Olevisten kirkko – tornivierailu saa sykkeen nousemaan

Kiehtooko sinua kirkot ja huikeat ja korkeat maisemat? Olevisten kirkko Tallinnassa on oiva retkikohde jos haluat pistää matkailukuntosi kehiin hetkellisesti. Oleviste kirik on pyhitetty Norjan kuninkaalle Pyhälle Olaville. Varhaisimmat merkinnät kirkosta löytyvät 1200-luvulta, mutta kirkon nykyinen ulkoasu on peräisin  1500-luvulta, sekä sisustus 1830-luvulta. Hulppeimpina aikoinaan 1549–1625, jolloin kirkko oli maailman korkein rakennus, on sen torni ollut 159 m korkea. Nykyisin torni on ”vain” 124 metriä, mutta silti se päihittää pituudessa useimmat Tallinnan rakennukset. Kirkko on nähnyt ja kokenut paljon, sillä korkeutensa puolesta torni  on toiminut aikamoisena ukkosenjohdattimena. Salama on iskenyt kirkkoon monta kertaa ja salamasta syttynyt tulipalo on murjonut  kirkkoa kolme kertaa.

P1015938 P1015939

Ilmainen sisäänpääsy kirkkoon

Mikäli halua vain  tutustua Olevisten kirkkoon ilman tornivierailua, ei se kustanna mitään. Kirkko on auki maanantaista sunnuntaihin 10-18. Otathan huomioon että jumalanpalvelus on sunnuntaisin klo 10.00 ja 12.00.  Kirkossa on tarkkaan rajattu mihin saa koskea ja mihin ei, eli et varmaan onnistu vahingossakaan tekemään mitään väärin.

Päätähuimaavat askeleet kirkon torniin

2 € maksulla pääset tutustumaan kirkon torniin. Lasten lippu (7-14-vuotiaat) kustantaa 1 €. Varaa mukaan kengät, jotka ovat hyvät jalkaan, äläkä lähde kipuamaan huipulle painavien kantamusten kanssa. Allekirjoitaneen kultaiset balleriinat olisi ehkä voinut jättää hotellille ja laittaa jalkaan jotkut toiset kengät, mutta puolessa välissä ei enää antanut luonne periksi takaisinkääntymiselle. Rappuset ovat ajoittain aika kuumottavat ja jos on taipumusta yhtään tällaiseen sohvaperunan luonteeseen kuin minulla, niin uskon että joudut haukkomaan vähän  henkeäsi samalla kuin kiipeät tornin huipulle. Kätevä tapa yhdistää siis porrastreeni ja historiannälkä.

P1015944P1015998 P1016001P1015994P1015988

Huipulla odottaa huimat maisemat

Huipulta näkee ympäri kauniin Tallinnan. Näköalatasanteella ei ollut tunkua pilvisenä päivänä. Mikäli sinulla on taipumusta korkeanpaikankammoon tai normaalin nykyaikaisen kerrostalon rappuset tuottavat sinulle vaikeuksia kävellä, en suosittele paikkaa vierailtavaksi muuta kuin kirkon osalta. Torni ei tule kysymykseen. Sillä naisella, joka päivystää päivittäin tornin ylätasanteella on varmasti rautainen kunto.

P1015961P1015966P1015982

Oletko vieraillut Oleviesten kirkossa, entä sen tornissa?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Anne | Metallia Matkassa torstai, heinäkuu 14, 2016 at 09:55

  Mulla on hirveä korkeanpaikankammo, mutta tuolla tornissa haluaisin silti vierailla! Niin kauan kun on joku kohtuullisen korkea kaide (kuten tuossakin näytti olevan) niin en saa slaagia. :D Helmikuussa oltiin viimeksi Talsussa, mutta silloin tornia ei oltu vielä avattu vierailijoille. Toivottavasti kerkeäisi nyt kesällä vielä käymään, että pääsisi vierailemaan tornissa :) Upeat maisemat!

  • Reply miraorvokki torstai, heinäkuu 14, 2016 at 10:25

   Tuossa on kyllä kohtuullisen korkea kaide, ei tule toivottavasti hirveää slaagia :D Helmikuu ei olekaan ehkä paras kuukausi tälle tornille, kesäkautena varmasti sopivampi sillä huipulla tuuli aika lujaa!

 • Reply Veera torstai, heinäkuu 14, 2016 at 18:32

  Mä en ole koskaan käynyt tuolla kirkossa sisällä, vaikka monta kertaa olen sinne suunnitellut meneväni. Näköalojen vuoksi toi tornikin houkuttelisi, mutta toi kiipeäminen on varmasti aika kamalaa (Kölnin tuomiokirkon raput ainakin oli!).

  • Reply miraorvokki sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 17:22

   Kamalaa ja palkitsevaa! :D Mutta kannattaa tosiaan käydä vierailulla :)

 • Reply Noora torstai, heinäkuu 14, 2016 at 19:43

  Mä kävin tuolla viime kuussa kun seikkailin Tallinnassa! Metsästin kaikkia kivoja näköalapaikkoja, ja tosta tuli mun suosikki. Ne portaat oli kyllä aika kamalat. Ei sinänsä nousuna, mutta sen kapeuden, ahtauden ja kahteen suuntaan vellovan ihmismassan takia. Muistan kun jossain välissä nousua joku pariskunta puuskutti menemään ja päästi mut ohi. Sanoivat toisilleen jotain, että antaa nuoremman ja reippaamman mennä edeltä. Huikkasin niille siinä, että kiipesin viime kuussa Machu Picchulle, tää ei tunnu missään. Eivät tainneet arvostaa :D

  • Reply miraorvokki sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 17:24

   Nousu, kapeus ja ahtaus :D Ihana yhdistelmä! Ei nousukaan ole loppupeleissä paha mutta tosiaan henkävalintaa kannattaa katsoa. Liukkaan oloiset portaat ei ole kiva ballerinoissa.

   Hahahah!! Eivät vainneet arvostaa :D

 • Reply Inka torstai, heinäkuu 14, 2016 at 22:04

  Tuo on kyllä kaikessa creepiydessään semmoinen kohde mihin tekis mieli päästä seikkailemaan! Toki nuo portaat näyttää aika hirveiltä, mutta varmasti maisemat palakitti jälkikäteen.

  Ja ihanat kultakengät, aivan varmasti oikein sopivat tuonne!!! Ainakin tyylikkyytensä vuoksi. :)

  • Reply miraorvokki sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 17:24

   Kyllä palkitti! :) Kannattaa käydä seikkailulla! Ihana olet, kiitos kommentista :)

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 17:56

  Mä olen blogissani toitottanut monta kertaa omaa rakkauttani kirkontorneihin, arvostan siis suuresti tätä postausta :D. Kiitos vinkistä, täytyy muistaa, kun Tallinnaan joskus eksyn!

 • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, heinäkuu 17, 2016 at 18:14

  Jännä juttu, sillä minulla sattui olemaan vähän samanlainen kokemus Tuomiokirkosta ja sen hiostuttavista portaista. Kaiken lisäksi raahasin sinne rinkan ja jokaisen 160 kilostani. Mikäpä sen kivempi tapa viettää aikaa Tallinnassa kuin rampata keskiaikaisia portaita ylös alas. No, ainakin näkymät ovat sen arvoisia.

 • Reply Venla / Breezes from my Atlas maanantai, heinäkuu 18, 2016 at 09:05

  Aikamoisena ukkosenjohdattimena on kirkko tosiaan joutunut toimimaan, kiva lisäys postaukseen. :) Muistin kevättalvella Tallinnassa käydessä, että jostain kirkosta löytyy upeat näköalat, mutten jaksanut rueta etsimään sitä. Sillä reissulla oli parempi vaan olla suunnittelematta, mutta ehkä sitten ensi kerralla voisi suunnata tuonne!

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija maanantai, heinäkuu 18, 2016 at 09:29

  Muistan kuulleeni tosta kirkosta, mutten ole sisällä käynyt. Upeat on maisemat ylhäältä käsin! Tykkään kaikista näköalapaikoista, mutta voi olla että toi jäisi välistä :D En yhtään tykkää kapeista portaista, ja siihen lisättynä vastaan tulevia ihmisiä niin ei oikein ois mun paikka.

 • Reply salaine tiistai, heinäkuu 19, 2016 at 20:38

  Aikamoiset näyttivät nuo portaat olevan. Montakohan porrasta? Korkeat paikat kiehtovat ja ehkä se juuri on sen kammon haastamista.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää keskiviikko, heinäkuu 20, 2016 at 20:07

  En ole vieraillut tornissa tai kyseisessä kirkossa, mutta varmasti menisin jos mahdollisuus tulee vastaan. Portaat muistuttivat minua hiukan Baselissa käymässämme kirkon tornin portaita. Tykkään vierailla kirkoissa. Niissä on niin paljon historiaa ja tunnelmaa.

 • Reply Meidän matkassa / Monna keskiviikko, heinäkuu 20, 2016 at 22:44

  Hui miten pelottavat rappuset! :D Mutta kyllä noiden maisemien takia pitäisi melkeinpä jo käydäkin.. Ps. Ihana huivi sulla vikassa kuvassa :)

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, heinäkuu 21, 2016 at 17:43

  Huh, aika jyrkänoloiset portaat, joten kyllä varmasti käy tehokkaasta treenistä :) Mutta maisemat on upeat, kyllä noiden eteen mielellään vähän vaivaa näkeekin :)

 • Reply Kohtteena maailma / Rami perjantai, heinäkuu 22, 2016 at 16:27

  Kuuluu Top 3 paikkoihin, missä Tallinnassa olisi seuraavilla reissuilla tarkoitus käydä. Jostain matkablogista tämän ekaa kertaa bongasin jokin aika takaperin.

 • Reply Johanna @ Out of Office lauantai, heinäkuu 23, 2016 at 23:19

  Huikeat maisemat! Mulla on hirveä korkeanpaikankammo, joten kiipeän aina niin ylös ja niin korkealle kuin vain mahdollista.

  Tuolla pitää käydä! Ylipäänsä kirkkojen tornit kaikkialla maailmassa tarjoavat upeita näköaloja, niissä kannattaa aina käydä kun vain auki oleva reitille sattuu.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.