Suomen suurin matkablogiyhteisö
Moldova

Chisinaun kaupunkikierroksella ja Cricovan viinitilalla

12.9.2017

Chisinaussa porukka jakautui yöpymään kukin tahoilleen. Meidän edullinen (15e yö) ja persoonallinen hostellimajoituksemme sijaitsi aivan ydinkeskustan tuntumassa. Osa löysi pääkadun varrelta vuokrattavat asunnot, uudenkarhean kaksion kaikilla varusteilla sai käyttöönsä 39 eurolla yö. Aamupalaa ei kauaa tarvinnut metsästää, sillä pieniä kahvikioskeja oli ripoteltu suurten puistojen jokaiseen kulmaan useampia erilaisia. Valtavat puistot ovatkin keskikaupungin vehreä sydän, jonne paikalliset kokoontuvat aamuisin kahvittelemaan ja iltaisin kuhertelemaan.

Ydiskeskustan puistot ovat kaupungin olohuoneita. Herrasmiehet olivat viihtyneet shakin parissa koko päivän.

Varsinaiset nähtävyydet sijaitsevat lähes kaikki kaupungin perustajan mukaan nimetyn pääkatu Stefan Cel Maren varrella, mm. herrasta itsestään löytyy valtava patsas, muutaman metrin päästä Chisinaun riemukaari ja läheisestä puistosta Kristuksen syntymän katedraali. Turisteille tämä 600 000 asukkaan kaupunki lienee Euroopan pääkaupungeista tuntemattomin. Myös Chisinaun kaupunkikuva on muiden itäblokin etapille osuneiden pääkaupunkien tapaan nuori, sillä sitäkin on runnottu paitsi toisessa maailmansodassa, myös 1940 sattuneessa maanjäristyksessä. Arkkitehtuuriin on haettu jälleen vaikutteita Neuvostoliitosta.

Parcur Valea Morilor sijaitsee hieman ydinkeskustan ulkopuolella tekojärven rannalla ja on suosittu ulkoilu- ja ajanviettopaikka. Sieltä voi myös ihastella kaupungin komeimpia auringonlaskuja.

Pääkadun varrella on muutamia kauppoja, suuri slaavimaille tyypillinen sekava markkina-alue sekä hieman keskustan ulkopuolella ostoskeskus, mutta eipä tänne shoppailun vuoksi kannata lähteä. Sen sijaan ravintoloita ja viehättäviä leivoskahviloita on tullut testattua useampiakin, ne houkuttelevat niin hinnoillaan kuin valikoimallaan. Eugen Doga on kävelykatu, joka on reunustettu ravintoloilla, joista löytyy paikallisen ruuan lisäksi myös kansainvälisempää purtavaa.

Tom löysi kadunvarrella neuvostoaikaista tavaraa kaupanneelta myyjältä komea lakin.

Moldovalla on pitkät perinteet viinien valmistuksessa, joten tänään vierailimme läheisellä Cricovan viinitilalla, jonka maanalaisissa käytävissä valmistetaan kansainvälisestikin tunnettuja ja palkittuja viinejä. Käytäviä risteilee 90 metrin syvyydessä uskomattomalta tuntuneen 120 kilometrin verran.

Nyt on tynnyrillä kokoa!

Cricova on ylpeä erityisesti kuohuviinistään, jonka monimutkaiselta vaikuttaneeseen valmistusprosessiin kuuluva pullojen kääntely suoritetaan yhä käsin. Viinin sakan poistamiseksi pulloja pitää käännellä tietyssä kulmassa kahden kuukauden ajan joka toinen päivä. Hommaa hoitaneiden kuuden naisen urakka ei käynyt kateeksi, sillä käänneltävää jatkui tunneleissa silmänkantamattomiin. Tunneleissa liikuttiin golfkärryn ja sähköjunan risteytyksillä, ja liuskekivisten käytävien 14 asteen viileys oli tervetullutta vaihtelua Chisinaun keskustan 31 asteen seisovaan kuumuuteen.

Tässä valmistuu kuohuviiniä. Kuohuviinin matka rypäleestä juhlapöytiin kestää kolme vuotta.

Tunneleihin on säilötty kokoelma arvoviinejä, joista vanhin oli kerännyt hyllyllä pölyä vuodesta 1906. Monilla merkkihenkilöillä oli kokoelmassa oma lokeronsa, jossa viinejä säilytetään, kunnes niiden haltija ilmoittaa tarvitsevansa tietyn pullon. Hintaa osaksi jo etikaksi muuttuneilla pulloilla saattoi olla jopa kymmeniä tuhansia euroja. Vladimir Putinilla näytti olevan hylly täynnä, vaikka kyseinen herra oli oppaan mukaan järjestänyt syntymäpäivänsäkin tilan kabinetissa.

Cricovaan on säilötty tuhansia pulloja arvoviinejä yli sadan vuoden ajalta.

Meillekin oli tarjolla valikoima viinejä maisteltavaksi, etenkin punaviini jakoi pikavuorolaisten mielipiteitä. Viinit olisi kai virallisen etiketin mukaan kuulunut sylkeä maistelun jälkeen pöydälle tuotuihin astioihin, mutta moiseen tuhlaamiseen eivät suomalaiset taipuneet. Viinejä sai ostaa myös kotiin, maailman parhaiden kuohuviinien kisassa toiseksi sijoittuneen laatuviinin sai 17 eurolla, tavallisen alle kolmella eurolla.

Maanalaiset maistelukabinetit ovat näyttäviä.

Tunneliverkoston ”kadut” on nimetty kullakin säilöttävän viinilaadun mukaan.

Noroc! Eli tutummin kippis!

Pikavuoro on pysynyt kolme yötä paikallaan, mikä onkin ollut tervetullut ”huoltokatko” tien päällä oloon. On pesty pyykkiä, käyty parturissa ja levätty. Huomenna tehdään vielä aamulla pakollinen viranomaisille rekisteröinti, joka turistien pitää Moldovassa suorittaa 72 tunnin kuluessa maahan saapumisesta. Sen jälkeen onkin taas edessä uusi maa, Romania, jolta ainakin itse odotan upeita maisemia linnoineen ja kiemuraisine vuoristoteineen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply