Yleinen

Rakkaudesta Kreikkalaiseen keittiöön

lauantai, tammikuu 26, 2019

Ruoka, mikä ihana tekosyy.

Ruoka on ihan riittävä syy matkustaa uusiin tai tuttuihin kohteisiin. Ja voi sitä pettymyksen määrää kun hyvä ravintola onkin muuttunut kampaamoksi tai joksi ihan muuksi kuin mitä se makumuisto oli. Sitä voi metsästää mahdollisimman monta tähteä itselleen käyden esimerkiksi eri maiden Michelin ravintoloissa, ei todellakaan huono vaihtoehto jos kukkaro on kunnossa. Tosin Mutkia matkassa  blogin Emma on vihjannut, miten Michelin ravintolaankin voi varata pöydän esimerkiksi lounaaksi ihan kohtuu hintaan. Minä ainakin aion kokeilla sopivan hetken tullen. Ruokahetket matkoilla on minulle, kröhöm, usein päivän kohokohta, kaikkia niitä muita elämyksiä ja nähtyjä asioita yhtään sivuuttamatta. Väsyneenä päivän elämysten jälkeen se ensimmäinen suupala yksinkertaista ruokaakin voi maistua taivaalliselle.

 

Miten niin ruoasta puhuminen tahtoo lähteä ihan eri raiteille kuin oli alunperin tarkoitus. Minunhan oli tarkoitus tässä postauksessa tuoda esiin rakkauttani Kreikkalaiseen keittiöön. En minä mikään Kreikkalaisen ruoan asiantuntija ole, mutta muutama annos on Kreikan matkoilla tullut kuvattua ja noita matkakuvia selatessa ajattelin jakaa ne myös teille.

Kreikkalaiset alkuruoat ovat mielestäni ihan niitä parhaita. Samoin kyllä rakastan tapaksia, mezejä ja antipastoja, joten taidan siis olla ihastunut pieniin ruoka-annoksiin. Kreikassa saatankin tilata vain alkuruokia illalliseksi kun olen yksin matkassa. Alkuruoat on selvästi Kreikassa tarkoitettu jaettavaksi, ne on niin isoja. Parasta onkin kun on matkaseuraa ja voi jakaa alkupalat. Itsehän sitä syö alkupalansa ja pääruokansa aika nopeasti varsinkin kun on yksin matkassa ja sitten se onkin kiitos ja hei. Kreikkalainen seurue kun istahtaa ravintolaan niin niiden alkupaljoen ääressä istutaan puoli iltaa. Mutta itse asiaan, tässä muutama suosikkini.

 

Greek plate – Kreikkalainen alkupalalautanen menneiltä vuosilta

Horiatiki – Kreikkalainen salaatti

Dolmades – viininlehtikääryleet

Cheese balls

Soutzoukakia – moderni, mutta ah niin hyvä versio lihapullista

Friterattuja kesäkurpitsan kukintoja

Tsatsikia ja pitaleipää

Friteerattua kesäkurpitsaa ja favaa

 

Ihanat alkupalat mahassa, pääruoka saattaakin olla pettymys ja se johtuu vain ja ainoastaan siitä, että nälkä lähti jo ja pääruoka näyttää valtavan massiiviselle siinä vaiheessa. Jos alkuruokia on tullut maisteltua useampia, kannattaakin pääruoka puolittaa matkakumppanin kanssa. Eikös  loman vaikeimpia valintoja ole yleensä missä sitä syö tänä iltana ja toisena, mitä sieltä ruokalistasta valitsee ?

 

Souvlaki

Gemista – Täytetyt tomaatit

Pastitsio

Päivän annos – katkarapupasta

 

Jälkiruoka jää minulta usein tilaamatta, koska siihen ei vain enää pysty alkuruoan ja pääruoan jälkeen.Aika usein talo kuitenkin tarjoaa jälkiruoan ja sitä tulee sitten väistämättä vähän näykittyä. Ja kummasti kuitenkin jossain vaiheessa iltakävelyllä huomaan seisovani jäätelökioski jonossa ja baklava  saattaa  löytyä päivällä kahvikupin vierestä.

 

Pannacotta

Vohveli josta unohtui jäätelö

Sokerikakkupohja ja jäätelöä – miten niin yksinkertainen voi olla niin hyvää

 

Ja kuinka sopivasti minun tulevaa Aasian matkaa ajatellen löysin Rodoksella syömäni Thai salaatin kuvan, Ai että se oli hyvää ! Valloittaakohan Aasian maut minut samalla tavalla ?

 

* Mitkä herkut saa sinun makuhermosi heräämään Kreikkalaisessa keittiössä ? 

 

💋 & Kram

You Might Also Like

24 Comments

 • Reply Christa sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 10:06

  Näistä kuvista tuli sekä matkakuume että nälkä. Kreikkalainen ruoka on kyllä omaankin mieleen. Juuri nuo erilaiset alkupalat ovat ihan parhaita. Taidan noin yleisestikin olla enemmän alkupalojen kuin pääruokien ystävä, jos valita pitäisi. En osaa suosikkia nostaa kreikkalaisista ruoista, mutta joka Kreikan matkalla pitää saada tsatsikia ja horiatikia useamman kerran.

  • Reply Piyya sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 13:06

   Minä olen myös todennut olevani alkupalojen ystävä. Niinhän minä toimin buffeepöydässäkin, useimmiten jää pääruoka välistä.
   Kreikassa viikon matkalla ei tahdo ehtiä edes maistaa kaikkia omia suosikkiherkkuja.
   Kiitos Christa 💋

 • Reply Anna | Muuttolintu sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 10:36

  Ai kun tuli ikävä Kreikkaan. Ruoka on kyllä yksi parhaita asioita Kreikassa. Jotenkin siellä yksinkertaisista aineksista loihditaan niin herkullisia annoksia. Tykkään siellä siitä, että ruoka tulee usein samalta saarelta ja syödään sesonkien mukaisesti. Oma lemppari viime matkalla oli ehkä täytetty mustekala.

  • Reply Piyya sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 13:09

   Olet niin oikeassa, pidän myös siitä, että ruoka tulee saamatta saarelta ja jokaisessa tutussakin ruoassa on joku sen saaren oma tvisti. Ja todellakin kysehän on hyvin yksinkertaisista aineksista josta saadaan aikaan niin loistavaa ruokaa.
   Kiitos anna 💋

 • Reply Mika / Lähtöportti sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 20:39

  Kreikka ja kreikkalainen keittiö on lähellä minunkin sydäntäni. Ja monesti ne alkupalat on se aterian paras osa, varsinkin kuumana hellepäivänä. Parhaat ruokamuistot Kreikasta taitaa liittyä tuoreeseen kalaan jossain satamaravintolassa, missä pöytä on metrin päässä merestä, kalastajat selvittelee verkkojaan ja kissat pyörii jaloissa. Horiatiki, viininlehtikääryleet ja souvlaki-vartaat nyt ainakin kuuluu jokaisen Kreikan-matkan ohjelmaan 🙂

  • Reply Piyya sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 21:43

   Kyllä maut saattavat viedä mennessään, mutta kyllä ihan parasta on kun sen ihanan ruokalautasen saa eteensä kauniissa maisemassa, joka Kreikassa on useimmiten rannalla. Viininlehtikääryleet on mun suuria suosikkeja, onneksi minulla on ystävä joka tekee niitä aina vähän enemmän kun tekee niitä perheelleen, niin minäkin saan aina osani niistä. Niissä on kyllä lihaa mukana. Kreikassahan ne on usein vain riisillä ja mausteilla ja yrteillä täytettyjä. Halkilla sain kesällä sellaisia missä oli myös lihaa.
   Kiitos Mika !

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 21:56

  No nyt tuli kyllä niin nälkä! Harmi vaan ettei jääkaapissa ole tarjolla tälläisiä herkkuja mitä kuvissa näin. 😀 Mutta olet oikeassa, kreikkalainen ruoka on niin hyvää! Alkupalat joudun monesti jättää välistä, koska en yksinkertaisesti jaksa syödä sekä niitä että pääruokaa. Ja etenkin silloin kun lapset olivat pienempiä, jouduin auttaa myös heitä heidän annoksien kanssa. Nykyään ei enää sitä ongelmaa. 🙂
  Ihana postaus ja ihanat kuvat. Ihana Kreikka! 🙂

  • Reply Piyya sunnuntai, tammikuu 27, 2019 at 22:20

   Ihana sinä, kiitos Virpi 💋
   En minä yksin matkaillessani myös jaksa molempia, minulla se sitten kallistuu alkuruokia ja jätän pääruoan väliin, tai sitten toisinpäin. Riippuvainen vähän päivän aktiviteeteistakin, että miten nälkä on kun istahtaa pöydän ääreen.

 • Reply Emma maanantai, tammikuu 28, 2019 at 10:04

  Oi ihanaa, kiitos maininnasta ja linkkauksesta ❤❤ Mä en ymmärrä miksi en matkusta enemmän Kreikkaan, koska mulla on sieltä pelkkiä hyviä muistoja ja RAKASTAN kreikkalaista ruokaa. Varmaan joka vuosi mietin, että voisin vähintäänkin ottaa jonkun äkkilähdön Kreikkaan – ei sillä tarkemmalla kohteellakaan olisi niin väliä – ihan vaan että pääsisi viikoksi syömään kreikkalaista salaattia, gyroksia, tsatsikia ja baklavaa. Sormet ristiin, että tänä vuonna se toteutuu! Ja uskaltaisin veikata, että rakastut myös aasialaiseen ruokaan 😉

  • Reply Piyya tiistai, tammikuu 29, 2019 at 15:47

   Nyt kesällä nappaat samalisen äkkilähdön kuin nyt Madeiralle 🙂
   Kreikka on todella maa joka houkuttelee minut uudelleen ja uudelleen käymään. Voin välillä olla poissa muutamankin vuoden mutta sitten se vetää taas puoleesa ja on pakko lähteä.
   Välillä sen unohtaa ihan vain siksi kun sinne on niin helppo lähteä ja matkoja on kesällä yleensä aina saatavilla.
   Uskon myös rakastuvani aasialaiseen ruokaan…lets see
   Kiitos Emma <3

 • Reply Jenni | Boarding Time keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 17:12

  Aah kreikkalainen ruoka!!! <3 Olipa herkullinen kattaus tämä postaus. Itse rakastan varsinkin tsatsikia ja tuoreita mereneläviä pikkusaarilla, missään muualla ei mun mielestä osata kokata mustekalaa samalla tavalla (paitsi ehkä Sisiliassa . Ja feta ja oliivit… NAM! Odotan jo kovasti kesän Kreikka-osuutta enkä suinkaan vähiten ruokien takia, ihan liian monta vuotta kulunut edellisestä Kreikan visiitistä.
  Sama juttu muuten mullakin; saatan syödä parikin eri alkuruokaa ja pääruuankin, mutta jälkiruokaa en juuri koskaan. Alkupalat on parhaita!

  • Reply Piyya keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 20:42

   Kuullostaa siis sille, että Kreikka odottaa sinua tänä vuonna, IHANAA !
   Minun on itsenikin vaatikaa nimetä niitä omia herkkujani ja suosikkejani. Ne jopa vaihtelee Ina matkasta toiseen. Ai miten niin päättämätön kaksonen 😉
   Itsellä taitaa Kreikka jäädä välistä tänä vuonna, mutta kyllä sitten taas jo ehjä ensi vuonna veri vetää sinne.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 18:22

  Tämä juttu on ihan liian herkullinen😘😆 ja vielä kun ei Kreikan matkaa ole tiedossa tänä vuonna. Tuo Pastitsio näyttää makaronilaatikolta. Eipä ole tullut maistettua.

  • Reply Piyya keskiviikko, tammikuu 30, 2019 at 20:44

   Itselläkin taitaa tosiaan jäädä Kreikka väliin tänä vuonna. Tosin se nyt näyttää tänään sille mutta voi olla sitten jo vuoden lopulla jotain ihan muuta.
   Pastitsio on tosiaan Kreikkalainen versio makaronilaatikosta, mutta sopivasti täynnä ihania makuja !

 • Reply Anna | TÄMÄ MATKA torstai, tammikuu 31, 2019 at 08:57

  Viime kesänä kävimme Kreikassa kahdesti ja kumpikin kerta oli kyllä varsinaista ruokailun ja makujen ilotulitusta.

  Kreikkalainen ruoka jäi päälle siinä määrin, että kotonakin on tullut kokkailtua erilaisia patoja ja salaatteja kreikantyyliin : )

  • Reply Piyya lauantai, helmikuu 2, 2019 at 07:34

   Kreikkalaista ruokaa tulee tosiaan itsekin kikattaa kotona.
   Täältä puuttuu vaan se lempeä tuuli ja merimaisema sen tunnelman luomiseksi. Padat sopiikin hyvin Suomeen.
   Ouzo mm. Maistuu ihan kummalliselle minusta Suomessa vaikka se voi Kreikassa maistua ihan parhaalle aperitiiville tai ruoan päätökseksi.

 • Reply Sanna torstai, tammikuu 31, 2019 at 21:51

  Oih, ahh ja voih! Kreikkalainen ruoka ❤️ Vietin kaikki lapsuuden kesät kreikassa ja edelleen muistan, miten tietyt maut vaan yksinkertaisesti kuuluivat lomaan. Tsatsikia ja kovakuorista leipää jonka sisus oli pilven pehmeää, horiatikia ja pastitsiota. Jälkkäriksi jäätelöä. Ihan parasta 😍

  • Reply Piyya lauantai, helmikuu 2, 2019 at 07:37

   Veit minut noihin maisemiin saman tien ❤️
   Tänä. vuonna Kreikan matka uhkaa jäädä väliin, tosin maailma on maakunta täynnä ja hyviä Kreikkalaisia ravintoloita tuntuu löytyvän koko maailmasta.
   Kiitos Sanna 💋

 • Reply Sofia / Project Forever perjantai, helmikuu 1, 2019 at 11:41

  Aaah kreikkalainen ruoka on niin hyvää, ja mahdollisesti jopa oma lempikeittiöni maailmalta! Maailmalla matkustaessa saatan monesti käydä kreikkalaisessa ravintolassa syömässä, jos sellainen kohteesta vaan löytyy. Niissä harvemmin ruoka on ollut pahaa, koska annokset ovat kuitenkin melko yksinkertaisia raaka-aineiltaan ja jos käytössä on tuoreet raaka-aineet, niin se ei voi olla pahaa! 😀

  • Reply Piyya lauantai, helmikuu 2, 2019 at 07:40

   Tuo on kyllä omastakin mielestä niin totta. Hyviä Kreikkalaisia ravintoloita löytyy monesta kohteesta. Kreikkalainen ruoka on yksinkertaista joka luodaan muutamalla mausteella omanlaisekseen ja tietenkin se tuoreus.
   Seuraavaa hyväää Kreikkalaista ateriaa odotellessa.
   Kiitos Sofia 💋

 • Reply EVE / REISSUKUUME sunnuntai, helmikuu 10, 2019 at 11:08

  Oi NAM! Tällaisia postauksia ei koskaan pitäisi lukea nälkäisenä… Nyt on pakko saada kreikkalaista salaattia (vaikka tänään piti kokata makaronilaatikkoa, haha!). Kreikkalaista ruokaa on tullut syötyä ”muualla maailmassa”, sillä Kreikkaan emme ole vielä matkustaneet. Paino sanalla VIELÄ, sillä tämän postauksen myötä myös matkakuume heräsi 😀

  • Reply Ppiyya sunnuntai, helmikuu 10, 2019 at 13:18

   Hienoa jos sain matkakuumeen kasvamaan. Kreikka kannattaa aina ottaa matkasuunnitelmiin.
   Tee molemmat, kyllä se kreikkalainen salaatti menee siihen makaronilaatikon oheen 😉

 • Reply Samos in my mind lauantai, maaliskuu 2, 2019 at 07:36

  Kreikkalainen salaatti, tsatsiki ja dolmades ovat herkkujani. Horta on myös makoisaa. Samoksen tunnelmissa ruoka miltei poikkeuksetta on taivaallista. Ah, kuinka odotankaan seuraavaa kertaa! Lomailoja sinulle! Toivottavasti lähtöahdistuksesi on hälvennyt! TerveisinTuija

  • Reply Piyya perjantai, maaliskuu 15, 2019 at 07:17

   Kiitos Tuija 💋
   Toivottavasti seuraava Samoksen matkasi häämöttää jo !
   Lähtöahditus hävisi kentällä ja näin tällä uskomattomalla matkalla voi vain ihmetellä mistä ihmeestä se ahdistus kumpusi. Nyt olen varma, että ihan muista asioista kuin itse matkaan ja matkustamiseen liittyvistä asioista.

  Leave a Reply