Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ruokamatkalla Mansessa – parhaat ravintolavinkit Tampereelle

Tampere. Vanha kotikaupunkini, jonne on ilo palata aina uudelleen – varsinkin ruokailun merkeissä. Tampere on yksi suosikkipaikkani ravintolapuolen osalta Suomessa ja ajattelinkin, että nyt on ehkä aika laittaa vuosien ravintolatsekkaukset yhteen pakettiin ja kertoa teille omat ravintolasuosikkini Tampereella. Tässä siis 12 ravintolaa, joita Tampereella kannattaa testata.

Olen ruokailijana pieni visualisti. Ruoan maku sekä esillepano ovat itelleni tärkeitä asioita, mutta myös palvelu ratkaisee paljon. Ravintolassa itselleni on tärkeää siis kokonaisuus – vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, mutta palvelu huonoa, en palaa ravintolaan helposti takaisin. En ole ravintola-alan ammattilainen, mutta innostunut ruoan ystävä, joka jakaa mielellään hyviä kokemuksia ravintoloista ympäri maailman. Toivonkin, että vinkeistäni on sinulle lukija apua Tampereen ravintolavalintojen osalta. Laitoin ravintolat myös kartalle, kartan löydät täältä.

Psst! Osa ravintolavierailuista on tapahtunut aiemmin yhteistyön merkeissä. Olen merkinnyt nämä ravintolat esittelynsä kohdalla.

1. Ravintola LiV – täydellisyyttä hipova illallinen

Laukontori 6 B | Tiedän, että on vähän tylsää aloittaa suositukset sanalla täydellisyys, mutta omaan kokemukseeni pohjaten tämä on vain fakta. LiV on pieni ravintola Laukontorilla, jossa voi aistia henkilökunnan hyvän fiiliksen sekä rakkauden ruokaan ja juomaan.

Ravintolan taustalla häärää kaksi ravintolan omistajaa, yksi viinitarjoilija ja kolme keittiön ammattilaista. Kavereilla on takanaan yli 80 vuoden kokemus ravintola-alalta. LiVin palvelu on välitöntä, rentoa, mutta asiantuntevaa. En ole koskaan aiemmin kokenut illallisella samaan aikaan upeaa fine dining -fiilistä, mutta samalla erittäin nauruhermoja hiveleviä vitsejä. Henkilökunta on ottanut todellakin mottonsa ”miksi tyytyä hyvään” selkärankaansa. Täällä rikkoo helposti vaikka ensitreffien järjettömän jännityksen. Varaa pöytä etukäteen.

Alkupalat alkaen n. 12 €, 3 ruokalajin menukokonaisuudet 55 €.
Aukioloajat: ti-pe 16–23, la 15–23. (tarkistettu 18.10.2020)

 

2. Ravintola C – kun haluat syyn kaivata jatkuvasti takaisin Tampereelle

Rautatienkatu 20 | Testasin ravintola C:n vasta ensimmäistä kertaa elokuussa 2020, kun vierailin Tamperella VisitTampereen kutsumana. Tuona iltana soimasin itseäni lujaa siitä, etten ollut käynyt C:ssä koskaan Tampereella asuessani. Tuli järjettömän typerä olo, sillä tällaisia helmiä pitäisi myös paikallisena tukea. Ravintola C muuttui yhdeksi syyksi sille, miksi kaipaan tälläkin hetkellä vähän Tampereelle. Paikka on yksi laadukkaimmista, missä olen koskaan syönyt.

Jokainen kaupunki tarvitsee oman Ravintola C:n. Vaikka koen, että olen suhteellisen hyvä kuvailija ja mielikuvien kirjoittaja, niin Ravintola C:n kohdalla näppäimistöni menee solmuun. C on kokemus, joka pitää kokea itse paikan päällä. Paikka on viritetty niin täydelliseksi, että jopa vessoista löytyvä saippua vie illallistajan sesonkien tunnelmaan. Alla muutama tunnelmakuva illalliselta ja 6 ruokalajin menusta. En edelleenkään tajua, miten näin yksinkertaiset raaka-aineet saa maistumaan näin hyvältä.

6 ruokalajin menu on 70 €. Tarjolla on myös C seurustelumenu 108 € ja 3 ruokalajia 50 €. Juoma on saatavana myös alkoholittomana ja alkoholittomat juomat tehdään C:ssä paikan päällä.
Aukioloajat: ti-la 17–24 (tarkistettu 18.10.2020).

 

3. Ravintola Kajo – illallinen, jonka haluaisi vain jatkuvan

Rautatienkatu 12 | Tutustuin Kajoon alun perin järjettömän hyvänä lounasravintolana muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä ravintola on auki ainoastaan iltaisin. Kajo onkin ehkä parempi vaihtoehto illalliselle, sillä palvelu ja ruoka on täällä sellaista, jonka jälkeen haluaa mennä taputtelemaan tyytyväistä vatsaa kotiin.

Ravintoa Kajon maut perustuvat sesonkiin sekä lähituottajien raaka-aineisiin. Menut vaihtuvat siis vuodenajan sekä raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Ravintolan taustalla häärää kolmen kopla, jotka kuvailevat itseään mm. seuraavasti: ”Vellu hakeutuu luontoon ja poimii pöytään sen parhaat antimet ja inspiraation” ja ”Marko vannoo viinin, vuorovaikutuksen ja viimeistellyn elämyksen nimeen”. Ei siis ihme, että ihastuin Kajoon jo ensi kohtaamisella.

Tarjolla on lähtökohtaisesti maun menu (n. 58 €) sekä 6 maun menu (n. 68 €).
Aukioloajat: ti 18–23, ke-to 17-23, pe 16.30-20, la 15-23 (tarkistettu 18.10.2020).

4. Saunaravintola Kuuma – lisäpisteitä miljööstä

Laukontori 21 | Kuuma on täydellinen paikka, mikäli haluat yhdistää illalliseesi jotain muutakin kuin ruokaa, sillä Kuumassa voi myös saunoa ja pulahtaa vilvoittelemaan Tammerkoskeen. Vaikka Kuuma on kokonaisuutena elämys, niin kyllä paikan ruokakin lunastaa kaikki lupauksensa.

Kuuman ruokafilosofia perustuu pohjoismaisiin makuihin, joista voi löytää yllättäviä twistejä. Ruokalistan taustalla ovat kokki Eero Mäkelä ja kokki Sara La Fountain. Ruoat ovat suht pieniä ja helppoja jakaa vaikka kaksin, joten Kuumaan kannattaa suunnata, kun tekee mieli rentoa ruokaa ja sosiaalista illallista.

Alkupalat alkaen 9 €, pääruoat 21 € ja 5 ruokalajin maistelumenu 55 €.
Aukioloajat: ma 11–14.30, ti 11–21.30, ke 11-21.30, to 11-21.30, pe 11-23 ja la 14-23. Lounas arkisin klo 14 saakka. (tarkistettu 18.10.2020).

5. Guru’s Kitchen – makuja läpi Välimeren ja Lähi-idän

Aleksis Kiven katu 15 | Guru on värikäs keittiö, jossa riemuitaan erilaisten ruokavalikoiden olemassaolosta. Tarjolla on esimerkiksi herkullista ja höyryävää sahramifocacciaa. Gurun keittiössä nauttivat niin vegaanit kuin sekaanit.

Gurun keittiössä saat nauttia esimerkiksi manakishleivästä, harissasta, tirosalatasta ja stifadosta. Palvelu Gurussa on välitöntä ja lämmintä. Monipuolinen menu on hyvä juttu, mutta samalla ehkä vähän huonokin juttu: täällä tekisi mieli maistaa melkein kaikkea. Yksi hyvä vaihtoehto on siis suunnata Gurun keittiöön suuremmalla porukalla ja ottaa herkkuja jaettavaksi. Mene paikan päälle vatsa tyhjänä, sillä näistä herkuista haluaa nauttia pitkään.

Mezet alkaen 6,50 €, platterit 48 € ja menut 31 €.
Aukioloajat: ti–pe 17–20, la 16–22, su 14–20 (tarkistettu 18.10.2020).


6. Ravintola Periscope – auringonlaskun illalliselle

Vuolteenkatu 1 | Myönnän. Aluksi olin skeptinen Periscopea kohtaan. Olin kuullut ravintolasta paljon kehuja ja paikka näytti erityisen Instagrammattavalta. Mietinkin pitkään, että onko itse ruoka vain tasapaksua ja onko paikka suosittu vain maisemiensa takia. Onneksi olin luulossani väärässä, sillä ruoka oli oikeasti todella hyvää. Testasin Periscopen herkkuja ensimmäistä kertaa elokuussa 2020 VisitTampereen kutsumana.

Periscope on paikka, jossa pääsee nauttimaan mielenkiintoisista makuyhdistelmistä ja Tampereen kauniista siluetista. Täytyy sanoa, että elokuinen ilta ja oranssina horisontissa hohkaava aurinko kruunasi kaiken, mitä hyvältä illalliselta tarvitsee. Ruoat on suunniteltu jaettavaksi ja niitä todellakin kannattaa jakaa. Näin varmistat sen, että pääset maistamaan kaikkea mitä haluatkin. Ravintolassa sekoitetaan ennakkoluulottomasti lähituottajien raaka-aineita maailman makuihin, esim. shison-lehtiin ja wasabiin.

Alkupalat alkaen 10 €, pääruoat 21 € ja esim. 6 ruokalajin menu 49 €.
Aukioloajat: ma-la 11–22, su 13-17 (tarkistettu 18.10.2020).

7. Ravintola Näsinneula – arjen yläpuolella, tänäkin päivänä

Laiturinkatu 1 | Näsinneula on ollut yksi ravintolasuosikkini Tampereella kautta aikojen. Näsinneulaan voi myös tietysti liittyä jotkut ruusunpunaiset nuoruuslasit, mutta sekös tekee paikasta silmissäni vielä paremman. Näsinneula oli se paikka, minne menemiseen säästettiin opiskeluaikoina ja käytiin kerran vuodessa parhaiden ystävien kanssa illallisella.

Rakastan sitä, että Neulassa kaikki on aina itselle uutta, koska menu vaihtuu kausittain ja kaikki on mietitty loppuun asti. Parhaimmillaan Näsinneulan illallinen on mielestäni elo-syyskuisena päivänä, kun päivä alkaa taittua iltaan ja auringonlasku punaa loppukesässä lämmittelevän Tampereen. 124 metrin korkeudessa tuntee olevansa todellakin arjen yläpuolella.

Alkuruoat alkaen 17,50 €, pääruoat 29,50 €. Tarjolla on myös menukokonaisuuksia. Itse olen suosinut useimmiten vaihtuvaa 5 ruokalajin Finlandia-menua, 68 €.
Aukioloajat: ma 11–21, ti-la 11–23 ja su 12–21 (tarkistettu 18.10.2020).

8. Ravintola Muusa – rentoihin illallishetkiin, jotka jatkuvat iltadrinkkiin

Satakunnankatu 10 | Muusan vahvuus on sen monipuolisuus. Muusassa on oikeastaan kaikille kaikkea. Muusa taisi olla ensimmiäsiä paikkoja, joissa maistoin täysin vegaanisia annoksia. Tässä siis myös sekasyöjälle vahva vinkki, kun haluaa laajentaa makureviiriään ja saada ideoita myös omaan keittiöön.

Muusasta löytyy rentoja herkkuja ja kauniita, värikkäitä pääruokia. Muusa on kesällä ja alkusyksystä, kun tunnelmallinen sisäpihan terassi on avoinna. Muusa on sellainen paikka, jonne tulee aina mentyä herkuttelemaan, mutta jotenkin salakavalasti ilta täällä vaihtuu myös iltadrinkkiin, sillä täältä ei haluaisi lähteä pois ollenkaan.

Alkuruoat alkaen 8 €, pääruoat 18 €, ei menukokonaisuuksia.
Aukioloajat: ma-pe 16-21.30 (keittiö), la 13-21.30 (keittiö) ja su 12-16, jolloin tarjolla on muusan brunssi (tarkistettu 18.10.2020).

+ Kauppahallin kolme kovaa: Umami, 4 vuodenaikaa ja Juustosoppi

9. Umami – Tampereen paras sushipaikka

Kauppahalli | Jos et ole vielä koskaan käynyt Umamin sushilla, niin nyt on aika. Tämä ravintola on kuitenkin sellainen paikka, että tänne pitää lähteä ajoissa jonottamaan. Olen kerran onnistunut pääsemään tänne oikeasti lounasajan puitteissa, muut kerrat piti jättää suosiolla vapaapäiville.

Umamissa häärää sushimestari nimeltään Liqun Zhang, joka valmistaa päivittäin sushia niistä raaka-aineista, joita on saatavilla. Umami suljetaan päivän osalta silloin kun riisi ja raaka-aineet loppuvat. Umami on kokemus, jonka jokaisen Tampereella asuvan tai vierailevan pitäisi kokea ainakin kerran. Umami on kuin pieni teleportaatio Japaniin Tampereen kuhinan keskeltä.

Hinnat vaihtelevat. Viimeksi, kun kävin täällä lounaalla oli 13 palan sushiannos n. 18 €.
Aukioloajat: ma-pe 11–14, la 11–14, mikäli raaka-aineita riittää (tarkistettu 18.10.2020).

10. Juustosoppi – lounaan ja illallisen välissä herkuttelupäivänä

Kauppahalli | Tiesitkö, että Juustosopilla on anniskelualue Tampereen Kauppahallissa? No nyt tiedät! En ollut tietoinen tästä ihanuudesta ennen kuin vierailin Tampereella yhteistyön merkeissä. Juustosoppi on Tampereen vanhin yksityinen juustojen erikoisliike ja myyjien ammattitaito on päätä huomaava.

Juustosopissa on siis mahdollista istahtaa alas ja tilata juustoinen maistelulautanen ja viinejä. Maistelulautaset ja viiniannokset räätälöidään asiakkaan maun mukaan, eli täällä voi viettää vain lyhyen hetken tai vaikkapa pidemmän iltapäivän. Juustosopissa on kuusi anniskelupaikkaa, mutta kokemukseni mukaan tiskin ääreen mahtuu vain n. neljä henkilöä, kuuden kanssa paikka käy ahtaaksi. Tämä on paikka, jossa kannattaa käydä nauttimassa iltapäivästä, vaikkapa ennen illallista.

Hinnat alkavat muutamista euroista. Hinta määräytyy juuston määrän ja viinien mukaan.
Aukioloajat: ma-pe 9–18, la 9–16 (tarkistettu 18.10.2020).

11. 4 vuodenaikaa – täydellinen pakomatka Ranskaan

Kauppahalli | 4 vuodenaikaa on kuin ranskalainen runokokoelma. Se tuo kävijälleen kaihon aikaan, kun viikonloput Ranskassa olivat enemmän kuin ok. 4 vuodenaikaa on hyvä resepti jokaiseen tarpeeseen, sillä paikan päältä saa aamupalaa, lounasta sekä myös ilallista (yksityistilaisuuksien merkeissä).

4 vuodenaikaa on tituleerattu kuutena vuotena peräkkäin parhaaksi tamperelaiseksi lounasravintolaksi, enkä yhtään ihmettele miksi. Ravintolassa häärää 11 huikeaa ravintola-alan osaajaa, joiden intohimo ranskalaiseen ruokaan näkyy. Paikan motto on Mangez bien, riez souvent, aimez beaucoup!, eli syö hyvin, naura usein, rakasta runsaasti. Se on ehkä se syy, miksi 4 vuodenaikaa vetää minuakin puoleensa jatkuvasti.

Menu du jour alkaen 14 €, ravintolassa on myös alle 12-vuotiaille suunnattuja annoksia, jotka ovat alkaen 7,50 €.
Aukioloajat: ti-la 9–16 (tarkistettu 18.10.2020).

12. Baarivinkki: Champagne bar Santé – kun haluat oikeasti nauttia vain viinistä

Hatanpään Valtatie 2 | Paras juttu Tampere-aikojen asunnossani oli ehdottomasti se, että sen alakerrasta löytyi tämä Tampereen helmi, Santé. Paikka on parhaimmillaan vuoden ympäri. Kun viinihammasta kolottaa, niin Santé on paras paikka kolotuksen sammuttamiseen. 

Santén valikoimista löytyy toinen toistaan herkullisempia samppanjoita, mutta myös valko- sekä punaviinejä ja alkoholittomia vaihtoehtoja. Viinien lisäksi Santésta saa tilattua esim. juustoja viinin kaveriksi. Viinilistaa päivitetään kuukausittain, joten Santésta on aina mahdollista löytää uusia makuja elämäänsä.

Samppanjat pullottain alkaen n. 84 €, laseittain n. 14 € alkaen.
Aukioloajat: ti-to 16–22, pe 16–1.30 ja la 14–1.30, aukioloaika voi vaihdella kysynnän mukaan  (tarkistettu 18.10.2020).

Se oli tällä erää siinä! Listaukseen on tulossa varmasti piakkoin päivityksiä. Mitkä ovat teikäläisen suosikkiravintolat Tampereella? Mitä siellä kannattaisi ehdottomasti testata?

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa?
Instagram: @miraorvokki
Facebook: @pondekengissaxmiraorvokki
Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, 31 lokakuun, 2020 at 14:03

    Mukavia vinkkejä! Ja hyvä muistutus itselle, että pitäisi naputella oma työn alla ollut postaus Tampereen ravintoloista valmiiksi ;-) Pari näistä sinun valinnoista on sellaisia, että pitäisi testata itse piakkoin. Tampereen ravintolatarjonta on parantunut viime vuosina valtavasti ja hyvä niin!

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    UA-58281549-1