Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Bali

Nyepin viettoa Balilla

torstai, 7 maaliskuun, 2019

Nyepi – hiljaisuuden päivä

Tänne minä siis sitten osuin, Balille viettämään hiljaisuuden päivää. Olin ennen matkalleni lähtöä lukenut päivän koittavan juuri seikkailuni Bali osuudelle, mutta enpä sitä sen kummemmin ajatellut, ainoastaan, että on hienoa kokea jotain autenttista kun kerran matkalla olen. Ja tässä sitä nyt ollaan, aikamoisessa eristyksessä.

 

Nyepi on Balilainen hiljaisuuden päivä, jota vietetään Saka Uuden Vuoden muistoksi. Nyepi on tärkeä Hindulainen juhla, jota juhlitaan pääsääntöisesti Balilla, rukoillen, meditoiden ja paastoten kello 06.00 aamusta seuraavaan aamuun kello 06.00. Muun muuassa seuraavat rajoitukset ovat voimassa Balilla tämän päivän aikana, tulia ei saa sytyttää, valoja tulee käyttää maltillisesti, töitä ei saa tehdä, ei huveja tai viihdykkeitä eikä matkustamista. Balin lentokenttä on kokonaan suljettu ja hotellimme lasiovet on vuorattu mustalla muovilla tämän päivän ajan.

Miten tämä vaikuttaa turistin elämään ? Turisti saa elää normaalia elämää hotellin sisällä. Hotellien ravintolat ovat auki ainakin jonkun aikaa päivästä, isoissa hotelleissa saattaa olla jopa spa palveluita käytössä, altaalla voi viettää päiväänsä tai miten kukin haluaa, mutta hotellin ulkopuolelle ei ole menemistä ja ovet ovat lukittu sekä peitetty. Illalla tulee huolellisesti vetää verhot hotellihuoneen ikkunaan eteen, jottei valo kajasta ikkunasta ulos. Kaduilla liikkumisesta saa sakot ja turistit tuodaan poliisin toimesta hotellille.

 

 

Hiljaisuuden päivää edeltää juhla ilta, jolloin katuja suljetaan ja kadut valtaa isot Ogoh Ogoh hahmot, joiden tarkoituksena on häätää menneen vuoden pahat voimat pois saarelta. Ogoh Ogoh hahmot esittävät demoneilta. Eri kylät kisaavat Ogoh Ogoh mestaruuksista ja Seminyakin nuorten tekemä hahmo olikin voittanut koko alueen ykköspalkinnon. Juhla alkaa auringon laskettua ja juhlinnan jälkeen hahmot poltetaan ja samalla siivotaan vanhan vuoden demonit pois Balilta. Hahmot ovat tosi isoja, ronskeja ja jopa pelottavia.

Seuraavan päivän hiljaisuudella ja valottomuudella pyritään huijaamaan demoneita etsimään asuinsijansa muualta koska Bali on tyhjä, pimeä ja valoton ilman elonmerkkejä.

 

 

Miten oma hiljaisuuden päivän vietto sujuu ? Onneksi olin lukeanut hiljaisuuden päivästä jo etukäteen, mutta olin ymmärtänyt liikkeiden sulkevan ovensa ja useimpien ravintoloiden olevan kiinni, sen sijaan en ollut lukenut, että päivän aikana on myös ulkonaliikkumiskielto. Joten rannan sijaan varauduin ottamaan aurinkoa ihan koko päivän, aamusta iltaan ja lukien kirjaa altaalla, mutta sade tuo raikas ihana sade on saanut minut todellakin viettämään hiljaisuuden päivää.

Illalla / Yöllä täytyy hiipiä hiljaa pimeyteen kuten Balilaiset nauttimaan kirkkaasta tähtitaivaasta, joka on tavallista upeampi ilman minkäänlaista valosaastetta.

Tämä jää niihin matkamuistoihin, jotka tulen varmasti muistamaan pitkään.

 

💋 & Kram

 

PS. Seikkailuani Dohassa, Singaporessa, Balilla, Penangilla ja Kuala Lumpurissa voit seurata Facebookissa Levoton Sielu Maailmalla sivullani, jonne päivitän tältä matkaltani kuvia päivittäin ja Instasta löydät minut nimimerkillä Piyya

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Christa sunnuntai, 10 maaliskuun, 2019 at 11:38

  Varmasti mielenkiintoinen tuo hiljaisuuden päivää edeltänyt juhla. Tuollaiset ovat kyllä ikimuistoisia kokemuksia. Mutta aikamoista tosiaan, että hiljaisuuden päivä on noin totaalisesti hiljainen. Enpä ole ennen kuullut, että voisi saada sakkoja, jos ei toimi juhlan mukaisesti ja pysy sisätiloissa.

  • Reply Piyya perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 07:00

   Oli kyllä mielenkiintoinen tapahtuma ja sain kyllä elinikäisen matkamuiston taas kerran itselleni.
   Päivä on todella totaalisen hiljainen Balilaisille. Kaikki netti yhteydet katakistaan ja aika annetaan mietiskelylle.
   Hotellista ei tosiaan olisi päässytkään mihinkään kun ovet oli lukittu ja peitetty.
   Kiitos Christa 💋

 • Reply miraorvokki sunnuntai, 10 maaliskuun, 2019 at 16:42

  Ihana tuo eka kuva! Tulee ihan nälkä kun katsoo noita raaka-aineita, nam! En ole vielä itse Balilla käynyt, joten seuraan seikkailuasi mielenkiinnolla. 🙂

  • Reply Piyya perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 07:07

   Bali oli ihana 💚
   Odotan oikein, että saan kuvat koneelle ja muistot kirjautuu blogiin
   Pistä Bali heti must see listalle 😉
   Kiitos Mira 💋

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi tiistai, 12 maaliskuun, 2019 at 08:50

  Onpa mielenkiintoinen päivä, varmasti jää mieleen. Aika jännä jos turistitkin tuodaan poliisin toimesta takaisin hotelliin. Siinä voisi asiasta tietämätön olla aika kauhuissaan, että mitä ihmettä nyt tapahtuu. 😀

  • Reply Piyya perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 07:10

   Todella mielenkiintoinen matkakokemus ja myös kulttuurillisesti tosi tärkeä. Oli kiva olla osa päivää.
   Hotelleista ei pääse ulos, mutta miten tällaisille vapaammille asumismuodoille saa kerrottua asiasta. Ehkä samanlaisella tiedotteella kuin omassakin huoneessa oli 😉

 • Reply Anna | Muuttolintu perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 04:54

  Tää on tosi mielenkiintoinen juhla, varmasti mieleenpainuva kokemus! Oon kuullut tästä ennenkin, mutta nyt oli kiva lukea vähän enemmän yksityiskohtia. Kiva, että Balilla pidetään perinteistä kiinni!

  • Reply Piyya perjantai, 15 maaliskuun, 2019 at 07:13

   Juhla ja sitä edellyttänyt Ogoh Ogoh juhla oli selvästi hyvin tärkeä Balilaisille ja olivat hyvin iloisia aina kun kuulivat, että olin ollut läsnä molempina päivinä.
   Perinteet on kyllä ihania ja nyt ihan kaipaan niitä jokapäiväisiä uhrilahjoja, jota kaduille aseteltiin ja suitsukkeiden tuoksua niistä.
   Kiitos Anna 💋

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta lauantai, 16 maaliskuun, 2019 at 01:57

  Upea kokemus!! 🙂 olisi hienoa nähdä matkoilla aina enemmän näitä kulttuurillisia tapahtumia.

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 7 huhtikuun, 2019 at 22:06

   Totta, tästä on muodostunut puhutuin eli muistettavan matkamuisto koko reissulta !

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, 17 maaliskuun, 2019 at 10:08

  Hei wau, mikä jännä elämys <3 Rakastan Balin henkistä ilmapiiriä. Siinä on jotain todella kiehtovaa ja rauhoittavaa. Näinä aikoina Ogoh Ogoh-hahmoja ja liikkumiskieltoja, voisi soveltaa ekologisuusmielessä ympärimaailmaa vaikka kerran kuussa. Eihän se ongelmia ratkaisisi, mutta olisi hyvä alku henkisen ja materiaalin kulutusvauhdin hiljentämiselle, eikö;)?

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 7 huhtikuun, 2019 at 22:09

   Hyvä aloite sinulta ! Lähtisin heti mukaan. Oli oikein hyvä olla päivä hiljaa ja kun vielä joutuisi jättämään puhelimen ja muut härpäkkeitä kädestä yhdeksi päiväksi ja oikeasti kuunnella sisintään niin se tekisi niin hyv
   Ä meille tämän päivän tehokkuudessa ja minä minä kulttuurissa elävälle.
   Kiitos Eve 💋

  Leave a Reply