Suomen suurin matkablogiyhteisö
Eurooppa Italia

Minun joulutunnelma löytyi Roomasta

lauantai, 8 joulukuun, 2018

Nuorena olin suorastaan diktaattorinen koskien joulutunnelman luomista. Mitään joulukoristeita eikä joulutunnelmaa saanut luoda ennen aaton aattoa. Oi ja voi kuinka minua hävettääkään tänä päivänä. Rakas äitini olisi varmasti mielellään luonut joulutunnelmaa jo hiukan aikaisemmin. Toki hän sitten velvoitti minut myös siivoamaan ja hoitamaan koristelut all by myself, kun kerta halusin sen viime tippaan jättää.

 

Näin enää muutamia päiviä ennen joulua tulee miettineeksi niitä omia joulun odotukseen liittyviä rakkaita muistoja. Lapsena ja nuorena olin ehdottomasti sitä mieltä, että joulutunnelman voi saavuttaa ja joulun voi viettää ainoastaan Suomessa ja sitä ei tosiaankaan saanut luoda liian aikaisin. Niin se maailma ja oma maailmankuva muuttuu. Äidin kanssa suunnittelimme joitakin vuosia sitten, että hänen eläköityessään matkustamme aurinkoisemmille maille viettämään joulua. Silloinkin mietimme, että voiko sen joulutunnelman saavuttaa ilman lunta ja pimeyttä. Miten auringonvalossa voisi saavuttaa joulutunnelman ?

2011 lähdin ensimmäistä kertaa Roomaan muutamaksi päiväksi ennen joulua. En ollut osannut odottaa sitä jouluvalojen ja -koristeiden määrää, joka kaupungissa oli. Olin lähtenyt Roomaan ilman ajatustakaan joulusta.

Muotitalot oli kietonut itsensä valoin toinen toistaan loistavammiksi paketeiksi, kastanjan myyjät seisoi jokaisessa kadunkulmassa pieni radio vierellään, josta kaikui joululaulut. Aurinko lämmitti sieluani sopivasti kävellessäni ja nauttiessani tunnelmasta ja siitä ylettömästä valojen määrästä. Olin kerta kaikkiaan valtavan onnellinen kävellessäni katuja ristiin rastiin. Istuin terassille juomaan cappucinoa Vatikaani silmieni edessä, illalla nautin lasillisen viiniä Pantheonin kupeessa terassinlämmittimen alla ja joulutunnelma hiipi sisuksiini. Oli tapahtunut se, mitä en koskaan lapsena ja nuorena uskonut olevan mahdollista.

Muistan ajatelleeni, että tästä haluaisin tehdä tradition. Matkustaa Roomaan aina ennen joulua ja mahdollisesti ihan koko joulunajaksi. Se ei tietenkään ole ollut mahdollista mutta uuden matkan aion vielä jonakin päivänä toteuttaa ennen joulua ja mennä nauttimaan jolutunnelmasta.

 

 

Ja nämä upeat nuoret, jotka lauloivat katujen risteyksissä joululauluja. Kuullosti kyllä sille, että he opiskelivat laulua ja soittamista, eivät olleet tulleet laulamaan pelkästä ilosta, sen verran tasokasta oli esiintyminen. Ihmisiä jäi sankoin joukoin kuuntelemaan joululauluja ja kyyneleet valuivat ihmisten poskille,  yhtä lailla kuin kukkaron nyörit avautuivat ja opiskelijoiden hattu täyttyi ja aiheesta.

 

 

* Minkälaisia joulun odotus muistoja sinulla on maailmalta ? 

 

💋 & Kram

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Jossus Travelpics lauantai, 8 joulukuun, 2018 at 15:13

  Ihanat kuvat, on ymmärrettävää että sieltä löytyi joulutunnelmaa. Minun parhaat joulun odotus muistot ovat joulumarkkinoilta, kaikki valot, koristeet ja tuoksut herättävät helposti minun joulutunnelman.

  • Reply Piyya lauantai, 8 joulukuun, 2018 at 18:24

   Kiitos Jossu 💋
   Joulumarkkinoilla ei varmaan voi välttyä joulutunnelmalta ja joulumielen hiipimiseltä sieluun. Minulla on Euroopan joulutorit vielä käymättä.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 18:20

  Itsekin ajattelin joskus, että haluan viettää aina joulut Suomessa, mutta silloin olin vielä lapsi ja kaikki oli jotenkin jouluna niin ihmeellistä. Kun aikuisiällä joulun merkitys alkoi muuttua, tajusin myös, ettei sitä olekaan pakko viettää kotona. Vietimme vaimon kanssa ensimmäistä kertaa joulua ihan kahdestaan pari vuotta sitten (hotellissa Helsingissä) ja viime vuonna matkustimme ensimmäistä kertaa jouluksi ulkomaille (Lontooseen). Viettäisin nykyään mieluusti joulut aina ulkomailla, koska kuten itsekin huomasit Roomassa, sieltäkin löytää sitä joulutunnelmaa vaikka kuinka paljon, vaikkakin erilaista sellaista. Varsinkin suurkaupungeissa osataan koristella paikkoja upeasti ja muutenkin fiiliksen nostatus onnistuu monilla hienoilla tavoilla, eli ehdottomasti olen ulkomaajoulun kannalla :).

  Roomassa oli varmasti todella tunnelmallista, ainakin kuvista ja kertomuksesta päätellen!

  • Reply Piyya maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 20:38

   Kyllä, joulutunnelman luominen ja joulu ulkomailla tulee varmasti kuulumaan tulevaisuuden ohjelmaani. Vielä vietän jouluna äitini kanssa kun minulla on siihen mahdollisuus.
   Toivon teille vaimosi kanssa mieleenpainuvia ja hohdokkaita joulutunnelmia ulkomailla vastaisuudessa.
   Kiitos kommentistasi Jerry !

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 9 joulukuun, 2018 at 21:20

  Muistan ajatelleeni joulusta joskus hyvin samaan tapaan. Aatonaatto oli se päivä, kun kuusi kannettiin tupaan, kinkku pistettiin yöksi uuniin ja joululaulut kaikuivat radiosta. Ja myös se, että jouluhan kuului ehdottomasti viettää Suomessa, tutussa lapsuudenkodin maisemissa. Voi tavatonta miten eri ihminen olen tänä päivänä. 😀 Onneksi! Mieluiten pakenisin joulua jonnekin hiekkarannalle. Ja jos ei aatonaattona ole vielä yhtään joulua laitettu, turha sitä enää on tehdä, sehän on vuorokauden kuluessa ohi. 😀
  Joulutoreille olisin halunnut aina matkustaa enempikin, eripuolille Eurooppaa, mutta jotenkin se aina jää isompien suunnitelmien ottaessa tilaa. Ehkä joskus minun jouluni kuluu palmun alla tai jollain Eurooppalaisella joulutorilla. 🙂 Sitä odotellessa.

  • Reply Piyya maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 20:44

   Todellakin joulutoreja ja aurinkorantoja odotellessa joulunaikaan 😉
   Kyllä se joulu on vaan niin lasten juhla ! Itse jo tosiaan odottaa sen olevan ohi.
   Niinkuin tuossa yllä jo kommentoin niin vielä omat joulut tulee vietettyä äidin kanssa niin kauan kun näin saan tehdä. Mutta voihan sitä joulutunnelmaa käydä luomassa jo ennen joulua niinkuin tuolla Roomassa tein.
   Kiitos Virpi 💋

 • Reply Martina maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 13:03

  Ah, Rooma! Olen jotenkin ajatellut ettei Rooma ole joulukaupunki, mutta nyt tiedän, että voin suunnata lempikaupunkiini tunnelmoimaan myös joulun alla. Itse olen hakenut joulufiilistä Keski-Euroopan joulutoreilta, viimeksi reilu viikko sitten Puolan Gdanskista.

  • Reply Piyya maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 20:48

   Rooma on myös minun lempikaupunkini ja ehdottomasti voit ja sinun kannattaa suunnata sinne hakemaan joulutunnelmaa jonakin vuonna. Uskon itsekin palaavani sinne joukunajaksi vielä joskus ja kuka tietää vaikka siitä saisi tehtyä tradition.
   Olenkin seurannut Gdanskin seikkailuksi innolla ja vesi kielellä 😉
   Kiitos Martina 💋

 • Reply Heli / Heli voyage maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 17:52

  Keskieurooppalaiset joulutorit ja tyylikkäät jouluvalot tuovat mulle joulutunnelman. Viime viikolla sain fiilistellä niitä Milanossa 🙂

  • Reply Piyya maanantai, 10 joulukuun, 2018 at 20:49

   Voin hyvin kuvitella joulutorin tunnelman vaikka en olekaan vielä itse niillä käynyt. Milanon joutunnelma oli varmaan ihan bueno ❤️
   Kiitos Heli 💋

 • Reply Marttiina / Onioni.fi sunnuntai, 16 joulukuun, 2018 at 03:43

  Onpa ihanaa joulutunnelmaa tässä! Rooma voisikin olla hyvä kohde joulukuiselle matkalle. 🙂 En ole itse mikään suuri jouluihminen, mutta pidän kyllä joulua edeltävästä joulumarkkinoiden ym tunnelmasta. Joitakin vuosia sitten oltiin tähän aikaan Gdanskissa, jossa oli tosi tunnelmallista. Kiinassahan joulua ei vietetä eli joulupäivää lukuun ottamatta se menee töissä. Koristeita kyllä riittää isoissa kauppakeskuksissa ja kaupoissa.

  • Reply Piyya lauantai, 22 joulukuun, 2018 at 11:35

   Hyvää Joulua sinne Kiinaan 🎄
   En osaa ihan pistää sanoiksi sitä ihanaa Joulutunnelmaa joka minuun hiipi Roomassa. Se vaan tuli, otti vallan ja valloitti. Menisin koska tahansa uudestaan ja toivottavasti menenkin jonakin päivänä. Suuret suositukset siis.
   Kiitos Marttiina

  Leave a Reply