Aluksi pahoittelen pientä blogihiljaisuutta. Pietarin reissusta on vielä pari juttua kirjoittamatta. Hiljaisuuden aikana ollaan vietetty muun muassa kesälomaa Maltalla miehen kanssa, sukulaisen upeita häitä Suomen loppukesässä ja huomenna lentokone nousee taas ilmaan ja suuntanamme on Turkin Dalyan sisareni kanssa. Työtaipaleeni matka-asiantuntijana on päättynyt ja uudet työhaasteet odottavat minua syyskuun lopussa – aikamoista hulinaa on siis ollut.
Jollei totuus blogista unohtuisi, haluaisin palata Pietariin ja aivan huikeaan gruusialaiseen ravintolaan, jonka löysimme sattumalta ilman sen tarkempaa suunnittelua. Vahvaa ravintolasuositusta pukkaa siis jälleen. Paikkana Хинкальная на Неве (Näin itsenäisesti suomennettuna Taverna Nevalla?), jonka löydät osoitteesta Sadovaya Street 13, St. Petersburg.
Gruusialainen keittiö, niin että mikä?
Gruusialainen, eli georgialainen keittiö nousi vahvasti yhdeksi uudeksi suosikikseni. Missä tämä keittiö onkaan lymyillyt kaikki nämä vuodet ja miksi en ole testannut tätä aikaisemmin? Luin ennen matkaa että venäläinen keittiö on saanut jonkin verran vaikutteita gruusialaisesta keittiöstä ja bongattuani hyvän näköisen gruusialaisen ravintolan ajattelin että tuonne on pakko päästä, vaikken oikeasti edes tiedä mitä gruusialainen ruoka on. Venäjä-seuran sivut pelastivat ja kertoivat seuraavaa:
”Perinteisesti ruuat paistetaan avotulella, vehnäleivät taas andoori-tyyppisessä, maahan upotetussa uunissa. Ruuilla on yleensä hapan, hedelmämehusta tai matsonista (bulgarian jogurtti) tullut maku. Myös etikkaa, granaattiomenoista tehtyä mehua, happomarjoja ja happamia luumuja käytetään yleisesti. Kastikkeilla annetaan erilaisia makuvariaatioita lihalle ja kalalle. Lähes kaikkiin ruokiin lisätään valkosipulia, mutta se ei ole perusraaka-aine. Mausteiden tarkoitus ei ole tehdä ruuasta polttavaa, vaan antaa aromia, piristävää lisämakua.”
Esimerkkejä gruusialaisen keittiön antimista ovat hartso (tulinen naudanlihakeitto), lobio (pavuista valmistettu kasvisruoka), tsahohbili (lammas-vihannespasta), tkemali (hapan luumukastike) satsivi (kanaa pähkinäkastikkeessa), adzika (vahva kasvishöyste), badrizan (mukakoisorullat) ja meidän porukan suosikiksi noussut hatsapuri (juustotäytteinen piiras). Keittiö tarjoaa hyvän määrän antimia myös kasvissyöjille.
Alla gruusialainen juustolautanen joka sisälsi Imeretian juustoa, suolattua suluguni-juustoa ja savustettua suluguni-juustoa, satsivi eli kylmää kanaa pähkinäkastikkeessa sekä kanapata vihanneksilla ja yrteillä, chakhokhbili.
Hyvää palvelua ja huikeita makuelämyksiä
Saavuimme ravintolaan matkalaukkujemme kanssa. Olimme luovuttaneet asunnon avaimet ja meillä oli aikaa kolme tuntia ennen junan lähtöä. Gruusialainen ravintola pääsi siis kruunaamaan viimeisen reissupäivämme. Tarjoilija selkeästi huomasi että olimme vähän hukassa venäjänkielisten ruokalistojen ja annosten sisällön kanssa joten hän parhaansa mukaan yritti meille selittää mitä mikäkin ruoka sisältää. Menulla oli muutamia kuvia, joten se auttoi valintaa. En kyllä ikinä unohda tarjoilijan katsetta kun latasimme tulemaan kaikki ruokalajit mitä halusimme testata.. Eikä kyllä ollut nälkä valehtelematta pariin päivään – ruokaähky oli taattu!
Testasimme ylempänä mainittujen lisäksi vielä munakoisorullat eli aiemmin mainitut badrizanit, chashushulin, eli lihapadan ja jokainen otti oman, yksinkertaisen mutta niin hyvän hatsapurin joka on siis juustotäytteinen piiras, jonka taikina on valmistettu jogurtista tai hapankermasta, sen täytteeseen käytetään suolajuustoja, kananmunia ja voita. Ruokien mausteina näytetään selkeästi paljon korianteria sekä granaattiomenaa ja ne ovatkin omia suosikkejani. Joten, korianterin ja granaattiomenan ystävät, tämä keittiö voi olla teidän juttunne!
Kokonaisuudessaan tämä ruokalysti maksoi kolmelta yhteensä noin 5 600 ruplaa. Hintaan on otettu mukaan kolme lasia viiniä ja iso vesipullo. Hinta on siis euroissa noin 80 € luokkaa, ei yhtään paha loppuhuipennus lomalle. Päivittynyt menu löytyy täältä. Mikäli sikäli suuntanasi on Pietari ja haluat kokeilla jotain uutta, voisi Taverna Nevalla olla loistava vaihtoehto. Tämä postaus sai nälän yltymään.. Pitääkin Turkin jälkeen ottaa vierailun kohteeksi Helsingissä sijaitseva Georgian House, kuka lähtee mukaan?
Mikä on sinun viimeisin keittiöihastuksesi, johon olet törmännyt matkoillasi?
Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:
IG: @miraorvokki
Twitter: @miraorvokki
Facebook: @pondekengissa
Blogit.fi: Pöndekengissä
15 Comments
Mekin käytiin ihan mielettömässä gruusialaisessa ravintolassa juuri Pietarissa. Ja sen innoittamana samalla porukalla käytiin tuolla Kurvin Georgian Housessa. Mahtavaa ruokaa sielläkin. Suosittelen lämpimästi.
Hyvä kuulla että Kurvin Georgialainen on mahtava! :) Nyt kun tämä syksy alkaa painamaan päälle niin pitää käydä siellä syömässä ja fiilistelemässä ruokamuistoja. :)
Hmm, löytyisikö tästä inspiraatiota tämän viikon ruokiin, nimim. ruokakauppaan pitäisi lähteä :D. Ehkä vähän tuhtia näille keleille, mutta talvella saattaisi olla kunnon lohturuokaa!
Syksyn ja talven pilkistellessä nää voisi olla kyllä huikeita! Haluaisin opetella tekemään näitä.. Täällä Suomen päässä syksy jo tuoksuu niin vahvasti että tämmöiset ruoat olisivat kyllä aivan mahtavia. Kokeiluun vain! :)
Hyvän näköisiä ruokia :) Mä taisin Pietarissa syödä vain venäläisen keittiön ruokia; bors-keittoa, blinejä ja eräänlaisia dumlingeja. Teremok-niminen paikka tarjosi ihanan suuria blinejä :)
Pitää laittaa tuo Teremok mieleen! :) Pietari varmasti kutsuu pian uudelleen. Venäläinen keittiö on kyllä huikean monimuotoinen :)
Kuulostaa erinomaisen hyvältä. Mun suosikkeja on tällä hetkellä lähi-idän ja japanin maut. Mutta tuo Helsingin gruusialainen menee ehdottomasti testaukseen.
Lähi-itä on myös täällä ihastuttanut viime aikoina :)
Heh, ehdin juuri miettiä, että pitää googlata, mikä ihme on gruusialainen, kun luin tarkennuksesi, että se tarkoittaa georgialaista. Heti pöllähti mieleen mukavat muistot omasta lähes kymmenen vuoden takaisesta ruokailuhetkestä arvostetussa georgialaisessa ravintolassa Moskovassa. Kyllä muuten oli maistuvaa ruokaa!! Pitääkin heti kurkkia tuo vinkki gerogialaisesta ravintolasta Helsingissä, ei ole tullut aiemmin vastaan!
Mulla oli vähän vaikeuksia päättää että käytänkö sanaa gruusialainen vai georgialainen.. Yiritin vähän googlailla kumpi on validimpi ja tuntui että gruusialalaista käytettiin enemmän – ja kuulosti vielä vähän eksoottisemmalta, heh :) Pitää tosiaan testata tuo Helsingin georgialainen jossain vaiheessa :)
Ainakin näin nälkäisenä näyttää harvinaisen herkulliselta! Onkohan georgialainen ruoka mitenkään vegeystävällistä?
Mä käsitin että tämä keittiö on vahvasti vegeystävällinen :) Eli paljon käytetään kasviksia ja tarjolla on myös täysiä kasviannoksia. Me kun ei niin tarkkaan tiedetty että mitä mikäkin sisältää niin meni vähän arpomiseksi :)
Gruusialaiset ravintolat on vissiin suosittuja Pietarissa, tässä kanssa yksi suositus: http://en.ginza.ru/spb/restaurant/hochu_harcho
Olen menossa Pietariin ensi viikonloppuna, joten mullakin blogissa tulossa sieltä varmaan pian jotain :)
Kommentti tulee myöhässä mutta ihanaa että reissu on tuloillaan! :) Luen mielelläni lisää suosituksia sillä mieli halajaa taas pian Pietariin :)
RAKASTAN gerogialaista ruokaa <3 ! Helsinkiin on muuten avautumassa piakkoin ihan uusikin georgialainen rafla, eli tuon keittiön rakastajia Helsingissä nyt hemmotellaan!