Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kuinka pukeutua oopperaan?

Meillä oli mahdollisuus kokea huikea Oopperan kummitus muutama viikko sitten Suomen kansallisoopperassa. Sanat ei riitä kuvaileman fiiliksiä. Vieläkin miettiessäni esitystä menee kylmiä väreitä. Voisin kehua tätä esitystä päivästä toiseen. Eniten huvitti se että Petri joka ei ole koskaan ilmoittautunut niin suureksi oopperan ystäväksi paljasti että seuraavana aamuna oli töihin lähtiessä laitettava juurikin The Phantom of the Opera soimaan ja kuulokkeet korville. Taisi siis iskeä myös ei niin oopperan ystävään. ;)

Onko oopperaan pukeutumisetikettiä?

Esityspäivän lähestyessä olin jo päättänyt mitä puen päälle. Itselleni musta polvipituinen kotelomekko, sopii sitten siihen Petrin tummaan pukuun. Ei voi mennä vikaan, eihän ole ennenkään mennyt vikaan.. Mielestäni jokaista tapahtumaa ja tilaisuutta tulee kunnioittaa ja pukeutuminen on oiva tapa viestiä siitä että kunnioittaa tilasuutta johon on osallistumassa. Oopperaan kuuluu hulppeat puitteet ja suuret tunteet, miksi sitten ei panostaisi myös asuun?

Mielenkiinnosta lähdin googlaamaan oopperan pukukoodia ja selvisi että näin on tehnyt moni muukin. Itsehän kyllä pitäisin ajatuksesta että saisi marssia frakissa ja kauniissa iltapuvussa kekkereihin, mutta näin ei taida olla täällä meillä ainakaan. Selvisipä siinä googlaillessa se, että kaiken kattavaa pukukoodia ei ole!  Google-haku toi eteen yllinkyllin erilaisten foorumien keskusteluja ja muutaman blogipiostauksen aiheesta ohjenuorineen.  Itse Kansallisooppera toivottaa sivuillaan tervetulleeksi esityksiin varsin vapaamuotoisessa asussa, sillä ooppera ja baletti on tarkoitettu kaikille –  ja niinhän se on!

”Vaikka mitään virallista sääntöä ei ole, näyttää siltä, että yleisö haluaa pukeutua aavistuksen arkea juhlallisemmin tullessaan Oopperaan ja Balettiin. Ensi-iltoihin liittyy hitunen glamouria, jota yleisökin hiukan juhlavammalla pukeutumisellaan usein vaalii.”

No se siitä. Mennään näillä mitä on suunniteltu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitä ihmisillä oli sitten oikeasti päällä?

Kanssaihmiset olivat pukeutuneet siististi. Tumma puku osoittautui hyväksi vaihtoehdoksi. Pukeutumisessa näkyi smart casualia ja business casualia. Suorat housut tai hame ja jakku sopivat myös. Ei kannata stressata liikaa vaan käyttää sitä kuuluisaa maalaisjärkeä. Farkut eivät varmaan ole poisuljettu vaihtoehto mutta itse en kyllä niissä lähtisi, sillä olisin itse kokenut itseni alipukeutuneeksi. Eipä sitä tarvitse jokaista oppikirjan mukaista pikkuviilausta tehdä mutta onhan se ihanaa välillä vähän panostaa.

Vinkkejä oopperan alkuun ja väliajalle

Foorumeilla surffaillessani törmäsin myös käytännön vinkkeihin, joita ihmiset kaipasivat. Allekirjoittaneen vinkki on että ota mukaan hyvä fiilis – ja toinen on se, että tee pöytävaraus väliajalle ennakkoon. Esitys on sen verran pidempi kuitenkin että pieni hiukopala tekee terää, eikä tarvitse jonotella ja syödä seisaaltaan. Väliaika kestää noin 25 min ja siinä ei ehdi kyllä nauttimaan hiukopalastaan mikäli jonottelee pitkissä jonoissa.

OOPPERA1

 • Saavu paikalle ajoissa – tilaa vaikka lasi kuohuvaa ennen esitystä ja fiilistele tunnelmaa
 • Osta halutessasi käsiohjelma ovelta – saat hyvää infoa esityksestä ja muiston illasta
 • Tee pöytävaraus – pöytävarauksen voi tehdä täältä
 • Nauti täysillä, jokaisella aistillasi

Millaisia kokemuksia sinulla on oopperasta?

Psst! Seuraa meikäläistä ja blogia myös:

IG: @miraorvokki

Twitter: @miraorvokki

Facebook: @pondekengissa

Blogit.fi: Pöndekengissä

Previous Post Next Post

21 Comments

 • Reply Susanna sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 02:05

  Hieno tyyli. Ainakin leffana oopperan kummitus on hyvä

  • Reply miraorvokki sunnuntai, 5 kesäkuun, 2016 at 13:54

   Ja oli kyllä huikea ooppera! :) Kyllä kannatti lähteä. Aika legenda koko tarina :) Kiitos kovasti tyylikehusta!

 • Reply Teija / Lähdetään taas maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 12:55

  Minunkin mielestäni on kiva pukeutua oopperaan ja balettiin tavallista hienommin. Tuo on kyllä hyvä, että pukukoodia ei ole, jotta sinne todella ovat kaikki tervetulleita. En ole pitkään aikaan käynytkään oopperassa. Pitäisi tehdä asiaan muutos :)

  • Reply miraorvokki maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 12:58

   Totta! Kaikki ovat tervetulleita oopperaan. Itse tykkään myös laittautua vähän näihin tapahtumiin, kun harvemmin oopperassa ja baletissa tulee kuitenkaan käytyä. Nyt vain tekemään muutosta ja johonkin ihanaan esitykseen kulttuurimatkalle! :)

  • Reply Marion torstai, 3 marraskuun, 2022 at 22:23

   Haluaisi pukeutua oopperaan mutta ilmastointi on niin kova että kylmyys hallitsee ja järkevä lämmin asu aina paras valinta!!

 • Reply Lotta | Watia.fi maanantai, 6 kesäkuun, 2016 at 21:18

  Pukukoodi on aina vähän vaikea asia. Musta olis ihana, jos se olisi tilaisuuksiin selkeästi merkitty, niin tietäisi, ettei ole ali- tai ylipukeutunut. Toisaalta ihan hyvä, ettei esim. oopperaan vaadita erityisen muodollista pukeutumista.

  Oopperassa en ole koskaan käynyt, mutta erityisesti tuo Oopperan kummitus kyllä kovasti kiinnostaisi. Täytyy joskus käydä tämä klassikko katsomassa. :-)

  • Reply miraorvokki keskiviikko, 8 kesäkuun, 2016 at 11:01

   Toisaalta kyllä hyvä että oopperaan ei ole mitään erityisen muodollista pukeutumista, mutta mielestäni helpottaisi niin hirmuisesti jos olisi joku suuntaviiva :D Olen itse vähän pukukoodi-orjallinen ihminen ja haluaisi aina olla varma mitä päällensä pistää. Oopperan kummitus kannattaa kyllä käydä katsastamassa, varmasti puitteet ja show ovat kaikkialla huikeat tällä klassikolla :)

 • Reply Anna / Muuttolintu torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 10:21

  Nätti mekko! Itse oon tosi huono noissa pukukoodeissa. Tuntuu, että oon aina joko yli- tai alipukeutunut. Oopperassa en oo ikinä käynyt, eikä tällä hetkellä oo innostustakaan, meillä on nimittäin naapurissa alkoholiongelmainen oopperalaulaja, joka joskus laulaa hoilottaa aamuyölläkin. Mutta joo, uskon kyllä että tuo Oopperan kummitus on ollut hieno kokemus :)

  • Reply miraorvokki torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 13:33

   Kauheeta :DDD Alkoholiongelmainen oopperalaulaja kuulostaa erittäin ahdistavalta. Toivotaan että se joskus tuleva oopperakokemus on vähän parempi kuin naapurin lurittelu :)

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 13:51

  voi, kuinka toivoisinkaan että suurempi osa ihmisistä tajuaisi noiden dress codien välttämättömyyden. Nykyään yksinkertaisesti ei viitsitä pukeutua tilanteen mukaisesti ja unohdetaan, että sillä osoitetaan myös kunnioitusta itse tapahtumaa, juhlaa tai sen järjestäjiä kohtaan.

  Ihan erityisesti olen pohtinut asiaa juurikin oopperassa, sillä olen käynyt paljon Tallinnassa oopperaan suuntautuneilla viikonloppumatkoilla. Silmisä ja sielua kivistää nähdä ne suomalaiset siellä reisitaskucapreissaan, vaellusandaaleissaan ja jossain ihme mikrokuitunanoteknologiaurheilusuoritusrepuissaan. #Einäin

  • Reply miraorvokki torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 20:18

   Mielestäni on niin ihanaa pukeutua tilanteeseen sopivasti ja juuri näin kunnoittaa tilaisuutta kuin tilaisuutta :) Hyviä mietteitä! Olen myös aika orja pukukoodien kanssa ja saatan miettiä pitkään eri tilanteita ja tapahtumia että miten ja millainen asu juuri parhaiten sinne sopisi. Vaikka mikä minä olen ihmisille sanomaan, mutta tuo kuvaamasi kokonaisuus olisi kyllä mielestäni ehdoton ei oopperaan :S

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää torstai, 9 kesäkuun, 2016 at 20:52

  Olen ollut muutaman kerran oopperassa ja se on ollut hieno kokemus! Nämä olivat Suomessa ja toinen kerta oli hieman normaalista poikkeava sillä kesäooppera oli sirkusteltassa. Silti ihmiset pukeutuivat mutta eivät sentään iltapukuihin. Meillä Yhdysvalloissa on erittäin yleistä antaa pukukoodi eri tilaisuuksiin, silti moni ei niitä noudata ainakaan Kaliforniassa jossa elämä on kovin rentoa. Toisaalta on kiva että ihmiset ovat rentoja mutta toisaalta olisi kiva jos itse on pukeutunut, että muutkin olisivat.

  • Reply miraorvokki tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 14:00

   Aika erilainen kokemus! Ooppera sirkusteltassa kuulostaa vallan erikoiselta :D Ja olen ihan samaa mieltä pukukoodimietinnässäsi :)

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi lauantai, 11 kesäkuun, 2016 at 16:28

  Yleensä tumma kotelomekko on melko varma valinta lähes kaikkeen : )

  Me käymme paljon myös konserteissa, ja niihinkin tulee kyllä laitettua hieman siistimmät vermeet päälle.

  Itse en väliajalla tykkää syödä mitään. Eväät ovat usein surkeita ja niiden kanssa on aina jotain sähläystä. Lasillinen vettä riittää. Kivempi on sitten näytöksen päälle nauttia lasilinen jossain.

  • Reply miraorvokki tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 14:02

   Niinpä! Varma valinta :) Toisaalta väliaika on niin lyhyt ja syöminen vähän sähläämistä niin hyvin pärjää ilmankin. Yleensä meikällä on osunut esitykset juuri töiden jälkeen, joten pieni hiukopala tekee välissä hyvää :)

 • Reply Missis L lauantai, 11 kesäkuun, 2016 at 17:50

  Olen jo ammatinkin puolesta käynyt suht ahkeraan oopperassa, teatterissa, konserteissa ja musikaaliesityksissä. Pukeudun aina oman tyylin mukaisesti, eli en kovinkaan hienosti, siististi toki, mutta ehkä aika arkisesti, mutta ymmärrän hyvin ihmisiä, joille asia on tärkeä ja siihen kaipaa vinkkejä. Itsekin katselen pukeutumisvinkkejä varsinkin mennessäni ulkomailla johonkin teatteriin tms. Koska haluan reissata kevyesti, niin kovaa pähkäilyä aiheuttavat yleensä kengät ja takki, jotka pitäisi kestää säätä kuin säätä ja joilla kehtaisi vielä mennä sitten johonkin oopperaan tai teatteriin. No, Lontoossa ei ole tätä ongelmaa, siellähän pukeudutaan varsin arkisesti ainkain niissä paikoissa, joissa minä olen käynyt eli lähinnä musikaaliteatterisssa sekä konserteissa. Royal Opera House voi olla eri asia, tai sitten ei. ”Is there a dress code? There is no dress code – feel free to dress up or down.” Lähde: http://www.roh.org.uk/visit/attending-a-performance

  Taannoisella New Yorkin matkalla stressasin jälleen kerran kengistä, että mitkä nyt sitten kelpaa Metropolitaniin!!?? Mutta siellä vasta olikin porukkaa laidasta laitaan, tässä kerron vähän myös dress codesta: http://reissussaoonjakehtaansanua.blogspot.fi/2013/03/punaiset-kengat.html

  Itselle esityksissä käyminen on vähän kuin osa työtäkin, niin ehkä siksi niin en osaa juhlistaa, mutta te kenelle se on nimenomaan JUHLAHETKI, nauttikaa, pukeutukaa ja juokaa kuplajuomaa ja syökää ihania leivoksia! Kokonaiselämys on tärkeä siinäkin!

  PST. Phantom of the Opera on genreltään musikaali, vaikka täällä Suomessa esitettiinkin oopperatalossa.

  • Reply miraorvokki tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 14:20

   Hei hyvä että joku sanoi tämän ääneen! :D Kun mä olen huono sanomaan mitään kategorioista, koska en tunne oopperaa niin hyvin mutta totesinkin heti että onpa tämä musikaalisen oloinen, että onko genre oikeasti ooppera. Ehkä jotain siltä väliltä :) Oli miten oli, show oli huikea!

   Ja ymmärrän tuon jos käy työn puolesta paljon että se ei ole ehkä samanlainen ”juhlahetki” kuin tälle tavalliselle tallaajalle. Mikäli baletti ja ooppera esimerkiksi ovat harvinaista herkkua, suosittelen myös pukeutumaan, nauttimaan, juomaan kuplajuomaa ja syömään ihania leivoksia :) Kiitos kommentista! Oli hyvää faktaa :)

 • Reply Karoliina / From Karoliina -blogi sunnuntai, 12 kesäkuun, 2016 at 07:27

  Todella kaunis ja tyylikäs pari <3 Mun mielestä on ihana päästä välillä pukeutumaan vähän fiinimmin, itse tykkään käydä baletissa, ooppera vielä täysin kokeilematta :)
  En ymmärrä, miten jotkut ihmiset tulevat suurinpiirtein verkkareissa balettiin, ovella pitäisi olla vaate-tsekkaus :D

  • Reply miraorvokki tiistai, 14 kesäkuun, 2016 at 14:04

   Verkkarit baletissa…. :S Noh, kukin tyylillään mutta oma mielipide on se että siistiä päälle :) Kiitos kovasti kommentista, tuli ihan hymy huulille<3

 • Reply V. Lauri J. Komsi perjantai, 28 huhtikuun, 2017 at 16:58

  Oijoi. Mihin te oopperaa tarvitsette? Voitte varmaan katsella toisianne muuallakin.

  Minulla on pitkä kuoroura takanakin ja paljon fiiniä yleisöä. Aina olisin mieluummin toivonut kuulijoiksi sellaisia, jotka juuri ja juuri ovat ehtineet lastensa luota tai sorvin äärestä, kuin sellaisia, joille kysymyksessä ennemminkin ovat seurapiiripippalot, joihin valmistaudutaan puoli viikkoa ja joissa hännystakki olisi poikaa. Minusta tämä jälkimmäinen asenne on oopperan halventamista.

  Tiedän, että Charles Garnier toissavuosisadalla suunnitteli Pariisis Suuren Oopperatalon niin, että suuri portaikko yleisön puolella on se varsinainen näyttämö. Ajat ovat sen jälkeen muuttuneet ja olen siitä iloinen.

  Ajauduin tälle sivulle vahingossa, kun etsin Helsingin oopperatalon piirustuksia. Anteeksi että kiihdyn ja olen ilkeä. Ehkä se on todellinen luontoni. Eilen olin kuuntelemassa Saariahoa. Nyt kirjoitan pyydettyä kommenttia. Ei tulisi mieleenikään käsitellä siinä yleisön ulkonäköä.

  Me varmaankin elämme eri maailmoissa, enkä omaani vaihtaisi.

 • Reply MAMBA sunnuntai, 14 huhtikuun, 2019 at 16:51

  JOS MÄ ITTE MENISIN OOPPERAAN NIIN FARKUT+VILLAPAITA TYYLI. MUUTOIN VAIKKAPA SMOKISSA JOKA SUOMESSA TAITAA OLLA HARVINAISTA

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  UA-58281549-1