Suomen suurin matkablogiyhteisö

Liikkuminen Lontoossa – unohda Oyster Card!

Jos jonkin kaupungin julkinen liikenne on minua ennakkoon jännittänyt, on se ollut Lontoo ja varsinkin sen ”mystinen” yli 150-vuotias tube. Pelkästään tuben liikenneverkosto muodostuu n. 270 asemasta ja n. 407 kilometrista raiteita! Tästä syystä luulin tuben tuottavan päänvaivaa enemmänkin meitsille, joka ei pahemmin kulje edes Helsingin metrolla. En voi ensi kertaa Lontoossa matkustaneena sanoa, että olisin nyt kouliintunut ammattilainen Lontoon liikenteessä, mutta ainakin tällä reissulla opin jotain ja kokenutkin Lontoon kävijä oppi uuden jutun julkisesta liikenteestä..

Älä jonota Oyster Cardia – maksa matkasi lähimaksulla

Kuinka moni myöntää jonottaneensa lentokentällä sinistä Oysteria tai saldon lataamista siihen? Mikäli kuulut tähän joukkoon, lopeta jonotus heti ja siirry suoraan julkisen liikenteen kyytiin lähimaksulla! Olin matkassa ystäväni kanssa, jolla roikkui kaksi Oysteria taskussa. Otin toisen kortin itselleni mukaan ja ajattelin että käytetään tätä nyt alkuun, latasin kortille hieman saldoa ja hajosin jo parin matkan jälkeen siihen että en ole perillä siitä mikä määrä rahaa Oysterilla on. Sitten muistin hämärästi lukeneeni lähimaksukortin toimimisesta Lontoon liikenteessä ja testasi, homma toimi. Siirryin siis hetimiten lähimaksuun. 

Lontoon julkisessa liikenteessä lähimaksu toimii yhtä helposti kuin pienten ostoksen tekeminen kaupan kassalla. Sinun ei tarvitse rekisteröidä korttia, eikä pimpuloida mitään ylimääräistä. Astele asemalle, vilauta kortti lukijaan ja astele porteista sisään, toista sama repertuaari kun lähdet ulos kulkuvälineestä – homma toimii tismalleen samalla tavalla kuin Oysterilla ja hinta on täysin sama. Summa veloitetaan kortilta automaattisesti. Ei enää Oysterin panttimaksua, ei kortille jumittuneita minisaldoja, ei taas yhtä ylimääräistä korttia, eikä todellakaan mitään ylihinnoiteltua päivälippua. Kätevää!

Itse julkisen liikenteen ymmärtämisestä pitää sanoa sen verran, että yllätyin esim. tuben helppoudesta. Sillä pärjää jo pitkälle, että tietää onko menossa itään, länteen, pohjoiseen vai etelään ja jos menee täysin sormi suuhun, kyllä joku asemalla auttaa. Tyypit oli niin ystävällisiä. Myös Tube Map -sovellus auttaa untuvikkoa, siinä näkee kätevästi kaikki linjat Lontoossa.

Uber – helppoa ja halpaa

Omat kokemukseni Uberista ovat olleet positiivisia ja tämä jatkui myös Lontoossa. Mikäli sikäli Uberin toiminta jatkuu Lontoossa, pääset sen kyydissä paikasta a paikkaan b halvalla, ainakin siis taksiin verrattuna. Vielä halvemmalla pääset kun jaat Uberin jonkun kanssa ja tilaat Uber Poolin. Usein, varsinkin illan tullen olen maailman laiskin sombailemaan pitkiä matkoja julkisilla, joten Uber oli helppo ja edullinen valinta.

Kysyin juuri Lontoossa asuvalta ystävältäni ja viimeisimmän tiedon mukaan Uber käy ja kulkee vielä Lontoon vilinässä. Jokin aika sitten uutisoitiin, että Uber ei enää pian kulje Lontoossa ja olisi siellä kielletty. Ainakin tällä hetkellä tämä on siis puppua, älä siis poista Uber-sovellustasi.

Lontoon punaiset bussit – ainakin pakollisen valokuvan verran

Lontoon ikoniset kaksikerrosbussit double-deckerit, pakkohan yhden kyytiin oli hypätä! Bussit toimivat hyvin mutta ovat suurimpaan ruuhka-aikaan todella hitaita verrattuna tubeen. Bussissa on kuitenkin ainutlaatuinen fiiliksensä, joten pomppaa kyytiin vaikka pienen kiertoajelun verran – näkeehän täältä paremmin kuin maan alta. Oysteriä ei tarvitse bussimatkallekaan, lyö vain lähimaksukortti lukijaan ja se on siinä.

 

Ja mikä on meikäläisen summa summarum Lontoossa liikkumisesta?

1. Unohda Oyster, käytä lähimaksua, 2. Tubella pääset kaikkialle minne pitää, uskalla käyttää sitä  ja 3. Uber toimii, uskalla käyttää sitä. 

Psst! Seuraathan meikäläistä ja blogia jo näissä kanavissa? Instagram: @miraorvokki, Facebook: @pondekengissa, Twitter: @miraorvokki

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Sini / Sini matkakuumeessa lauantai, 4 marraskuun, 2017 at 19:16

  Tiedätkö, käykö esim Op visa Electron vai pitääkö olla Mastercard tai muu kansainvälinen kortti siihen lähimaksuun?

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 15:21

   HeI! Hyvä kysymys! Katsoin että American Express, Mastercard, Maestro ja Visa sekä Visa Pay kävisi. Electronia ei ollut erikseen ilmoitettu käyväksi tai epäkäyväksi. Pitääkin kysäistä Lontoossa asuvilta tutuilta onnistuuko Electronilla vai onko tuo pelkkä Visa luottokorttiin viittava. :)

 • Reply Irmeli sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 11:37

  Hei , me ollaan kyllä oltu ihan tyytyväisiä Oysteriin, ostettiin pari vuotta sitten ja käytetty samaa korttia useilla reissuilla. Oysterin saldo on helppo tarkastaa automaatilla . Varmaan tuo lähimaksu on hyvä , mutta jotenkin tottunut tuohon Oysteriin. Tuli mieleen et ilmeisesti jos tulee lipuntarkastus niin sen voi sitten tehdä myös tuohon luottokorttiin. Meillä on kerran tehty tarkastus bussissa ja lipuntarkastaja skannasi tai jotain luki Oysterin lukijalla .

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 15:24

   Eihän tietenkään kannata vaihtaa, jos siihen on tottunut! Oysterissa on varmasti oma fiiliksensä ja tunnelmansa! :) Itselleni mielsin tämän huimasti paremmaksi, ei taas yhtä ylimääräistä korttia, ei tarvitse odotella latauspisteelle, eikä jää niitä saldoja roikkumaan. Tällainen oli Transport of Londonin sivuilla: ”If you have used contactless to pay for your journey, you must touch it on an inspector’s portable card reader when asked. You do not need to give your card to an inspector for it to be checked.
   On buses, if you show the wrong card, the bus inspector will be able to see that the card was not used at the start of the bus journey and ask you to touch the correct card on the reader.”

 • Reply Anne | Metallia Matkassa sunnuntai, 5 marraskuun, 2017 at 17:58

  Lontoossa julkisilla on kätevä liikkua. Taksia tia Uberia ei ole siellä tullut kokeiltua. Ensi reissulla pitää varmaan tuota lähimaksua kokeilla, on mulla Oyster-korttikin, mutta tosiaan sille latailu ja saldon kyttäily on aikamoista päänvaivaa. Mietin vaan, että tuleeko omalla kortilla maksaessa sitä päivälimittiä ollenkaan? En nyt ollenkaan muista mitä se on nyt, mutta siis jos olet ajellut x summalla julkisilla, niin sen yli menevät matkat on sitten ilmaisia.

  • Reply Heli maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 21:07

   Tämä! Samaa mietin, ja muistan kuinka mietittiin tätä jo Lontoossa kun tajusit tän maksutavan. Päivälimiitti on £6,50 ja ainakin mun matkamäärillä oon säästänyt loppupäivän/illan ilmasissa matkoissa. Nyt kun Mira aloit asiaa selvitteleen, niin selvitätkö myös tämän, koska kiinnostaa?? voisi kuvitella, että päivälimiitti on voimassa myös luottokorteilla maksaessa, eihän siinä muuten olisi järkeä.

   Ps. Odotan hostelli-postausta. Koska aistin kuinka nautit.

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:30

   Heli ja Anne! Katsoin nopeasti Transport of Londonin sivuilta ”Daily anytime caps apply for rail journeys within Zones 1-6.” Eli kyllä on voimassa, mutta onkohan summa sama, pitää tutkia! :)

 • Reply Marianne/Heavy Metal Traveler maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 09:09

  Hyvä vinkki, Käytän siis seuraavalla reissulla Oysterillani vielä olevan saldon loppuun, ja jatkan sen jälkeen lähimaksulla.

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:30

   Hyvä että postauksesta oli hyötyä! :)

 • Reply Margit maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 14:13

  Mielestäni käy kaikki lähimaksuominaisuudella olevet kortit, ainakin ihan tavallinen pankkikortti kelpaa. Muistakaa vain pitää hyvässä tallessa se kortti, se houkuttaa taskuvarkaita huomattavasti enemmän kuin Oyster, jota sitäkään en koe ollenkaan hankalaksi – ja sitä voi säilyttää aika huoletta takin taskussa tms.

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:32

   Näyttäisi siltä että kaikki lähimaksulliset kävisi, tuo Electron ei ole suoraan listattu mutta Visa kyllä. Tuo on hyvä huomio, kortti varmasti hokuttaa enemmän taskuvarkaita kuin Oyster, reissussa aina tarkkana! :)

 • Reply Ne Tammelat maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 16:18

  Hyvä tietää! Oysteri on ollut meilläkin käytössä Lontoon reissuilla ja ihan kätevästi toiminut. Uberilla huristeltiin Wienissä ja Damissa, joten toivottavasti pysyy Lontoossa myös, sen verran helppoa sen käyttäminen.

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:36

   Uber on kyllä helppo! Seuraava reissu suuntautuu Prahaan ja siellä voisi myös testata, toimii kuulemma sielläkin. :) Oysterissa on kyllä kunnon Lontoo-tunnelma, eli uskon että moni sitä käyttää edelleen, vaikka lähimaksukin toimii. :)

 • Reply Jane maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 16:53

  Todellakin lähimaksulla! Superhelppoa, nopeaa ja kätevää sekä tubessa että busseissa. Ja bussien käyttö on myös superkätevää, ei tarvitse kävellä kilometritolkulla maanalaisen käytäviä. Google maps kertoo helposti oikean bussin ja aikataulun. Todella monesta paikasta pääsee moneen paikkaan yhdessä bussilla. Ja matkanteko etenkin vähän ytimen (lue Oxfords str) ulkopuolelle sujuu ihan joutuisasti. Olen siirtynyt melkein pelkästään busseihin. Visa elektroniin ei anna London transport suoraa vastausta, tai en vain ymmärrä ? https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/contactless/what-are-contactless-payment-cards#on-this-page-1

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:41

   Yritin myös tutkia tuota Electoria, miten vaikeesti voikaan ilmoittaa! Eli täällä on toinenkin, joka ei ymmärrä. :–) Busseissa oli ihana tunnelma ja käytettiinkin niitä maisemabongailuun! Pitääkin joskus testata bussilla kulkemista enemmän! Tube osoittautui myös helposti. Lontoo on ihana!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty maanantai, 6 marraskuun, 2017 at 23:08

  Minusta Lontoon tube oli ihan kelpo tapa matkustaa. Meidän majoituksemme oli silloin aikoinaan ihan Victoria Stationin kupeessa, joten aamu oli mukava aloittaa kunnon aamuruuhkassa. Kokeilin myös bussia, mutta se jäi juuri nopean nähtävyyden asteelle: hetken aikaa oli kiva katsella ikkunasta ulos, mutta heti kun halusi oikeasti siirtyä johonkin, tuli otettua metro alle. Minä kyllä ehdottomasti harkitsisin tuota lähimaksuvaihtoehtoa, koska jo Helsingissä menee hermo matkakortin saldoon ja sen kyttäämiseen. Ja todella helposti rahaa jää sitten sinne kortille, kun matka loppuu.

  • Reply miraorvokki tiistai, 7 marraskuun, 2017 at 13:44

   Minulla on sama ongelma, menee tukka jumiin jo Helsingin matkakortissa. Varsinkin kun mulla on kuukaudelle Vantaan sisäinen ja aina pitää latailla varmuuden vuoksi saldoa, jos menee seutulipun puollelle. :–D Tube oli kyllä yllättävän helppo ja liikenne toimi tosi hyvin! Odotan innolla seuraavaa matkaa. :)

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, 11 marraskuun, 2017 at 20:12

  Tämä oli hyvä uutinen :) Meillä oli viimeksi Lontoon reissulla Oysterit matkassa ja metrolla kuljettiin paljon. Loistavaa, jos voi jatkossa käyttää lähimaksua. Lontoo on kyllä huippu paikka. Edellisestä reissusta on jo liian kauan.

 • Reply Hanna maanantai, 20 marraskuun, 2017 at 10:55

  Jes, onpa kiva! Osaatko sanoa, että pystyykö yhdellä kortilla maksaan kahden henkilön matkat? Kun toisella ei ole lähimakua kortissaan…

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1