistoon, jossa hänen pääaineensa oli kansainvälinen yhteiskuntapolitiikka.
👉 Yliopiston aikana Sanna suoritti Erasmus-vaihdon Ranskan Toulousessa, työskenteli opintojen aikana Postissa ja kävi kesätöissä ahvenanmaalaisessa vanhainkodissa. Sanna oli lukenut ranskaa lukiossa ja yliopistossa, muttei koskaan ollut ajatellut, että hän tulisi työskentelemään Luxemburgissa, jossa työskentelee tällä hetkellä.
👉 Sanna kävi ensimmäisen oman alan harjoittelunsa yliopistoaikana Länsi-Suomen Eurooppatoimistossa, joka sijaitsi Brysselissä. Täältä hän siirtyi KV-hankkeiden koordinaattoriksi Etelä-Pohjanmaan liitolle. Ura Suomessa kuitenkin päättyi, kun Brysselissä aukesi työpaikka samasta organisaatiossa, missä Sanna oli suorittanut harjoittelunsa.

💎 Nyt Sanna työskentelee organisaatiossa, jossa hän edustaa toista maata, eli Luxemburgia, eikä Suomea. Kansainvälinen ura saattaa viedä siis myös toisen maan edustajaksi, sitä voi tehdä kotimaasta riippumatta.

2. Mikael – matka Laihialta Helsinki EU Officeen Brysseliin

Laihialta kotoisin oleva Mikael Vainio vastaa haastattelupyyntööni Brysselistä. Mutta miten hän päätyi Brysseliin? Kaikki juontaa juurensa pieneen Laihian lukioon, josta Mikaelin innostus kansainväliselle uralle alkoi kehittymään. Hän oli jo lukioaikana kiinnostunut kielistä ja maailmasta. Laihian lukiosta tehtiin retkiä Lontooseen, siellä pystyi lukemaan ranskaa ja kannustus kansainvälisyyteen oli jatkuvaa. Mikaelilla ei kuitenkaan ollut aivan selkeää ajatusta lukioikäisenä siitä, miksi hän aikuisena haluaa, mutta se ei haitannut elämää.

💡 Miltä Mikaelin urapolku on näyttänyt? Mitä tapahtui Laihian lukion jälkeen?

👉 Mikael suuntasi suoraan lukion jälkeen opiskelemaan. Hän suuntasi suoraan Jyväskylän yliopistoon ja opiskeli pääaineenaan ranskaa. Pääaine vaihtui matkan varrella valtio-oppiin, josta Mikael valmistui.
👉 Mikael lähti Erasmus-vaihtoon Lyoniin ja pääsi maisteriopintovaiheessa työharjoitteluun ulkoministeriöön. Tuolloin hän muutti harjoittelupaikan perässä Strasbourgiin.
👉 Mikael oli muutaman kuukauden Seinäjoella työnhakijana valmistumisensa jälkeen. Tuolloin hän meni työnhakukurssille te-toimistoon ja Treenillä töihin -kurssille, jossa käytiin läpi mm. CV:n tekemistä ja LinkedInin käyttöä. Tämä kurssi avasi Mikaelille oven Etelä-Pohjanmaan liitolle 6 viikon työharjoitteluun.
👉 Seinäjoella suoritetun harjoittelun jälkeen hän päätyi Brysseliin työharjoitteluun Euroopan alueiden komiteaan.

💎 Tällä hetkellä Mikael työskentelee Brysselissä Helsinki EU-officella EU-asioiden suunnittelijana.

3. Jenna-Maria – EURES-neuvojan työssä Etelä-Pohjanmaalla

Vimpeli-Lahti-Pariisi-Seinäjoki. Siitä on Jenna-Maria Heinosen tie tällä hetkellä tehty. Jenna-Maria on hyvä esimerkki siitä, että EU-uran ei ole pakko merkitä muuttoa ulkomaille, eikä edes pääkaupunkiseudulle. Paikkariippumaton työ yleistyy, myös virastoissa. Jenna-Maria uskoo, että oikeassa paikassa oikeaan aikaan -väiteellä on ollut merkitystä: pidä silmät ja korvat auki, esitä kiinnostuksesi ja motivaatiosi. Joskus käy myös niin, että työnantaja löytää henkilön, eikä henkilö työnantajaa, mutta kukaan ei löydä sinua, jos et kerro mistä olet kiinnostunut.

💡 Miltä Jenna-Marian urapolku on näyttänyt? Mitä tapahtui Vimpelin lukion jälkeen?

👉 Jenna-Maria suuntasi suoraan lukiosta Lahden ammattikorkeakouluun opiskelemaan kansainvälistä kauppaa. Koulutusohjelma oli jaettu suomeksi sekä englanniksi. Vaihto-opiskelun hän suoritti Pariisissa.
👉 Valmistumisen jälkeen Jenna-Maria päätyi te-toimistoon työvoimasuunnittelijaksi, jossa hän mm. ylläpiti Etelä-Pohjanmaan työpaikkatietoja.
👉 Työvoimasuunnittelijan työn jälkeen hän aloitti Etelä-Pohjanmaan alueen maahanmuuttajien parissa työskentelyn te-toimistossa. Hänen työnkuvaansa kuului maahanmuuttajien kotiutumisessa auttaminen, kielikursseille ohjaaminen ja yleisesti se, miten integroitua Suomeen.
👉 Syksyllä 2020 Jenna-Maria aloitti Lahdessa International Business Management -opinnot (Ylempi AMK), joita hän suorittaa työn ohessa.

💎 Tällä hetkellä Jenna-Maria työskentelee Etelä-Pohjanmaan alueella EURES-neuvojana ja työskentelee sekä suomalaisten että ulkomaalaisten työnhakijoiden kanssa,kuten myös suomalaisten sekä ulkomaalaisten työnantajien kanssa.

Olisi upeaa työskennellä joku päivä ulkomailla. Se on ollut pitkäaikainen haaveeni Erasmus-vaihdon jälkeen. Haaveenani ei ehkä ole muuttaa loppuelämäksi ulkomaille, mutta haluaisin kokea ulkomailla asumisen vielä ainakin kerran. Vaihtovuosi Sloveniassa jätti palon sydämeen.

Tiedostan, että ulkomailla asuminen ei ole samppanjaa ja vaahtokarkkeja, vaan arki on vastassa sielläkin. Oli ihanaa kuulla kolmen haastattelemani tarinoita maailmalta. He kokivat, että Eurooppaan on ollut helppo muuttaa niin vaihto-opiskeluihin kuin töihin. Tiettyjä pieniä kulttuurieroja on Euroopankin sisällä, mutta suurimmilta kulttuurishokeilta on vältytty. Tällaisten tarinoiden jälkeen uskaltaa haaveilla vielä enemmän ja suunnitella seuraavia askeleita. Itse olen ammatiltani matkailualan restonomi, mutta nykyiseltä työltäni media-analyytikko. Opiskelen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa ja suunnitelmien mukaan minun pitäisi valmistua tiedolla johtamisen asiantuntijaksi vuoden 2022 kieppeillä. Katsotaan siis, mitä elämä tuo tullessaan seuraavien vuosien aikana.

Toivoisitko tähän postaukseen jotain lisätietoa kansainvälisistä urista tai urasta Euuropan unionissa? Jätä kommentti alle, niin pyydän kysymykseesi vastauksen Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskukselta.

Voit myös lähestyä Etelä-Pohjanmaan EU-tietokeskusta sähköpostitse: [email protected]

Previous Post Next Post

2 Comments

 • Reply R keskiviikko, 5 toukokuun, 2021 at 22:40

  Eures työpaikat ovat vain yliopisto/korkeakoulun käyneille, siellä ei ole yhtään ns.tavallista duunia muille. Olen katsonut sivua ja todennut näin.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 7 heinäkuun, 2021 at 23:59

  Tämän kaltaisia juttuja on kiinnostavaa lukea. Omakin ammattini oli jutussa mainittuna, mutta silti näen, että se ei välttämättä ole paras mahdollinen ammatinvalinta, jos mielii työskennellä Euroopassa… Periaatteessa ajatus kyllä kiehtoo kovastikin.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1