Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Arctic Sauna World ja paljon muuta Muoniossa

tiistai, 17 elokuun, 2021

Vietimme viikonlopun perhelomasen Muoniossa heinäkuun puolivälissä.

Olipa ihan mahtavaa!

Ensinnäkin, Arctic Sauna World Jerisjärven rannassa on huippu paikka kotimaan matkalle. Tällaisia tarvittais Suomeen lisää joka kuntaan. Harrinivan yrittäjät ovat todellakin löytäneet jotain suomalaista sielua. Muonio on muutenkin todella jees. Mie olen viettänyt muutamia kertoja lomaa Pallaksella, mutta tuonne Jeriksen puolelle en ole vielä aikaisemmin kunnolla päässyt tutustumaan. Nyt sitten tultiin kerralla paremmalle matkalle. Suomessa sitä on tavannut matkailla vain tällaisia viikonloppuja. Lyhyitä ja pitkiä. Mie olisin jäänyt Muonioon vaikka viikoksi. Kaikki oli niin kohdillaan. Ilmat, puitteet, seura ja fiilikset. Ai että.

Onneksi matkaa tuonne tunturien perukoille ei Rovaniemeltäkään mitenkään mahottomasti ole, että sinne pääsee kohtuu helposti. Olen jo oottanut, että jaksan kirjoittaa tästä retkestä blogiin. Ihan jo siksi, että pääsen itsekin sitä uudelleen fiilistelemään. Tämä reissu oli muuten sitten sponsored by äiti ja iskä 😀

Arctic Sauna World – ja miksi täällä on niin hiljaista?

Hidden gem – ilmeisesti ainakin jollain tavalla? Arctic Sauna World on aivan mahtava paikka, jonne todellakin kannattaa matkustaa sekä läheltä että kaukaa. Useita erilaisia teemasaunoja käsittävä tyylikäs rakennuskompleksi aivan Jerisjärven rannassa on sellainen kohde, jonka tietysti haluaisi vain itselleen ja omalle seurueelleen. Melkein omassa rauhassa me saimmekin siellä olla. Aivan käsittämätöntä. Kesälomakauden kuumin sesonki – heinäkuu ja vielä viikonloppu! Tämän paikan soisi olla useamman ihmisen must-visit listalla. Nyt hei tiedätte mihin suunnata jatkossa!

Mie ihastuin paikkaan välittömästi. Äiti oli hehkuttanut sitä jo aikaisemmalla reissullaan alkukesästä ja pakkohan sinne oli sitten mennä vielä uudestaan omalla porukalla. Paikan nettisivuilla kerrotaan jo tarinaa:

Arctic Sauna World on ainutlaatuinen paikka, jossa neljä elementtiä,
maa, vesi, ilma ja tuli yhdistyvät ja muodostavat viidennen elementin, höyryttävän saunahengen.

Neljä elementtiä tunnetaan ympäri maailmaa. Olemme luoneet sinulle neljä saunaa tasapainottaaksesi sinun elementtejäsi saunojemme kautta. Nämä saunat, TapioUkkoIlmatar ja Vellamo edustavat elementtejä mytologisten jumaliemme ja jumalattariemme kautta.

 

Minun on turha kertoa saunoista enempää, ne on koettava itse. Vellamo oli minun suosikki näköalojen puolesta, mutta Ilmatar oli erikoisin.

Rannasta löytyy hyvät portaat suoraan järveen ja pulahdettiinkin monta kertaa viilentyäksemme. Talvella paikalla on 15m pitkä avantopaikka. Ensimmäisenä iltana tutustuttiin saunoihin. Turvavälit pysyi helposti, koska tilaa oli paljon ja porukkaa hyvin vähän.

Tästä huolimatta toiseksi illaksi äiti oli varannut meille Repo-saunan, joka on yksityiseksi tilaksi varattava pikkuinen saunatalo aivan muiden saunojen edessä. Parasta tässä oli talon ulkosyrjällä oleva poreallas, joka oli niin ikään vain meidän käytössä. Repo-sauna porealtaalla on kohtuullisen hintava (390 euroa ilta), mutta oman porukan käyttöön ja vielä altaalla se oli kuitenkin sen väärti. Meillä ei poreet toimineet oikeastaan lainkaan, mutta saimme hyvityksenä saunalippuja myöhempää käyttöä varten. Ilta altaalla oli ohi liian nopeasti, vaikka saatiin olla siellä monta tuntia. Niin se aika juoksee kun on mukavaa! Mie sain nimipäivälahjaksi vielä hieronnan. Voin kehua varauksetta Soilea, joka sai puolessa tunnissa auki kaikki minun niskajumit. Hieronnan hintakaan ei huimannut. Jos oltais oltu useampi yö, olisin ottanut toisenkin hieronnan.

Altaasta piti nousta ylös vielä kerran ruuan perässä. Saunamaailman päärakennuksessa on viihtyisä Ravintola Jierra, josta sai ainakin järkyttävän hyvää parsarisottoa ja erinomaisen kylmää rieslingiä siihen kylykeen. Mie kannoin omat herkkuni sinne yksityissaunan yläkertaan ja nautin elämästä. Tuo yläkerta se olikin mahtava paikka. Kuumana päivänä sen sai viilennettyä melkein kahteenkymmeneen asteeseen, vaikka aurinko porotti aivan täydeltä taivaalta. Risotot ja rieslingit mahassa kelpas käydä vielä näköalalöylyissä ja mennä taas altaaseen lillumaan. Se se oli elämää. Lempiasioita maailmassa!

Hotelli Jeris

Yövyttiin Hotelli Jeriksessä siinä aivan saunamaailman takana. Ulkoisesti ei mikään uskomaton mesta, mutta sisältä oikein mukava retkeilyhotelli luonnon helmassa. Huoneet olivat viihtyisiä ja tilavia. Mie nukuin äitin ja iskän kanssa samassa huoneessa lisävuoteella. Tilaa oli vielä tavaroillekin aivan reilusti. Jääkaapittomuus tuntui ainoalta puutteelta varsinkin kesäaikaan ja retkeilysesonkina kun oli ottanut omia eväitä mukaan. Ei oltu tajuttu ottaa mukaan esim. kylmälaukkua. No, ens kerralla tiedetään.

Aamiainen oli hyvin kohtuullinen ja gluteenittomiakin sai pyydettäessä. Ei missään nimessä luksus, mutta ei me sellaista varattukaan. Hintaan nähden oikein hyvä, ja sai tarpeeksi energiaa päivän seikkailuihin.

Keimiötunturi

Kerettiin myös hiukan retkeillä. Noustiin aivan lähelle Keimiötunturiin. Monet olivat reittiä kehuneet, joten pakkohan sinne oli lähteä. Autolta noustiin vähän matkaa metsään, ja tultiin kansallispuiston rajalle. Reitti rupesi jyrkkenemään aika nopeasti. Maisemat oli upeat, mutta huonokuntoiselle joutuisa liikkuminen tuotti vähän tuskaa. Jaloissaan ja keuhkoissaan kyllä tuntee, että on tehnyt viimeaikoina vain toimistotyötä. Maisemat kyllä palkitsivat. Heti puurajan jälkeen oli aivan mahtavat näkymät järville. Me ei lähdetty edes huiputtamaan, koska lähestyvät pilvet näyttivät sen verran uhkaavilta. Otettiin kuvia, syötiin vähän evästä ja lähdettiin alas. Minusta tuntuu, että tänä kesänä ukkonen tai sen uhka on varjostanut minun retkeilyä ja marjastusreissuja aiempaa useammin. Ei silti uskalla pelleillä luonnonvoimien kanssa. Tännekin reitille haluaisin joskus uudelleen. Kiinnostaa kaikki kohtuullisen helpot ja nopeat retkimatkat, joihin ei tarvi raahata rinkkaa tai trangiaa mukanansa. Upeat maisemat on toki aina iso plussa!

Keimiöniemen kalatuvat

Kartasta löytyi vielä nähtävyysmerkki aivan lähellä. Muistin myös lukeneeni näistä pirteistä Retkipaikasta. Auton nokka oli käännettävä kohti kalatupia.

Hengailtiin aikamme paikalla ja fiilisteltiin tunnelmaa. Kävi myös ilmi, että erään seurueemme jäsenen juuret ovat Keimiöniemellä. Ties vaikka esi-isät olisivat juuri samoilla paikoilla kalastelleet sata vuotta taakse päin.

Se Retkipaikan juttu kalatuvista löytyy täältä!

Kauan me ei tupia jaksettu ihmetellä kun nälkä jo painoi mahassa. Kurvattiin Pallas Hotellille syököttelemään ja illaksi vielä sopivasti saunaworldiin lillumaan. Kylläpä oli taas positiivisesti yllättänyt kohde.

On aina mukavaa löytää joku paikka, jossa on useampikin erinomainen visiitin arvoinen kohde. Monesti Suomessa joutuu matkustamaan vain hienon hotellin tai nähtävyyden perässä. Täällä voi valita majoituksenkin Harrinivan valikoimasta vaikka minkämoiseen makuun. Hotelli Jeriksen lisäksi samassa pihapiirissä oli Aurora Dome-luksus glamping majoitteita, sekä mökkejä. Lisäksi autollahan tuonne kannattaa muutenkin tulla, joten aivan parin kymmenen kilsan säteellä löytyy monia muitakin hyviä hotelleja moneen makuun ja laatuun.

Saunat, luontoretket sekä erinomainen ruoka on jo sellainen kombo, jonka perässä mielellään matkustaa. Mie haaveilen tälle kesälomalle tai syksylle vielä ainaki kerran käyntiä Muoniossa. Mieluiten kahdeksi yöksi, jotta nautinnon voipi maksimoida ihan huolella! Yksikin kuitenkin riittäis. Kunhan pääsis rentoilemaan.

Mie haluan takasinn!!

Joko se sie olet käyny? : )

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 26 syyskuun, 2021 at 15:30

    Lähdin googlettamaankin tuota Arctic Sauna Worldia ja kivalta paikalta tuo kuulostaa. Syyskuun alkupuolella vietettiin pari viikkoa pohjoisessa, muun muassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. Jos tästä olisin silloin tiennyt, olisi voinut olla varsin kiva tapa viettää ilta patikointipäivän jälkeen. No, ehkä seuraavalla kerralla sitten.

    • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 29 syyskuun, 2021 at 12:06

      Tämä oli kyllä aivan ihana paikka! Suosittelen seuraavaa kertaa varten. Toisaalta Pallaksen alueella on muutakin nähtävää, jotta tuskin jäit siinä mielessä paitsi elämyksistä. 🙂

    Leave a Reply