Suomen suurin matkablogiyhteisö

Sziget – Island of freedom

Viikko takaperin kotiuduttiin 7 päivän festarireissulta Budapestistä. Allekirjoittaneelle oli ensimmäinen kerta kun kävin Suomen ulkopuolella festareilla. Matka alkoi hieman takkuisesti kun maanantai aamupäivän air balticin lento peruutettiin teknisen vian takia, lintu oli lentänyt turbiiniin. Niinpä jouduimme odottelemaan viitisen tuntia Helsinki-Vantaalla ennenkuin lopulta pääsimme matkaan finnairin suoralla iltalennolla Budapestiin. Ostettiin etukäteen citypassit, joilla saa käyttää rajattomasti julkisia, pääsee kerran ilmaiseksi kylpylään ja saa myös etuja sisäänpääsymaksuista. Hypättiin siis kentältä sziget kuljetukseen, saapumisaika vaan sattui mukavan iltaruuhkan aikoihin, joten matka lentokentältä alueelle kesti reilun puolitoista tuntia.

Alueelle sisäänpääsyn jälkeen ensimmäinen tehtävä oli majoittuminen, oi kyllä, telttailua! Koska saavuimme niin myöhään ja innokkaimmat festarieläimet olivat saaneet etsiä parhaimmat telttapaikat jo edellisen viikon perjantaina, oli hämärässä hyvän telttapaikan löytäminen liki mahdotonta. Reissusta väsähtäneenä iskettiin teltta melko pikaisen ympäri vilkuilun jälkeen pieneen koloon johon se juuri ja juuri mahtui, huomataksemme aamulla että teltan sijaintiin alkoi paistamaan aurinko jo aamu seitsemän jälkeen ja kahdeksan jälkeen teltan lämpötila vastasi jo huonosti lämmitettyä saunaa. Toisena päivänä siirsimmekin teltan sitten varjoisampaaan paikaan jossa nukkuminen oli huomattavasti mukavampaa.

Mikäs se Sziget sitten oikein on? Sitä on hankala kuvailla jos ei ole paikan päällä käynyt. Se on festivaali, mutta myös paljon enemmän. Siellä on paljon musiikkia, maailmanluokan esiintyjistä pieniin ei niin tunnettuihin bändeihin ja kaikkea siltä väliltä. Siellä on myös sirkusta, taidetta, ruokaa ja juomaa. Alue on myös visuaalisesti hyvin näyttävä monien pienien ja hauskojen yksityiskohtien ansiosta. Oliko seitsemän päiväinen festari liian pitkä, ei mielestäni. Aamupäivisin käytiin kaupungilla ihmettelemässä ja illaksi tultiin aina takaisin alueelle katsomaan bändejä, paljon vietettiin aikaa myös ihan vaan ympäriinsä kävellen ja ihmetellen festarialueella, se on iso ja loppuviikosta löytyi vielä uusia paikkoja joihin ei aiemmin oltu eksytty.

     Lato jossa soitti jokailta livenä pieni bändi erilaista kansantanssi musiikkia, yksi ihminen näytti mallia ja muut seurasivat perässä tanssien erilaisia perinteisiä tansseja. Ladossa oli aina hilpeä tunnelma ja eri ikäiset ihmiset olivat täysillä yhdessä mukana tanssissa.

Alueen päädyssä oli pieni ranta. Koska festivaali järjestetään Obudai Sziget saarella on se keskellä Tonavaa jossa virtaus on paikoin erittäin voimakasta. Tämän takia uimaranta oli aidattu eli kovin pitkälle jokeen ei päässyt vilvoittelemaan. Rannalla oli myös pieni tapahtumateltta jossa oli hyvin chilliä musiikkia sekä myös erilaisia esityksiä, yksi ilta satuttiin paikalle napatanssi esityksen aikaan.

Alueella oli iso kartta johon ensimmäisinä päivinä sai käydä tökkäämässä nastan mistä maasta on kotoisin, taisi olla ihmisiä 89 eri maasta tänä vuonna. Fiilis ja meininki festareilla oli todella rento ja mukava. Vaikka ihmisiä oli alueella parina loppunmyyytynä päivänä n. 90 000 toimi järjestelyt erittäin hyvin. Ruoka/juomakojuja on alueella ripoteltu laajalle alueelle ja bajamajojakin löytyi lähes joka kulman takaa. Harvemmin piti kovin kauaa jonotella juomaa saatikka vessaan. Ainut mihin etenkin aamupäivisin joutui jonottelemaan häiritsevän kauan oli suihkut. Isona erona suomen festareihin oli se, että erillisiä anniskelualueita ei ole, vaan alkoholia saa useimmista kojuista ja sitä saa nauttia missä vaan. Toinen ero on se että alueelta voi poistua ja tulla takaisin saman päivän aikana niin monta kertaa kuin mieli tekee. Homma toimi mielestäni hyvin ja siellä ei katsottu kieroon lapsiperheitä festarihumun keskellä ja 50 ikävuoden aikoja sitten ylittänyt pariskunta telttaili nuorten seassa mukisematta.

Minä etukäteen mietiskelin että pelottaakohan minua nukkua teltassa noin isoilla festareilla, mutta ei pelottanut. Vaikka parina iltana lähdin yksin nukkumaan ennen matkaseuralaista, ei alueella yksin liikkuminen hirvittänyt ja teltta alueillakin porukkaa liikkuin läpi yön tasaisena virtana, kaikki hyvällä fiiliksellä. Szigetissähän siis camping alue on festarialueen sisällä, eli osa telttaalueista oli erittäin lähellä esiintymislavoja sekä isoja kulkuväyliä. Meidän telttapaikka oli saaren päädyssä kauempana pahimmasta melusta ja ihmisvilinästä. Loppuviikosta kylläkin vaihdettiin sitten teltta hotelliin koska lähempänä 40 astetta hiipiviä lämpötila otti veronsa ja minulla meni maha sekaisin loppuviikosta, jonka jälkeen hotelli ja kunnon sänky sekä kylpyhuone alkoi houkutella aivan ylivoimaisesti.

Siinäpä vähän yleisiä fiiliksiä festareista, ensi kerralla enemmän esiintyjäpuolesta. Ja ai niin, Kyllä, hyvin todennäköisesti ensi vuonna elokuussa palaan Budapestiin ja Szigetiin.

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply AnnKat 24/08/2015 at 18:28

  Ihanaa lukea jostain sellaisesta mitä itsekin on miettinyt toteuttavan useamman vuoden. Pystyit ainakin mulle myymään Szigetin paremmin kuin kukaan aikaisemmin. (ei edes unkarilainen kaveri, joka suuntaa tonne joka vuosi. :DDD )
  Täytyy katsoa, jos saisi itsensä tonne viimein vaikka ensi kesänä. 🙂

  • Reply Katri 25/08/2015 at 23:00

   Kyllä tuo Suomen festareihin verrattuna oli sellainen kokemus, että melkeenpä ennemmin skippaa tulevaisuudessa ne Suomen häppeningit ja suuntaa tuonne viikoksi sen sijaan 🙂

 • Reply Emma 28/01/2016 at 00:29

  Mahtava tietopaketti Szigetistä! Olen tässä herätellyt ajatusta szigetistä, Sum 41 varsinkin houkuttelisi niin pirusti… Löysin blogin googlaamisella ja tästä postauksesta oli paljon apua, sillä mietinkin juuri näitä leirintä- ja anniskeluasioita ja tuota alueelta poistumista/palaamista 🙂 Kiitos!

  • Reply Katri 10/05/2016 at 22:55

   Suosittelen kyllä Szigettiä lämpimästi! Omalta kohdalta näyttää nyt siltä että vapaata ei töistä liikene, joten joudun saaren meiningit jättämään välistä. Mutta melko varmasti joku päivä sinne vielä takaisin menen 🙂

  Leave a Reply