Suomen suurin matkablogiyhteisö

Minä, surkea kotimaanmatkailija – bucket list kaikille syntisille

Disclaimer: osallistun tällä postauksella kirjoituskilpailuun, mutta juttu on kirjoitettu käsi sydämellä.

Myönnän sen. Olen surkea kotimaanmatkailija. Joka vuosi ajattelen, että nyt minä kannan korteni kekoon kotimaanmatkailun kanssa ja tänä vuonna minä tutkin oikeasti tätä upeaa kotimaatani, enkä anna kaukokaipuun nostaa päätään.

Yeah, right – se onkin meikäläiselle aina helpommin sanottu kuin tehty.

Myönnän olevani syntinen kotimaanmatkailun saralla. Teen kyllä viikonloppureissuja, mutta useimmiten matkani suuntautuvat kotikonnuille vanhempien tykö Parkanoon, ystävien luokse Jyväskylään, tai sisaren ja ystävien luo Tampereelle. Nämä kolme kaupunkia: Parkano, Jyväskylä ja Tampere ovat olleet ainoat kotimaanmatkailuni kulmakivet. Muuta ei ole tullut paljoakaan harrastettua, vaikka matkailu kotimaassa on järjettömän helppoa (ja kaiken lisäksi suht ekologista) hyvien juna- ja bussiyhteyksien takia.

Istuin eilen Sokos Hotel Flamingossa Rantapallon blogi-illassa kuuntelemassa juttuja vastuullisesta matkailusta sekä matkailusta kotimaassa ja mietin taas kerran, että mihin se kova tarmoni matkailuun kotimaassa katosi uudenvuoden päivän jälkeen.

En ole tosin ollut täysin mätä, sillä olen tänä vuonna jo onnistunut viettämään ihanan staycation-syntymäpäivän Helsingissä ja parin viikon päästä minua kutsuu Turku. En voinut kuitenkaan olla ajattelematta sitä faktaa, että matkailu kotimaassa on ollut mulle se ”kyllä sitä vielä joskus ehtii” – mutta entä, jos en ehdikään?

Istuin hetken omien ajatusteni vankina ja mietin, että kävin kerran melkein Rovaniemellä. Se oli Finnairin A350 testilento. Emme kuitenkaan laskeutuneet, vaan kone vedettiin takaisin korkeuksiin alustavan laskeutumisen jälkeen ja palasimme takaisin Helsinki-Vantaalle. Näin kuitenkin jo Rovaniemen maaperän. Olin jo melkein nuuhkimassa Lapin syksyä. Olin niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Pian Lapista muistutti enää A350 -koneen katossa loimuavat koneelliset revontulet. Sitten tajusin, että minun pitää kirjoittaa kotimaanmatkailusta bucket list itselleni sekä kaikille muille syntisille, jotka eivät osaa vielä matkailla kotimaassa. Jos jotain sanoo ääneen, niin se toteutuu – ehkä sama pätee myös kirjoittamiseen. Tänä vuonna on pakko toteuttaa tältä bucket listiltä jotain.

Tämä postaus johdattaa teidät 6 x matkalle kotimaahan. Olen nostanut listalle kohteita, josta kokisin itse nauttivani, sekä asioita, mitä haluaisin oikeasti kokea kerran elämässä.

Tarkoitus on, että kohteet ovat suht helposti tavoitettavissa maateitse, koska lentäminen kotimaassa tuntuu itsestäni vähän hassulta, sillä kotimaan verkosto on mielestäni maateitse hyvin kattava. Maateitse matkustamisen lisäksi haluan myös, että valintani auttavat kotimaan matkailuyrittäjiä pitämään yrityksensä pystyssä ja tukemaan paikallista. Haluan uskaltautua maistamaan perinteisiä suomalaisia ruokia ja tukea suomalaista kulttuuriperintöä.

Staycationit ovat nostaneet päätään ja ovat nyt muodissa. Itse ajattelin pitkään staycationia todella marginaalisesti ja sellaisena lomana, mikä on pakko tehdä kotikaupungissa tai max. 30 min matkan päästä kotoa. Nyt, kun mietin asiaa vähän pidemmälle tulin siihen tulokseen, että voihan se oman elämänsä staycation olla ihan vaikka missä täällä kotimaassa, sillä kotimaassa matkaillessa jalat eivät nouse ilmaan kiitoradalla. Täällähän me pysytään, samalla maaperällä, lähdettiin sitten 30 min tai 13 tunnin matkan päähän junan tai auton kyydissä.

Mutta mitäs sanot, lähdetäänkö sitten unelmien staycation sekä bucket list -matkalle Suomeen?

Kotimaan kohde 1: Suomen itäisin piste ja Jerusalemi

Meikäläisen veri on aina vetänyt itään. Enemmän tosin Venäjän-matkoille, Itä-Eurooppaan ja Aasian suuntaan kuin Suomen itään, mutta ehkä se veren vetäminen itään on yksi niistä jutuista, miksi Suomen itäisin piste kiehtoo meikäläistä jo pelkästään nimenä. Suomen itäisin piste sijaitsee Ilomantsissa ja on 70 kilometriä idempänä kuin itselleni tuttu ja turvallinen Pietari. Itäisimmän pisteen rajamerkistä pohjoiseen oleva rajaosuus on Stolbovan rauhassa Ruotsi-Suomen ja Venäjän välille määritettyä rajaa ja rajamerkistä etelään oleva rajaosuus on taas talvisodan jälkeen Moskovan rauhassa määritettyä valtakunnan rajaa.

Haluan ehdottomasti joskus vielä vierailla Suomen itäisimmällä pisteellä. Samalla reissulla haluaisin myös käydä niin myös Ilomantsissa sijaitsevassa Jerusalemissa, ihan vain nimen takia ja sellaisella pienellä tutkimusmatkalla Suomen itään, sillä ei tämä lännestä kotoisin oleva flikka oikeasti tunne idän kulttuuria, murretta, tapoja ja asioita melkein ollenkaan. Suomen itäisintä pistettä lähinnä oleva juna-asemallinen kaupunki on muuten Joensuu, josta autolla itäisimmälle pisteelle menee noin 2 tuntia. Tähän haaveeseen saisi yhdistettyä siis luontomatkailua, historiaa ja Joensuun, jossa en ole vielä koskaan käynyt.

Suomen ja Euroopan Unionin mantereen itäisin piste sijaitsee Ilomantsin kunnan Hattuvaaran kylän Virmajärvellä. Paikka sijaitsee saaressa, jossa Suomen ja Venäjän valtakunnan raja tekee 54 asteen mutkan. Rajan ylimalkainen kulku muuttuu koillisesta luoteeseen. Itäpisteen katselupaikalla voi vierailla ilman rajavyöhykelupaa.” – Rajavartiolaitos

 

Kotimaan kohde 2: Imatrankoski

Käsi pystyyn, jos olet käynyt Imatrankoskella. Minä en taaskaan voi kättäni tälle nostaa, siksi siis tämä päätyy bucket listille. Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, joten se fakta, ettei ole koskaan käynyt paikan päällä on hieman syntistä. Jos tänne matkustettiin jo 1700-luvulla, pitäisi yhden pienen Viitasalonkin onnistua siinä 2000-luvulla. Sanomattakin on selvää, että Imatralla pakollinen valokuvauskohde olisi Imatrankosken lisäksi ehdottomasti Valtionhotelli, joka on seissyt ylväänä Imatralla jo vuodesta 1903. Majoitukseksi valitsisin kuitenkin jonkun ihanan luonnon lähellä olevan vaihtoehdon Saimaan rannalla, esimerkiksi teltan, laavun, aitan tai kesähotellin. Jotenkin se kesäinen Saimaa ja sen luonnon lähellä yöpyminen olisi mielestäni juuri se oikea juttu. Talvella tosin teltassa voisi tulla vähän vilpoinen.

”Venäjän keisarinna Katariina II:n vierailun jälkeen Imatran ”löysivät” muutkin Pietarin aateliset ja Suomen suuriruhtinaskunnan ylhäistö. Kirjailijat, taiteilijat ja säveltäjät eri puolilta Eurooppaa kävivät hakemassa inspiraatiota Imatran partaalta. Kosken kuohuissa saattoi myös ”muodikkaasti” päättää päivänsä. 1900-luvun alussa Imatra oli niin suosittu, että sinne tuli päivittäin 14 junavuoroa Pietarista ja yhdessä Imatran Valtionhotellin kanssa ne muodostivat yhden Suomen ensimmäisistä matkailukohteista.” – GoSaimaa

 

Kotimaan kohde 3: Kolin kansallismaisemat

Taas yksi paikka, missä en ole vielä koskaan ollut. Koli on aina kiehtonut meikäläistä maisemillaan ja rauhoittavalla olemuksellaan. Kaikki ystäväni, jotka ovat viettäneet lomaa Kolilla, ovat kehuneet paikkaa yllin kyllin. Koli profiloituu mielestäni erityisesti rauhoittavana paikkana, luonnollisena ja aitona. Sellaisena paikkana, jossa ei ole kiire mihinkään. Ystäväni Veera on muuten tituleerannut Break Sokos Hotel Kolin suosikkihotellikseen Suomessa. Ehkä meikäläisten pitää pian käydä kurkkimassa, pitääkö ystävän suositus paikkaansa. Kolilla minua kiinnostaa erityisesti patikointi, luonnossa viihtyminen sekä Sokos Hotel Kolin Uumen-tapahtumat, sillä jos energia siellä kohoaa oikeasti Pielisen Karjalan mytologiasta, niin haluan kokea sen. Karjala kiinnostaa itseäni muutenkin, juuri ehkä sellaisessa tarunomaisessa perspektiivissä.

”Uumen on vastakohta kaikelle pinnalliselle. Uumen on tuore sekä ikiaikainen, oma sekä yleismaailmallinen, abstrakti sekä käsin kosketeltava. Tekemisestä, kokemisesta, syvälle kolahtavista oivalluksista ja Pielisen Karjalan mytologisesta energiasta kumpuava uudistava voima, joka johdattaa meidät kohtaamaan itsemme ja ylittämään omat rajamme. Uumen vastaa kaikilla elämänalueilla vahvasti nousevaan hyvinvointitrendiin tarjoamalla rauhoittumista, muutosta ja vaikuttavia kokemuksia kaipaaville ihmisille helppoja sekä inspiroivia polkuja itsensä kehittämiseen.” – Sokos Hotels


Kuva lainattu: Bengtskärin Majakka

Kohde 4: Suomen eteläisin matkakohde ja Bengtskärin majakka

Bengtskär sijaitsee Suomenlahden edustalla ja sinne on matkaa n. 30 kilometriä Hangosta. Majakan historia ulottuu yli 100 vuoden taa ja täällä pääsee majoittumaan entisten majakanvartioiden huoneissa. Bonushan on tietysti se, että majakan jokaisessa huoneessa on merinäköala. Koska asumme aivan juna-aseman nurkilla, meikäläisten olisi helppo hypätä junaan, tehdä yksi vaihto ja körötellä Hankoon valtion rautateiden kyydissä. Hangosta saarelle täytyisi ottaa vene. Tämä olisi ehdottomasti yksi sellainen kerran elämässä -kokemus, joka on pakko toteuttaa joskus. Yö majakassa kuulostaa vain niin houkuttelevalta. Tämän haaveen juuret osaan muuten tunnistaa. Tämä haave vie minut aikamatkalle yli 20 vuoden taakse, kun istuin juuri valmistuneen omakotitalon parkettilattialla Parkanossa ja katselin Muumit ja majakanvartija -jaksoa uuden kodin uudesta televisiosta. Kotona kaikki oli niin uutta, mutta televisiossa oleva majakka mielestäni useiden vuosien takaa.

”Merimatka avomerelle on itsessään elämys. Horisontissa näkyy aluksi vain merta ja pieneltä näyttävä majakka. Majakan ääriviivojen seuraamisen voi aloittaa jo kaukaa, ja sitä mukaa kun matka edistyy, torni näyttää yhä suuremmalta. Kun laiva vihdoin kiinnittyy laituriin, ei voi muuta kuin hämmästellä rakennuksen mahtavuutta ja tornin korkeutta.” – Bengtskärin majakka

 

Kotimaan kohde 5: Rovaniemi, se melkein saavutettu Rovaniemi

Listan neljäs kohde on Rovaniemi, joka oli niin lähellä, mutta silti niin kaukana. Uskotteko, etten ole koskaan nähnyt revontulia? Vaikka olen asunut Parkanossa koko nuoruuteni, on minulta jäänyt revontulet näkemättä. Kotikoti on suht pohjoisessa näin Vantaalta katsoen ja tiedän, että sielläkin on joskus revontulia päästy todistamaan, mutta ei, minä en ole niitä koskaan nähnyt. Jos ja kun joskus päädyn Rovaniemelle, haluaisin ehdottomasti lähteä bongailemaan revontulia kelluen kylmässä vedessä lämpöpuku päällä. Se olisi kokemuksien kokemus. Toivottavasti myös revontulet näyttäytyisivät, siitä kun ei voi olla varma.

Rovaniemi olisi juuri se kohde, mihin haluaisin matkustaa junalla. Hypätä junaan Tikkurilasta, ihailla maisemia koko pitkän junamatkan ja nousta pois Rovaniemellä. Yöjuna olisi varmasti fiksuin valinta, mutta palaisin halusta matkustaa Rovaniemelle päiväjunalla, jotta näkisin, miten Suomi muuttuu matkalla etelästä pohjoiseen.

”Rovaniemellä voit kokea taianomaiset revontulet monella tapaa revontuliretkellä. Osallistu revontulten valokuvausretkelle, katsele niitä erämaajärvessä kelluen lämpöpuku päällä, tai metsästä revontulia moottorikelkalla tai poroilla. Voit myös yhdistää revontulten metsästyksen saunan kanssa.” – Visit Rovaniemi

 

Kotimaan kohde 6: Vantaa, jonka katuja tässä päivittäin tallaan

Tämä olisi todellakin staycation sanan oikeassa muodossa. Me ollaan asuttu Vantaalla vuodesta 2015 saakka, mutta tunnen loppupeleissä Vantaata järjettömän vähän, mikä on aika hassua. Tokihan tässä on tullut ravattua Jumbossa, lentoasemalla, Tikkurilan juna-asemalla ja Tikkuraitilla, mutta en voisi oikeasti sanoa, että tietäisin, mitä on Vantaa ja vantaalaisuus.

Jos lähtisin unelmien staycationille Vantaalle, niin selvittäisin sen, mitä kaikkea muuta Vantaalla onkaan kuin isoja teitä, hyvät kulkuyhteydet ja suuret varastot ja shoppailumahdollisuudet. Kävisin syömässä jossain Vantaan kauniissa kartanoissa, uskaltautuisin talvella avantoon ja nauttisin savusaunasta Kuusijärvellä ja palaisin kotiin rentoutuneena. Pakko kyllä myös myöntää, että olen tämän lisäksi jonkin aikaa haaveillut Vantaan Flamingon vain aikuisille -teemasta, eli majoituksesta Sokos Hotel Flamingon Harmony -huoneissa ja sen yhdistämistä Flamingo Span vain aikuisille -kylpylään. Ihan vain sillä, etten muista, koska olisin viimeksi ollut kylpylässä ja aivan oikeasti vain rentoutumassa itseni kanssa.

”Vantaa on vastakohtia, jotka mahtuvat samaan kaupunkiin. Vantaa on kansainvälinen ja silti paikallinen. Vantaa on pääkaupunkiseutua, kiinteästi yhteydessä muuhun Suomeen ja maailmaan. Vantaa on moderni ja aina perinteikäs. Vantaalla on teollisuutta, mutta myös luontoa. Siellä on lentokenttä ja 61 omanlaistaan kaupunginosaa. Siellä on ihmisiä ja tilaa. Suuren kaupungin sykettä ja silti aikaa vain olla.” – Visit Vantaa

Bonus: Miksi ja miten matkailla kotimaassa? – ideoita kaikille syntisille

Vaikka olenkin surkea kotimaanmatkailija niin pieni ääni sisälläni kyllä osaa kertoa, miksi minunkin pitäisi matkailla kotimaassa. Minun pitäisi matkailla kotimaassa siksi, että tukisin kotimaamme matkailuelinkeinoa ja jättäisin kolikoita paikallisten yrittäjien laariin. Minun pitäisi matkailla kotimaassa siksi, että tietoisuuteni kotimaasta lisääntyisi ja siksi, että oppisin lisää suomalaisesta kulttuuriperinteestä, nykypäivästä, tavoista ja taruista. On absurdia, että minäkin karkaan useimmiten ulkomaille elämään ja hengittämään tarinoita maailmalta, mutta unohdan, että kotimaakin on täynnä niitä.

Minun pitäisi matkailla kotimaassa siksi, että se on helppoa, vastuullista ja ekologista. Matkailuyrittäjien, kulttuurin ja paikallisten tukeminen jo itsessään vastuullista, mutta Suomi saa bonusta myös siitä, että meillä ollaan oikeasti tietoisia ja osaavia monella saralla. Meillä on Green Key -hotelleja, Luomumatkailuyhdistystä, kestävän matkailun linjauksia, Reilun matkailun yhdistystä ja paljon muuta. Tärkeää on myös muistaa, että meillä on oikeasti neljä upeaa vuodenaikaa, jolloin voimme matkustaa Suomessa ja jokaisen ei ole pakko rynnätä tiettynä sesonkina kuluttamaan tiettyjä paikkoja, vaan matkailua voi tehdä tasaiseesti eri vuodenaikoina. Näin myös ympäristö kiittää ja paikkakuntien yrittäjät. En tiedä olenko se vain minä, mutta mielestäni on mukavempi saada tuloja tasaisesti ympäri vuoden kuin yhtenä suurena piikkinä ja sitten nollatuloilla tietyn ajan eteenpäin.

Minun pitäisi matkailla kotimassa siksi, koska maailma ansaitsee sen. En lupaa, että tulen lopettamaan lentomatkustamista täysin, enkä lupaa sitä, että pystyisin tukahduttamaan kaukokaipuuni. Voin kuitenkin luvata sen, että katselen Suomea aivan uusin silmin. Teen paikallisia valintoja, valitsen matkalla hotelleja ja majoituspaikkoja, joista rahat jää Suomeen. Teen valintoja ruokailuni osalta, suosin matkoillani lähituottajien ruokia, uskallan maistaa sitä outoakin perinneruokaa ja avaan silmiäni uudelleen. Ja yksi tärkeä key point näin peltojen keskellä varttuneena pönden flikkana: älkää heittäkö roskia luontoon ja autojen ikkunoista pellon pientareille.

 

Millaisia vinkkejä sinulla on matkailuun kotimaassa ja mitkä ovat kotimaan unelmakohteesi? Kiinnitätkö samoihin asioihin huomiota kun matkailet kotimaassa ja ulkomailla?

 

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa? Instagram: @miraorvokki, Facebook: @pondekengissa, Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Emilia Vähäkari torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 10:16

  Hyvä postaus ja herättää ajattelemaan kuinka paljon tuntematonta omassa maassa lopulta onkaan, itse en ole esim tuosta majakasta edes kuullut! :D Jos suuntaat Rovaniemelle tai muualle Lappiin, valitse ajankohdaksi syksy – meinaan, se ruska on niin uskomaton, että sitä voisi katsoa syksystä toiseen. :)

  • Reply miraorvokki torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 10:19

   Rovaniemi tosiaan profilioituu omassa päässä just talvikohteena, mutta on totta, että tuo syksy ja ruska pitäisi tosiaan siellä kokea! Hyvä muistutus. Kiitos kommentista Emilia! :)

 • Reply Maarit Johanna torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 10:25

  Olipa syntisen hyvä postaus! Tervemenoa vaan Rolloonkin :D Se on aika kiva paikka, ja sieltäki saa hyvää sushia!

  • Reply miraorvokki torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 13:21

   Haha, kiitos! :D No mä oon kattellut jotain sun sushi-stooreja joskus, näyttää ihan syntyisen hyvältä tuo Rollon tarjonta!

 • Reply Jenni R torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 12:29

  Oi mäki haluaisin nähdä Imatrankosken ja Valtionhotellin. Viime kesänä haaveilin Hangosta/Tammisaaresta. Ehkä tänäkesänä. Ja ehkä joskus pääsen kokemaan Lapin talviaikaan. Pitää kerätä rohkeutta ja rahavaroja sitä reissua varten.. Syyslappi koettu, ja tykkäsin. <3

  • Reply miraorvokki torstai, 11 huhtikuun, 2019 at 13:22

   Ihania haaveita! Meillä on täällä vaikka mitä ihanaa <3

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi perjantai, 12 huhtikuun, 2019 at 08:19

  Bengtskär on upea, mulle tuli siellä mieleen Muumien matka majakkasaarelle. Sieltä on upeat merimaisemat tyrskyihin ja majakan seinän vieressä outo pieni pläntti maata, jossa Muumimamma kasvattaisi ruusuja. Ja lähtöpisteenä majakkasaarelle on upea Rosalan viikinkikylä.
  Itse olen juuri nyt innoissani lähimatkailusta Tuusulanjärven maisemissa, löytyy luontoa, kulttuurikohteita, ruoka- ja majoituspaikkoja. Ihan Wau. Suosittelen kotimaankohteita kaikille sillä Suomi on pullollaan mielenkiintoisia paikkoja. Tänä vuonna aion kokea ainakin yhden eläinmatkan, ainakin muutaman lähikansallispuiston ja jonkun huippuravintolan ja jonkun -mulle- eksoottisen majoituksen!

 • Reply Helena perjantai, 12 huhtikuun, 2019 at 12:23

  Kotkakin on ihana! Meri ja Merikeskus Vellamo, Sapokab puisto, Juha vainion katu jne..

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 10:43

  Imatra ja Koli ovat tuttuja. Samoin Rovaniemi :D Itse en vaan mitenkään osaa pitää sitä ”matkailuna”, jos käydään esim. miehen syntymäkaupungissa Roissa. Suomea tulee suhattua kyllä paljonkin, mutta harvoin tulee kirjoitettua niistä reissuista mitään. Vaikka kuinka päällistelen jotain Vaasaa tai Kokkolaa, niin en löydä yhtään mitään mistä kirjoittaa…

 • Reply Tiina Johanna / Kookospalmun alla sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 12:20

  Itse tein juuri oman osuuteni matkahaaveiden haasteeseen, ja samalla aloin myös pohtia kotimaan matkailua. Olen myös todella surkea kotimaan matkailija, joten oli vaikea pohtia sitä unelmien kotimaan kohdetta. Sellaista kun ei minulla oikeastaan ole. No, toki keksin yhden kivan, mutta koska olen surkea lähtemään kotimaassa matkailemaan, niin saa nähdä toteutuuko se milloin. :D Voin siis hyvin samaistua tähän, oma akselini on Helsinki-Turku-Tampere-Jyväskylä ystäväsuhteiden vuoksi. ;) Tallinnaahan toisaalta kutsutaan jo melkein Suomen eteläisimmäksi kaupungiksi, joten siinä olisi yksi tärppi. Hyvä kirjoitus toisin sanoen, ehkä voisin itsekin tästä tärppejä ottaa takataskuun! :)

 • Reply Emilia/Matkan varrella sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 13:22

  Ihana postaus Mira! Terävä kynä jälleen kerran ;) Nauroin ääneen sun Rovaniemi-kokemukselle, niin lähellä, mutta kuitenkin niin kaukana.. :D Tää on hyvä aihe, itselläkin on paljon petrattavaa kotimaanmatkailun suhteen.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 13:52

  Ääni Imatralle! Saatan olla vähän puolueellinen, koska Imatra on entinen kotikaupunkini, mutta Imatrankoski ja Valtionhotelli ovat oikeasti upeita! Mene kesällä ja nauti Saimaan kauneudesta! Jos haluat majoittua leirintäalueella, kivoissa maisemissa on esim. Imatra Campingin leirintäalue Ukonniemessä. Siellä on mökkejä ja caravanpaikkoja. Uimaranta vieressä. Lapsena ja teininä tuli hengattua siellä rannalla harva se päivä kesäisin. Imatralla voit myös mm. käydä risteilyllä Vuoksella, kaupungin läpi virtaavalla joella. Siinä näkee maisemia. Imatran lisäksi voin kehua mainitsemaasi Bengtskärin majakkaa! Siellä taitaa vain olla aika tiukka varaustilanne, koska se on tosi suosittu, joten kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

  Olen itse vähän samanlaisessa tilanteessa kuin sinä, että kotimaassa tulee matkailtua eniten sukulaisten ja kavereiden luona eikä juuri muuten. Viime kesänä sentään tuli toteutettua viikonloppu Yyterin leirintäalueella Porissa. Yyterin rannat ovat upeita, mutta leirintäalueen fasiliteetit olivat kyllä aika vanhat (toimivat toki silti, mutta vähän remppaa olisi hyvä tehdä).

 • Reply Christa sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 19:17

  Minäkin olen ihan surkea kotimaanmatkailija. Matkamessujen jälkeen jo päätin, että tänä kesänä keskitytään Suomeen. Se into on laantunut, mutta ei kyllä olla ulkomaillekaan matkaa kesälle varattu. Jospa oikeasti siis pysyttäisi Suomessa.
  Me harrastamme kyllä staycationeita (jo yli kymmenen vuotta, vaikka silloin ne eivät olleet muodissa) ja piipahdamme usein hotellilomalla Helsingissä. Porvoossakin on oltu useasti. Joka kesä ollaan tehty joku pieni kierros suhteellisen lähelle pk-seutua. Kolilla haluaisin oikeasti käydä ja saariston rengastiellä. Punkaharju on myös ollut mielessä ja Lappiin mennään joskus ruskaa ihailemaan.

 • Reply Antti sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 19:22

  Kotimaan matkailu on upeeta! Ollaan sitä itsekin ja varmasti jatkossa vielä enemmän. Kotimaan kiinnostuksen lisääntyminen on ollut mahtavaa ja on kiva huomata tämä positiivinen trendi!

  Ihana bucket list!

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 20:01

  Aika hyvin nämäkin on viimeisen kuuden vuosikymmenen mittaan tullut katsastettua :-)
  Itäisin piste taitaa uupua, mutta miten olisi Suomen keskipiste:https://meriharakka.net/2017/08/09/schildt-aalto-jyvaskyla/

 • Reply Maiju sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 22:26

  Hyviä kohdevinkkejä! Itselle tuttuja piakkoja, joita lämmöllä suosittelen on Savonlinna (lörtsyt torilla!), Porvoo, Fiskarsin historiallinen ja upea alue, Tammisaari. Länsi-Uusimaa ylipäätään on täynnä upeita luontokohteita ja historiallisia rakennuksia, järvi- ja merialueita yms.

  Klassikko on tietenkin Saariston rantatie Turun suunnilla. Jos jonnekin eritoten haluaisin, niin syvemmälle Lappiin.

 • Reply espanjaan sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 22:33

  Minäkin olisin ehdottanut vielä Rovaniemeltä pohjoisempaa Lapin ruskaa. Ruskamatkoja järjestävät monet kotimaiset matkanjärjestäjät upeissa kotimaisissa kohteissa, jos et halua lähteä ihan omin päin. En ole käynyt siellä monta kertaa, mutta ruskaviikon vaellus Pyhätunturin maisemissa oli kyllä unohtumaton elämys. Toinen suosikkini olisi Savonlinnan – Mikkelin – Punkaharjun seutu Savossa.

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 23:24

  Hyvä juttuidea! Ja siis varsinkin luontokohteet kiinnostaa itseä ja täällä pääkaupunkiseudullakin olisi niin paljon luotoa vielä kokematta, puhumattakaan muusta maasta. Tänä vuonna tarkoitus enemmän tehdä ja nähdä Suomessa. Järvisydän myös tuli heti itselle mieleen https://lomallaviimeinkin.fi/2017/09/05/ainutlaatuinen-lomaelamys-jarvisydan-ja-jarvikylpyla-saimaan-rannalla/

 • Reply Anni | Rajatapaukset maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 11:54

  Täällä kanssa yksi syntinen. Kävin juuri tänä vuonna elämässäni ensimmäistä kertaa Lapissa! Kehitystä on siis havaittavissa :D
  Se vähä mitä Suomessa tulee matkusteltua kohdistuu yleensä juuri kaupunkeihin, mikä on sinänsä hölmöä että eniten kiinnostaisi luonto ja kansallispuistot. Tuo Koli on mullakin haaveissa ehdottomasti. Niissä tietysti on aina vaan se että julkisilla liikkuminen on usein haasteellista.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa maanantai, 15 huhtikuun, 2019 at 20:59

  Täälläkin syntinen :) Se mieli vaan kaipaa ulkomaille joka kerta kun lomaa on tiedossa…mutta ehkä minäkin joku päivä vielä saan käännettyä ajatukset kotimaan kohteisiin. Ehkä tällainen listan tekeminen auttaisi!

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi tiistai, 16 huhtikuun, 2019 at 20:49

  Inspiroiduin sun jujutsu ja kirjoitin oman Suomi matkailun bucket listauksen. Tässä on nyt kaikenlaista ja kaikenlaisin perusteluin 10 kohdetta, jotka juuri tällä hetkellä minua erityisesti houkuttavat.
  Tässä mun listaus https://aunt-and-niece.com/2019/04/15/suomi-matkailun-bucket-list-10-kiehtovaa-kohdetta/

 • Reply Maarit - niceMatkaaja keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 14:43

  Täällä yksi huomattavasti paljon huonompi kotimaanmatkaaja! En juurikaan poistu Helsingistä kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalle – enkä kanna siitä tuskaa ja syyllisyyttä. Tosin viime kesänä tein päiväreissun Hankoon, jossa olen käynyt ennenkin sekä kiersin itäisen Uudenmaan hienoja kartanoita. Molemmat olivat pressimatkoja, joista iso kiitos. Lisäksi tein upean blogimatkan Ahvenanmaalle, ja sinne voisin kyllä lähteä turistiksikin. Lapsena kolusin Lappia Lappi-hullujen vanhempieni kanssa, joten sielläkin on käyty. Mahtavat maisemat ja paljon muutakin kivaa, mutta eipä ole tullut lähdettyä sinne sen koommin. Sen sijaan lähden huomenna ties kuinka monettako kertaa Espanjaan, koska veri vetää maailmalle. Taidan olla sitä todella surkeaa sorttia, josta ei kerta kaikkiaan ole kotimaan matkaajaksi.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta keskiviikko, 17 huhtikuun, 2019 at 23:23

  Minä olen myöskin melko huono kotimaanmatkailija! :/ Kesällä se kuitenkin muutetaan, sillä minulle on tulossa indonesialaisia vieraita, joille näytän hieman kotimaata. :) Kuitenkin, tulevat kesän lennot hieman ahdistavat ajatuksena, mutta toivon pystyväni hyvittämään sen jollain muulla sitten.

 • Reply Jenna / Huge passion for life torstai, 18 huhtikuun, 2019 at 09:17

  Tää oli kyllä herättelevä postaus ja sulla on hyviä kohteita. Lisäisin vielä Punkaharjun listalle. :) Mä oon matkaillut tänä vuonna jo kivasti kotimaassa ja samaa tahtia on tarkoitus jatkaa. Ihanan ilmastoystävällistä myös. Olen jotenkin väsynyt ulkomaanmatkoihin, vaikka niitäkin on ainakin 5 tulossa vielä tänä vuonna.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 09:15

  Vitsit tää oli kyllä hyvä postaus, siulla on niin mielenkiintoinen ja terävä tyyli kirjoittaa! Mä oon käynyt joskus aivan pikkuisena Imatrankoskella, mutta haluaisin sinne kyllä uudestaan nyt aikuisena. Vaikuttaa niin kauniilta paikalta. Kolia en kyllä voi tarpeeksi hehkuttaa, se on kyllä kova. Kannattaa muistaa pyytää huone Pielisen puolelle, jotta pääset varmasti näkee hienot maisemat omasta huoneesta. Kiitos muuten linkkauksesta. ☺️

  Tuossa Flamingon blogi-illassa kiinnostuin kyllä kovasti tuosta hotellista. Mut hurmasi täysin huoneiden sisustus, en olisi osannut odottaa tuollaisia värimaailmoja. Meni ehdottomasti myös mun haavelistalle ja siinä samalla vielä Flamingo Spahan. 👌🏼

 • Reply Outi / Maa Quzuu perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 09:48

  Samoja haaveita osittain kuin itsellänikin. Tänä kesänä olikin tarkoitus oikein toden teolla ottaa Suomi haltuun, mutta koska kesälomaa ei nyt olekaan, jää taas haaveet ensi vuoteen. Bengtskärin majakka on ollut pitkään jo ämpärilistallani!

 • Reply Terhi perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 16:03

  Hyvä kirjoitus! Ai, että oli lähellä, että pääsit Rovaniemelle :) Minullakin on tuo Koli jäänyt harmittavasti väliin, mutta eiköhän sinnekin vielä ehditä. Sen sijaan toukokuussa on tiedossa kokousmatka Tornioon. Olen ihan innoissani sillä olen vain kerran joskus nuoruudessani ajanut Tornion läpi, jos nyt näkisi Torniosta vähän enemmän.

 • Reply Sandra perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 19:33

  Imatralla ja Valtiohotellissa olen ollut, muuten aika huonolta näyttää. En ole koskaan käynyt Jyväskylää pohjoisemmassa, joten jospa olisi aika suunnata ihan sinne Lappiin. Myös Oulu, saaristo sekä Kuopio ja Savonlinna kiinnostaisivat.

  Majakassa haluaisin myös yöpyä edes kerran. Ja jos voitan lotossa, niin jäähotellissa sekä niissä lasikuvuissa, joissa voi ihailla revontulia.

  Peukku pystyyn Suomi-matkailulle!

 • Reply Lilja Lumilla perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 21:08

  Täällä ilmoittautuu toinen surkea kotimaanmatkalija! Nyt näin ulkomaille muutettuani ”joudun” kuitenkin matkustamaan Suomeen silloin tällöin, ja koska viikko lomaa pikkukaupungissa voisi alkaa ahdistaa, olenkin suunnitellut matkaa joko Kolille tai saaristoon. Samoja kohteita siis listalla!

 • Reply anmariencfc perjantai, 19 huhtikuun, 2019 at 22:23

  Bengtskärin majakasta oon kuullut paljon hyvää ja nähtyäni muutaman kaverin siellä ottamia kuvia (ja heidän kuvailtua sitä muumikirjojen tyyliseksi kohteeksi) on myös mun bucket listilla.
  Itselläkin kotimaanmatkailu on hieman rajoittunut useimmiten Tampereeseen, mutta kaupungeista tän lisäksi mun suosikkeja on Kuopio ja Oulu. Tykkään myös tehdä päiväretkiä esim road tripin muodossa ja käydä kaikissa hauskoissa pikku paikoissa. Blogista löytyy muutamia viimeisimpiä reissuja vinkkeineen.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1