Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pariisi – rakkauslaulu kaupungille ja vinkkejä ensikertalaiselle

Merci, Paris. Viikko sitten saavuin Pariisin ilmatilaan. Istuin rivin 14 ikkunapaikalla ja siellä se avautui edessäni: Pariisin ikoninen siluetti Eiffel-torneineen. En meinannut uskoa silmiäni – siellä se nyt häämöttää, rakkauden kaupunki, jonne matkustamista olen vain siirtänyt ja siirtänyt.

Jokin kutitteli vatsanpohjassani. Tuntui aivan siltä, että nyt on tiedossa jotain hyvää. En voinut mitään sille, että seuraavassa hetkessä puin verkkokalvoilleni vaaleanpunaiset filtterit ja katselin Pariisia korviaan myöten ihastuneen silmin. Olin ennen matkaa ollut hieman pessimistinen, sillä olin kuullut paljon tarinoita pariisilaisesta töykeydestä ja siitä, kuinka tämä kaupunki yleensä tarvitsee vielä uuden kohtaamisen, sillä ensimmäinen saattaa olla surkea. Kuinka ollakaan, jokainen kuulemani tarina osoittautui kohdallani vääräksi, enkä kokenut matkallani törkeyttä, en tarvetta Pariisin toiselle mahdollisuudelle, eikä taksikuskitkaan yrittäneet huijata, vaikka niistäkin peloteltiin.

Tämä postaus on rakkauslaulu Pariisille. Ensikertalainen, ota tästä muutama vinkki talteen!

1. Saat pelätä Pariisi-syndroomaa

On ihan OK pelätä, ettei Pariisi täytä lupauksiaan täydellisenä rakkauden kaupunkina, jossa nojaillaan rakastuneena Seinen siltaan eväskori kädessä. Itse pelkäsin juurikin sitä, että olin romantisoinut Pariisia liikaa päässäni kaikki nämä vuodet ja se auttoi varmasti siinä, että osasin vielä ennen matkaa realisoida itselleni että ei, siellä ei sitten hengailla baskeri päässä, vaan Pariisi on oikeasti miljoonakaupunki, jossa on en samat ruuhkat ja kiireet kuin muuallakin maailman suurissa kaupungeissa. Yritä välttyä Pariisi-syndroomalta, äläkä maalaa liian ruusuisia kuvia Pariisista ennakkoon, sillä saat ne kyllä maalattua matkan aikana. Pariisi vie sydämen.

Pariisi-syndrooman sanotaan johtuvan siitä, että korkeiden odotusten jälkeen kaupungin todellisuus, töykeät tarjoilijat ja likaiset kadut tuottavat karvaan pettymyksen.

2. Mieti hotellin lokaatio hyvin

Me olimme matkalla melkein viikon, joten tuossa ajassa ehdimme testaamaan kahta eri hotellia kahdella eri lokaatiolla. Toinen hotelleistamme, Hotel Garden Saint Martin sijaitsi Canal Saint-Martinin vieressä, n. 2,9 km päässä Notre Damelta ja 6 km Eiffeliltä. Toinen hotellimme, Hotel Mercure Paris Centre Tour Eiffel sijaitsi taas alle 500 metrin päässä Eiffelistä. Oma empiirinen tutkimukseni sanoo, että Eiffelin alue on kyllä maisemiltaan ihan jees, mutta hotelli siellä kannattaa jättää väliin, sillä matkat ovat suht pitkät kaikkialle muualle, eikä tornin läheisyydessä ole niin suloista ja kodinomaista tunnelmaa. Saint-Martinin alue taas hurmasi olemuksellaan ja toimi itselleni paremmin.

Jos varaisin nyt uutta lomaa Pariisiin, katselisin hotellia ehkäpä Sorbonnen alueelta, jos haluaisin liikkua kävellen ja maisemia ihaillen helposti moniin vierailukohteisiin. Jos taas vierailukohteet ei kiinnosta tai ne on jo nähty, suuntaisin Montmartren alueelle fiilistelemään Pariisin valloittavaa tunnelmaa tai tuonne ihanaan Saint-Martiniin, jossa hotellit ja ravintolat olivat huomattavasti edullisempia kuin vaikka Eiffelin liepeillä. Saint-Martin nousi kyllä yhdeksi suosikikseni, se oli pieni ja kompakti alue, jossa miljoonakaupungin vilinä ei hypännyt vasten kasvoja.

Tästä tilannekuvasta tuli heittämällä uusi suosikkikuvani. Nauru raikasi risteilyllä ja hymy oli herkässä. Kello on saatu Aarni Woodilta.

3. Pariisissa ei ole pakko syödä pelkkää croissanttia ja patonkia

Yllätyyyys! Meistä ehdittiin jo huolestua parissa viestissä, kun Instagramin stoorit olivat täyttyneet ihan muusta kuin ranskalaisesta ruoasta. Rakastan ranskalaista keittiötä, mutta ranskalainen aamupala ei taas lukeudu omiin suosikkeihini. En syö oikeastaan koskaan mitään makeaa ja näin ollen esim. ranskalaisen aamupalan Pain au Chocolat ei lukeudu suosikkeihini, ei sitten ollenkaan. Positiivista on kuitenkin se, että Pariisi on pullollaan erilaisia ravintoloita, jotka tarjoavat toki klassista ranskalaista ruokaa, mutta myös muita vaihtoehtoja. 

Ranskalainen ruoka osaa ihastuttaa ja vihastuttaa, mutta Pariisissa taidetaan myös monien muiden maiden keittiöt. Itse kävimme lomalla ranskalaisten ravintoloiden lisäksi mm. israelilaisessa, meksikolaisessa ja thaimaalaisessa ravintolassa. Näistä lisää myöhemmin. Ruoka, se on ihanaa ja Pariisissa se tuntui olevan vielä ihanampaa.

Ranskalainen aamiainen on ihana, mutta itse en pysty syömään croissantteja äärettömästi. Onneksi Pariisissa on aamupalapaikkoja vaikka kuinka ja samoin vaihtoehtoja croissanteille ja Pain au chocolatille.

4. Takseilla kulkeminen on helppoa ja edullista

Pariisin joukkoliikenne toimii varmasti hyvin, mutta me oltiin tällä erää niin mukavuudenhaluisia, että kuljettiin koko reissu takseilla, kun muuta kulkuvälinettä jalkojen lisäksi kaivattiin. Kuljimme taksilla myös lentokentältä keskustaan ja takaisin. Muistan monet varoittelut pariisilaisista takseista, mutta täytyy sanoa, että yhtään huijausyritystä ei kyllä koettu. Ja ne hinnat? No, mielestäni aika edulliset.

Norwegian lentää Orlyn lentoaseman S-terminaaliin, josta on helppo napata taksi keskustaan. Orlyn lentoasemalta on kiinteä hinta keskustaan ja se on 35 € ja sama myös keskustasta. Charles de Gaullen lentoasemalta kiinteä hinta on 55 €.  Lentoasemalle olisi saanut myös Uberin, mutta hintaero oli vain n. 5 € luokkaa ja taksin sai nopeammin. Käytimme taksia mennessä ja tullessa, toki ensin kuskilta varmistaen, että hinta on varmasti tuo 35 €, eikä yllätyksiä tullut. On myös tärkeää kurkata, että ottamassaan taksissa on takaikkunassa hintatarrat (joissa on merkitty mm. tuo kiinteä hinta sekä taksin rekisterinumero), näin voit olla varma, ettet istu pimeässä taksissa.

Pariisissa nappasimme muutamaan otteeseen taksin suoraan hotellin edestä ja mm. kättä heilauttaen Pariisin katakombien edestä. Kaikki taksit laittoivat automaattisesti mittarin päälle (aloitustaksa muistaakseni 2,90 €) ja matka paikasta A paikkaan B taittui mutkitta.  Esimerkkinä matka katakombeilta Eiffel-tornin juurella sijaitsevalle hotellillemme (n. 5 km matka) oli 11 € luokkaa. Kaikki taksit eivät kuitenkaan olleet varustautuneet korttikoneella, eli muista varmistaa kuskilta kortin käyminen, mikäli käteistä ei ole mukana. Omaan kokemukseemme pohjaten joka toisella taksikuskilla oli mukanaan korttikone.

 

5. Varaa liput nähtävyyksille ennakkoon

Joku varmaan naurahtaa siellä, että tämähän nyt on ihan selvä, mutta epäilen, että se olisi kaikille selkeää, kun katseli nähtävyyksien jonoja. Me ei tosin tällä reissulla käyty muualla kuin katakombeissa, Sacré-Coeurilla ja Notre Damella (ja yhdellä lounasristeilyllä, siitäkin lisää myöhemmin).

Katakombeille olimme varanneet jonon ohi -liput viikkoja ennen matkaamme. Ennätin jo miettiä, että onkohan tarpeen maksaa 33 € / hlö noista lipuista, mutta nähdessäni sen järjettömän ilman ennakkolippua -jonon katakombien edustalla huokaisin helpotuksesta – onneksi olimme varanneet liput ennakkoon! Päästyämme katakombien sisäänpääsyn läheisyyteen, marssimme vain muutaman kilometrin mittaisen jonon ohi toiseen jonoon ja pysähdyimme ennakkolipun ostaneiden jonon neljänneksi. Muutamassa minuutissa olimmekin jo kadonneet alas Pariisin syövereihin ja muut jatkoivat jonottamistaan. Katakombeistakin pitääkin tehdä oma postauksensa pian, eli jääkää kuulolle.

6. Ei sitä ranskaa ole pakko osata, mutta hyötyä siitä voi olla

Ei, en osaa ranskaa oikeastaan ollenkaan, enkä ole sitä koskaan opiskellut. Jotakin perusfraaseja ja tervehdyksiä vain on tullut lueskeltua netin syövereistä. Olen kuullut pelotteluja siitä, että Ranskassa on pakko osata ranskan kieltä, mutta tälläkin kertaa väite osoittautui vääräksi. Nizzassa pärjättiin ja niin Pariisissakin. Totta on, että monikaan kohtaamamme henkilö ei oikeasti osannut englantia, mutta missään vaiheessa ei ollut kyse siitä, etteivät he olisi halunneet palvella. Elekieli tuli siis tutuksi ja jokaisella kerralla saimme oikeat annokset. Ainoa paikka, jossa meinasi epätoivo iskeä, oli meksikolainen ravintola, mutta onneksi tajusin avata suuni ja kysyä, josko joku puhuisi espanjaa, jota osaan paremmin kuin ranskaa ja ongelma oli sillä ratkaistu. Kannattaa siis koittaa myös muita kieliä kuin ranskaa tai englantia, voit yllättyä. :–D

Yleensä opiskelen muutamat perussanat ennen matkaa ja kyselen ääntämisopit joltain, joka puhuu kieltä. Tervehdin myös aina paikallisella kielellä. En tiedä, onko sillä mitään merkitystä, mutta ainakin itselleni siitä tulee parempi fiilis. Mielestäni on ihanaa, kun ei tarvitse aina aloittaa englanniksi ja on hauska yrittää tilatakin ruokaa ranskaksi, se on itseasiassa onnistunut pari kertaa!

Kaiken kaikkiaan  Pariisi hurmasi minut ensi kohtaamisella ja hurmaava tunnelma jaksoi kantaa koko matkan. Yllätyin tästä vähän itsekin ja mietinkin, että miten ihmeessä meidän kokemus oli  näin hyvä, kun olin kuullut paljon myös huonoa. En osaa sanoa mitään yhtä tekijää, mutta veikkaan, että suuri tekijä oli myös elokuulla (mm. pariisilaisten lomakausi) jolloin kaupunki oli varmasti hiljaisempi kuin kesä-heinäkuussa ja arkistressi oli haihtunut kaupungista. Olen vieläkin ihmeissäni siitä, että Pariisi tuntui niin ihanalta ja kodinomaiselta.

 

Miten on, rakastako sinä Pariisia vai pitäisikö sinun vielä antaa sille uusi mahdollisuus? Vai oletko jo antanut uuden mahdollisuuden, eikä liekki syttynyt siltikään?

 

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa? Instagram: @miraorvokki, Facebook: @pondekengissa, Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply Sunna maanantai, 27 elokuun, 2018 at 13:34

  Oi, olisipa hienoa mennä Pariisiin uudestaan! Viime vuonna meillä oli romattisen viikonloppubreikin yritys erään kanadalaisen herrasmiehen kanssa, mutta se kossahti ainakin puoliksi. Ensin bussimme Hollannista oli 4 tuntia myöhässä, ja dinnerihaaveet sai haudata. Sitten kiertelimmekin onnellisina syksyisen aurinkoisia Seinen rantoja sekä vintage-putiikkeja päivän. Sinä iltana minulla nousi kuume melkein neljäänkymppiin, joten loput kaksi päivää makasin sohvalla ja söin pizzaa. Onneksi sulla meni huomattavasti enemmän nappiin Pariisin valloitus :D

  • Reply miraorvokki tiistai, 28 elokuun, 2018 at 18:42

   Eikä! :D Kuulostaa joo ehkä vähän epäonnistuneelta, mutta toisaalta hauskalta! Voi sen Pariisin valloittaa noinkin! :D

 • Reply auringonpaistetta tiistai, 28 elokuun, 2018 at 18:40

  Tosi kivasti koottu postaus :) Ja vastaus kuuluu: Rakastan! Ja uusi matka varattuna onneksi jo joulukuulle <3

  • Reply miraorvokki tiistai, 28 elokuun, 2018 at 18:43

   Oi! <3 Mä haluaisin kyllä ehdottomasti kokea Pariisin myös joulun aikaan, oletko ollut aiemmin joulukuussa?! :)

 • Reply Aron / Ja sitten matkaan... sunnuntai, 2 syyskuun, 2018 at 13:03

  Pariisi on ollut ykkössuosikkini ensivierailustani alkaen. Yritämme käydä siellä säännöllisesti. Olemme käyneet Pariisissa niin kesällä kuin talvellakin. Molemmat ajankohdat ovat hyviä. Kevät ja syksy on vielä kokematta, mutta eiköhän niidenkin aika vielä tule. Me olemme yleensä majoittuneet Oopperan alueelle. Sorbonnen tienoota olemme myös kerran kokeilleet, mutta silloin hotellivalinta ei osunut ihan nappiin. Sinällään itse alueessa ei ollut vikaa.

  • Reply miraorvokki perjantai, 7 syyskuun, 2018 at 09:59

   Oopperan alue, hyvä vinkki! Aion ehdottomasti mennä pian Pariisiin uudemman kerran, joten pitää harkita myös tuota paikkaa! :)

 • Reply Travelloverin Annika keskiviikko, 5 syyskuun, 2018 at 21:15

  Kas, tuli sopivaan aikaan tämä. Varasin juuri pari päivää sitten viikonloppumatkan Pariisiin. Olen ollut kahdesti, molemmilla kerroilla viikon, mutta edellisestä kerrasta on kulunut jo kahdeksan vuotta. Minä kuulun niihin, joihin Pariisi ei ole tehnyt oikein mitään vaikutusta. En ole mitenkään rakastunut siihen, en edes ihastunut. Mutta silti on ollut jo pitkään fiilis, että jospa minä nyt kerran vielä. Onneksi oli niin paljon lentopisteitä, että sain lennot halvalla. Jos en viihdykään, en ainakaan ole menettänyt kovin paljon rahaa. :)

  • Reply miraorvokki perjantai, 7 syyskuun, 2018 at 09:59

   Toivottavasti Pariisi lunastaa nyt paikan sydämessäisi! Odotan innolla fiiliksiä. <3

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, 5 syyskuun, 2018 at 21:31

  Pariisi on kuin Draama queen. Kaunis ja oikutteleva. Toiset rakastavat sitä palavasti, samalla kun toiset inhoavat. Mulle se on ehdottomasti enemmän rakkautta. Pariisissa on ihan oma tunnelmansa, joka on kuin runoon kätkettyä kauneutta ja elämää, jossa on samaan aikaan läsnä surumielisyys ja elämänilo. Apua, Pariisi saa jotenkin aina niin tunteelliseksi. Ihana kaupunki se on.

  • Reply miraorvokki perjantai, 7 syyskuun, 2018 at 10:00

   Aivan huikea kommentti, tuli ihan kylmät väreet. <3 Pariisi. <3

 • Reply Jonnahah / Allergic to Kiwi lauantai, 8 syyskuun, 2018 at 21:44

  Olen käynyt kahdesti Pariisissa ja kaupungin koko ja etäisyydet ovat aina olleet yllätys. Majapaikan sijainnilla on siis todellakin merkitystä, mutta hyvä tietää, että taksit ovat jopa edullisia. Pariisi on kyllä hurmaava, mutta vaatii melkein useamman käynnin, että saa täysin otteen kaupungista.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1