Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali – Vierailu Verikirkossa

Pietarissa on vaikka mitä nähtävää. Yksi kaupunkikuvaa hallitseva rakennus on Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, jota kutsutaan myös Kirkoksi veren päällä sekä Verikirkoksi. Venäjäksi nimi on Собор Воскресения Христова,  eli Sobor Voskresenija Hristova. Olen nähnyt tämän kirkon edellisellä reissulla kuitenkaan käymättä sisällä, nyt asiaan tehtiin korjausliike – ja tutustuttiin samalla kirkon historiaan.

Osoite: Naberezhnaja kanala Gribojedova 2B, Saint-Petersburg

P1017753

Hulppea muistomerkki

Kirkko veren päällä on todellakin kirkko veren päällä, sillä kyseinen kirkko rakennettiin 1883–1907 Aleksanteri III:n sille paikalle, jolla hänen isänsä  Aleksanteri II salamurhattiin vuonna 1881.  Kirkko sijaitsee Gribojedovin kanavan varrella ja tänä päivänä kirkko on yksi Pietarin suosituimmista nähtävyyksistä. Viimeisellä viisumivapaalla reissulla kirkko jäi välistä pitkien jonojen takia ja tällä kertaa päätin illan hämärtyessä suunnata kirkon sisätiloihin. Kirkon seiniä on verhottu marmorilla, graniitilla ja mosaiikeilla. Kellotornia koristavat 144 vaakunaa ja ne edustavat Venäjän valtakunnan alueita ja kaupunkeja, sekä kansakunnan tsaarin kuolemasta tuntemaa surua. Kuvat kätkevät taaksensa monia tarinoita. Kirkon sisällä on 20 marmorilaattaa ja ne kertovat Aleksanteri II:n 30 vuoden hallintokaudesta, jonka aikana tsaari teki monia uudistuksia, kuten lopetti maaorjuuden. Kirkon sisällä on Aleksanteri II:n  loukkaauntumispaikalle rakennettu pyhäkkö, joka on koristeltu puolijalokivillä, muun muassa topaaseilla. Pyhäkön lattialla näkyvät edelleen mukulakivet, jolle tsaarin veri roiskui. Mietinpä tässä samalla sitä tuntimäärää, mikä on mennyt kirkon rakentamiseen ja mosaiikeilla verhoamiseen, onhan kirkossa mosaiikkia siis 7500 neliömetrin verran..

P1017733

Vierailun hinta nousee iltaa kohden

Ajattelinpa että onpas kätevää käydä pikaisella visiitillä kuuden jälkeen illalla kun suurimmat turistimassat ovat jo käyneet kirkon kurkkaamassa. Ideahan oli vallan loistava eikä sisäänpääsy ollut päätä huimaava, vain 250 ruplaa. Todellisuus olikin toinen. Turistimassat olivat kyllä hälvennet ja lipun hinta ponnahtanut 18.00 jälkeen 400 ruplaan. En kuitenkaan jaksanut enää kääntyä takaisin, antoi sitten mennä sen 400 ruplaa. Olisi pitänyt lukea vähän tarkemmin ne taulut. Kirkossa vierailu osoittautui kyllä hyväksi ajaksi tuolloin 18 jälkeen, sillä kirkkoa sai pällistellä aika rauhallisissa merkeissä mutta maksoihan siitä sitten tuplahinnan. Eli jos olet budjettimatkalla, tarkkaile hinnastoja!

P1017710 P1017716 P1017719 P1017723 P1017725

Hinnasto ja aukioloajat

Kirkko on auki päivittäin 10:30 – 18:00, lukuuntotamatta keskiviikkoa jolloin kirkko on kiinni. Iltavierailu on mahdollista kesäkaudella, eli aikavälillä 1.5-30.9, jolloin kirkko on aui 18-22.30, lukuunottamatta sitä keskiviikkoa. Aukioloajat löydät vielä täältä.

Sisäänpääsymaksu on 250 ruplaa, ISIC-opiskelijakorttilla 150 ruplaa, 7-18 kesäisiltä vain 50 ruplaa. Iltahinnaksi oli mainittu vain tuo 400 ruplaa. Hinnasto löytyy täältä. Jos haluat saada lisää vierailusta irti, oli vuokrattavata myös kuulokkeita ja muita opastekokonaisuuksia.

Mielestäni kirkko oli vallan upea kokonaisuus ja olen onnellinen että olen sen kerran elämässäni nähnyt. Minulle ei kuitenkaan jäänyt mitään pakottavaa paloa siihen että kävisin kirkkoa katselemassa uudelleen. Suosittelen sen kuitenkin kurkkaamaan, sillä se on mielestäni must-see nähtävyys Pietarissa ja jos historia kiinnostaa niin kiinnostaa kirkkokin vielä varmasti enemmän.

P1017763

Kristuksen ylösnousemuksen katedraali avasi ovensa matkailijoille 1997 ja tästä vuodesta lähtien kirkko ei ole enää virallisesi ollut kirkko, vaan toimii virallisesti mosaiikkimuseona. Sisällä ei ole kirkon penkkejä vaan mosaikit ovat todellakin pääpainona täällä.

Mikä on sinun suosikkikirkkosi Pietarissa?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, 14 elokuun, 2016 at 21:09

  Olin budjettimatkalla ja näin kirkon vain ulkopuolelta, komea näky, kyllä. Jos olisin tiennyt, ettei raha mene ortodoksiselle kirkolle, olisin ehkä mennyt sisällekin. Vahvasti turakoituneelta vaikutti kirkon ympäristö, eikä Pietarissa ole pula museoista, niin se sitten jäi. Pietarissa pitäisi viettää ainakin viikko, että saisi edes jonkinlaisen otteen sen nähtävyyksistä.

  • Reply miraorvokki maanantai, 15 elokuun, 2016 at 10:21

   Vahvasti turakoitunut on kyllä varmaan oikea sana :D Päivällä parveili kyllä sen verran turistia että ajatus tästä vierailusta jo vähän ahdisti. Pietarissa oltiin nyt neljä päivää ja silti jäi vaikka mitä näkemättä – pitää siis ottaa uusintakierros pian :)

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani sunnuntai, 14 elokuun, 2016 at 23:33

  On kyllä hulppean näköinen! Pietari kiehtoo mua kyllä postaus postaukselta enempi.

  • Reply miraorvokki maanantai, 15 elokuun, 2016 at 10:27

   Pietari on kyllä niin upea ja niin lähellä :) Suosittelen reissua naapuriin lämpimästi!

 • Reply IKILOMALLA maanantai, 15 elokuun, 2016 at 12:26

  Upean näköinen kirkko! Tuo värikäs arkkitehtuuri on aivan upeaa ja omaa laatuaan. Pietarissa en ole koskaan vieraillut. Moskovassa ja Irkutskissa olen ja tykästyin kyllä isolla sydämellä rakennuksiin, venäläiseen kuttuuriin ja ruokaan. Hieno maa matkailla! Pietariinkin aion vielä joskus suunnata, se on sen verran lähelläkin. ?

  Titta

  • Reply miraorvokki tiistai, 16 elokuun, 2016 at 13:58

   Suosittelen Pietaria suurella sydämellä! :) Arkitehtuuri on ihan omaa luokkaansa ja pidän myös kulttuurista. Eikun reissuun! :)

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija maanantai, 15 elokuun, 2016 at 15:09

  Kaunis on kirkko! Vähän harmittaa etten Pietarin matkalla ehtinyt käydä kirkossa sisällä, koulun kanssa kun liikkeellä oltiin. Ulkoapäin kuvia kirkosta onkin sitten aika liuta, eri kulmista, eri etäisyyksiltä, illalla ja päivällä :D

  • Reply miraorvokki tiistai, 16 elokuun, 2016 at 15:48

   Hahah :D Samanlainen kameran rulla minullakin, päivällä, illalla, yöllä, monesta eri kulmasta. Kirkko on kyllä vallan kuvauksellinen :)

 • Reply Maarit Johanna maanantai, 15 elokuun, 2016 at 19:47

  Ulkopuolelta nähty! Me käytiin sisällä vain Iisakin kirkossa mihin shuttlebussi toi kun tultiin suoraan laivalta. Olis vissiin kannattanut käydä tuollakin. Venäläiset vaan osaa tehdä kaikesta niin superloisteliasta!

  • Reply miraorvokki tiistai, 16 elokuun, 2016 at 15:49

   No kyllä tosiaan osaavat! :) Iisakin kirkossa en ole käynyt, ihaillut sitä vain ulkopuolelta muistaakseni viime reissullakin. Tänne sitten seuraavaksi kun lähdet Pietariin :)

 • Reply Ansku BCN maanantai, 15 elokuun, 2016 at 20:05

  Melko blingbling :D. Mutta hieno, olisin kyllä maksamaan tämän nähdäkseni!

  • Reply miraorvokki tiistai, 16 elokuun, 2016 at 15:50

   No on kyllä blingiä :D Ja tämä on kyllä kerran elämässä nähtävä, eli tutustumaan vain :)

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista tiistai, 16 elokuun, 2016 at 18:25

  Hieno oli. Kävin keskitalvella ja silloin ei ollut minkäänlaisia jonoja. Hetken luulin, että seinät olivat maalattu, mutta sitten hokasin, että ne koostuvatkin pienen pienistä mosaiikkipalasista. On siinä ollut jollain napomista :) Tiesitkö, että vallankumouksen jälkeen kirkosta tehtiin perunakellari ja varasto, kunnes kirkko oli tarkoitus purkaa. Onneksi sodan syttymisen melskeessä tuo asia jäi kesken ja 1970-luvulla kirkkoa alettiin remontoida, mikä kesti yli 20 vuotta. Mielenkiintoista nippelitietoa sulla kirkon yksityiskohdista. Olis ollu kiva tietää nuo jutut siellä käydessä.

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 17 elokuun, 2016 at 13:32

   No tuota en tiennyt! :D Kiitos kun jaoit tämän tiedon. Aika epätavallinen perunakellari siinä ollut! Nippelitietoa on kiva tietää ennen tutustumista, minua ei kiinnosta niin laajasti kaikki nähtävyyden historia ja asiat vaan olen enemmän tällainen nippelitiedon ystävä :) Heh!

 • Reply Reason for Season tiistai, 16 elokuun, 2016 at 20:50

  Onhan tuo kaunis. Itse olen käynyt Pietarissa vain 2004 jollain opiskelureissulla ja koska minulla ei ole kuvia tuolta reissulta, niin en jotenkin muista siitä enää kauheasti. Jossain kirkossa kävin, mutta en varmasti tässä. Olisipa mukava tehdä reissu tuonne pitkästä aikaan, ei Pietari kuitenkaan niin kaukana Suomesta ole :).

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 17 elokuun, 2016 at 13:33

   2004 on jo niin kaukana ettei kaikkea voi sieltä muistaa. Nyt vain uutta reissua kehiin, ehkä Pietari vie sydämen :)

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita tiistai, 16 elokuun, 2016 at 21:00

  Olisipa upeaa tuolla joskus käydä ja Pietarissa ylipäätään. Ovela temppu nostaa pääsymaksua illalla, toki varmaan mukavampi katsella kirkkoa hiukan rauhallisempana ajankohtana.

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 17 elokuun, 2016 at 13:34

   Jeps! Ja sitten se oli niiiin pienellä siinä hintalistassa ettei tullut mieleenkään kurkata sitä.. Oppia ikä kaikki! Mutta mielummin maksoin sen 400 ruplaa koska kirkko oli varmasti todella paljon rauhallisempi näin illalla kun vertasi aamun turistilaumoihin :)

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 17 elokuun, 2016 at 13:34

   Jeps! Ja sitten se oli niiiin pienellä siinä hintalistassa ettei tullut mieleenkään kurkata sitä.. Oppia ikä kaikki! Mutta mielummin maksoin sen 400 ruplaa koska kirkko oli varmasti todella paljon rauhallisempi näin illalla kun vertasi aamun turistilaumoihin :)

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää torstai, 18 elokuun, 2016 at 20:38

  Me kävimme tässä kirkossa ja olihan se kyllä hieno! Juuri kuten sanoit, ei ole pakko päästä takaisin mutta kerran nähtynä hieno kokemus. Onneksi mentiin aamusella heti kun se aukesi, ulos tullessa oli aikamoinen jono.

  • Reply miraorvokki torstai, 18 elokuun, 2016 at 22:16

   Aamulla aikaisin tai illalla myöhään, muut ajankohdat ovat varmasti tupaten täynnä! Eli olette samoilla fiiliksillä, nämä on näitä kerran elämässä-kohteita :)

 • Reply Kohtteena maailma / Rami perjantai, 19 elokuun, 2016 at 09:01

  Pietari ja verikirkko on korkealla listalla, minne pitäisi mennä pian. Kirkko on varmasti upea niin kuin kaupunkikin, sillä itse tykästyin Moskovaan tosi paljon.

  Oli mielenkiintoista tietää tuo hinnoittelu. Mielelläni maksaisin vaikka sen tuplahinnan, jos silloin olisi vähemmän porukkaa paikalla. Yleensähän kaikkiin päänähtävyyksiin tulee mentyä aamuisin, jotta saa keskittyä loppupäivän oleelliseen eli olemiseen :-)

  • Reply miraorvokki perjantai, 19 elokuun, 2016 at 18:11

   Ainakin tuona päivänä oli tosi hiljaista, moni muu oli käynyt kirkon katsastamassa jo aamuisella :) Eli hyvä aika kun en pidä siitä että joudun olemaan monen muun kanssaturistin kanssa ihan supussa. :)

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty perjantai, 19 elokuun, 2016 at 22:04

  Mulle on jäänyt ainoalta Pietarin matkaltani mieleen pimeät illat, jolloin valuttiin takaisin kirkon naapurissa sijaitsevaan majapaikkaamme, ja aasialaiset turistit purkautuivat täpötäysistä busseista vierailemaan kirkossa. Tämä siis tapahtui puolen yön maissa ja ajattelin aina mielessäni, että mihinkähän heidänkin kierroksensa mahtaa vielä yön tunteina jatkua.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1