Aasia Turkki

Kappadokian kuumailmapallot

lauantai, toukokuu 25, 2019

Ostin jo etukäteen Suomessa kolme retkeä. Yksi kahden päivän retki Kappadokialle, ja kaksi yhden päivän retkeä, joista toinen Pamukkaleen ja toinen Myraan. Kaikille retkille haku oli hotellilta Alanyasta. Retkienjärjestäjiä siellä on vaikka kuinka paljon ja saa noita helposti paikan päälläkin. Itse koin helpoksi varata kaikki etukäteen. Päädyin ottamaan retket Vigo Toursilta. Nettisivut selkeät ja varausmaksu onnistui Paypalilla. Kappadokialla jutellessani muutaman muun kanssa selvisi, että hinnoissa oli valtavasti eroa riippuen miten paljon oli tingannut ja mistä sen oli ostanut. Itse maksoin tästä Kappadokiasta 40 euroa sisältäen bussimatkat, oppaan, yhden illallisen ja hotelliyöpymisen. Joku oli hotellin respan kautta maksanut 80 euroa samasta sisällöstä kuin mulla ja joku 80 dollaria kadun myyntikojussa, mutta hänelle sisältyi lisäksi kaksi lounasta. Kaikki kuitenkin Vigo Toursin retkellä.

Edullinen tuo 40 euroa oli, vaikka tulihan retkelle sitten kuitenkin paljon enemmin hintaa. Bussi pysähtyi aamiaiselle ja lounaille aika kalliisiin paikkoihin. 10 euroa oli lounas, joka on Suomessa ihan normaalihinta, mutta tuolla Turkissa söi vitosella ihan hyvin. Aamukuudelta hotellilta lähti pikkubussi kuumailmapalloja katsomaan, se kustansi 15 euroa/hlö. Muutama retkiläinen oli ottanut tavallisen taksin ja maksanut noin kympin yhteensä. Illalla hotellilla olisi ollut Turkkilainen ilta, johon sisältyi tanssia, ruokaa ja juomaa. 30 euroa oli sen hinta, mutta itse jätin väliin. Museoiden liput eivät kuuluneet matkan hintaan ja olivat jokainen vähän enemmin kuin mitä nettisivuilla oli kerrottu. Samoin jäljelle jäävä matkan hinta (varausmaksun jälkeen), joka bussissa maksettiin oppaalle oli enemmin kuin kuitissa luki… Kuulemma Turkin liiran kurssi muuttunut… Pienen keskustelun jälkeen maksoin juuri sen mitä kuitissa luki.

Opas puhui jonkin verran englania, saksaa ihan hyvin ja ukrainaa sekä venäjää sujuvasti. Jotain vähän kertoi Turkin historista yleisesti ja jotain tuosta Kappadokian alueesta. Mutta englanti tosiaan sen verran huono hänellä, että aika suppeat oli kertomukset. Tosin eipä se tuolla niin haitannut, kun mulla oli mielenkiintoinen kirja mukana ja maisemat oli lähes koko ajan niin upeat, että riitti hyvin, kun niihin keskittyi.

Matka Alanyasta Kappadokialle oli yksi upeimmista. Vuoristo vielä osittain lumessa ja alempana luonto vihreänä, taivas sininen. Matkaa tuonne on yli 400 km ja hitaasti tuolla ajettiin. 3.30 aamulla oli lähtö. Yksi pysähdyn aamiaiselle, pari vessataukoa ja yksi vähän pidempi pysähdys (noin puoli tuntia) Saratli Kirkgöz Yeralti Sehrin maanalaisessa kylässä. Iltapäivällä joskus oltiin perillä ensimmäisessä kohteessa, jossa lounas.

 

Alueella on useampiakin maanalaisia kyliä. Ihmiset ovat aikoinaan muuttaneet tällaisiin sotia ja muita levottomuuksia pakoon. Ihan tarkkaan en muista mitä opas kertoi, mutta jokunen vuosi on pisin aika mitä ihmiset olisivat yhteen menoon maan alla asuneet. Yleensä lyhempiä aikoja, joitain kuukausia.

Tuolta sitten pari tuntia ajettiin vielä Kappadokian alueelle. Mm Göreme open air -museossa pysähdyttiin.

 

Aamukuudelta lähdettiin pikkubussilla kuumailmapalloja katsomaan. Tosiaan osa porukasta oli ottanut taksin ja sen kanssa menneet. Olivat käyneet parissa paikassa, me vain yhdessä joka oli aika kaukana kuumailmapallojen lähtöpaikasta. Toki niitä täälläkin oli paljon ilmassa ja huikean näköistä oli. Aamu oli harmaa ja harmiksi kaikki oranssin ja pinkin sävyt puuttuivat auringonnoususta, mutta kaunista oli kuitenkin.

 

       

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply