Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ravintolavinkkejä Pristinaan – 7 vinkkiä aamusta iltaan

Cheers to you, Pristina! Kosovo nousi ehdottomasti yhdeksi suosikkikohteekseni ruokapaikkojen metsästyksen osalta, sillä hinnat ovat täällä erittäin edullisia, ruuat herkullisia ja palvelu todellakin pelaa.

Vaikka Kosovossa ei hirveästi niitä suurempia nähtävyyksiä ole, niin mahdottoman hyviä ravintoloita sitäkin enemmän. Jos olet suuntaamassa Pristinaan, niin onnittelut, olet valinnut kohteeksesi yhden edullisimmista (ja tietysti herkullisimmista) pääkaupungeista Euroopassa! Tästä postauksesta löydät 2 aamupalapaikkaa ja 5 ravintolaa illalliseen tai lounastamiseen Pristinassa.

1. Liburnia – Meto Bajraktari, Prishtinë

Albanialaista ruokaa tarjoava Liburnia komeilee monessa useassa listauksessa, jotka koskevat Kosovon ravintoloita, enkä yhtään ihmettele, että miksi. Tämä albanialaisten herkkujen ravintola hurmaa kävijänsä. Kun astut sisään tähän ravintolaan, useiden yrttien ja puilla lämmitetyn uunin tuoksu valtaa hajuaistin. Liburnia on kuin pieni vehreä keidas keskellä Pristinaa – ja annokset ovat todella herkullisia.

Pääruuat alkoivat n. 3,50 € hinnoista (esim. kuvassa oleva kasvisannos) ja alkuruuat irtosivat n. 2 € ylöspäin. Olin hukannut kuitin, mutta jos en vallan valehtele, niin kuvassa olevat alkuruuat maksoivat yhteensä n. 20 €, joka oli selkeästi ruokailun kallein osuus, eikä me oltaisi todellakaan tarvittu näitä kaikkia. Jos tarjoilija siis ehdottaa omatoimisesti alkuruokaa, pyytäkää jättämään suosiolla siitä ainakin yksi lautanen pois, koska eihän noita kaikkia voinut syödä millään, kun oli vielä nuo kasvispannutkin tulossa. Illallinen Liburniassa kustansi  n. 30 € kahdelta ruokajuomineen (erilaisia alkuruokia, kaksi kasvispääruokaa, vesi, talon viini).

2. Gagi – 1 Fehmi Agani, Prishtinë

Välimerelliseen ruokaan erikoistunut Gagi tarjoaa klassisia herkkuja edullisesti. Erehdyimme (täälläkin) ottamaan alkupalalautasen, joka oli vatsan venymisen osalta virhe, mutta pakko myöntää, että lautanen oli konstailemattoman herkullinen. Välipalalautanen sisälsi prosciuttoa, salamia, paikallisia juustoja, oliiveja ja paprikoita.

Välipala lautanen olisi taas sinällään riittänyt, mutta syötiin nyt sitten taas ihan napa paukkuen, kun lompakko ei liikaa Gagissakaan keventynyt. Herkullinen sienirisotto kustansi vain 4,50 € ja klassinen pizza margarita 3,50 €. Herkuttelu Gagissa kevensi lompakkoa yhteensä n. 19,50 € kahdelta (alkupalalautanen kahdelle, pääruokana pizza ja risotto, vesi, viini).

 

3. Mery’s Coffee – Sheshi Nënë Tereza, Prishtinë

Koska kosovolaisilla ravintoloilla ei tuntunut olevan verkkosivuja mistä tarkistaa menuja tai aukioloja, eikä Mapsista löytyneet aikataulutkaan pitäneet aina paikkaansa, turvauduimme arkipäivinä löydettyyn ja turvalliseen Mery’s Coffeeseen, joka aukesi joka päivä silloin, kun Google kertoi. Aamupala Mery’sillä toimi hyvin ja tarjolla oli muutamia makeita ja suolaisia.

Kosovossa annokset ovat aamupalallakin todella suuria ja todettakoon taas, että yksi lisätilaus (lätyt) oli liikaa ainakin yhdellä aamupalalla. Talon omeletti olisi riittänyt vallan hyvin, mutta pistettiinhän taas napa paukkumaan. Aamupala Mery’sillä maksoi n. 11 € (kaksi omelettia, lätyt, kahvi, tee).

 

4. Swiss Diamond – Sheshi Nëna Terezë p.n, Prishtinë

Tiedän, tiedän, mikä järjetön turn off mennä Pristinan parhaaseen hotelliin kliiniselle aamupalalle, kun tarjolla on vaikka mitä paikallisia herkkuja, mutta en kadu hetkeäkään! En usein oikein edes pidä hotellien aamupaloista, mutta täällä aamupala maistui jotenkin niin erilaiselta ja hyvältä.

Aamupalalla oli tarjolla paljon kaikkea, niin amerikkalaisia pannukakkuja kuin perinteisiä paahtoleipiä, mutta mukaan mahtui onneksi myös paikallisia herkkuja. En olisi varmaan uskaltautunut maistamaan paikallista makkaraa muualla, koska en ole mikään makkaran ystävä, mutta täällä aamupalalla asia oli eri. Makkara oli muuten ehkä paras, mitä olen koskaan maistanut! Yllättävän tulinen tuo paikallinen makkara. Aamupala Swiss Diamondissa maksoi 24 € kahdelta.

 

5. Shpija Vjeter – Qamil Hoxha, Prishtinë

Shpija ei ehkä ollut annoksiltaan mikään taideteos, mutta mainitsemisen arvoinen. Qamil Hoxha -kadulla on vieri vieressä toinen toistaan ihanampia ravintoloita ja Shpija Vjeter on yksi niistä. Tällä erää sisustus oli viehättävämpi kuin itse ruoka, mutta oikeasti, eipä tämän illallisen hinnalla voinut valittaa.

Suositteleen suuntaamaan Qamil Hoxha -kadulle Pristinassa, jos et oikein tiedä, että mitä sitä tänään haluaisi syödä. Kadulta löytyy monta ravintolaa, joissa jokaisessa on tarjolla erilaisia juttuja. Mahtuupa tälle kadulle mukaan myös muutama pikkiriikkinen istuskelubaarikin. Mikäli Shpijan annokset eivät hetkauta, tänne kannattaa tulla vaikka vain istuskelemaan. Paikallinen viini ei paljon kustantanut ja mojitokin vain 4 €. Illallinen kahdelta Shpija Vjeterissä kustansi n. 20 € (kaksi kana-annosta, rucolasalaatti jaettuna kahdelle, kaksi lasia viiniä, cola, mojito).

 

6. Pishat – Qamil Hoxha, Prishtinë

Pishatin löydät Shpija Vjeterin kanssa samalta kadulta. Pishatin sisustus ei ole kummoinen, mutta ruoka oli huimasti parempaa kuin Shpijassa. Pishat mietitytti aluksi hieman, sillä ravintolassa tarjolla oli tarjolla vaikka mitä, niin klassisista hampurilaisista perinteisiin albanialaisiin herkkuihin, mutta onneksi istahdimme ravintolaan, sillä söin siellä yhden maukkaimmista kanoista ja leivistä ikinä. Seesaminsiemenillä kuorrutettu kana ja paikallinen uunituoreleipä, oh oh nam, olinpa aika ruokataivaassa näin yksinkertaisista asioista!

Pishatissa oli mahdollisuus puolittaa melkeinpä kaikki listan annokset, mikä on todellakin hyvä juttu, sillä annokset olivat aika isoja. Tätä postausta kirjoittaessa voin kuvitella vieläkin Pishatin hokuttelevan kiviuunin tuoksun, josta juuri valmistuneet leivät nostettiin tarjottimelle. Lounas Pishatissa kustansi  n. 14 € kahdelta (pääruokana seesamisiemen-kana, salaatti, yksi paikallinen leipä, viini ja cola).

7. Hera Rooftop – St Agim Ramadani, 8th Floor, Prishtinë

Hera kruunasi loman, kirjaimellisesti. Vaikka rakastan paikallisiin makuihin tutustumista, rakastan myös kiireetöntä ja hyvällä palvelulla höystettyä herkullista illallista kaupungin kattojen yllä. Kävimme ensin Herassa pelkällä teellä kurkkimassa Pristinaa ”yläilmoista”, mutta ihastuimme paikkaan niin, että päätimme tulla tänne myös juhlistamaan viimeistä iltaamme Pristinassa – ja se todellakin kannatti.

Olimme jo viimeisenä iltana oppineet, että nyt jätetään jaettavat alkuruuat väliin ja siirryimme suoraan pääruokaan, josta sitten jälkiruokaan. Tämä oppi kannatti ja poistuimme ravintolasta sopivan täynnä. Olimme tehneet Heraan pöytävarauksen, mutta ravintolassa ei ollut klo 19 ketään meidän lisäksemme – saimme siis nauttia Pristinan yläilmoista aivan eksklusiivissa tunnelmissa. Vaikka ravintola sijaitsi vain 8. kerroksessa, sen terassi ylsi silti Pristinan kattojen yläpuolelle.

Illallisen kruunasi vielä lähestyvä upea Balkanin ukkonen. Instagramin puolella intoilinkin, että koin yhden elämäni upeimmista ukkosista Heran kattoterassilla. Mikäli Pristinan lomallesi on siis luvattu ukkosia, suuntaa Heraan katselemaan tuota upeaa luonnonvoimaa. Illallinen kahdelle kevensi lompakkoa Herassa n. 31 € verran (pääruokana rapurisotto, lohipasta, jälkiruokana suklaakakut, vesi, valkoviini, kuohuviini ja tee).

 

Oletko vieraillut Pristinassa? Mitkä ovat sinun ravintolavinkkisi tähän ihanaan kaupunkiin?

 

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa? Instagram: @miraorvokki, Facebook: @pondekengissa, Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Piyya maanantai, 28 toukokuun, 2018 at 07:45

    Nälkähän tätä postausta lukiessa tulee ja yhtälailla ikävä Kosovoon ???
    Ravintoloiden hinnat on todella hämmentävän halpoja. Viime vuonna meitä oli 7 henkilöä paikallisessa ravintolassa syömässä. Syötiin ihan pastaa, risottoa ja salaatteja + limsaa ruokajuomana. Lisäksi osa meistä otti kahvit jälkiruoaksi ja loppulasku oli 27 euroa, seitsemälle henkilölle. Ja ruoka oli konstailematonta mutta hyvää !

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.