Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aasia Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Sheikh Zeyed Grand Mosque – Abu Dhabi

lauantai, 27 lokakuun, 2018

 Varasin itselleni unelmaloman Emiraatteihin alkuvuodesta 2016. Kaiken piti olla täydellistä, unelmarantoja, sykähdyttävää kaupunkielämää, luksusta ja vihdoinkin vähän kauempana Euroopasta. Unelmaloma sai hiukan erilaisen käänteen, sairastuessani keuhkoputkentulehdukseen heti lomani alkuun.

Sairastumisesta huolimatta pidin kiinni sitkeästi muutamasta asiasta, jotka olin päättänyt nähdä ja tehdä Emiraattien vierailullani. Yksi niistä oli tutustuminen Abu Dhabissa Sheikh Zeyed Grand Moskeijaan. Puhun aina Emiraattien lomasta, koska majoittauduin Sharjahissa, josta vierailin myös Dubaissa,  Abu Dhabissa ja Ajmanissa. En siis itse koe olleeni vielä koskaan sillä hohdokkaalla Dubain lomalla, vaikka siellä muutaman kerran vierailin lomani aikana.

Sinä aikaisena aamuna, kun astuin bussiin ja ajattelin edessä olevaa runsaan kahden tunnin ajomatkaa, tulin vakavasti ajatelleeksi, miksi minun pitää olla niin kovapäinen ja lähteä matkaan vain sen takia kun olen niin päättänyt. Olisihan se nyt ollut järkevämpää jäädä hotellin sänkyyn toipumaan ja ehkä raahautua hotellin altaalle nauttimaan auringosta jos olisin jaksanut. Mutta siinä istuin bussissa lääkkeiden avulla koska olin niin päättänyt.

Retki oli kansainvälinen retki ja Intialainen opas vaihtoi kieltä sujuvasti englannista ranskaan ja siitä saksaan. Voi kun olisikin vielä muistiinpanot kaikesta oppaan kertomasta matkan varrelta. Tuosta matkastani on jo kohta kolme vuotta ja enhän minä silloin ajatellutkaan kirjoittavani blogia ikinä. Ajoimme Sharjahista Dubain läpi Abu Dhabiin ja näimme useimmat kuuluisat rakennukset matkan varrella, toinen toistaan isompia, kalliimpia ja upeampia.

 

Kun unelmat ja luksus sai uudet hintalaput silmissäni

Oppaamme kertoi myös avoimesti, hakematta minkäänlaista sääliä vierastyövoiman elämästä Emiraateissa. Osoitti bussin vieressä kulkevia kuorma-autoja, joiden lavoilla nuokkui vierastyövoimaa täydessä unessa tai täysin ilmeetön eteenpäin tuijottava ilme kasvoillaan. Unelmat ja luksus sai silmissäni ja mielessäni ihan uudenlaisen hintalapun. En toki ole ollut tietämätön asiasta, olen nähnyt useita dokumentteja, mutta silmissäni asia vaan muuttui vieläkin todellisemmaksi siinä suoraan silmieni edessä. Sama havahtuminen toistui koko lomani ajan. Myyjät ja hotellin henkilökunta hymyili kohteliaasti katseiden kohdatessa mutta hymy häipyi aina  yhtä nopeasti kun asia oli tullut hoidettua ja se väsymys ja jonkunlainen suru katseessa hätkähdytti minua joka kerran.

 

Intialainen opas mekko ostoksilla 

TUIn opas oli opastanut minua vaatetuksen suhteen retkeä ostaessani. Opas ilmoitti, että olkapäät, kyynärpäät ja polvien tulee olla suojattu. Mekon olisi hyvä olla mahdollisimman pitkä mutta ei se ole niin tarkkaa. No se oli hyvin tarkkaa. Siinä jonossa seisoessani, eteenpäin astellessani vartija ohjasi minut sivuun. Retkioppaamme tuli hätiin selvittämään mistä on kyse. Minulla oli pitkä mekko, mutta siinä oli toisella puolella halkio pohkeeseen asti. Aika pieni halkio mutta ei hyväksyttävä. Lisäksi minulla oli poncho mekon päällä, mutta vaikka kyynärpäät oli suojattu käsivartta näkyi liikaa. Arvatkaapa miltä minusta sillä hetkellä tuntui, kun opas on juuri huutanut muille, että kiirehtikää kiirehtikää teillä on vain näin ja näin paljon aikaa. Sillä hetkellä ajattelin istuneeni turhaan sairaana bussissa koko pitkän matkan. Oppaamme kysyi onko minulla yhtään rahaa mukana, hän voi käydä moskeijan kaupasta ostamassa minulle sopivan vaatteen. Kauppa kun oli moskeijan alueella ja minä en alipukeutuneena päässyt sinne.  Annoin hänelle lähes sadan euron edestä rahaa koska minulla ei ollut aavistustakaan mitä vaate voisi maksaa. Seuraavaksi rupesin jännittämään, että katsoiko tuo opas edes minua. Miten hän osaa tuoda minulle vaatteen joka mahtuu minulle ? Vaate maksoi 12 € ja oli täydellinen minulle. Tämä ei selvästikään ollut ensimmäinen vaate, jonka opas oli käynyt ostamassa. Opas harmitteli kovasti, että en saanut itse valita mekon koristeita ja designia. Siinä vaiheessa olin vain kiitollinen vaatteesta ja sisäänpääsystä.

 

 

 

Kannattiko reissu ?

Retkeen varattu aika oli aivan liian lyhyt. Ehdin toki kiertää moskeijan pintapuolisesti ja ihastella tätä uskomatonta rakennusta. Hohtava, kiiltävän valkoinen upea moskeija, jonne mahtuu Ramadanin jälkeen rukoilemaan 40 000 ihmistä. Ymmärsin, että se on ainut tilaisuus vuodessa kun koko moskeija avataan rukoilijoille. Täällä pysähdyin ja rauhoituin. Aivan käsittämätön rauha laskeutui minuun, aivan kuin olisin ollut koko moskeijassa yksin. Siellä oli niin rauhallista, kaikesta kävijämäärästä huolimatta hiljaisuus oli uskomaton. Vaikka Emiraatit ei saanut minua vakuutettua ensimmäisellä matkallani sen ihanuudesta, voisin lähteä uudestaan vain tämän moskeijan vuoksi. Toki lyhyt lentomatka ja aika takuuvarma aurinkokin puhuu uuden matkan puolesta.

 

 

 

 

Muiden Sheikh Zeyed Mosquessa käyneiden bloggaajien tarinoita :

* Elämää ja matkoja Arabiemiraateissa

* Himomatkaaja turinoita

* Maailman laidalla

 

💋 & Kram

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Satu / Happytrails.fi sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 13:54

  Onpas hieno, tämä menee meidän bucketlistalle!

  • Reply Piyya sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 14:25

   Kiva jos tämä inspiroi teitä, kiitos ?

 • Reply Jenna / Citylights & sunsets sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 14:33

  Tulipas tätä lukiessa mieleen meidän tammikuussa 2015 tekemä reissu, mekin miehen kanssa majoituttiin Sharjahissa ja tehtiin päiväretki Abu Dhabiin ja useamman kerran käytiin Dubain puolella. Tuli myös nähtyä tämä samainen moskeija, se oli kyllä henkeäsalpaavan upea!

  Samoja fiiliksiä koin itsekin näkiessäni kaiken sen luksuksen ja mahtipontisuuden hintalapun, joka on revitty suoraan pahaa-aavistamattomien ihmisten selkänahoista. Sharjah oli varmaan eksoottisin paikka missä olen ikinä käynyt, alkoholikieltoineen ja sääntöineen… Abu Dhabiin voisin kyllä lähteä uudelleenkin.

  • Reply Piyya sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 20:57

   Sharjah tosiaan oli omalla laillaan hyvin erikoinen. Sairastelu, Sharjah ja tuo hintalapun kääntöpuoli ja en osaa vieläkään kolme vuoden jälkeen sanoa, että johtuiko ne noista kolmesta syystä vai enkö vaan syttynyt Emiraateille. Tulen varmaan aikanaan antamaan uuden mahdollisuuden.
   Kiitos ?

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 16:17

  Tuo moskeija on niin kaunis, että se olisi hienoa nähdä joskus livenä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan hinkua tuolle suunnalle. Olen käynyt tosin vain Dubaissa mutta kaikki oli niin ulkokultaista. Hyvä, että opas meni puolestasi mekko ostoksille, niin pääsit moskeijaan. Jäi kiinnostamaan miltä se mekko näytti 🙂

  • Reply Piyya sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 21:01

   Mulla on todella edelleen hyvin ristiriitaiset fiilikset Emiraateista. Tuossa yllä jo sitä pohdinnan, että johtuiko sairastelusta, Sharjahista vai mistä ?
   Lyhyet lennot ja aika takuuvarma aurinko houkuttelee kuitenkin vielä vähän.
   Mekko näkyy vain vähän tuossa yhdessä kuvassa. Oli siis ihan pelkistetty musta pitkä mekko, pitkillä hihansuissa joissa oli musta brodeeraus. Musta huivi pään suojaksi kuului myös settiin ?
   Kiitos ?

 • Reply Jaakko / Lomalla viimeinkin sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 18:40

  Kivaa fiilistelyä 🙂 olen ensi kuussa menossa Abu Dhabiin ja juurikin tuonne Moskeijaan myös visiitille, joten uskon että viihdyn kyllä

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 28 lokakuun, 2018 at 21:05

   Kiitos Jaakko ?
   Jään odottelemaan sinun fiilistelyjä matkaltasi. Olen ihan varma, että tulet viihtymään tuolla.

 • Reply Kthetraveller maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 10:55

  Huoh, joskus 4-5 vuotta sitten kävimme lomailemassa Sharjahissa muutamia päiviä ennen matkan jatkumista Australiaan. En ole eläissäni tuntenut niin paljon epävarmaa ja epämiellyttävää oloa kuin siellä liikkuessani, vaikka vaatetus oli ok. Dubaissa piipahdimme pikalomalla muutama vuosi sen jälkeen ja onneksi meininki oli jo vapaampaa siellä. Paljoa emme ehtineet lomallamme paikkoihin tutustumaan, joten vaatteista ei tarvinnut paljoa stressata. Onneksi.

  Tuo moskeija näyttää todella kauniille ja seesteiselle paikalle. Ymmärrän kyllä, että tuolla mieli rauhoittuu. Ihan ekojen joukossa Arabiemiraatit ei meidän matkalistalla ole mutta jos ja kun tuonne suuntaamme, on tuo kohde sellainen, jossa voisin kyllä piipahtaa.

  • Reply Piyya maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 16:23

   Tuo Sharjah oli kyllä omalaatuinen paikka vaikka kyllä minä sielläkin ihan yksin olin lomalla ja liikuin 🙂
   Mulla on todella niin ristiriitaiset tunteet koko Emiraatteja kohtaan, mutta en kuitenkaan sano never again. On myös monen sattuman summa, että se loma oli niin monella tapaa ikimuistoinen ja ei niin hyvässä, vaikka kaikki sujuikin loppujen lopuksi hyvin.
   Mutta tuo Mosleija on vaan niin ihana, sinne kyllä haluaisin uudestaan.

 • Reply Christa /Traveldreamer maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 12:24

  Haluaisin kovasti nähdä tuon moskeijan. Valitettavasti se ei vaan tällä tulevalla toisellakaan Emiraattien reissulla pääse retkikohteeksi, kun se ei oikein ole sellainen paikka, joka kiinnostaisi lapsia niin paljon, että pitkä reissaaminen kannattaisi. Me majoituimme viimeksi Ras Al Khaimassa ja siellä oli kyllä ihan hyvä fiilis. Dubaissa vietimme vain yhden päivän, emmekä siinä ehtineet paljon muuta kuin äimistellä. Tulevalla reissulla yövymme sekä Fujairahissa että Dubaissa. Saa nähdä mitkä fiilikset sitten on. Emiraatit vain on aika hyvä kohde marraskuussa, kun lämpöä riittää vielä, mutta matka sellainen, että viitsii mennä vain viikoksi.

  • Reply Piyya maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 16:25

   Tuo moskeija on kyllä sellainen kohde joka kannattaa laittaa SILLE listalle 😉
   Kiva saada teidän tunnelmia Dubaista.
   Näin talvella jos ei oikein kauas halua lähteä, niin onhan tuo oiva kohde. Siksi uskon vielä palaavani sinne joku päivä.

 • Reply Elsa/Hakunamalife maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 17:02

  Toi moskeija on kyllä upea! Mä lämmöllä muistelen noin vuoden takaista matkaa Abu Dhabiin, tykkäsin kyllä hirveesti? sillon kun mä olin tuolla, ne jotka eivät olleet tarpeeksi ”siveellisesti” pukeutuneet, saivat ilmaiseksi kaavut lainaan moskeijassa vierailun ajaksi?

  • Reply Piyya maanantai, 29 lokakuun, 2018 at 19:53

   No minä olen myös kuullut ja lukenut, että asuja saisi lainaan, mutta mulle ei kyllä tarjottujakaan sellaista mahdollisuutta. Viibtietenkin olla, että nämä valmiit retkseurueet menee jotain omasta portista sisään ja siinä ei just oo lainaamos. Who knows, mutta minäpä sain oman vaatettajan ?

 • Reply Soile / Aidan Takana tiistai, 30 lokakuun, 2018 at 16:50

  Olipa outoa että jouduit maksamaan vaatteista! Me oltiin siellä alkuvuodesta ja oli kyllä omat abayat mukana kun asun Saudeissa, mutta sieltä olisi saanut ilmaiseksi lainaankin.
  Mutta joo, henkeäsalpaavan upea rakennus, upein missä minä olen koskaan vieraillut.

  • Reply Piyya tiistai, 30 lokakuun, 2018 at 17:38

   Kyllä se jo silloinkin tuntui oudolle ja edelleenkin, mutta onpahan minulla nyt mekko vaikka seuraavaa reissua varten. Koska jos vielä Emiraatteihin lähden niin menen kyllä tuolla taas käymään !

 • Reply Eeva / Eevagamunda-blogi perjantai, 2 marraskuun, 2018 at 14:58

  Oi tätä moskeijaa olen ihaillut Instagramin matkailutileillä. Upean näköinen paikka kuvissa ja kun, kerrot, että palaisit ihan vain tuon moskeijan takia Emiraatteihin, sen täytyy olla livenäkin maaginen. 🙂

  Tuo yllätti, että paikkaan mahtuu 40 000 ihmistä!

  • Reply Piyya perjantai, 2 marraskuun, 2018 at 17:05

   Paikka on todella maaginen ❤️
   En voi riittävästi ihmetelllä sitä rauhaa ja hiljaisuutta joka tuossa paikassa vallitsee. Suosittelen suosittelen ja toivon pääseväni tuonne vielä uudestaan.
   Kiitos Eeva ?

 • Reply Marttiina / Onioni.fi lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 10:36

  Upeita kuvia! Näyttää kyllä kauniilta paikalta. Itse en ehtinyt Dubaista käsin tuolla käymään, mikä jäi hieman kaihertamaan. Muuten Dubai ei tehny kovin suurta vaikutusta ja itselle jäi myös Emiraateista hieman ristiriitaiset tunnelmat.

  • Reply Piyya lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 10:59

   Kiitos Marttiina ?
   Tuo vierailu moskeijalle kyllä pelasti koko loman! Ja edelleen kuinka pyörittelenkään tai muistelen tuota lomaani niin edelleen se ristiriitaisuus on vallitsevana ajatuksena vaikka jo takuuvarma aurinko ja lyhyet lennot houkuttelee ?

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 17:39

  Oi, ikävä sairastua lomalla. 🙁 Onneksi sait kuitenkin touhutta, ettet täysin sänkyyn päätynyt koko lomaa. Tää Sheikh Zeyed Grand Moskeija on kyllä niin itsellä sellainen pakko käydä joskus -matkakohde enkä ymmärrä miksei me oikein käyty täällä kymmenen päivän Dubain loman aikana. Harmittaa näin jälkikäteen, näyttää upealta paikalta tämän postauksen perusteella.

  • Reply Piyya lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 19:12

   Kiitos Veerapirita ?
   Onneksi lääkkeet puri ja jaksoin sitten pari sellaista must juttua tehdä. Toinen oli tosiaan vierailu tähän upeaan moskeijaan. Suosittelen ehdottomasti käyntiä täällä jos joskus taas olette lähettyvillä.

 • Reply Emilia lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 17:46

  Upea paikka, onneksi selvisit reissusta kipeänä! Ihmettelen itsekin, miksei Dubain reissulla tullut lähdettyä tuonne :O Some day..!

  • Reply Piyya lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 19:14

   One day ?
   Täytyy myöntää, että tuolla moskeijassa unohtui kyllä sairastelukin. Onneksi !
   Tämä nyt vaan siihen must see listaan jatkeeksi.

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 19:23

  Onpas harmillista että flunssa iski ja siihen päälle vielä tuo mekkoepisodi. Mutta moskeija näyttää kyllä upealta, siellä varmasti olisi voinut viettää tunnin jos toisenkin ihastelemassa! En ole itse vielä käynyt, mutta kuvat paikasta ovat kylä vakuuttaneet että vierailulle on vielä joskus päästävä!

  • Reply Piyya lauantai, 3 marraskuun, 2018 at 20:30

   Tuosta mekkoepisodista on saatu monta naurua. Usein nuo tapahtumat on sitä yksinmatkaavan matkan suola, josta riittää kerrottavaa myöhemminkin toisin kun tietynlainen just sen hetken fiilistelystä.
   Seiraavan kerran jos menen, pyrin menemään ei opastetulla retkelllä niin saa kunnolla aikaa sinne.
   Kyllä sun vielä täytyy tuonne vierailu tehdä !

  Leave a Reply