Eurooppa Serbia

Ihanko oikeasti Belgradiin ?

lauantai, 2 kesäkuun, 2018

BELGRAD

”Euroopan tulevaisuuden kaupunki jossa jokainen päivä on lauantai ja jokainen ilta on perjantai – ilta”

Miksi Belgradiin minulta kysyttiin, kun kerroin matkasuunnitelmistani.

Lähdin syksyllä 2017 kuuden naisen porukassa matkalle koska eräs seurueestamme oli nähnyt matkadokumentin Belgradista ja sai meidät muut innostumaan, erityisesti minut koska oli kyseessä minulle uusi maa ja kaupunki. Yhtenä syynä kohteen valinnalle oli turvallisuus. TURVALLISUUS ? No me koimme helpot Euroopan suurkaupunkikohteet turvattomampana viime vuosien tapahtumien valossa ja niin oli matkat Belgradiin tilattu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tähän julkaisuun ei ollutkaan helppoa löytää kuvia. Huomaan kuvaavani matkaseuralaisia innokkaasti silloin kun minulla niitä kerrankin on mukana matkalla. Kaupungin kuvaaminen oli selvästi jäänyt vähemmälle. Enpä tuona syksynä osannut ajatella julkaisevani kuvia blogissa puolta vuotta myöhemmin.

Olimme Belgradissa ainoastaan kaksi vuorokautta. Se ei ollut alkuperäinen suunnitelmamme, mutta siitä lisää toisella kertaa. Ehdimme omasta mielestämme kuitenkin nähdä ja kokea kaupungin tuossa lyhyessä ajassa.

Mitkä asiat meitä viehätti ?

– ravintola- ja kahvilakulttuuri

– koimme kaupungin rennoksi, rauhalliseksi ja turvalliseksi

– kaupungin aitous, sopivasti uutta ja vanhaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– edullinen hintataso

– vähän pakollisia nähtävyyksiä, aikaa jäi tunnelmointiin

 

Alkuun ne pakolliset nähtävyydet

Kalemegdan kukkula 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Kalemegdan kukkulalta on upeat näköalat yli Belgradin. Missä ne mun kuvat on ? No onhan niitä, mutta niistä on lähes kaikissa mukana ihana matkaseurueeni.

Oli sunnuntai päivä kun kukkulalle kiipesimme. Kuvissa näkyvät Belgradilaiset, jotka olivat tulleet nauttimaan kiireettömästä, kauniista, lämpimästä syyspäivistä vaikutti ihan varmasti mielikuvaamme kaupungin rauhallisuudesta ja seesteisyydestä.

 

Skadarlija – vanhakaupunki 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

 

Vanhaan kaupunkiin kannattaa suunnata syömään ja iltaa istumaan. Me valitsimme vähän sattumalta ja nälän kasvaessa päätöksentekoa suuremmaksi ruokapaikaksemme Tre Sesira – kolme hattua ravintolan. Ravintola näytti olevan erittäin suosittu serbialaisten keskuudessa ja ruoka oli todella hyvää. Kotiin tultuani sainkin kuulla, että ravintolan omistajalla on ollut entisen Jugoslavian aikana suosittu sisarravintola muun muassa nykyisessä Kosovossa.

 

Sveti Sava 

Sveti Savan kirkko on rakennettu kaupungin kukkulalle ja näin kirkon kupoli näkyy kaupungin usealla kulmalla ja kaupungin siluetissa. Kirkon sisällä oli juuri suuret restaurointitoimenpiteet menossa vierailumme aikana, mutta kirkko on ulkoapäin jo nähtävyys.

 

Ahkeroimme ensimmäisen päivän aikana nämä kolme Belgradin päänähtävyyttä. Seuraavalle päivälle jätimme aikaa shoppailulle ja kaupungin yleisilmeen ihailuun.

Osa seurueestamme jäi tekemään ostoksia kävelykadulle ja keskustan lähimaastoon.

 

Kävelykatu Knez  Mihailovalla -kukki pelargoniat sopusoinnussa jouluvalaistuksen kanssa lokakuussa 2017. Kävelykadulta löytyy useita liikkeitä, joissa saa aikansa ja rahansa kulumaan. Ajan saa kulumaan myös useissa ravintoloissa ja kahviloissa. Hintataso on suorastaan naurettava Suomen kahviloiden hintoihin verrattuna. Jouduimme siis pysähtymään useamman kerran päivän aikana virkistäytymään koska paikat oli toistaan houkuttelevampia.

Kuvassa on Serbialainen / Belgradilainen erikoisuus : vohvelia, jäätelöä ja suklaakastiketta purkissa. Can I have one again ?

 

Osa meistä, minä mukaanlukien lähdimme tutustumaan kaupungin muihin osiin ja kuinka ollakaan päädyimme Usce shopping centeriin, vaikka meillä ei ollut tarkoitus shoppailla.

Matkalla ehdimme nähdä kaupungin rappioromantiikkaa ja uutta modernia rakentamista vieri vieressä. Joen varren ravintolat täyttyy kesäiltaisin ruokailijoista ja yöllä Euroopan villeimmistä bileistä. Lokakuussa ravintolat näytti hylätyille ja autioille.

 

Belgrad riverside – Belgradin uusin tulokas, sitä rakennettiin syksyllä ja siitä tulee varmasti upea valmistuessaan. Leveitä kävelykatuja molemmin puolin joenrantaa. Uusia hotelleita, ravintoloita unohtamatta paikallista elämää.

Kaiken kaikkiaan upea Eurooppalainen kaupunki johon jokainen kuuden naisen seurueestamme ihastui. Uskon palaavani uudestaan.

 

lähtisitkö sinä Belgradiin ? 

 

💋 & Kram

 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply jossu lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 13:56

  Minun rantalomat Balkanilla ovat ihania muistoja, nyt Balkanin pääkaupungit kiinostaa .sekä Sarajevo että Belgrad.

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla lauantai, 2 kesäkuun, 2018 at 14:07

   Kiitos Jossu
   Sarajevo kiinnostaa myös minua. Myös Montenegron pääkaupunki ja rantakohteet ovat must see listalla. Balkanilla on yllättävän paljon nähtävää ja koettavaa. Albania, Slovenia, lista vaan jatkuu ?

 • Reply auringonpaistetta maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 17:45

  En ole koskaan käynyt, eikä kyllä totta puhuen ole koskaan minkäänlaisella toivelistalla Belgrad ollut. Mutta upean näköinen kaupunki, joten aivan varmasti lähtisin 🙂

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla maanantai, 4 kesäkuun, 2018 at 21:03

   Ei löytynyt minunkaan listaltani aikaisemmin, nyt lähtisin kyllä uudestaan jos sopiva hetki tulee. Ja todella suosittelen, helppo, rento ja edullinen kohde.
   Ihanaa kesäkuun ensimmäistä viikkoa sinulle ☀️

 • Reply sailaway sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 16:23

  Belgrad on tosiaan varmasti käymisen arvoinen! Täytyy pitää mielessä, jos seuraavia reissuja tulee taas Balkanin suuntaan 🙂

  • Reply piyya / Levoton Sielu Maailmalla sunnuntai, 12 elokuun, 2018 at 17:57

   Belgrad on todella käymisen arvoinen. Selkeä, ei liikaa huvituksia tai pakollisia kohteita joihin kulku aika. Parasta kaupungissa on tunnelma ja siitä nauttiminen.

 • Reply Juha Niemelä sunnuntai, 15 marraskuun, 2020 at 09:45

  Kiva blogi. Kävin myös pari vuotta sitten Belgradissa syysloman aikaan ja tykkäsin kovasti. Viisi päivää vietettiin siellä. Pari omaa vinkkiä tuonne on: Kalemegdan illalla auringonöaskun aikaan ja vähän eväitä mukaan, Tonavan risteily oli kiva, joenrannassa on oikein hyviä ruokaravintoloita, jotka taisivat olla iltapainotteisesti auki. Löytyy samalta suunnalta, mihin jokiristeilijät tulevat.

 • Leave a Reply