Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kesäpäivä Sarkin saarella

lauantai, 14 tammikuun, 2023

Seitsemän kertaa minun piti astua Guernseyn kamaralle ennen kuin pääsin tutustumaan muihin Kanaalisaariin. Sille on oikeasti aika hyvä syy. Sarkille ja Hermille – jotka ovat Bailiwick of Guernseyhin kuuluvia ns. satelliittisaaria – pääsee vain laivalla. Joka on oikeastaan aika pieni. Mainingit Englannin kanaalilla ovat yleensä kohtuullisen railakkaita, ja vähintään sellaisia ettei matkapahoinvoinnista kärsivä halua lähteä elämysmatkalle. Syksyllä Guernseyssä hengaillessani meitä hemmoteltiin aivan mahtavilla keleillä. Yhdeksi päiväksi tuulen nopeudeksi lupailtiin nollaa metriä. Päätettiin lähteä Sarkille!

Tämä vielä Guernseytäkin pienempi saari näkyy hyvin rannalta, mutta laivamatka kestää melkein tunnin hyvässäkin säässä. Matkan varrella voi bongata Barclaysin miljardöörikaksosten yksityissaaren, jolla pönöttää sellainen ”talo”, ettei varmaan James Bond leffoissakaan ole samanmoista nähty.

Sark on kuuluisa monesta asiasta. Yksi niistä on autottomuus. Saarella ei yksinkertaisesti ole sellaisia yhtään.

Laivamatkustajat saavat nousta korkean matkan ylös ihmisten ilmoille joko kävellen tai traktorin vetovaunun kyydillä. Hevoskärrytkin saattavat piipahtaa hakemassa porukkaa.

Kulkeminen tapahtuu pääasiassa pyöräillen. Siispä vuokrasimme sähköpyörät. Se osoittautui loistavaksi päätökseksi. Kuuden tunnin aikana kerkesimme ajaa helposti saaren päästä päähän, nähdä kaikki haluamamme kohteet ja pitää useita taukoja teepuutarhoissa ja ravintoloissa.

Idylliä on joka puolella. Pakoon kanaalisaarten veroparatiisiympäristöä ei kuitenkaan pääse. Sark on osa Guernseytä ja se näkyy. Keskustasta löytyy viehättävästä kivirakennuksesta mm. HSBC:n pankki ja muita trusti-toimistoja sulassa sovussa pikkuravintoloiden ja omenoita kottikärryssä myyvien paikkojen keskellä.

Sark on kuulu myös Caragh-suklaatehtaasta ja sen läheisyydessä sijaitsevasta jyrkännemuodostelma La Coupeesta. Jos on sähköpyörä alla, molemmat ovat helposti saavutettavissa. La Coupee on aivan oikeasti vielä upeampi kuin mitä kuvat antavat ymmärtää. Caraghilla on hauska suklaapuoti, ja tilauksesta järjestetään myös suklaakursseja. Olispa ollut enemmän aikaa! Paikallinen merisuolasuklaa on muuten aivan taivaallista. Myös vegaanisia vaihtoehtoja löytyi oikein kiitettävä valikoima. Näitä hamstrasin äitille tuliaisiksi.

Yksi mielenkiintoisimmista kohteista oli rantaan eräälle jyrkänteelle pystytetty kivikehä Sark Henge. Sitähän me suurella riemulla tutkittiin, kunnes googlaamalla paljastui rakennelman pystytysvuodeksi 2015. Jerseyn graniitista pystytetyt kivet ovat kunnioittamassa 450-päivän muistoa siitä kun saaren läänin oikeudet on myönnetty Hellier de Carteretille. Täällä ei kovin kaukainen historia siis havise.

Ihastuttava kohde päiväretkelle. Ehkä jopa yön yli matkalle.

Tuppaan romantisoida kohteita aina matkustaessani, mutta Sark osoittautui oikeasti hyvin pieneksi ja todella – todella suloiseksi – paikaksi. Kuuden tunnin aikana kerkesimme ajaa monta kertaa samoista risteyksistä ja samojen paikkojen ohi. Ei niitä paikkoja loppujen lopuksi kovin paljoa ollutkaan. Kaikille teille romanttisille sieluille jotka haikailevat maalaiselämää moderneilla puitteilla: tämä olisi täydellinen kohde! Voisin kuvitella miten täällä saisi kirjoitettua romattisen komedian. Tietysti reilu parikymppisestä ekonomisopiskelija naisesta, joka tulee kesätöihin Sarkille pieneen pankkiin ja rakastuu joko paikalliseen hopeamainariin tai majatalonpitäjään. Sitten katseltaisi tähtiä vihreillä jyrkänteillä.

Sark on kuuluisa myös pimeistä taivaistaan. Guernseyssä valosaastetta on vähän, mutta Sarkilla sitä ei ole lainkaan. Saarelta löytyy myös pieni observatorio. Kesälläkin auringon laskettua tähdet näkyvät erinomaisesti. Aika romanttista.

Oman osansa romantiikasta tarjoaa toki myös vaikeasti saavutettavuus. Tänne pääsee vain Guernseyn kautta. Jo Guernseyhin on verrattain hankalaa päästä. Suorilla lennoilla pääsee Gatwickilta ja Southamptonista päivittäin, muuten on melkeimpä astuttava laivaan joko Ranskan tai Englannin rannikolla. Siitä sitten pienemmän laivan kyytiin loppumatkaksi perille. Tottakai vaikeasti saavutettavuuden voi unohtaa jos on käytettävissä yksityinen helikopteri, tällöin tänne pääsee varmasti niin helposti kuin muuallekin, hahaa.

Sellainen paikka on Sark!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 14 tammikuun, 2023 at 14:32

    On kyllä upean karuja maisemia! Tuolla olisi kiva itsekin käydä. Ja autottomuus on aina positiivista, muutamassa sellaisessa paikassa olen käynyt, esimerkiksi Sveitsissä.

    • Reply Maarit Johanna lauantai, 14 tammikuun, 2023 at 15:41

      Sanos muuta! Mie en olisi edes huomannut tuota autottomuutta, ellei sitä olisi oikein erikseen mainostettu.

    Leave a Reply