Suomen suurin matkablogiyhteisö

Koiran kanssa matkalle – Savan matkatavarat maalla, merellä ja ilmassa

Kun Sava saapui talouteen helmikuussa 2018 minua jännitti. Pääasiassa se, että osaanko sittenkään kasvattaa rakasta, viekasta ja määrätietoista kääpiömäyräkoiraa.

Päässä jyskytti myös ajatus siitä, että osaisinko opettaa Savan matkustamaan? Sopeutuisiko Sava eri kulkuvälineisiin, vai olisiko jokainen matka kotikonnuillekin kammottavaa ja pelottavaa? Mitä sitten tehdään, jos Sava onkin auttamattoman matkapahoinvoiva, eikä matkustaminen tule tästä syystä onnistumaan koskaan?

Onneksi pelko oli turhaa ja Sava sopeutui jo pienenä erilaisiin kulkuvälineisiin, eikä matkapahoinvoinnista ole tietoakaan. Matkat meikän kotikonnuille taittuivat alusta asti siis helposti autolla tai kaukojunalla ilman matkapahoinvointia ja paniikkia. Metro, bussi ja lähijuna jännittävät hiukan edelleen, mutta onhan niissä paljon enemmän vilinää kuin omassa autossa tai kaukojunassa.

Viimeisin tuttavuus Savalle oli lentokone, jota jännitin itse ehkä eniten, mutta onneksi aivan turhaan. Lentokone osoittautuikin helpommaksi matkustustavaksi Savan kanssa kuin esimerkiksi lähijuna tai metro. Ennen kuin kone oli edes päässyt rullaamaan kiitoradalle, pieni kääpiömäyräkoira veti jo sikeitä ja tuhisi turvallisessa boksissaan koko matkan.

Nyt, kun elämää Savan kanssa on takana kevyesti yli vuosi, onkin hyvä aika koota lisätietoa koiran kanssa matkailusta yhteen blogipostaukseen. Mitä pitää ottaa huomioon koiran kanssa matkaamisessa niin kotimaassa kuin ulkomailla ja millaisia järjestelyjä meikäläisillä on Savan matkailun saralla?

Sava reissaa junassa ja bussissa pääasiassa Mustin ja Mirrin Basic -kantokassissa.

Lentokoneessa Sava reissaa kevyessä ja ilmavassa boksissa, jossa on luukut sekä edessä että ylhäällä.

Lentokoneboksin hankinta oli ehkä stressaavinta, sillä olin ihan varma, että sen hankinta menee jotenkin vihkoon. Näin jo sieluni silmin, että ostettu lentolaukku ei täytäkään kriteerejä ja olisin unohtanut jotain tärkeitä speksejä. Onneksi näin ei kuitenkaan ollut ja matkaan lähteminen onnistui helposti. Sava on onneksi niin pieni (5 kg), että Savan saa mukaan matkustamoon. Kun koira on mukana lennolla matkustamossa, on hyvä muistaa se, että koira ei saa olla vapaana boksinsa ulkopuolella ja boksin tulee mahtua istuimen edessä olevaan jalkatilaan.

Savalla on lentomatkoilla käytössä Trixien Ryan -laukku (47 cm x 26 cm x 27 cm), joka on todella kevyt ja ilmava (n. 29,90 €, Musti ja Mirri). Tyyliltään laukku on siis Sherpa Bag -tyyppinen, jota esim. Norwegian suosittelee käytettävän lennoillaan, kun koira matkustaa matkustamossa. Tämä kyseinen Trixie Ryan on todella ilmava ja valikoitui juuri siitä syystä Savan matkalaukuksi. Tässä boksissa on tilaa pyöriä ja hengittää. Koska boksi aukeaa myös ylhäältä, on Savaa helppo myös juottaa lennon aikana. Itselläni on aina mukana oma iso vesipullo ja Savalle oma pikkuinen vesikuppi, johon saan annosteltua pienemmän tai suuremman tilkan vettä tilanteesta riippuen. Kuitenkin kuumemmilla leveyspiireillä koiran oma matkavesipullo (Peten Koiratarvike, n. 8,90 €) on todella kätevä valinta, eli lämmin suositus myös sille.

Esimerkiksi Finnairilla koiran kuljetusboksi saa olla kooltaan 56 cm x 45 cm x 25 cm ja Norwegianilla 43 cm x 31 cm x 20 cm. Molemmilla lentoyhtiöillä koiran ja lentokassin yhteispaino saa olla max. 8 kg (tiedot syyskuu 2019). Lemmikki punnitaan lentokansineen lentoasemalla, joten muista ottaa myös lemmikki sekä kassi mukaan, mikäli teet esimerkiksi lähtöselvityksen ja ruumaan menevien matkatavaroiden viennin Helsinki-Vantaalla jo edellisenä päivänä.  Tarkistathan aina lentoyhtiön omilta sivuilta sallitun kuljetusboksin mitat, sillä sallitut mitat saattavat vaihdella lentoyhtiöittäin. Kirjoitan vielä myöhemmin oman postauksensa koiran kanssa lentämisestä ja lisään linkkiä tähän, kun postaus on valmiina. Lentomatkustaminen kun kuitenkin on aivan oma juttunsa muihin muotoihin verrattuna. 

Automatkoilla Sava reissaa kevythäkissä, joka on kiinnitetty turvavyöllä takapenkkiin.

Kevythäkki oli ensimmäinen hankita ennen Savan saapumista. Koska oli tiedossa, että Sava tulee kulkemaan paljon autolla, oli hyvän kevythäkin löytäminen yksi ensimmäisistä askeleista. Koiran on käsittääkseni turvallisinta matkustaa kiinteässä autohäkissä, mutta pienille koirille kevythäkit toimivat myös mainiosti.

Savalle hankittiin jo ennen kotiutumista Peten Koiratarvikkeen kevythäkki (49,5 cm x 34,5 cm x 35 cm) automatkoja varten (n. 39,90 €, Peten Koiratarvike,). Kyseinen kevythäkki aukeaa edestä, sivuista sekä ylhäältä tarvittaessa ja siinä on teräsrunko. Kevythäkissä on Savan oma tyyny ja yksi lelu, joka pysyy vaan matkahäkissä. Tämä kevythäkki on jatkuvasti auton takapenkillä turvavöihin kytkettynä, joten Sava on helppo napata mukaan autoon aina kun huvittaa.

Koska Sava tottui autoiluun jo pienenä, eivät automatkat ole koskaan tuottaneet vaikeuksia. Pisimmillään Sava on reissannut muistaakseni autolla Vantaalta Jyväskylään (n. 4 tuntia) ja tuo matka sujuu kätevästi myös ilman vessataukoa. Sava on vähän erikoinen kaveri nukkumisen suhteen (varmaan perinyt multa unenlahjat) ja nukahtaa siis melkein aina sillä hetkellä, kun auto startataan. Uskon, että tähän tosin vaikuttaa myös tuttu ja turvallinen häkki, sekä tuttu tyyny ja lelu, joissa on tuttu ja turvallinen tuoksu.

Junassa ja lähiliikenteessä Sava reissaa mieluiten sylissä, mutta väsymyksen tullen boksissa, joka aukeaa vain edestä. Tästä boksista ei pääse kurkkimaan joka suuntaan, jotta Sava saa myös tarvittaessa omaa rauhaa.

Koska Sava on hieman lähiliikenteessä jännittäjä (liikaa liikkuvia osia?), niin näillä reissuilla mukana kulkee usein vähän näköesteisempi boksi. Sava tykkää istua esimerkiksi junassa sylissä, mutta ilmaisee heti itseään, mikäli haluaa boksiin omaan rauhaan. Junaillessa ja lähiliikenteessä meidän mukana kulkee suojaisampi Basic -kantokassi (n. 39,90 €, Musti ja Mirri), jonka mitat ovat 45 cm x 27 cm x 26 cm. Tässä kyseisessä boksissa on myös pieni tasku takana, jossa kuljetan mukana Savan vesipulloa ja herkkuja – esimerkiksi vesipullo on aivan välttämätön ihan vaikka vain Helsinki-reissulla.

Junailua ja lähiliikenteessä kulkemista me ollaan harrastettu Savan kanssa vain kotimaassa. Nämä reissut ovat pääasiassa taittuneet ihan vain muiden koirakaverien (tai ihmisten) luo, sekä pienille viikonloppulomille muuten vain. Kun Sava lähtee mukaan hotellireissuun, on meikäläisten valinta ollut aina Sokos Hotellit, joissa on aina koiraystävällisiä huoneita. Sava on majoittunut Sokos Hotelleissa mm. Tampereella (Sokos Hotel Ilves) sekä Helsingissä (Sokos Hotel Presidentti).

Veneillessä Sava pukeutuu Mustin ja Mirrin Basic Float -pelastusliiviin.

Veneillessä Sava on varustautunut matkantekoon pelastusliivillä – aivan kuin me ihmiset.

Sava ei ole vielä ehkä maailman kouliintuneinen veneilijä, mutta muutaman kerran perusteella tämäkin matkustusmuoto maistuu flikalle hyvin. Veneilyyn ei nyt tarvitse mukaan kummallisia juttuja, mutta yksi tärkeimmistä on ehdottomasti pelastusliivit. Meitsi on niin hullu koiraäiti, etten ikinä uskaltaisi päästää Savaa veneilemään ilman pelastusliivejä. Savalla on tällä hetkellä Basic Float -pelastusliivit (n. 19,99 €, Musti ja Mirri). Tuo malli ajaa asiansa, mutta on mielestäni Savan päällä hieman kömpelö, joten ensi kesää varten pitänee etsiä fiksummin istuva malli. Tärkeintä on kuitenkin, että Sava pysyy pinnalla, mikäli veneillessä sattuu hassusti.

Nämä liivit olivat Savalla mukana myös Sloveniassa kesällä, jolloin Sava kävi veneilemässä Portorozin rannikolla ja viilentymässä Sava-joella.

Savan matkalaukusta löytyy aina mm. luottoherkkuja, vetyperoksidiliuosta, maitohappobakteereja, hammasharja ja -tahna.

Savan ”matkalaukun” pakkaaminen sujuu nykyään aika rutiinilla. Mukana on aina seuraavat perusjutut: ruoka, vesikuppi, muutamia herkkuja, hammasharja ja -tahna, maitohappobakteerit sekä vetyperoksidiliuos. Varmuuden vuoksi haavanpuhdistusaine sekä lääkehiili. Lisäksi tietty passi, mikäli reissu suuntautuu ulkomaille. Olen nyt yrittänytkin suunnitella seuraavaa ulkomaanmatkaa Savan kanssa ja olen kallistumassa Berliiniin tai Budapestiin. Katsotaan nyt tosin, että koska on seuraavan reissun aika ja mikä kohde valikoituu. Lisää lemmikkieläinpassin hankinnasta ja ulkomaille matkustamisesta koiran kanssa, mm. rokotuksien osalta löytyykin jo blogin puolelta, eli täältä.

Kotimaassakin tekisi mieli tehdä reissua Savan kanssa, mutta lähestyvä talvi vähän sotkee innostusta, sillä tuo flikka ei järin viihdy pakkasella ulkona. Pisimmät patikoinnit koiran kanssa Lapissa voi siis unohtaa, mutta ehkä tässä vielä keksii jonkun kivan ja potentiaalisen reissun Savan kanssa kotimaankin puolella.

Ja jos joku muuten ihmettelee, että miksi ihmeessä kannan vetyperoksidiliuosta mukanani niin viesti on yksinkertainen: Sava on päässyt käsiksi mm. lääkelaattaan ja purkkapussiin, jolloin nopea oksennuttaminen on tarpeen. Mieto vetyperoksidiliuos saa koiralla aikaan oksennusreaktion ja on turvallisin kotikonsti oksennuttamiseen. Evidensialla on muuten sivuillaan hyvä lista koiran ensiapulaukusta, se löytyy täältä. Sympaatti -eläinklinikan sivuilta löytyy myös hyvä tietopaketti siitä, miksi esimerkiksi suolalla oksennuttamista ei suositella ja miksi lääkehiili kannattaa myös pitää mukana, lisätietoa täältä.

Savan omassa matkalaukussa on aina mukana mm. herkkuja ja hammasharja.

Kuten huomaatte, niin meikäläisten matkailun kulmakivi Savan kanssa on boksi, boksi ja boksi. Sava on tottunut pienestä asti eri bokseihinsa ja ne ovat Savalle turvapaikka.

Savalla ei ole esimerkiksi erillistä petiä kotona, vaikka sellainen ihana olisikin. Totuus vain oli se, että Sava ei nukkunut omassa pedissään, vaan boksissaan. Näin ollen luovuin koko oma peti -ajatuksesta aikoinaan.

Saatan olla ehkä hieman ylivarovainen Savan matkajuttujen kanssa, koska välillä tuntuu hullulta kantaa mukanaan kaikkea hammasharjasta lääkehiiliin, mutta kun on huomannut, että kotonakin tämän kaverin kanssa sattuu ja tapahtuu, niin varmasti tulee joskus sattumaan ja tapahtumaan myös reissullakin. Mikäli esimerkiksi Slovenian-matkalla olisi tapahtunut jotain, olisi esimerkiksi lähimmän päivystävän apteekin etsiminen ollut ihan hullua. Näin ollen on hyvä pitää mukana perusjuttuja haavojen ja epätoivottujen syömisten takia.

Millaisia rutiineja teillä on koiran kanssa matkaillessa? Oletko samanlainen varustautuja kuin minä, vai oletko huomattavasti huolettomampi? Jaa parhaat vinkit kommenttiboksiin, olisi kiva saada myös vinkkejä muilta! 

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa? Instagram: @miraorvokki, Facebook: @pondekengissa, Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

17 Comments

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, 29 syyskuun, 2019 at 16:44

  Vaikka itsellä ei ole koiraa niin ihan mielenkiintoista lukea koiran matkustamisesta, aika paljonhan tosiaan hankintoja tuossa on aluksi, mutta kun kerran tehnyt hankinnat niin varmaan aika rutiinilla menee. Pienessä koirassa on kyllä plussaa tuo että lennolla sen saa mukaan matkustamoon 😀

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:28

   Pienessä koirassa on tosiaan juurikin tuo plussa! :)

 • Reply Maiju sunnuntai, 29 syyskuun, 2019 at 19:52

  Tässähän kävi niin, että kun haastoin sut (ja Savan!) Lähilomahaasteeseen mukaan, ja sitten luin vielä tän postauksen, niin näin unta pitkäkarvaisesta kääpiömäykystä joka luokseni muutti. Nimeä sille ei saatu keksittyä, mutta muistan kun unessa mietin että okei, se ei voi olla Sava, kun sen niminen on jo 😅

  Postaus itsessään on hyvä! Oman koiravanhuksen kanssa liikuttiin nuorempana lähinnä autolla, ja kun Kinkum pisti vöihin niin sinne se takapenkille nukahti. Kannettavat kopat ois kyllä nyt ykkösvalinta jos pentu taloon vielä tulee.

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:28

   Mulla on vähän venynyt sen haasteen kanssa, yritän ottaa siitä pian kopin! Pahoittelut <3

   Voi ei, ihana uni! :D Tulipa hauska fiilis tuosta unesta.

 • Reply Maarit- niceMatkaaja keskiviikko, 2 lokakuun, 2019 at 09:26

  Oman koiran kanssa ei ole tullut matkustettua kuin kotimaassa autolla ja julkisissa. Autoilua suorastaan rakastaa, julkisissa istuu kiltisti, mutta kiire päästä pois on aina kova. Ulkomaan reissujen aikana Vertti lomailee vanhempieni luona ja tämä on aina juhlaa puolin ja toisin. Luottohoitopaikkaa ilman moni reissu olisi jäänyt meitsiltä tekemättä. Kiinnostavaa kuitenkin kuulla, miten koiran kanssa lennolla pärjää – omani pitäisi tosin matkustaa ruumassa, koska painaa 13 kiloa, ja se olisi tietysti kokonaan toinen juttu. Mutta paljonhan koiria sielläkin ympäri maailmaa matkaa, joten pärjäävät ilmeisesti vallan hyvin. Ajatus vaan tuntuu vähän ankealta.

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:29

   Ruuma tuntuu minustakin vähän ankealta, mutta tuskinpa se on koiralle niin paha. Sava tosin ei kyllä ruumassa pärjäisi, sillä on vähän kuitenkin jännittävää sorttia. Oman ihmisen läheisyys on tärkeää. Mutta varmasti ruumassa kulkee moni koira todella vaivattomasti. :)

 • Reply Terhi lauantai, 5 lokakuun, 2019 at 16:40

  Nuo kevythäkit olisivat käteviä, mutta meidän koiramme ovat aina syöneet itsensä läpi verkosta.
  Meidän koiramme lähinnä veneilevät ja autoilevat. Normikokoiselle on hyviä veneilyliivejä, mutta kaniinimäyräkoiralle ei ole löytynyt hyvin istuvaa vaikka monta on ostettu.

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:45

   Kääk! Onneksi Sava ei tosiaan ole syönyt itseään läpi. Se olisi kyllä pieni rahanreikä, jos häkit olisi aina rikki. :D Savalle oli kanssa hieman haastavaa löytää liivejä. Sava on tosiaan kääpiö, eli ei ihan kaniinin kokoa, mutta ymmärrän, että kaniinille sopivien liivien löytäminen olisi vielä raskaampaa.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 5 lokakuun, 2019 at 18:44

  Ihana Sava! Enkä pääse yli tuosta koiran passista <3 Teillä on varmasti vielä monta ihanaa reissua yhdessä kun on tuollainen reipas reissukaveri.

 • Reply Jenni | Boarding Time lauantai, 5 lokakuun, 2019 at 20:18

  Savalla on kyllä siinä mielessä mukava tilanne, että hän on sen kokoinen ettei tarvitse ruumassa matkustaa. Meillähän on myös mäyräkoira, karkeakarvainen (ei kääpiökokoinen) ja vähän vanhempi leidi jo, eikä hänenhermot kyllä lentämistä ruumassa enää kestä. On kyllä nuorempana matkaillut paljonkin mm. Ranskan Rivieralla ja Espanjassa useaan otteeseen. Olipa muuten kerran mukana Italiassakin!
  Onneksi Lillalla on nykyään erinomaisen mukava lomakoti Kustavissa, missä hän viettää laatuaikaa silloin kun me olemme reissussa. Ja kotimaassakin voi matkailla!

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:50

   Voi miten ihana vanha lady teillä. <3 Hänelläkin on ollut siis ihania reissuja! Ja onneksi on Kustavi, Lillalla on siellä varmasti hyvät oltavat. <3

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 6 lokakuun, 2019 at 09:03

  Lentokoneissa kulkee paljon koiria ja kissoja ja yksikään eläin ei ole ollut häiriöksi, mutta muutama lemmikin omistaja on. Viimeksi eukolla oli kissa laukussa ja emäntä ei millään uskonut, että kissan pitää olla siellä kuljetusboxissa, vaan availi sitä kanttaa ja otti kissaa ulos ym. Lentoemäntä sanoi ensin nätisti ja sitten vähemmän nätisti. Veikkaan, että se kissa olisi nukkunut ihan rauhassa, jos sille olisi se rauha annettu : )

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:51

   No voi räkä! Toi on kyllä uskomatonta. :S Onneksi Sava nukahti ihan heti, jo kiitoradalla ja nukkui koko matkan Sloveniaan asti. Tuo rauha oli juuri tärkeää, että kun lemmikki saa olla rauhassa, se on rauhassa.

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla maanantai, 7 lokakuun, 2019 at 22:00

  Siis niin ihana lukea tätä, vaikka en koiraa itse omistakaan <3 :) Ensinnäkin Sava on ihan huikean suloinen tapaus ja ihanaa, että hän pääsee matkailemaan mukana! Todella kätevää, että saa olla matkustamossa mukana kokonsa puolesta. Itse juuri Rescuekoirakeskuksella täällä Teneriffalla koiran lentämisestä keskustelin asiasta itseäni viisaampien kanssa ja olin ihan haltioissani tuosta passista. Mikä voisi olla parempaa, kuin matkailija-ihminen ja matkailija-koira -yhdistelmä. Toivottavasti osutaan joskus samalle lennolle ja vahingossa vierekkäin! :D Ihana Sava. <3

  • Reply miraorvokki tiistai, 8 lokakuun, 2019 at 09:52

   Olispa hauskaa, jos osuttaisiin samalle lennolle! :D Sava olisi varmasti mielissään.

 • Reply Eve sunnuntai, 1 toukokuun, 2022 at 19:28

  Hei, millä lentoyhtiöllä lennätte? Ei näy menevän mainitsemiesi lentoyhtiöiden mitoituksiin tuo Trixie-laukku. Kelpasiko se kuitenkin, vaikka on isompi?

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1