Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mistä ja miten hankkia Venäjän viisumi? Sehän onnistuu helposti!

Heinäkuussa suuntasimme neljän päivän reissulle Pietariin ja kulku sinne tapahtui junalla, joten viisumin hankinta tuli ajankohtaiseksi. Olin käynyt viimeksi viisumivapaalla risteilyllä kuusi vuotta sitten, joten edellisestä reissusta Venäjälle olikin jo vierähtänyt runsaasti aikaa.

Tällä kertaa puhutaan siis puhtaasti vain Venäjän viisumista, jonka haun kuvittelin olevan todella vaikea ja kivinen. Onneksi todellisuus näytti, että Venäjän viisumin hakeminen ja saaminen onkin aika helppoa näin loppupeleissä.

Huolettomasti matkatoimiston kautta vai omatoimisesti? It’s up to you!

Venäjän viisumin voi hankkia omatoimisesti tai matkatoimiston kautta joka hoitaa käsittelyt puolestasi. Meidän matka vahvistui sen verran ”myöhässä” etten uskaltanut hakea viisumia omatoimisesti, sillä viisumikäsittelyn kerrottiin huonolla tuurilla kestävän 2-3 viikkoa omatoimisella haulla ja matkatoimiston tai viisumitoimiston kautta viisumin saa noin viikossa. Löysin  suosituksen Neva Tours-matkatoimistosta ja päädyinkin heidän asiakkaakseen viisumini osalta. Palvelu oli huikeaa, asiointi helppoa ja apu oli aina saatavana. Kaiken kukkuraksi viisumini valmistui alle viikossa. Avun saannista mainittakoon sen että sain aluksi vakuutusyhtiöltäni vääränlaisen vakuutustodistuksen. Mikäli kukaan ei olisi osannut minua auttaa, olisin lähettänyt vääränlaisen vakuutustodistuksen konsulaattiin ja luultavammin viisumin haku olisi mennyt uusiksi, eli tässä ei olisi säästynyt aikaa eikä oikeastaan edes rahaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä tarvitset viisumin hakemiseen? Onko kaikki täytettävä orjallisen tarkasti, voinko käyttää samaa kuvaa kuin 3 vuotta vanhassa passissani?

Viisumin hakuun tarvitaan tarkkuutta, hakemuksen kanssa ei kannata hätiköidä, ettei se tule bumerangina takaisin. Tähän väliin kertaviisumin hintaesimerkki: 77 ,00 € (Neva Tours) 35,00 € Venäjän Suurlähetystö Suomessa. Hinta saattaa vaihdella matkatoimistoittain. Nopealla Googlauksella löytyykin huima määrä matkatoimistoja ja viisumipalveluita, joiden avulla viisumin hankinta koituu vaivattomasti. Sieltä vain valitsemaan mieluisin, mikäli valintasi on viisumi matkatoimiston kautta. Esimerkiksi Visumservicellä on verkkosivuillaan kertalaakista selkeät ohjeet, mitä hakemukseen tarvitaan. Viisumin hakuohjeet kannattaa lukea huolella, että säästyy suuremmalta pään raapimiselta. Tässä lyhyesti, mitä hakuun tarvitaan:

 1. Passi. Tarvitset viisumin hakuun passin, joka on voimassa vähintään 6kk matkan jälkeen ja siinä on oltava ainakin kaksi tyhjää sivua, sillä viisumi liimataan kiinni passiin.
 2. Passikuva. Hakemuksen mukaan täytyy liittää tuore passikuva, joka ei saa olla 6 kk vanhempi (tarkista ettei yli 6kk vanhassa passissasi ole samaa kuvaa kuin uuteen viisumihakemukseesi liitetyssä kuvassa), lisäksi kuvan tulee olla värillinen.
 3. Viisumihakemuslomake. Lomake tulee täyttää Venäjän federaation virallisilla sivuilla, eli täällä. Lisäksi lomake tulee tulostaa ja allekirjoittaa kuulakärkikynällä.
 4. Viisumipuolto. Liitteeksi hakemukseen tarvitaan viisumipuolto, eli Venäjällä valtuutetun matkatoimiston tai hotellin leimaama ja allekirjoittama matkavahvistus matkallesi.
 5. Vakuutustodistus. Lisäksi tarvitset vakuutustodistuksen,  josta on käytävä vakuutetun koko nimen ja syntymäajan lisäksi ilmi, että vakuutus on voimassa koko Venäjän matkan ajan. Lisäksi vakuutustodistuksessa on käytävä ilmi, että vakuutuksen voimassaoloalue sisältää Venäjän, ja se kattaa hoitokulut ja kuolemantapauksessa kuljetuksen kotimaahan. Todistuksessa on oltava vakuutusvirkailijan nimi, allekirjoitus sekä puhelinnumero tai virkailijan nimi, allekirjoitus sekä yhtiön leima.

Mistä maksan kun hoidan viisumin hakemisen matkatoimiston kautta?

Suurimmat erot hinnan lisäksi omatoimisen viisumin hakemisen ja matkatoimiston avun välillä on se että hankit omatoimisesti majoituspuollon, sekä varaat ajan viisumihakemukseen Venäjän Suurlähetystöstä, jolloin voit jättää yhden viisumihakemuksen tarvittavine asiakirjoineen. Suurlähetystö ei ota vastaan postitse lähetettyjä hakemuksia. Ajanvaraus viisumihakemuksen jättöön tulee tehdä täällä. Itselleni nousi suurena plussana viisumitoimiston apu siinä, että aluksi saamani vakuutustodistus oli vääränlainen ja viisumitoimisto ennätti huomauttamaan siitä, ennen viisumihakemuksen jättämistä. Uskomatonta että vakuutusyhtiöstä voi edes saada vääränlaisen vakuutustodistuksen, luulisi tämän olevan ihan peruskauraa heille, varsinkin kun ilmoitin tarvitsevani sitä Venäjän viisumin hakuun.

Viisumihakemus olisi varmasti ollut muikeaa tehdä omatoimisesti ja pitää sitä taas kasvattavana kokemuksena mutta meidän apartmentin vuokraaja ei edes vastannut viestiin kun kysyttiin viisumipuollosta, eikä suurlähetystössä ollut aikatauluuni sopivia aikoja. Valinta kääntyä matkatoimiston puoleen oli siis selkeä mutta jos haluaa tehdä viisumin haun pienemmällä budjetilla, omatoiminen haku on varmasti myös aivan loistava vaihtoehto! Itse liputan kyllä helppoutensa takia matkatoimistolle tai viisumipalvelutoimistolle, eikä tuo hintaero mielestäni ole näin suuresta avusta päätähuimaava ja maksan mielelläni hyvästä palvelusta. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja ei muuta kuin reissuun! Venäjän viisumi vie kokonaisuudessaan yhden sivun passistasi ja toinen sivu on varattu saapumisleimalle. Kertaviisumilla voi nimensä mukaan matkustaa vai kerran, monikertaviisumi on tarina erikseen. Lähtiessäsi Venäjältä viisumisi päälle lyödään leima poistumisen merkiksi.

Mikäli viisumirulianssi ei houkuta, muistathan että meillä on mahdollisuus myös viisumivapaaseen risteilyyn, josta mainitsinkin jo ylempänä. Viisumivapaa risteily antaa sinulle oikeuden vierailla Pietarissa 72 tunnin ajan. Lue lisää esimerkiksi St. Peterlinen sivuilta. Lisää Pietari-tarinoita tulossa pian! Erityiskiitos Neva Toursille avusta ja viisumista – käytän varmasti palveluitanne toistekin. Huomioithan, että tämä postaus on tehty alunperin elokuussa 2016 ja viisumimääräyksiin on saattanut tulla muutoksia. Yritän päivittää postausta kuitenkin parhaani mukaan ajan tasalle.

Oletko hakenut aiemmin Venäjän viisumia vai liputatko viisumivapaan risteilyn puolesta? Kuulen mielelläni kokemuksia omatoimisesta viisumin hakuprosessista ja muistakin seikkailuista Pietarissa, joten bring it on!

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Previous Post Next Post

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Inka torstai, 4 elokuun, 2016 at 21:50

  Hei olipa hyvä postaus, ja kiva kuulla että viisumiprosessi meni noinkin sutjakkaasti! Venäjä kyllä polttelis varsinkin kun se on noin lähellä, mutta juuri tuon viisumiasian vuoksi se on toistaiseksi ollut vähän nihkeiden kohteiden listalla. Ehkä se olis syytä palauttaa sinne to go -listalle.

  • Reply miraorvokki lauantai, 6 elokuun, 2016 at 12:07

   Kiitos kommentista! :) Yllätyin itsekin siitä kuinka sutjakasti tuo viisumihaku onnistui! Eli voin vain lämpimästi suunnitella viisumihakua ja reissua Venäjälle :)

 • Reply Jenna / With huge passion for life sunnuntai, 7 elokuun, 2016 at 11:50

  Mä nappasin meille Venäjän viisumit Lähialuematkojen kautta ja se oli kyllä ihan superhelppoa :) Olin jotenkin ajatellut, että se viisuminen hakeminen vaatisi aikaa ja vaivaa, mutta kaikki menikin tosi iisisti. Hyvä postaus tämä!

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 7 elokuun, 2016 at 12:48

   Tuo viisumihaku oli kyllä yllättävän helppoa! Hauska että muutkin ovat ajatelleet samalla tavalla.. Ihanan positiivisia yllätyksiä :)

 • Reply Hanneli/duunireissaaja sunnuntai, 7 elokuun, 2016 at 18:34

  Kiitos, tämä oli hyödyllinen. Kutkuttaisi tehdä edes joku pieni reissu Venäjälle, mutta se laivaosuus on tökkinyt ja ajatus viisumin hankkimisesta on tuntunut liian työläältä. Mutta jos se on noin helppoa, niin kenties sittenkin.

  • Reply miraorvokki tiistai, 9 elokuun, 2016 at 07:57

   Sulla on selkästi samat ajatukset kuin itselläni – mielsin prosessin vaikeaksi mutta ainakin matkatoimiston kautta kävi todella helposti :)

 • Reply Anne | Metallia Matkassa maanantai, 8 elokuun, 2016 at 08:48

  Itse kyllä suosittelen ihan ajan ja hermojen säästämistä varten matkatoimiston käyttöä tässä asiassa, kuin tuota omatoimista hakua. :D Viime kesänä pojat hakivat itse viisumit konsulaatista, kun olivat menossa Venäjälle kisoihin. Siitä tulikin sitten mielenkiintoinen prosessi, kun heille piti jonkun pykälän mukaan antaa viisumit maksutta.. (koska olivat urheilijoita, menossa kisoihin). Konsulaatissa ei oltu hirveän innoissaan tästä ja siellä soiteltiin kisajärjestäjien toimestakin Helsinkiin, että nyt viisumit passiin ja sillä sipuli. Onneksi joukkueen kapteeni on sinnikäs luonteeltaan ja jaksoi rampata konsulaatissa kaikkien passien ja hakemusten kanssa. Lopulta kaikilla oli oikeanlaiset viisumit passeissa ja matkalle päästiin. :)

  Ainakin Helsingissä konsulaatti kuitenkin suhtautuu jostain syystä melko nihkeästi tavisasiakkaisiin ja herkästi käännyttävät Venäjän viisumikeskuksen puoleen. Ainakin Lähialuematkoilla on onneksi toimisto heti siinä konsulaatin vieressä, jonne hakemuksen voi viedä, jos konsulaatti sitä ei halua suoraan ottaa vastaan. :D

  • Reply miraorvokki tiistai, 9 elokuun, 2016 at 07:59

   Just tämmöisen oloista sekamelskaa pelkäsin kun mietin viisumihakua :D Oli siis hyvä idea varmaan hakea matkatoimiston kautta. Toki perus turistiviisumi on varmaan helpompi kun ei ole mitään tuollaista ”erikoista” taustalla hakiessaan viisumia. Kiitos tästä kokemuksesta! :D

 • Reply Laura / Laura's Iitinerary maanantai, 8 elokuun, 2016 at 12:36

  Ai siis tiedätkö miten homma toimii, jos yöpyy vaikka tutun luona, mitä hakemukseen sitten pitää liittää? Jotain mainitsit vuokranantajan puollosta, mutta mitä se siis tarkoittaa? Kiitos, tosi hyvät vinkit!

  • Reply miraorvokki lauantai, 13 elokuun, 2016 at 12:19

   Liitteeksi hakemukseen tarvitaan viisumipuolto, eli Venäjällä valtuutetun matkatoimiston tai hotellin leimaama ja allekirjoittama matkavahvistus matkallesi. Eli mullekin jäi vähän epäselväksi kaikki kiemurat tuon viisumipuollon takia. Meidän vuokraisäntä ei siis vastannut tähän mitään niin sen takia kysyttiin viisumia matkatoimistosta. Heillä on siellä valmiiksi tiedot minkä puoltajan nimi ja tiedot lisätään viisumihakuun. Käytännössä en siis todellakaan ole varma kuinka tämä toimii yksityisen vuokraajan puolelta, koska käsittääkseni heillä pitää olla jokin lupa kutsua ulkomaalaisia asumaan.. Vaikeeks meni – sori, enempää en osaa avata! :D

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta tiistai, 9 elokuun, 2016 at 12:55

  Kyllä mäkin varmaan matkatoimiston kautta otan, jos uudelleen Venäjälle suuntaan. Helppoahan se sitä kautta on. Vain ylimääräinen rahanmeno ärsyttää, tietenkin. :D

  • Reply miraorvokki lauantai, 13 elokuun, 2016 at 12:21

   Se tietysti ärsyttää.. Mutta uskon että säästyy monelta harmaalta hiukselta kun kääntyy vain matkatoimiston puoleen. :) Palvelusta on kiva maksaa sitten kun kaikki menee sutjakkaan!

 • Reply Outi torstai, 11 elokuun, 2016 at 23:41

  Hyviä vinkkejä ja tuosta olenkin erinäisistä lähteistä kuullut että matkatoimiston kautta homma on helppoa ja sujuvaa

  • Reply miraorvokki lauantai, 13 elokuun, 2016 at 12:23

   Ehdottomasti joskus olisi mielenkiintoista koittaa viisumihakua ihan omatoimisesti niin sais vertailukohtaa tähän matkatoimiston kautta hakuun. :) Katsotaan teenkö niin koskaan vai viekö mukavuudenhalu voiton :)

 • Reply Sanna I Siveltimellä perjantai, 12 elokuun, 2016 at 13:32

  Maksoiko siis kertaviisumi tosiaan yli 70euroa? hmmm, kuulostaa aika hintavalle siis reissun päälle vielä tuo hinta. Olisi kiva käydä kyllä Venäjällä, mutta ehkäpä suuntaan risteilyllä sinne, jolloin viisumia ei tarvitse hakea :)

  • Reply miraorvokki lauantai, 13 elokuun, 2016 at 12:25

   Meillä ei ollut matkatoimiston kautta pakettia, en siis tiedä voisiko se olla halvempi jos on ostanut pakettia mutta vähän epäilisin näin! :) Kertaviisumi on kyllä suhteessa kallis, sillä vuoden monikertaviisumin sai muistaakseni 110€ hintaan mutta meillä ei ollut aikaa siihen, koska käsittelyaika on pidempi. Tokin nyt minua kiinnostaa tuo monikertaviisumi seuraavaksi :)

 • Reply Liza in London lauantai, 13 elokuun, 2016 at 02:02

  Mä hoidan yleensä viisumihaut ihan itse konsulaatin kautta, ja se on ollut yleensä suht. helppoa, joskin hermoja vaativaa (me matkustetaan sukulaisviisumilla, eli mummo tekee meille kutsut). Nyt haluaisin kuitenkin ruveta reissaamaan tavallisella turistiviisumilla, koska kutsun tekeminen vaatii 76-vuotiaalta mummoltani vaivaa ja jonottamista, jonka mielelläni välttäisi, jos voisi. Ongelmaksi on kuitenkin muodostunut se, että turistiviisumi taas vaatii kutsun hotellilta tms, joita me taas ei käytetä.. :D Ah, tulispa jo viisumivapaus!

  • Reply miraorvokki lauantai, 13 elokuun, 2016 at 12:27

   Sukulaisviisumilla onkin sitten matkustaminen asia tosiaan erikseen! Mutta varmasti helpp0a kun osaa sen jo rutiinilla! Minua kiinnostaa monikertaviisumi seuraavaksi – parastahan olisi tosiaan tuo viisumivapaus, mä kävisin varmasti paljon enemmän reissuilla tuolla suunnassa sillä sydän tykkää Idästä. Ihanaa että teidän mummo on nuon kauan hoitanut ja hoitaa edelleen :)

 • Reply Rebecca tiistai, 21 helmikuun, 2017 at 15:11

  Hei! Kiinnostaisi vielä millainen vakuutustodistus teillä ensin oli ja miksi se oli vääränlainen? Haetaan itse viisumit konsulaatista, stressaa kyllä jo valmiiksi..

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1