Suomen suurin matkablogiyhteisö

Pikapyrähdys Omanissa

Kävin tuossa jokin aika sitten yhdistetyllä reissulla Omanin Muscatissa sekä Arabi-Emiraattien Dubaissa. Kerron ensin Omanista ja teen oman postauksen Dubaista.

Lensin Omaniin Köpiksen kautta ja Köpiksestä hyppäsin upean kaksikerroksisen Emiratesin koneen kyytiin. Tämä oli ensi kosketukseni näihin ulkomaisiin hienoihin (no, ainakin minun maailmassani hienoihin) lentoyhtiöihin enkä joutunut pettymään. Palvelu pelasi ja lentohenkilökunta puhui sujuvasti n. 20 eri kieltä, tosin suomi ei ollut yksi niistä. 🙂 Vaihdoimme pienempään Emiratesin koneeseen Dubaissa ja perillä Muscatissa olin aamuyöstä. Aamuyhdeksältä piti jo olla liikenteessä, mutta se ei oikeastaan tehnyt tiukkaakaan, kun herätessä maisemat olivat upeat ja aamiainen herkullinen. Majoituimme Ritz-Carltonin Al Bustan Palacessa, jonka piha-alueelta oli suora yhteys hiekkarannalle.

WP_20160207_009 WP_20160205_005

 

Muscatissa kävimme tutustumassa Sulttaani Qaboosin suurmoskeijaan (Sultan Qaboos Grand Mosque), mikä on maailman kolmanneksi suurin moskeija ja valtavahan se oli! Päärukoussali on todella suuri ja pramea. Katossa on jättimäiset Swarovskin kristallikruunut ja lattialla maailman toiseksi suurin käsinkudottu persialainen matto. Tänne päärukoussaliin saavat vain miehet tulla rukoilemaan. Naisille on oma rukoussali, mutta se on todella vaatimaton tähän miestenversioon verrattuna. Oppaamme kertoi, että tämä eriarvoisuus johtuu siitä, että naisten ei ole pakko osallistua julkisesti rukoushetkiin, vaan voivat tehdä sen kotonaan, mutta miesten on, joten siksi miesten saliin on panostettu enemmän.

Päärukoussali

Päärukoussali

Naisten rukoussali

Naisten rukoussali

Moskeijan piha-aluetta

Moskeijan piha-aluetta

Moskeijan alueella on myös islamilainen keskus ja siellä meille kertoili puhelias nainen värikkäin sanakääntein islaminuskosta. Kysyimme siitä, miksi naisten kaavut ovat pääsääntöisesti mustia, kun taas miehet pukeutuvat valkoisiin ja beigen väriisiin kaapuihin. Tämä kuulemma johtuu siitä, kun joskus silloin beduiiniaikoina miehet lähtivät leireiltä metsästämään ruokaa ja naiset ja lapset jäivät leiriin. Yönhämärissä leiriin saattoi hiippailla vieraita ja pukeutumalla mustaan, naiset olivat heidän ahnailta sormiltaan paremmin piilossa pimeissä teltoissa. Naiset saavat kuulemma valita, haluavatko pukeutua kaapuun ja huiviin, se on hänen ja Jumalan välinen asia. Mutta monet naiset kuulemma valitsevat kaavun vaatteekseen siksi, että miehet ovat niin heikkoja himoilleen, että kun he näkevät naisen jumalaisen vartalon ja sen timantit (eli rinnat), ei voi tietää, miten he siihen reagoivat. Siksi on parempi valita kaapu päälle, niin pysyy miesten himot paremmin kurissa. Minusta nämä kuulostivat oudoilta selittelyiltä epätasa-arvon puolesta, mutta kukin uskoo, mihin haluaa.

Kävimme tutustumassa myös Muscatin kuninkaalliseen oopperaan. Kaikki rakennukset ja pihalaatat ovat valkoisia ja aurinkoisella säällä siellä lähes sokastui. Unohdin aurinkolasit bussiin, mikä oli harmillista, koska niitä olisi todellakin tarvinnut tuolla pihamaalla. Oopperatalon yhteydessä on myös pieni ostosgalleria, mutta sen liikkeet näyttivät sen verran hintavilta, etten tohtinut niissä visiteeraamaan. Galleriassa oli esillä upea mekko, jonka helmakankaassa on kuvattuna oopperatalo ja olat peitti kaunis helmikirjailtu huivi. WP_20160206_074

Kävimme Muscatissa myös paikallisessa basaarissa ostoksilla. Hintataso oli huokea ja käteinen kätevä. Ei olisi tullut mieleenikään alkaa siellä myyjille korttia tarjoamaan, joten onneksi oli rialeja matkassa mukana.

WP_20160205_028

Seuraavassa postauksessa kerronkin lisää Dubain vierailuista, jonne siis lensimme täältä Muscatista. Aikamoinen kontrasti näiden kahden kohteen välillä, toinen perinteitä kunnioittava ja maanläheisen oloinen, toinen luksukseen ja prameuteen pukeutunut.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Susanna 24/02/2017 at 22:23

  Hienot maisemat! erikoinen puku

  • Reply Pixie 02/03/2017 at 21:35

   Maisemat olivat kyllä upeat. En osannut odottaa, että Muscatin ympärillä oli korkeampaakin maastoa, se ainakin yllätti positiivisesti.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 24/02/2017 at 22:48

  Oman kuulostaa kyllä erittäin mielenkiintoiselta kohteelta! Ehkä omaan korvaani mielenkiintoisimmalta noista alueen maista. 🙂

  • Reply Pixie 02/03/2017 at 21:37

   Oman oli mielenkiintoinen maa. Autenttinen. Minua aina vähän vaivaa tuo naisten sortaminen näissä maissa ja se oli kyllä aika voimakkaasti tässä maassa nähtävissä.

  Leave a Reply