Ajatuksia Kokemuksia Pako Arjesta

Minkä japanilaiset tekevät paremmin?

14.12.2014

Se on jännää, miten jo kahdessa viikossa ehtii tottua maan tapoihin niin monella tasolla ja niin syvästi, että kotimaahan palatessaan ärsyyntyy, kun asiat tehdään Suomessa niin ”väärin”. Tämän huomasi viimeistään välilaskulla Helsinki-Vantaan lentokentällä.

En yleisesti ottaen pidä negatiivisuudesta, joten en tee tästä ”mikä muualla on huonosti” postausta vaan enemmänkin ”mikä Japanissa on paremmin”.

*kuvassa esiintyvät Ikebukuron puskapöllöt eivät liity kyseiseen tapaukseen :P

*kuvassa esiintyvät Ikebukuron puskapöllöt eivät liity tämän artikkelin tapauksiin 😛

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Jonottaminen on kivaa

Hyvä on, ei välttämättä ihan kivaa, mutta sentään toimivaa. Japanilaiset ovat tunnettuja jonottamistaidoistaan. Ihan oikeasti, se on taitolaji. Näin itse asiassa monien outojen ohjelmien seassa ohjelman, missä vertailtiin japanilaisten jonottamista muun maalaisiin, kuten kiinalaisiin ja intialaisiin. Siinä vertauksessa näki kuinka järjestelmällisiä japanilaiset todella ovat.

Japanissa jonotetaan lähes kaikkialle. Ravintoloiden ulkopuolella on penkkirivi, joille ensimmäisenä jonossa olevat voivat käydä istumaan odottaessaan pääsyä herkkujen äärelle. Popcornia myyvä koju voi kerätä helposti satoja metrejä pitkän jonon päivittäin. Laitan tähän alle tätä jonotuskulttuuria kuvaavan videon Shinjukuun auenneen, Japanin ensimmäisen Krispy Kremen ”edestä”. Toisessa videossa jopa näkyy, että jonon alkupäässä on työntekijä kyltin kanssa näyttämässä, mistä jono alkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tokio ei suinkaan ole maailman ainoa suurkaupunki, jonka ihmismassat ovat valtavia. Mutta voisin lyödä vaikka vetoa, että Japanin jättikaupungit voittavat kaikki muut tehokkuudellaan. Yleisesti ottaen vihaan ihmismassoja, mutta Japanissa ne eivät haittaa lainkaan, koska kaikki on järjestäytynyttä. Jonot kulkevat aina vasemmassa laidassa (niin kuin ihmismassat kaduillakin), liukuportaissa oikea ”kaista” on tarkoitettu kiireellisimmille ohittajille, jotka juoksevat esimerkiksi seuraavaan junaan ja esimerkiksi juna- ja metroasemilla kaikki osaavat muodostaa siistin jonon saapuvan junan ovien molemmille puolille päästäen ensin kaikki halukkaat ulos ennen itsensä sisääntunkemista. Ja Japanissahan ei pahemmin ohitella jonoissa (ottakaa suomalaiset mallia). Suomessa vihaan sitä, että jonot menevät nopeasti häröpalloiksi ja kyynärpäätaktiikalla etenemiseksi. Jos esimerkiksi pullokoneita on kaksi, eikö ole parasta muodostaa yksi jono, josta kaikki pääsevät aina omalla vuodollaan seuraavaksi vapautuvalle koneelle? Mielestäni on, mutta olen joutunut parikin kertaa vastaamaan takanani oleville idiooteille, kun he eivät ymmärrä tätä konseptia. Viimeksi apteekissa jouduin valistamaan monta kertaa samaa vanhempaa rouvaa, kun hän ei voinut käsittää sitä.

2. Ja se soi ja se soi ja se soi…

Aiemmin kännykän soiminen ei ole häirinnyt minua lainkaan enkä ole kiinnittänyt siihen huomiota, jos kyseessä ei ole jokin sopimaton paikka, kuten elokuvateatteri. Kuitenkin tämän matkan jälkeen huomasin kuinka ihanaa oli, ettei Japanissa puhuta kännykkään esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä eikä oikein muutenkaan. Suomessa ja muualla Euroopassa puhelimet soivat ympärillä jatkuvasti ja ihmiset hölöttävät niihin suureen ääneen. Ei mitään harmoniaa :P. Ja tähän tavallaan liittyen sekin on ihme, miten kovaäänisiä eurooppalaiset ovatkaan. Kyllähän se vierustoveri kuulee vähemmälläkin äänellä, ihan oikeasti.

3. Terve vaan sullekin, kurttunaama

Olen hehkuttanut tätä ennenkin, mutta japanilaisten asiakaspalvelun yleinen taso on varmasti maailman parasta. Siellä tuntee itsensä kuninkaaksi, vaikka ostaisi kaupasta pelkän purkkapaketin ja Pepsin. Suomessa? No ei helvetissä! Myönnän huomanneeni, että Helsingissä asiakaspalvelu tuntuu olevan edes hieman paremmalla yleistasolla kuin Lappeenrannassa, mutta yleisesti ottaen Suomessa asiakaspalvelijat eivät todellakaan jaksa hymyillä tai välillä edes tervehtiä. Pahinta on se, kun asiakaspalvelussa oleva on niin tympääntynyt työhönsä ja elämäänsä, että hän näyttää välinpitämättömältä tai lähes vihaiselta asiakasta kohtaan. Tiedän itsekin asiakaspalvelutyössä aikoinani ollessani, ettei meillä vain ole sellaista palvelualtista kulttuuria eikä sitä muutenkaan jaksa jatkuvasti olla niin aurinkoinen persoona, mutta toivoisin tähän silti muutosta. Japanissa työskennellään pidempiä päiviä kuin missään muualla, mutta silti he jaksavat hymyillä ja tehdä asiakkaalle sen olon, että hän on oikeasti tervetullut.

4. Astetta hienompaa vessakulttuuria

En ehkä halua tietää, mikä tuo hieronta-toiminto (massage) oikein on. Tämä kuva on Hiltonin Executive Loungen vessasta.

En ehkä halua tietää, mikä tuo hieronta-toiminto (massage) oikein on. Tämä kuva on Hiltonin Executive Loungen vessasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ahh… lämmitetty vessanpöntön istuin, automaattisesti vetävät vessat ja siisteyden taso jopa yleisissä vessoissa. Tuollaista kaipaisin Suomeenkin. Japanissa kehtaa käydä yleisissä vessoissa lähes missä tahansa, koska ne ovat yleisesti ottaen todella siistissä kunnossa. Juna-asemien vessatkin ovat siistimpiä kuin useampien ravintoloiden vessat, joissa olen käynyt Suomessa. Prahan lentokenttä antoi heti hyvän vertauskuvan graffitintäyteisillä seinillään ja irti revityillä lukoillaan. Eikö sinne vessaan voisi mennä vaikkapa vain sille paskalle ja jättää ne tussitöhrimiset jonnekin muualle?

Ja nuo hifivessat, joita Japanissa on kaikkialla… ne ovat vain niin hienoja. Uskokaa pois, lämmitetty istuin kuulostaa ehkä hieman ällöttävältä, mutta siitä ei haluaisi enää luopua, kun siihen on tottunut. Ja se on jotenkin utopistista, että pöntön kansi nousee automaattisesti, kun saavut sen eteen. Jos ensimmäinen kansi ei riitä, voit nostaa toisenkin painamalla nappia ilman, että joudut koskemaan ”likaiseen” renkaaseen. Siistiä (monella tavalla), eikö :)?

5. Siisteys

Japanissa… tai ainakin Tokiossa kaikkialla on todella siistejä, vaikka roskakoreja ei ole oikeastaan missään (tämä on muuten ärsyttävä juttu, minkä takia kannattaa pitää omaa roskapussia aina mukana). Purkkaa, käärepapereita tai tupakantumppeja ei yleisesti ottaen näe melkein missään. Kyllähän silloin tällöin jokin roska sattuu silmään, mutta silloin se on enemmänkin yllätys (paitsi Roppongin alueella, josta en oikein pidä muutenkaan). Itsestäni ainakin nykyään tuntuu pahalta roskata. Se on vaan jotenkin niin typerää. Mutta myönnän paheeni: sylkäisen purkan silloin tällöin johonkin kadun laitaan, jos roskista ei ole saatavilla :/.

Japanissa ei ole epätavallista nähdä työntekijää metroasemalla nyppimässä yksittäisiä minimaalisia roskia jonkinlaisten pinsettien avulla. Ja syksyllä joka puolella oli kaupungin työntekijöitä siivoamassa puiden lehtiä pois kaduilta päivittäin samoissa kohdissa, joihin oli tullut yön aikana lisää lehtiä.

6. Tupruttelijoiden vanavedessä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Japanissa on hyvät ja huonot puolensa tupakanpolton suhteen. Kaduilla sitä ei yleisesti ottaen hyväksytä, mikä on mahtava juttu. Kuvittele kulkevasi keskellä tuhatpäistä ihmislaumaa, jossa puolet vetävät kessua posket lommolla. Siinä olisi aika mukavat oltavat sellaiselle, joka ei itse polta tai siedä tupakansavua. Kaduillakin on aidattu erillisiä alueita niille, jotka tätä haluavat harrastaa. Tämä oli yksi niistä asioista, joista hermostuin välittömästi päästessäni takaisin kotikaupunkiini. On rasittavaa kävellä edes viiden metrin päässä jonkun takana, kun edessäoleva polttaa röökiä. Ja sitten se tumppi heitetään kadulle…

Japanin huono puoli on kuitenkin se, että lähes jokaisessa ravintolassa saa polttaa sisällä. Savullinen ja savuton puoli on yleensä veteen piirretty viiva, josta ei ole välttämättä mitään hyötyä. Mutta onneksi sentään ilmastointi toimii näissä paikoissa yleensä melko tehokkaasti, ettei savu pääse häiritsemään liikaa.

IMG_1669

Jos vaikkapa sain tällä tämän Suomiangstin pois alta, jotta voin keskittyä muissa postauksissa positiivisemman ilmapiirin luomiseen. Ainakin suurimmaksi osaksi :).

Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa kaikille!

PS. Muistakaahan osallistua tuliaisarvontaani, jos haluatte saada pienen palan Japania kotiinne juuri sopivasti ennen joulua :D!

 

 

 

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Katja 14.12.2014 at 21:33

  Heh, oon niin samaa mieltä noiden tupakkialueiden kanssa! Suomessa melkein oma pää lähtee irti kun varsinkin bussipysäkeillä porukka vetää röökiä siellä katoksen sisällä, aarrgh! Ja tupakoivan takana kulkeminen on yhtä tuskaa, yleensä pitää kauheella mankelilla ohittaa moiset tyypit 😀

  Ja tällaisena pilkunviilaaja-nippelitietona: Korealaiset tekee pisimmät viikkotunnit 🙂 Tämän opin itsekin viime keväänä vaihdossa, ennen ajattelin, että japsit on niitä työnarkomaaneja. Muutos on tosin voinut tapahtua vasta viime vuosina kun Korea on puskenut itsensä läpi kehittyneisiin valtioihin.

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 14.12.2014 at 21:59

   Hauska kuulla, etten ole ainoa näin ajatteleva :). Ja kiitos tuosta nippelitiedosta! En tarkistanut omaa ”faktaani” mistään vaan heitin sen ihan näppituntumalta :P. Tuollaisia on oikeasti kiinnostava kuulla :). Kiitos kommentistasi!

   • Reply ottoizakaya 15.12.2014 at 16:35

    Itse tupakoitsijana eli siis ”moisena tyyppinä” nautin suuresti siitä, että japanissa sai vetää kessua huolella, ilman, että ketään kattoi naamaa kuin rikollista. Parasta Japania oli juuri se, että baareissa, hotelleissa ja rafloissa sai vetää henkoset. Vanhan ajan hohtoa parhaimillaan. 🙂 Japanilaisethan ovat maailman kovimpia tupakoitsijoita, juuri sen takia se on kadulla hyvä, että on omat tupakointialueet ja tämän takia käytäntökin on voimissaan.

    • Reply Jerry / Pako Arjesta 15.12.2014 at 16:57

     Pahoittelen, jos mielipiteeni tupakoimista kohtaan on hieman ”värittynyttä” :P. Se on muuten ihan sama minulle kunhan se ei vain häiritsisi muita (alakerran naapuri vetää röökiä kotona ja savut nousevat paskan ilmanvaihdon takia asuntoomme). Eli toivottavasti et käsittänyt tätä hommaa väärin :). Kuten sanoin aiemmassa kommentissani, se on varmasti hienoa sellaiselle, joka tykkää polttaa :). Japanilaiset todellakin polttavat ja paljon. Ymmärrän toisaalta jonkin sikarin nauttimisen konjakin ääressä yms., mutten voi käsittää tupakan polttamista ruokailun yhteydessä. Kiitos kommentistasi :)!

 • Reply Anne | Metallia Matkassa 15.12.2014 at 07:51

  Olen näistä kanssasi samaa mieltä, tosin joskus se japanilainen kontrollifriikkeys, yli-pirteä asiakaspalvelu ja että junassa puhelimeen vastattuasi (joskus on pakko ottaa puhelu vastaan) katsotaan kuin halpaa makkaraa, kävi hermoon. Japanilaiset ei osaa relata.

  Omasta mielestäni jonotussysteemi (erityisesti asemilla) ja siisteys ja kunnon vessat voisivat rantautua Suomeenkin. Japanissa on niin kiva, kun joka paikassa pääsee vessaan ja ne ovat lähes poikkeuksetta siistejä. Parhaita on kunnon vessakeskukset joita on esim. motareiden varressa. Suomessa kaikki yleiset vessat aina sotketaan, mikä on tosi inhottavaa. 🙁

  Ex-tupakoijana yritän nykyään vältellä tupakansavuisia paikkoja, mutta Japanissa oli kyllä parasta että joka paikassa sai polttaa. Paitsi ulkona, tietysti. Katujahan on merkitty, ettei niissä saa polttaa ja savukkeen sytytettyäsi saatat saada sakkoa jos käy niin huono tuuri, että poliisi sattuu paikalle.

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 15.12.2014 at 07:54

   Tuokin on kyllä ihan totta, että tuollainen liika kireys voi myös alkaa ärsyttää. Kaikkea siis kohtuudella, mutta yleisesti ottaen tuo on toimiva sääntö :).

   En ole päässyt näkemään moottoriteiden varsien vessoja, mutta hienoa tietää, että siisteys on sielläkin kohdallaan. En voi käsittää, mikä siinä on, että Suomessa ja lähes kaikkialla maailmassa vessat on vain pakko sotkea kaikella mahdollisella.

   Tuokin on tosiaan niin näkökulmasta kiinni :). Itse vihaan tupakansavua, joten ravintolassa polttaminen ärsyttää, mutta tupakoitsijalle sehän on mahtava juttu, että voi vetää röökiä vaikka ruoan ohessa :P. Mutta tuo katujuttu on kyllä oikeasti hyvä, koska se voisi aiheuttaa aikamoisen kaaoksen, jos ihmismassat alkaisivat polttaa kävellessään. Kiitos kommentistasi :)!

 • Reply mollymay 15.12.2014 at 13:18

  Joo, täytyy kyllä olla samaa mieltä, että oli rauhallista, kun kukaan ei puhunut kännykkään metroissa tai junissa. Mun poikaystävä joutui tosin soittamaan, että me ollaan myöhässä, ettei kannata ostaa vielä junalippuja. Se oli vaikea paikka hänelle! Mutta mä luulen, että ihmiset ymmärsi, kun kuulivat mitä hän sanoi, ettei kyse ollut vain kaverille juoruamisesta.

  En tainnut tietääkään, että ravintolaissa saa tupakoida. Olin sitten onnekas, koska kaikki paikat missä söin olivat raittiita. En itsekään siedä tupakansavua, niin ei olisi ollut kiva syödä sellaisessa paikassa.

  On kyllä ihan huippua, että olet kiinnostunut ja matkustat Japanissa! On kiva lukea näitä juttuja. 🙂

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 15.12.2014 at 13:32

   Uskon, että se voi olla todella ”hävettävää” hänelle, kun joutuu soittamaan, mutta välillä niitä etikettisääntöjä on rikottava pakon edessä :).

   Sitten sinulla kävi todella hyvä tuuri TAI minulla on aivan väärä käsitys japanilaisista ravintoloista x). Vastaus voi olla kumpi tahansa.

   Mahtavaa, että tykkäät blogistani ja jutuistani :). Rakastan Japania (maailman paras maa), joten tulen suuntaamaan sinne varmasti MOOOONTAAA kertaa :P. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Jenna 15.12.2014 at 16:37

  Niin hyvä postaus!! 🙂 Allekirjoitan täysin nämä. Mua tosin ärsytti ihan suunnattomasti se, ettei niitä roskiksia meinannut löytyä mistään!! Mihin ne ihmiset roskansa oikein laittaa, kun missään ei näkynyt roskan roskaa? 😉 Jonottamisen ja rivissä seisomisen huippumaa Japani on kyllä. Katsottiin telkkarista yhtä livekeikkaa Yokohamasta ja siellä ihmiset seisoivat rivissä paikallaan (n. miljoona tyyppiä) katsomassa keikkaa. Se oli niin absurdin näköistä 😀

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 15.12.2014 at 16:58

   Kiitos, todella kiva kuulla, että pidit tästä :)! Se roskisten puuttuminen ärsyttää todella paljon, mutta tällä matkalla olimme jo viisaampia ja nappasimme omat pussit mukaan reppuun ja laukkuun :P. Kai japanilaisillakin on roskikset mukana… tai sitten ne niellään :P. Huhhuh… tuo olisi näkemisen arvoista :D. Japanilaiset keikalla x). Varmaan kädetkin heiluu ilmassa koreografioidusti :D. Kiitos kommentistasi!

 • Reply Lena / london and beyond 16.12.2014 at 09:22

  Kiitos tästä postauksesta Jerry! Mä näen tässä postauksessa niiiin paljon Taiwania. 😀 Ihmekös tuo tosin, onhan Japanilla ja Taiwanilla yhteistä historiaa..

  Mä täällä (ja Japanissa) tykkään että tuo metro on siisti ja sinne jonotetaan. Ei tönitä tai hötkyillä, kaikki kyllä mahtuu kyytiin. Tai jos ei mahdu, niin seuraava tulee 2 min kuluttua. Ihmiset ovat niin kohteliaita jonottaessaan, se on todella kivaa. Ärsyttää myös muuten päivittäin tuo, kun roskiksia ei tosiaan ole missään. En ymmärrä miten täällä on niin siistiä tästä huolimatta.

  Ps. Täällä on yksi japanilainen hipsteripubi, joka on todella kiva paikka käydä parilla. Ilma on kuitenkin kylmentynyt ja ovi on kiinni lämmön karkaamisen estämiseksi – arvaappas haiseeko siellä tupakalle kun ilma ei vaihdu? Jätin menemättä viimeksi. 🙂 En ole mikään tupakkaniuho, mutta se haju oli niiiiin luotaantyöntävä että katsoin paremmaksi vaihtaa paikkaa. Pitää mennä ensi kerralla ajoissa niin siellä olisi vähemmän tupakoivaa kansaa.

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 16.12.2014 at 09:28

   Kiitos kovasti itsellesi, Lena :)! Kiva kuulla, että pidät! Sinun postauksistasi ja kuvistasi on kyllä näkynyt paljon Japania sieltä ”taustalta”. Erityisesti metrosta löytyvien varoitus- ja infotaulujen suhteen :P.

   Oliko Taiwanissa se kauhea roskaamissakko? Vai oliko se joku toinen paikka? Jännää, että sielläkään ei ole roskiksia :O! Taitaa olla niin, että Taiwan on olemukseltaan enemmän Japanin kuin Kiinan kaltainen, koska oman käsitykseni mukaan kiinalaiset eivät ole ehkä niitä kohteliaimpia jonottajia :P.

   Siellä haisee aivan varmasti kauhealle :/. Paljostako vetoa, että se on vielä vanha rakennus x). Silloin ilmanvaihtoa ei ole nimeksikään. Menet sinne aina aamiaisoluelle niin ehkä vältät nuo lommoposket :P.

   Hauska kuulla, että Taiwan on noinkin samanlainen Japanin suhteen (pisteet nousee minun silmissäni) :). Kiitos kommentistasi!

 • Reply Lotta Watia | Unagidon 16.12.2014 at 19:55

  Mua ärsyttää kans Suomessa puhelimeen kailottaminen julkisissa kulkuneuvoissa. Pitkän matkan junassa sitäpaitsi on ”puhelinkoppeja”, joten miksi hoilottaa niitä arkaluontoisiakin asioita suureen ääneen? Japanissa on ihana matkustaa julkisilla rauhassa.

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 16.12.2014 at 21:03

   Tuo on täysin totta! Onneksi matkustan julkisilla aika harvoin, joten se ei pääse häiritsemään niin kamalasti. Lisäksi käytän aina tarvittaessa vastamelukuulokkeita, jotka poistavat viimeisetkin äänien rippeet :P.

 • Reply Maarit Johanna 18.12.2014 at 10:32

  Näitä kulttuurieropostauksia on aina hauska lukea! Muistan itsekin järjestelmällisen jonotuksen, hiljaiset junat ja hifistelevät vessat. Monissa asioissa tuntuu kuitenkin miten Suomi on hyvä maa. Kaksi päivää kerennyt olla jo kotona ja tuntuu hassulta miten täällä oikeasti osataan aurata teitä kun lunta sataa. Islanti meni aina ihan sekaisin lumimyrskyistä 😀

  • Reply Jerry / Pako Arjesta 18.12.2014 at 10:34

   Kiva juttu, että tykkäät :). On ehdottomasti! Suomi voittaa monet maat vaikka missä (mm. juurikin tuossa lumipuolessa). Tervetuloa kotiin :).

  Leave a Reply