Bastionin tunnelit – mielenkiintoinen vierailukohde Tallinnassa

Bastionin tunnelit ovat muutama vuosi takaperin avattu nähtävyys Tallinnassa. Onko Tallinna mielestäsi jo aivan nähty? Haluaisitko kurkistaa syvemmälle Tallinnan historiaan? Jos vastasit jompaan kumpaan kyllä, niin Bastionin tunnelit ovat oiva vierailukohde. Ne tuovat varmasti erilaista aspektia Tallinnan historiaan ja todistavat ettei kaupunki ole vielä aivan täysin nähty. Sisäänpääsy tunneleihin tapahtuu Kiek in de Kökin juurelta.Viroksi tunneleiden nimi on Bastioni käigud.

Osoite: Komandandi tee 2, Tallinn

P1016131

 Varaa kierros Bastionin tunneleihin etukäteen

Tunneleihin pääsee tutustumaan ainoastaan opastetuilla kierroksilla ja kierros tulee varata etukäteen numerosta (+372) 644 6686, sähköpostitse kok@linnamuuseum tai museon tiskiltä. Ryhmän maksimikoko on 20 henkilöä ja opastus on pääasiassa englanniksi ja venäjäksi. Erillisestä sopimuksesta kierroksen saa myös suomeksi tai kreikaksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kierroksen aluksi vierailijoille näytetään noin 10 min kestoinen animaatio Tallinnan historiasta. Video varmasti jakaa mielipiteitä.  Mielestäni tämä animaatio oli samaan aikaan mielenkiintoisen faktapohjainen ja samalla vähän ehkä häiriintynyt. Videolla seikkailee siis joku menneisyyden menninkäinen joka kertoo historiasta omanlaisella tyylillään.

Edullinen kierros Tallinnan historiaan

Bastionin tunneleissa ei hinta huimaa päätä. Aikuisen hinta kierrokselle on 6 €, opiskelijalle 3,5 €. Perhelipun saa lunastettua 12 € hintaan ja se sisältää 2 aikuista ja max 4 alle 18-vuotiasta lasta kierrokselle samalla lipulla. Voit myös ostaa sisäänpääsyn Kiek in de Kökiin, sekä Bastionin tunneleihin 9 € yhteishintaan.  Tallinn Cardilla tämäkin lysti on ilmaista. Muista pitää etukäteen ostetusta lipustasi hyvää huolta, mikäli ostat lipun tiskiltä. Alla kuvassa olevat keltaiset pallurat eivät ehkä olleet parhaat näin tallessapidon kannalta. Olin varma että hukataan nämä heti ensitöiksemme.

P1016139

Osaava opas ja mielenkiintoiset faktat

Bastionin tunnelien juuret juontavat jo 1600-luvulle, jolloin tunneleita on käytetty sotatarkoituksissa. Aikojen saatossa Bastionin tunnelit ovat toimineet pommisuojina maailmansotien aikaan, niissä on harjoiteltu esimerkiksi kaasuhyökkäysten varalle, niissä  ovat majoittuneet punkkarit ja kodittomat… Tunneli on toiminut myös vankilana muutamalle rikolliselle. Tunneleiden historia on siis monivivahteinen ja tunnelit ovat nähneet monta tarinaa. Kierros jatkuu metri metriltä syvemmälle historiaan, syvälle Tallinnan historian uumeniin. Kierroksella näytetään myös karu video Tallinnan pommituksesta. Kierros on suunniteltu tarkoin videoineen, äänitehosteineen ja mielenkiintoisine yksityiskohtineen. En ollut osannut odottaa tällaisia kylmiä väreitä ja tunnekuohuja tällaisella retkellä – joten kierros todellakin yllätti!

Kuulet tarkemmin mielenkiintoisesta historiasta osaavan oppaan opastuksella. Uskaltaisin väittää että tämä tiivis paketti laittaa sinut ajattelemaan lisää Tallinnan historiaa, sillä Tallinna on paljon muutakin kuin pintapuolin osaa ajatella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

P1016145 P1016146 P1016151 P1016153 P1016158

Pukeudu lämpimästi ja laita hyvät kengät jalkaan

Opas ei suotta mainitse viltistä kierroksen aluksi. Viltti ei paljoa paina kierroksella, joten suosittelen sen nappaamaan mukaan. Kierroksen päätteeksi jätät viltin koriin, eikä sinun tarvitse kävellä takaisin palauttamaan sitä paikalleen. Aivan shortsipaikka tämä ei ole, sillä tunnelien lämpötila on vain 7-10 °C. Vanhat tunnelit ja kivet ovat myös paikoittain vähän haastavampia kävellä, joten korkokengissä en suosittele kierrosta tekemään. Perus ballerinoilla sai vähän katsoa askeltaan mutta onneksi pärjäsi hyvin. Lisää Tallinna-tarinoita tulossa, ne ja menneet tarinat löytää Tallinna-tagin alta.

Olisiko tässä seuraava vierailukohteesi Tallinnan kaupungissa?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Previous Post Next Post

You Might Also Like

29 Comments

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 10 heinäkuun, 2016 at 20:15

  Mielenkiintoinen paikka josta en edes koskaan ollut kuullutkaan. Tuonnehan pitää seuraavalla Tallinnan reissulla suunnistaa. Itselläni Tallinna on jostain syystä jäänyt vähän pintaraapaisuksi ja se asia pitää korjata.

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 19:46

   Kannattaa käydä seuraavalla kertaa! :) Tallinna oli minullekin aivan pintaraapaisu, nyt tiedän paljon enemmän!

 • Reply Terhi / Muru Mou maanantai, 11 heinäkuun, 2016 at 08:40

  Kuten Paulalla, on minullakin Tallinnan reissut jääneet aina pintaraapaisuksi, vaikka olenkin yöpynyt siellä useita kertoja. Viimeksi olin viiden yön työreissulla ja kyllä oli pettymys kun aikaa ei ollut edes iltaisin kierrellä kaupungissa! Mutta joku kerta teen kyllä kunnon reissun, ja silloin käyn myös näissä tunneleissa! ?

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 19:50

   Kannattaa todellakin käydä! :) Ihan erilaista katsella Tallinnaa maan alta kuin torneista :)

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta maanantai, 11 heinäkuun, 2016 at 09:06

  Ehdottomasti yksi Tallinnan mielenkiintoisimmasta nähtävyyksistä! :) Ja yllättävää mutta moni ei tosiaan ole koko paikasta edes kuullut. Me menimme ilman etukäteisvarauksia joskus keväällä, mutta tietty varsinkin kesäaikaan varaus kannattaa varmasti tehdä.

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 19:48

   Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista! Sullakin oli tästä blogissa aiemmin hyvä tietopaketti, hinta on tainnut vähän muuttua siitäi :) Me meinattiin myös mennä ilman etukäteisvarausta mutta sen päivän kierrokset oli täynnä, saatiin sitten seuraavalle päivälle kierros – onneksi!

 • Reply Emma tiistai, 12 heinäkuun, 2016 at 13:39

  No onpa mennyt kyllä multakin ohi tämän nähtävyyden olemassaolo! Kivalta kuitenkin kuullostaa, voisi vaikka ottaa seuraavan reissun ohjelmaan! Mutta miksi ihmeessä opastus on saatavissa nimenomaan kreikaksi? :D

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 19:51

   Mun oli pakko päästä mainitsemaan tuosta kreikankielisestä opastuksesta.. En siis tiedä miksi se on kreikaksi, aika hauska juttu mielestäni :D

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams tiistai, 12 heinäkuun, 2016 at 21:47

  Tämä on seuraavan Tallinnan-reissun to do -listalla! Asuin kaupungissa kaksi vuotta, enkä ikinä tiennyt tällaisten tunneleiden olemassaolosta. Onneksi sentään silloin kun nämä eivät vielä olleet aukikaan. Hauskoja nukkeja sinne on laitettu rekvisiitaksi. Ja vähän random tuo kreikankielisen opastuksen saatavuus, mutta ihan kiva kreikkaa taitaville? :D

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 19:53

   Kiva tosiaan heille jotka osaavat kreikkaa :D Oli pakko päästä tästä mainitsemaan.. Täällä kyllä kannattaa vierailla. Nuket ovat toisaalta vähän creapyjä mutta hyvin kuvastavat menneisyyden henkilöitä ja sitä aikakautta milloin tunneleissa on ollut elämää :)

 • Reply Tanja/Levoton Matkailija keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 12:41

  Enpä ole tuosta paikasta koskaan kuullut, mutta vaikuttaa todella mielenkiintoiselta :) Oon käynyt Tallinnassa vain kerran, mutta seuraavalle käynnille voisin tätä paikkaa miettiä.

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 20:10

   Laitappas harkintaan :) Käymisen arvoinen paikka!

 • Reply Kohteena maailma / Rami keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 18:51

  Matkablogeja lukiessani olen tajunnut, että mulla olisi tiedossa parin yön loma Tallinnaan siten, että olisi kaikki kohteet uusia missä kävisi :-) Olen siellä ainakin kolmekymmentä kertaa ollut enkä kyllä ole täällä käynyt.

  Ainoa miinus Tallinnassa on tällä hetkellä se, että Vanhan kaupungin pääkatu on revitty kokonaan auki. Eli kannattaisi kiertää ainakin Virun-puoleiset portit kaukaa ja pysyä lähempänä Toompean mäkeä tai kokonaan muita alueita :-)

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 13 heinäkuun, 2016 at 20:12

   Se oli kyllä miinus että Vanhankaupungin pääkatu oli ruvella :/ Mutta onneksi kierrettiin työmaat aika hyvin loppupeleissä :)

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 08:09

  En ole minäkään näistä tunneleista kuullut, varmasti mielenkiintoinen kohde. Opastetut kierrokset ovat monesti parhaita, sillä niiden kautta saa kohteesta enemmän irti. Monesti ei kuitenkaan jaksa osallistua niille, vaan kiertelee vain itsekseen, jos se on mahdollista, ja koko paikka jää vain pintaraapaisuksi.

 • Reply salaine torstai, 14 heinäkuun, 2016 at 14:21

  On hiukan aikaa siitä kun Tallinnassa ollaan käyty. Varmaan mielenkiintoinen kohde ja kiitos vinkeistä.

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:13

   Kiitos kommentista! :) Nyt sitten etsimään lisää Tallinnan juttuja ;)

 • Reply Hanneli /duunireissaaja perjantai, 15 heinäkuun, 2016 at 10:24

  Mielenkiinto heräsi heti. Todellakin pitää mennä käymään. Tallinnaan on tullut tehtyä monenlaisia matkoja, mutta vieläkin siitä saisi kyllä vaikka mitä uutta irti.

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:13

   Tallinna tosiaankin yllättää! :) Kiitos kommentista!

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, 15 heinäkuun, 2016 at 21:02

  Nimen perusteella oltaisiin voitu olla pikemminkin Ranskassa kuin Tallinnassa.

  En ollut tällaisesta paikasta kuullutkaan. Hauskaa vaihtelua niihin samoihin juttuihin, mitä Tallinnasta on jo kuullut! Eikä hintakaan päätä huimaa!

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:14

   Hinta ei tosiaan huimaa päätä! :) Ja nyt vasta itsekin tajusin että tosiaan.. Ranska voisi maantieteellisesti olla lähempänä jos tunnelien nimeä miettii :D

 • Reply Meidän matkassa / Monna perjantai, 15 heinäkuun, 2016 at 21:39

  No tää on uutta myös mulle! Tosi mielenkiintoiselta vaikuttaa, kiva että Tallinnassakin kehitetään kaikkea uutta ja osataan koko ajan paremmin tehdä siitä houkutteleva kaupunki sen monipuolisuuden kautta :) Tallinna on hieno kaupunki, tykkään!

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:17

   Niinpä! Tallinna ei todellakaan ole jäänyt kaupungiksi joka ei halua kehittyä. Eivät turvaudu vanhoihin nähtävyyksiin vaan kehittävät aina lisää :)

 • Reply Martta / Martan Matkassa lauantai, 16 heinäkuun, 2016 at 00:27

  Kuullostaapa mielenkiintoiselle, varmasti käymisen arvoinen paikka!

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:18

   On kyllä! :) Kannattaa käydä. Kiitos kommentista!

 • Reply Lotta | Watia.fi lauantai, 16 heinäkuun, 2016 at 17:33

  Ai joo, näistä joskus luinkin, mutta olin taas kerran unohtanut. Pitää yrittää ensi kerralla muistaa! :-D

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:19

   Näistä on tainnut pari muuta kirjoitellakin :) Yritä muistaa seuraavalla kerralla! :)

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 08:59

  Nuo liput/tarrat ovat olleet kompastuskiveni moneen kertaan. Jossain paikoissa tuo pitäisi liimata vaatteeseen näkyvälle paikalle ja eihän tuollainen pysy mitenkään kaikissa materiaaleissa. Tuntuu, että ihoonkin ne liimaantuisivat paremmin : D

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 17 heinäkuun, 2016 at 17:20

   Meikäläinen ei yhtään tykkää näistä tarroista :D Ne ei tosiaankaan tartu kaikkiin materiaaleihin ja koko ajan saa kytätä onko tarra tallessa…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1