Suomen suurin matkablogiyhteisö

Päivä Pietarissa – viisumivapaasti Princess Anastasialla

Laivamatka oli osa syyskuussa järjestettyä lehdistömatkaa.
Järjestäjä: Moby SPL.

Pietarissa on jotain, mikä menee aina ihoni alle ja saa aikaan ihania kylmiä väreitä. Pietarin katujen vilinä, heleästi kajahtelevat kirkonkellot, katusoittajien rytmikkäät esitykset, kultaiset kupolit ja rappioromanttinen tunnelma saavat ajan pysähtymään – ainakin hetkeksi.

Tällä kertaa en kuitenkaan runoile enempää rakkaasta Pietarista, vaan laitan suoraan faktapostauksen tulille ja tällä kertaa aiheena onkin viisumivapaa risteily Pietariin Moby SPL Princess Anastasia -laivalla. Olen ollut viimeksi viisumivapaalla risteilyllä vuonna 2010, joten olikin aika päivittää omaa mielikuvaa risteilystä melkein 10 vuoden jälkeen. Postaus sisältää paljon lukuja, noin -hintoja ja nippelitietoa, mutta on koottu pikkutarkaksi juurikin sen takia, että lukija saa postauksesta mahdollisimman tarkat tiedot risteilyn todellisista kuluista.

Sain tästä lehdistömatkasta Instagramini puolella niin paljon kyselyitä, että yritin mahduttaa kaikki kysytyt asiat tähän blogipostaukseen. Toivottavasti tämä postaus palvelee mahdollisimman monia, joita kiinnostaa viisumivapaa risteily Pietariin. Aloitetaan siis!

Princess Anastasia tarjoaa erilaisia risteilyjä erilaisiin tarpeisiin.

Suomen kansalainen voi viettää viisumivapaalla risteilyllä maksimissaan kolme päivää Pietarissa. Moby SPL:lla on tarjolla myös hotellipaketteja tehokkaan päivä Pietarissa -risteilyn lisäksi.

Risteilyt alkavat n. 80 € / hlö hinnoista (halvin hyttiluokka). Olen ollut pitkään Moby SPL uutiskirjelistalla ja huomannut, että edullisimmillaan lähtöjä Helsinki-Pietari -reitille on ollut jopa n. 40 € / hlö hintaan. Risteily on siis mahdollista saada todella halvalla, mutta risteilyyn voi myös panostaa hieman lisää esim. paremmilla hyttiluokilla, ravintolakäynneillä, elokuvaelämyksillä tai vaikka kylpylässä lillumisella.

Mikäli laivamatkaan ei halua panostaa, vaan pikemminkin pihistää, on Princess Anastasialla tarjolla myös kansipaikkoja Helsinki-Pietari-Helsinki -reitille. Kansipaikat ovatkin sitten eksoottisempi vaihtoehto matkantekoon ja kansipaikan hinta on n. 23 € / hlö. Kansipaikalla matkustavat majoittuvat laivan 8. kannella ja paikkoja on rajoitetusti: vain 9 kappaletta. Lisää kansipaikalla matkustamisesta löydät täältä.

A-luokan hyteissä (ikkunalliset hytit) on tarjolla myös esteettömiä hyttejä, joten risteily Pietariin onnistuu Princess Anastasialla myös esteettömästi. En ole esteettömyyden ammattilainen, mutta huomasin, että kanssamme samalla risteilyllä oli myös pyörätuolilla kulkevia ja liikkuminen ympäri laivaa onnistui helposti. Mikäli esteetön risteily Pietariin kiinnostaa, varmistathan matkaasi liittyvien speksien täyttymisen Moby SPL:n asiakaspalvelusta.

Hotellipakettien hinnat vaihtelevat luonnollisesti valitun hotellin mukaan, mutta edullisimmillaan 2 yötä Pietarissa irtoaa n. 195 € hintaan (Peterville Hotel). Hotellipaketeista tulee Moby SPL:n uutiskirjeen mukana välillä myös tarjouksia, eli paketin voi saada myös edullisemmin. Hotellien esimerkkihintoja löydät täältä. Otathan huomioon, että Moby SPL:n kautta on mahdollista varata seuraavat hotellit: Solo Sokos hotel Palace Bridge *****, Solo Sokos hotel Vasilievsky ****, Original Sokos hotel Olympia Garden ****, Hotel Peterville ***, sekä Cronwell Inn Stremyannaya ****. Nämä hotellit suostuvat majoittamaan viisumivapaalla risteilyllä matkustavia. Mikäli mielit varata hotellin itse, niin varmista, että hotelli majoittaa viisumivapaat matkustajat. Useat hotellit eivät suostu majoittamaan matkalaisia ilman viisumia.

Viisumivapaa risteily Princess Anastasialla Pietariin taittuu yhtä helposti ja huolettomasti kuin risteilyt Tallinnaan ja Tukholmaan. Laiva on helppo vaihtoehto sellaiselle, joka ei halua siirtyä nopeasti paikasta A paikkaan B, vaan haluaa nauttia itse matkasta kuten vaikkapa risteilyllä Tukholmaan. Princess Anastasialla on tarjolla erilaisia hyttejä, spa, yökerho, ravintoloita, kahviloita, lasten leikkipaikka, elokuvateatteri, tax free -kauppa.

Hinta alkaen siis n. 80 € / hlö päivä Pietarissa -risteilyllä, 195 € / hlö 2 yötä Pietarissa -risteilyllä.

Ruokapuoli on Princess Anastasialla kunnossa.

Princess Anastasia lipuu nykyään Italian lipun alla ja sen huomaa myös ravintolatarjonnassa, joka oli muuttunut paljon sitten vuoden 2010. Tällä hetkellä laivalla on kolme ravintolaa, yksi kahvila ja viisi baaria.

Me testasimme lehdistömatkalla italialaisen ravintolan Napoli Mian sekä buffet-ravintolan Princess Gardenin. Molemmat olivat mielestäni vallan hyviä vaihtoehtoja illalliselle. Matkustajien kesken suosituimmalta ravintolalta vaikutti juurikin italialainen Napoli Mia, jonka pöytiin loisti upeat auringonlaskun viimeiset säteet. Hintapuoli oli ravintoloissa seuraava:

Aamiaispaketti laivan buffet-ravintolassa (Princess Garden) kustantaa n. 13 € / hlö ja samaisen ravintolan buffet-illallinen n. 34 € /hlö. Laivalla on myös illallisravintolat New York City ja Napoli Mia. Esimerkiksi Napoli Miassa pizzojen hinnat alkoivat n. 13 € / annos hinnasta ja pastat n. 16 € / annos hinnasta. Illallinen New York Cityssa on samoissa hinnoissa Napoli Mian kanssa. Lasi viiniä kaadetaan lasiin n. 6 € / 15 cl hintaan. Kaikkien ravintoloiden menut sekä baarien listat löydät Moby SPL:n sivuilta, eli täältä.

Hinta alkaen siis n. 13 € / hlö, mikäli mielii buffet-aamupalalle ennen Pietaria ja illallinen alkaen n. 19 € pizzan ja viinilasin kera.

Viisumivapaus on kätevä, mutta siitä on hyvä muistaa myös muutamia asioita ennen matkaa.

Viisumivapauden ehtona on 6 kk matkan jälkeen voimassa oleva passi, Moby SPL risteily Princess Anastasialla sekä 25 € viisumivapauskortti, joka sisältää myös kuljetuksen satamasta Pietariin.

25 € maksava viisumivapauskortti on pakollinen Venäjän puolelle siirtyessä ja se sisältää myös Moby SPL:n tarjoaman kuljetuksen satamasta Pietariin. 0-12-v. lapsi saa viisumivapauskortin edullisemmin, 12,5 € / hlö hintaan. Kuljetusta ei ole kuitenkaan pakko käyttää, vaan satamasta voi napata myös taksin. Esimerkiksi Uber kustansi n. 5 € satamasta keskustaan.

Ilman viisumia Venäjälle matkustavan Suomen kansalaisen mukana on oltava seuraavat dokumentit satamassa tehtävää rajanylitystä varten:

 • Voimassa oleva passi, joka on voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen
 • Shuttle-kuljetuksen lippu (voit siirtyä myös omatoimisesti Pietariin, mutta shuttle sisältyy automaattisesti viisumivapauskortin hintaan)
 • Hotellivahvistus, mikäli yövyt Venäjällä
 • Rajatarkastuksessa annettu maahantulokaavake, joka täytyy säilyttää laivalle paluuta varten

Risteilyn hintaan tulee siis lisäksi 25 € / hlö kulu viisumivapauskortista, joka sisältää shuttle-kuljetuksen Pietariin. Lisäksi Moby SPL:n kautta on varattavana erilaisia retkiä, esimerkiksi n. 3 tunnin kaupunkierros kustantaa n.  45 € / aikuinen, 25 € / 0-12-v. lapsi.

Jos tekisin viisumivapaan matkan Pietariin uudelleen, tekisin matkastani seuraavanlaisen:

Koska en vaadi hytiltäni paljoa, mutta kuitenkin vähän, valitsisin hytikseni ikkunallisen A-luokan hytin. Suomenlahden auringonnousu syyskuussa oli niin upeaa katseltavaa, että voisin herätä samanlaiseen auringonlaskuun mielelläni uudelleen ja ihailla oranssia taivasta hytin ikkunasta. Mikäli tarjolla olisi myös fiksuun hintaan Commodore-hytti, varaisin ehkä sen.

Hytin lisäksi lisäisin matkaani illallisen Napoli Miassa ja kävisin katsomassa elokuvan Princess Anastasian elokuvateatterissa. Minusta dupatut elokuvat ja sarjat ulkomailla ovat vallan hauskaa katsottavaa, ja Princess Anastasialla tuo dupatun elokuvan katselu onnistuu. Jokainen elokuva Princess Anastasian elokuvateatterissa kustantaa 5 € / hlö ja elokuvat esitetään venäjäksi, mutta niissä on tekstitys englanniksi. Tällä hetkellä laivalla pyöri mm. Bohemian Rhapsody, joka olisi erittäin viihdyttävää nähdä venäjäksi dupattuna. Mikäli elokuvatarjonta ei nappaisi, kävisin Princess Anastasian spa-osastolla lillumassa ennen nukkumaanmenoa.

Nauttisin aamukahvin Princess Anastasian kahvilassa ja siirtyisin maihin Priority exit -lisäpalvelulla. Haluan itse siirtyä laivalta ulos mahdollisimman kivuttomasti ja uusi priority exit on tähän loistava palvelu. Mikäli laiva on aivan täynnä matkustajia, voi rajanylitys kestää pitkään. Tästä syystä ottaisin tuon 20 € / hlö maksavalla priority exit -lisäpalvelun, jolla pääsen laivalta ulos ensimmäisten joukossa ja vältän rajan ruuhkat.

Koska olen käynyt Pietarissa jo muutamaan otteeseen, en koe, että päivä Pietarissa enää riittäisi itselleni, vaan ottaisin mukaan 2 yön hotellipaketin. Mikäli kuitenkin vain mielit pikavisiitille Pietariin, on tehokas päivä Pietarissa -risteily todella hyvä vaihtoehto. Pietarista ei voi millään saada imettyä kaikkea päivässä, mutta sen jälkeen ainakin tiedät, että millaiset fiilikset sinulle jää kaupungista. Päivän aikana ennättää hyvin käymään muutaman nähtävyyden (esimerkiksi kapuamaan Iisakinkirkon kupoliin), syömään herkullisen lounaan ja ostamaan muutamat tuliaiset. Suurimmat nähtävyydet, esim. Eremitaasin jättäisin 2 yötä Pietarissa -risteilylle, sillä Eremitaasi on niin suuri, että yksi päivä hujahtaa siellä aivan huomaamatta.

Oletko sinä ollut viisumivapaalla Pietarin-risteilyllä? Tai jos et, niin kiinnostaako kyseinen konsepti sinua?

* Huomioithan, että tämä juttu on kirjoitettu syyskuussa 2019.
Hinnat ovat noin -hintoja ja viisumivapaussääntöön saattaa tulla muutoksia ja
jutun viisumivapaussäännöt koskevat vain Suomen passilla matkustavia.
Yritän pitää tiedot ajan tasalla, mutta tarkistathan aina lisäksi
vielä ajankohtaiset tiedot viisumivapauteen liittyen suurlähetystöstä
tai Moby SPL:n sivuilta, joilla on aina ajankohtaisin tieto viisumisäädöksistä.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply INDIVUE tiistai, 17 syyskuun, 2019 at 14:33

  Syyskuinen Suomenlahden auringonnousu kuulostaa lupaavalta. Hyvä vinkki myös tuo Priority Exit -palvelu.

  Tutustuin muuten itse Moby SPL:n laivaan keväällä risteilykauden avajaisissa ja ihastuin laivan New York -ravintolaan sekä sen ikkunapöytään: https://indivue.fi/2019/04/08/moby-spl-avasi-risteilykauden-itamerella/

  • Reply miraorvokki perjantai, 20 syyskuun, 2019 at 13:29

   Priority Exit on kyllä mahtava! Sellaista ei viimeksi ollut. Tosin viime risteilystä Pietariin onkin 9 vuotta. :)

 • Reply Sandra torstai, 19 syyskuun, 2019 at 10:08

  Tosi hyvä juttu! Olen kyllä kuullut viisumivapaista risteilyistä, mutta en esimerkiksi todellakaan tiennyt, että niiden kanssa pitää majoittautua tietyissä hotelleissa! Risteilypaketti vaikuttaa kaikin puolin vaivattomalta tavalta vierailla Pietarissa.

  • Reply miraorvokki perjantai, 20 syyskuun, 2019 at 13:29

   Jos joskus mielii viisumivapaalle risteilylle, niin tuo kahden yön paketti on täydellinen! Olin tosin tuolla paketilla jo 2010, eli muutamia vuosia sitten, mutta tuskin ajatus on pahemmin muuttunut. Päivänkin irtiotto Pietarissa on kiva, mutta kaksi yötä on vielä parempi mun mielestä. :)

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, 21 syyskuun, 2019 at 11:24

  Ehdottomasti tällaiselle risteilylle lähtisin ihan milloinka vain! :) Pietarissa olen käynyt 6 vuotta sitten, joten johan se olisi aika päivittää muistoja! :)

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 21 syyskuun, 2019 at 13:08

  Mä oon ite tehnyt samanlaisen Päivä Pietarissa -risteilyn muutama vuosi takaperin. Ihan kiva matka, mutta Pietari on sellainen runsaudensarvi, ettei muutama tunti perilläoloa riitä mihinkään. Oon samoilla linjoilla sun kanssa, että kannattaisi yöpyä ainakin tuo 2 yötä, minkä viisumivapaasti pystyy olemaan. Muuten mun mielestä toi risteily on kiva tapa mennä Pietariin.

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, 21 syyskuun, 2019 at 22:10

  Itse tein viimeisimmän Pietarin matkan siten, että menin junalla ja tulin laivalla pois. Itse olen nykyään niin mukavuudenhaluinen laiska paska, että en jaksa vapaaehtoisesti seisoa erilaisissa jonoissa, jos on siihen kohtuuhintainen vaihtoehto. Siksi kallistun Pietariin matkustaessa tulevaisuudessa aina junaan laivan ja lentokoneen sijasta, vaikka laivaan verrattuna viisumin joutuisi itse maksamaan. Mikäli myös junamatkailu siirtyy e-viisumin piiriin, niin sehän olisi vielä mieletön Bonus. Itse laivamatka ja palvelut olivat varsin ok, mutta jonotus Pietarissa ja vielä Helsingin satamassa pisti itsellä pulssin nousemaan turhan korkealla – junassa riittää, että istut paikallasi ja näytät matkustusasiakirjasi.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 22 syyskuun, 2019 at 08:07

  Toi Päivä Pietarissa -risteily oli hyvä näin ensihätään ja tiukempaan aikatauluun – parempi kuin ei mitään. Mutta ehdottomasti jäi Pietari kytemään ja tuo Mobyn hotellipaketit vois olla ratkaisu seuraavaan reissuun.

 • Reply Heli / Drama On The Road lauantai, 5 lokakuun, 2019 at 12:28

  Kiva, että nääkin laivat on vähän nostanu tasoonsa. Mäkin vihaan laivoja, kuten hyvin tiedät, mutta oon kyllä viime aikoina joutunut itsekin yllättymään kuinka mukavaa risteilyillä oikeasti on. Ei yhtään poissuljettu tää risteily, mut kyllä silti suosin varmaan jatkossakin Allegroa :’D On se vaan niin pirun nopee. Lähekkö mun kaa ettiin Pietarin ug-meininkei ens keväänä? Ei olla reissattu nyt kuule hetkeen yhessä, pitää ylläpitää touchia.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1