Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Pohjois-Makedonia

Kaupunkiloma Pohjois-Makedonian Skopjessa

tiistai, 7 huhtikuun, 2020

Wizzairin suorat ja halvat lennot Turusta Pohjois-Makedonian Skopjeen houkutteli minut tarttumaan tarjoukseen nopeasti, että ehdin käymään kohteessa ennen kuin reitti suljetaan. Koneet olivat täynnä mennen tullen ja Kosovon läheisyys taitaa taata reitin kannattavuuden, joten pelkoni reitin sulkemisesta taisi olla turha ja hyvä niin koska Skopje on minusta todella käymisen arvoinen kaupunkikohde.

 

Pohjois Makedonian Skopje oli minulle ja matkaseuralaiselleni todella iloinen yllätys, sitä on turha yrittää pantata kerrottavaksi loppuhuipennuksena jutun lopussa. Olin osannut odottaa rentoa ja kivaa kaupunkilomaa, koska sellaisia olen viettänyt naapurimaa Kosovossa ja odotukseni palkittiin. Tällä reissulla en ollutkaan yksin, vaan ystävän seurassa ja se teki luonnollisesti matkakokemuksestani vielä paremman. Matkustan mielelläni yksin mutta kaipaan soolomatkoilla aina kokemusten vaihtoa ja yhdessä fiilistelyä, nyt ne toteutui.

Mihin me sitten ihastuttiin ? 

 

Mahtipontinen kaupunkikuva 

Skopjeen saapuessa ei voi olla huomaamatta mahtipontisia, kiiltäviä pilarein koristeltuja rakennuksia. Kyseessähän on nuori valtio, joka irtaantui entisestä Jugoslaviasta ja itsenäistyi jo 1991. Skopjea kohtasi raju maanjäristys vuonna 1963, jonka jälkiä maan oikeistohallitus halusi myöhemmin korjata ja tuoda iloa kaupunkilaisille Skopje 2014 – projektillaan. Projektin seurauksena kaupunkikuva muuttui nykyiseksi. Patsaita on niin valtava määrä, ettei niitä jaksa laskea, saatikka kuvata enää muutaman enimmäisen jälkeen. Jollakin lailla kaupungilla kävellessä tulee sellainen olo, että milloin nämä  elokuvan teon lavasteet puretaan ja alta paljastuu aito Skopje. Mutta tämä on sitä aitoa Skopjea ja omalla tavallaan hyvin ihastuttava ja erittäin valokuvaukselliset puitteethan rakennukset ja patsaat luo. Iltaisin valojen syttyessä valaisemaan Vardar-joen ylittäviä siltoja, kaupugin ylle vierähtää romanttinen tuulahdus Pariisista.

Old stone bridge – Skopje

Old Bazar 

Skopjen vanha basaarialue on niin viehättävä. Siellä  oli ihana viettää kevään enimmäisiä päiviä maaliskuun alussa kierrellen pikku kujia, pujahtaa sisään pikku putiikkeihin ilman minkäänlaista ostopakkoa. Kauppiaat tervehtivät ja pysyvät nurkassaan kunnes itse kysyt hintaa, hinta todetaan ja joko ostat tai olet ostamatta. Hetken oli itselläni vaikea uskoa, että basaarialueella sai tehdä ostoksia tai vain katsella rauhassa, aikaisemmat kokemukseni basaareista ovat olleet hiukan toisenlaisia. Basaarialueen ehdottomat suosikit itselle oli hopea ja kultakaupat, joiden hintataso miellytti erityisesti omaa kukkaroa. Haahuilun lomassa istahda teelle, kahville tai viinilasilliselle ja nauti tunnelmasta. Yllätys oli, että putiikit sulkivat jo kello 18.00 ja alue autioitui, olimme odottaneet tunnelmallista iltaa alueella syöden ja nauttien, onneksi Skopjesta löytyy sillekin alueensa. Päivällä tulee kuitenkin syödä Qebabat leivän ja shopska salaatin kera, muuten ei oikein voi sanoa käyneensä Pohjois-Makedoniassa.

Basaari alueen takana on vanha markkina alue, jossa raikaa Balkan poppi ja paikalliset käy ostoksilla. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Paljon perinteisiin poikien ympärileikkausjuhliin, kihlajaisiin ja hääjuhliin tarvittavaa ja vaadittavaa kultaa ja kimallusta tarjolla, skandinaavisen yksinkertaisen maun täydellinen vastakohta.

Old Bazar – Skopje

Old Bazar – Skopje

Old Bazar – Skopje

Qebab & Shopska salaattia

Chai & Trilece

Elävä Etelä-Eurooppalainen kahvila/ravintolakulttuuri

Varda joen rannan kävelykadulla on vieri vieressä ravintoloita ja kahviloita, palvelu on todella ystävällistä ja englannilla pärjää hyvin niinkuin koko Skopjessa. Helposti löytää mieleistään ruokaa ja edelleen edulliseen hintaan. Kaikkea on tarjolla fine diningistä pieneen hampurikaiskioskiin. Myös Makedonia aukiolla on useita paikkoja, jossa vaikka vaan viettää aikaa ja ihastella Makedonialaisten kaupunkityyliä. Taas kerran muistui mieleen, että huulipuna on vaan aika kiva lisä kun lähtee kauppaan käymään, se pieni huolittelu siis. Meidän  lempiravintolaksi muodostui Dion. Ulkoterassikin oli katettu maaliskuussa ja hyvin tarkesi siellä vielä illalla. Ulkoravintolassa on sisällä kaksi isoa valopuuta, josta Dionin tunnistaa helposti.

Restaurant Dion – Skopje

Matka kanjoni 

Matka kanjonia ei kannata ohittaa jos Skopjeen lähtee. Sinne voi aivan hyvin tehdä vain puolen päivän retken tai sitten viettää ihana koko päivän luontoretki. Matka luonto kanjoni lumosi meidät jopa maaliskuun alussa vaikka luonto vielä nukkui, joten miten kesällä kun luonto kukoistaa ? Matka kanjoniin palataan vielä omassa postauksessa.

Matka kanjoni

Matka kanjonin

Muutama lisätärppi Skopjeen 

 • Hyvä offseason kohde,  maaliskuun alussa oli jo +15-20 –  täydellinen kevään aloitus
 • Täydellinen pieneen ja lyhyeen irtiottoon. Ydinkeskusta on pieni ja helposti hallittavissa, mutta monen päivän jälkeen alkaisi varmasti jo kyllästyttämään
 • Useamman päivän matkalla kannattaa ehdottomasti lähteä Ohrid järvelle, joka on kolmen tunnin ajomatkan päässä Skopjesta. Jopa Skopjessa kaikki suositteli matkaa sinne, alue tuntuu olevan Makdeonian ylpeys. Kosovon raja on lähellä ja pääkaupunki Pristiinaan on vain kahden tunnin bussimatka.
 • Balkan feeling, sitä on vaikea kuvailla mutta kaupungin tunnelma on rento  – vaikka patsaat pönöttävät ihmiset eivät

 

💋 & Kram Piyya

 

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 7 huhtikuun, 2020 at 19:22

  Skopje meni kyllä nyt heittämällä bucket-listalle. Vaikuttaa aivan ihanalta paikalta. Kuvista ja kuvauksestasi päätellen juuri sellainen paikka, johon ihastuisin. Täytyy odottaa aikoja parempia, että voi taas reissata, mutta kiitos tästä ihanasta nojatuolimatkasta!

  • Reply Piyya tiistai, 7 huhtikuun, 2020 at 19:55

   Uskon tietäväni, että tykkäisit kovasti. Kun tiedän miten tykkäät Kreikasta ja Italiasta niin et voisi olla ihastumatta Skopjeen ja sen lähialueisiin. Ihanaa kun sain pallon heitettyä bucket listaasi 😉
   Kiitos Virpi 💋

 • Reply Sirpa keskiviikko, 8 huhtikuun, 2020 at 21:52

  Olipa ihana lukea sun fiiliksiä. Samanlaisia ajatuksia oli mullakin kun käytiin helmikuun lopussa. Kiva kaupunki! Oltiin reissussa koko viikko ja se ois jo liian pitkä aika Skopjessa, niin mentiin samalla kertaa Thessalonikiin. Se oli hyvä kompotti kans 👍

  • Reply Piyya perjantai, 10 huhtikuun, 2020 at 20:55

   Hyvän kuulloinen kombo ollut teillä 👍
   Se viikko pelkästään Skopjessa olisi kyllä liian pitkä mutta lyhyelle vierailulle niin kiva ja kyllä sinne toisenkin lyhyen matkan voi tehdä 😉
   Kiitos Sirpa 💋

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 8 huhtikuun, 2020 at 22:33

  Täytyy todeta, että tuo kanjoni näyttää todella hienolta. Kiva, että siitä tulee erillinen artikkeli.

  • Reply Piyya perjantai, 10 huhtikuun, 2020 at 21:02

   Kanjoni oli tosiaan upea, palaan tosiaan sinne kohtapuolin 👍
   Kiitos Mikko 😊

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua sunnuntai, 12 huhtikuun, 2020 at 18:34

  Todella kivan näköinen tuo basaarialue, itsekin tykkään koluta niitä. Ja vielä parempaa jos ei ole tyrkytystä ja peräänhuutelua. Paikka vaikuttaa jännältä sekoitukselta Turkkia (teelasi), Bulgariaa (shopska-salaatti), Unkaria (komeat, prameat rakennukset) ja jollain tavalla tuli Neuvostoliittokin mieleen. Kaiken kaikkiaan monipuolisen oloinen paikka ja vielä upeat vuoret! Kyllä kiitos!

  • Reply Piyya sunnuntai, 12 huhtikuun, 2020 at 23:26

   Tuo sekoitus on osa juuri sitä Balkan feelingiä, basaarissa puhutaan sulavasti makedoniaa, albaniaa ja turkkia. Ja todella oli miellyttävä kävellä ja kurkistaa putiikkeihin ilman mitään tyrkyttämistä.
   Suosittelen ehdottomasti käymään, minä menen varmasti uudellen jonakin päivänä.
   Kiitos Anna 💋

 • Reply Eveliina | Korkkarit rinkassa sunnuntai, 12 huhtikuun, 2020 at 20:44

  Olen itsekin haaveillut kyseisistä lennoista Turusta Skopjeen. Täytyykin toivoa, että reitti on edelleen voimassa tämän pandemian jälkeen. 🙂

  • Reply Piyya sunnuntai, 12 huhtikuun, 2020 at 23:27

   Todella suosittelen ja lähden varmasti itsekin uudestaan kun sen aika taas tulee 😉
   Kiitos Eveliina 💋

 • Reply Maarit - niceMatkaaja keskiviikko, 15 huhtikuun, 2020 at 19:12

  Täytyypä panna Skopje korvan taakse. Näyttää oikein kiinnostavalta kaupungilta, josta en muuten ollut oikein mitään lukenutkaan. Ja tuo komea kanjoni – näyttää juuri meikäläisen mielimaisemalta!

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla keskiviikko, 15 huhtikuun, 2020 at 21:38

   Skopje kannattaa todella laittaa korvan taakse ja Matka Kanjoni ❤️
   Kiitos Maarit 💋

 • Reply Paratiisireportteri torstai, 16 huhtikuun, 2020 at 13:08

  Hauska kaupunki, tarpeeksi erikoinen! Artikkelisi jättää erinomaiset Skopje-fiilikset.

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla torstai, 16 huhtikuun, 2020 at 17:40

   Kiitos Paratiisireportteri 😊
   Hienoa jos sain välitettyä ne erinomaisen hyvät omat Skopje tunnelmat.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas torstai, 16 huhtikuun, 2020 at 22:24

  Skopje tuntuu mielenkiintoiselta kaupungilta. Onnelliset täpärästi pääsitte reissuun ennen tätä häsää.

  • Reply Piyya lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 12:37

   Skopje on ehdottomasti käymisen arvoinen. Skopjen kentällä oli itseasiassa jo maahan saapuessa lämpökamerat käytössä.
   Mutta ei silloin vielä tuntunut ollenkaan sille kuin nyt. Nyt pysytään kotona ihan niin kauan kuin pitää.
   Kiitos Sari 💋

 • Reply Pirkko / Meriharakka torstai, 16 huhtikuun, 2020 at 22:33

  Omasta Skopjen reissustamme, kuten Ohridinkin reissusta, on jo vähän aikaa, mutta hyvin juttusi palautti Skopjen mieleen. Kitschiä ja mahtipontista, siinä määrin, että joku hallituskin taisi tuon kaiken tekemisen takia kaatua, mutta siinä se nyt kuitenkin on. Matka-kanjoniin emme ”ehtineet”, sillä maabongareina priorisoimme käynnin Kosovon Pristinassa – sekin onnistuu muuten päiväretkenä ihan hyvin!

  • Reply Piyya lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 12:46

   Kiva kun vielä muistui oma matka mieleen. Seuraavan kerran taidan itsekin poiketa Kosovon puolelle, saatan kyllä viipyä muutaman päivän. Mutta mielelläni palaan hetkeksi myös Skopjeen ja sitten se Ohrid pitäisi saada suunnitelmaan mukaan myös.
   Kiitos Pirkko 💋

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 17 huhtikuun, 2020 at 16:56

  Kuulostaapa kivalle kohteelle. Nuo suorat lennot taitavat olla vain Turusta? Kunhan tästä koronasta joskus selvitään niin tuolla(kin) olisi hienoa käydä. Näkemistä riittäisi varmasti useammalle päivälle, jos siihen vielä yhdistäisi Kosovon.

  • Reply Piyya lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 12:48

   Suorat luennot oli tosiaan vain Turusta. Ehdottomasti yhdistelmämatka Kosovoon sitten kun se taas on mahdollista. Se on myös omissa suunnitelmissa.
   Kiitos Merja 💋

 • Reply Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 11:57

  Siis onpa tosi ihana paikka! En ollu aiemmin kuullu tästä kuin nimen. Tosi kivasti vanhaa ja uutta sekaisin, tuli vähän mieleen joku keskiaasialainen maa, mutta silti eurooppalaista vivahdetta. Ja mukava kuulla, että basaarissa sai katella ja kierrellä rauhassa. Ärsyttää monessa maassa se tyrkytyskulttuuri, jonka takia ei huvita edes käydä kattomassa mitä olis tarjolla. Tää pitää ehdottomasti laittaa korvan taa, kunhan taas pääsee reissuun. Meillä on suunnitelmissa lähteä Balkanin kierrokselle heti kun pääsee.

  • Reply Piyya lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 12:52

   Ehdottomasti suunnittelette Pohjois-Makedonian mukaan Balkanin kierroksellenne. Tykkäsin tosiaan myös tuosta basaaribalueesta kun sieltä puuttui se ärsyttävä tyrkys. Se oli pelkästään plussaa kaikelle muulle josta niin tykkäsin tuolla.
   Kiitos Cilla Maria 💋

 • Reply Reeta / Tarinoita valoisista maisemista lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 11:58

  Balkanin alue on minulle täysin vierasta ja näistä kuvista välittyi sellainen kiehtovan erilainen tunnelma kuin mistään muusta kohteesta. Nuo lumihuippuiset vuoristomaisemat kaupungin takana viehättivät erityisesti!

  • Reply Piyya lauantai, 18 huhtikuun, 2020 at 12:56

   Balkanin alue ja se erityinen Balkan feeling ,joka jokaisesta maasta löytyy , mutta jota en osaa pukea sanoiksi houkuttelee minua kovasti. Monesta muustakin Balkanin kohteesta löytyy nuo vuoret korostamassa kaupungin siluettia 💗
   Kiitos Reeta 💋

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 19 huhtikuun, 2020 at 08:55

  No voihan Skopje! Tämä oli vähän alustavissa suunnitelmissani kesälle kun tullaan Suomeen. Vähän tulee haikea olo tätä lukiessa mutta eiköhän se Skopje siellä pysy. Kuulostaa ihan mukavalle pikkureissulle eikä ole kovin pitkä lentokaan. Minua Makedonia jotenkin kiehtoo kun loppujen lopuksi tiedän siitä niin paljon vähemmän kuin näistä Euroopan kuuluisista matkakohteista.

  • Reply Piyya sunnuntai, 19 huhtikuun, 2020 at 09:13

   No voihan Skopje tosissaan. Mutta kyllä se siellä pysyy odottamassa seuraavaa kohtaamista. Kyllähän kaupungilla josta ei tiedä paljon mitään on mahdollisuudet yllättää kävijä ihan toisella tapaa kuin kaupunki jonka ennakko odotukset ovat jo valtavat.
   Kiitos Paula 💋

  Leave a Reply