Yleinen

  Minun joulutunnelma löytyi Roomasta

  lauantai, joulukuu 8, 2018

  Nuorena olin suorastaan diktaattorinen koskien joulutunnelman luomista. Mitään joulukoristeita eikä joulutunnelmaa saanut luoda ennen aaton aattoa. Oi ja voi kuinka minua hävettääkään tänä päivänä. Rakas äitini olisi varmasti mielellään luonut joulutunnelmaa jo hiukan aikaisemmin. Toki hän sitten velvoitti minut myös siivoamaan ja hoitamaan koristelut all by myself, kun kerta halusin sen viime tippaan jättää.

   

  Näin enää muutamia päiviä ennen joulua tulee miettineeksi niitä omia joulun odotukseen liittyviä rakkaita muistoja. Lapsena ja nuorena olin ehdottomasti sitä mieltä, että joulutunnelman voi saavuttaa ja joulun voi viettää ainoastaan Suomessa ja sitä ei tosiaankaan saanut luoda liian aikaisin. Niin se maailma ja oma maailmankuva muuttuu. Äidin kanssa suunnittelimme joitakin vuosia sitten, että hänen eläköityessään matkustamme aurinkoisemmille maille viettämään joulua. Silloinkin mietimme, että voiko sen joulutunnelman saavuttaa ilman lunta ja pimeyttä. Miten auringonvalossa voisi saavuttaa joulutunnelman ?

  2011 lähdin ensimmäistä kertaa Roomaan muutamaksi päiväksi ennen joulua. En ollut osannut odottaa sitä jouluvalojen ja -koristeiden määrää, joka kaupungissa oli. Olin lähtenyt Roomaan ilman ajatustakaan joulusta.

  Muotitalot oli kietonut itsensä valoin toinen toistaan loistavammiksi paketeiksi, kastanjan myyjät seisoi jokaisessa kadunkulmassa pieni radio vierellään, josta kaikui joululaulut. Aurinko lämmitti sieluani sopivasti kävellessäni ja nauttiessani tunnelmasta ja siitä ylettömästä valojen määrästä. Olin kerta kaikkiaan valtavan onnellinen kävellessäni katuja ristiin rastiin. Istuin terassille juomaan cappucinoa Vatikaani silmieni edessä, illalla nautin lasillisen viiniä Pantheonin kupeessa terassinlämmittimen alla ja joulutunnelma hiipi sisuksiini. Oli tapahtunut se, mitä en koskaan lapsena ja nuorena uskonut olevan mahdollista.

  Muistan ajatelleeni, että tästä haluaisin tehdä tradition. Matkustaa Roomaan aina ennen joulua ja mahdollisesti ihan koko joulunajaksi. Se ei tietenkään ole ollut mahdollista mutta uuden matkan aion vielä jonakin päivänä toteuttaa ennen joulua ja mennä nauttimaan jolutunnelmasta.

   

   

  Ja nämä upeat nuoret, jotka lauloivat katujen risteyksissä joululauluja. Kuullosti kyllä sille, että he opiskelivat laulua ja soittamista, eivät olleet tulleet laulamaan pelkästä ilosta, sen verran tasokasta oli esiintyminen. Ihmisiä jäi sankoin joukoin kuuntelemaan joululauluja ja kyyneleet valuivat ihmisten poskille,  yhtä lailla kuin kukkaron nyörit avautuivat ja opiskelijoiden hattu täyttyi ja aiheesta.

   

   

  * Minkälaisia joulun odotus muistoja sinulla on maailmalta ? 

   

  💋 & Kram

 • Yleinen

  Mdina – Maltan hiljainen kaupunki

  Pienen seikkailun jälkeen seitsemän hengen seurueemme pääsi Mdinaan. Mehän jo yritimme reippaina  naisina ensimmmäisenä päivänä valloittaa  kaupungin, mutta aikataulut pettivät kunnolla kun emme ymmärtäneet hop on hop off bussien lopettavan liikennöinnin jo kello 17.00…

  torstai, joulukuu 6, 2018
 • Yleinen

  Kun seitsemän naista vietti yhden illan ja kaksi päivää Maltalla

  Kun seitsemän naista lähtee yhteiselle matkalle voi sattua mitä vaan. Meidän reissuamme voi vapaasti kuvailla hersyvän nauravana naisten matkana. Hyvää päivää kirvesvartta vitsit sinkoili ja kovaääninen nauru oli taas kerran valmiina nostattamaan lähellä olevien…

  lauantai, joulukuu 1, 2018
 • Yleinen

  Aavikkosafarilla Ajmanissa

  Kovapäinen kun olen niin pitihän mun tuolla Emiraattien lomalla suorittaa vähän enemmän kuin vain käydä katsomassa sitä kuuluisaa Sheikh Zeyed Grand Mosqueta. Olin päättänyt nähdä aavikon ja aavikolle oli päästävä, vaikkakin toipilaana.   Tämänkin aavikkosafarin…

  maanantai, marraskuu 5, 2018