Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Varaudu maailman avautumiseen ja hanki varmuudella hyvä passikuva!

keskiviikko, 31 maaliskuun, 2021
*Kaupallisessa yhteistyössä Passport Photo Online*

Onkohan se passi vielä voimassa? Vihjaus saisi jo hiukan hätääntymään, ellei tässä olisi vielä aika tiukasti kiinni neljän seinän sisällä.

Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin reissumieltäkin kuumotella. Mie en oikeastaan kaipaa mihinkään palmun alle tai seikkailuun, vaan aivan ensimmäiseksi siskoni Tarun luo Kanaalisaarille Guernseyhin. Saari on ollut tehokkaassa eristyksessä on vuoden verran, ja sinne ei todellakaan ole ollut asiaa ilman perusteltua syytä. Lentoreitit kulkevat Lontoon tai Southamptonin kautta, joten ei ole ollut tietoakaan päästä paikan päälle, tai edes lähelle. Passi on siis homehtunut laatikossaan, alimmaisena.

Teki itseasiassa hiukan tiukkaa löytää koko passi. Sille ei ole ollut viimeisen vuoden aikana käyttöä. Viimeisimmän ulkomaan reissuni heitin bestikseni kanssa Vilnaan helmikuussa 2020. Sen jälkeen, en ole käynyt edes Ruotsissa, vaikka Torniojokilaaksossa siinä rajan toisella puolella useasti onkin tullut käytyä. Toivoisin niin paljon saavani pian rokotteen ja sen jälkeen hiukan toivoa rajojen aukenemisesta. Vielä silloin viime vuoden keväällä kuljetin passia melkein aina laukussa. Eihän sitä tiennyt, jos vaikka tulisi extemporena lähdettyä Tallinnaan!

Joko sie olet tarkastellut onko sinun passi vielä voimassa?

Kävin reilu vuosi sitten uuden vuoden kynnyksellä passikuvassa ajanvarauksella. Kuulin silloin, että jotkut onnistuvat ottamaan passikuvansa itse. Mie en kuitenkaan uskaltanut edes harkita, koska vaatimukset kuvaa varten kuulostivat sen verran hankalilta toteuttaa. Yksi parhaista syistä yrittää ottaa passikuva itse on toki se, miten monet karsastavat passikuviaan. Koko kuvan ottamisen prosessi kuvausliikkeessä on monille kauhistus, jossa jännitetään ja lopputulosta saa katsella sitten passissaan viisi vuotta. Kauhea passikuva on ihan klassikko. Harmittaa miten se onkin niin, vaikka kuvan tulisi näyttää parhaalla tavalla henkilöltä itseltään!

Itse ottamalla saa käyttää kuvan ottamiseen juuri niin paljon aikaa kuin haluaa, ja kuvan voi ottaa uusiksi vaikka sata kertaa ennen kuin päättää minkä niistä lopputuloksista oikein valitsee.

Seuraavaksi kerrotaan miten passin voi uusia ilman fyysisiä kontakteja:

Yhteistyön muodossa tutustuin Passport Photo Online-palveluun, jossa passikuvan voi ottaa itse tekoälyn avustamana vaikka kännykällä. Palvelu ei ole pelkästään suomalaisia passikuvia varten, vaan sieltä saa kuvat hyvin montaa eri virallista matkustusasiakirjaa varten. Jos on jostain syystä tarvetta vaikka viisumille Turkmenistaniin, samasta palvelusta saa myös siihen oikeanlaisen kuvan. Palvelun saa myös sovelluskaupasta suomeksi kännykkään nimellä Passport Photo AiD: Booth | Maker | Id Photo Print. Sovellus on superkätevä ja helppo käyttää. Suomenkielisessä sovelluksessa palvelu tarjoaa heti Suomen passikuvaa vaihtoehdoksi, ja samantien pääsee operoimaan. Mie luulin, että kaipa se yks otos riittää, mutta huomasinkin kännykän galleriaan kertyneen montakymmentä selfietä.

Pari vinkkiä passikuvan ottamiseen:

Katso ympärillesi hyvä ja tasainen valaistus. Liian pimeässä tai liian suorassa valossa kuvaa ei kannata ottaa. Varo varjoja kasvoilla!

Laita hiukset siten, etteivät ne peitä kulmakarvoja tai ole muuten liikaa kasvoilla.

Pidä pää suorassa, älä tilttaa lainkaan.

Pidä suu kiinni, ja ota luonnollinen ilme totisen ja pienen hymyn väliltä.

Jos otat kuvan itse selfienä, tue puhelinta tai kameraa kahdella kädellä ja pidä laite kasvojen korkeudella käsivarren mitan päässä. Älä ota liian läheltä tai liian ylhäältä tai liian alhaalta.

 

Postauksen kuvakaappaukset ovat mobiilisovelluksesta. Huomioi, ettei kuvakaappauksessa välttämättä näy kaikki saatavissa olevat vinkit ja informaatio.

Kuvan voi valita myös esimerkiksi puhelimen galleriasta, kunhan se on korkeintaan puoli vuotta vanha, ja täyttää muuten passikuvan kriteerit. Passikuvan tekniset vaatimukset ovat aika mittava lista, ja löytyvät kokonaisuudessaan Poliisin passikuvaohjeesta. Tärkeimmät pointit ovat ainakin seuraavat:

Kuvan mitat ovat tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Kuvan tulee olla tasan 36mm leveä ja 47mm korkea. Suurin sallittu tallennuskoko on 250 kilotavua, ja kuvan tulee olla jpeg-muodossa. Kuvassa ei saa olla optisia vääristymiä, eikä se saa olla rakeinen tai epäselvä. Pään tulee olla keskellä kuvaa.

Ohjetta ei kuitenkaan kannata säikähtää, koska itse ei tarvitse kuin ottaa se kuva. Sovellus ohjaa jokaisessa käänteessä, antaa vinkkejä ja neuvoo. Jos kuvan ottaa sovelluksella, kameranäkymä kehystää kasvot ja väläyttää vihreää, kun kasvot ovat oikealla kohdalla. Kuvan ottamisen jälkeen sille tehdään passikuvan yhteensopivuustesti, jonka kuva joko läpäisee tai sitten ei. Kuvasta muokataan sovelluksen tekoälyn avulla passikuvaohjeen mukainen ja esimerkiksi tausta poistetaan. Mikäli sovellus ei hyväksy kuvaa, tulee valita uusi kuva yhteensopivuustestiin.

Miksi käyttää Passport Photo Onlinea?

Säästääpi aikaa ja rahhaa. Lisäksi palvelu on sujuva käyttää, eikä se ole mitään värkkäämistä. Helppo ja nopia homma, sikäli kun osaa valita parhaan kuvan itselleen kaikkien otettujen joukosta. Mielenrauha passikuvasta ainakin on taattu, koska kuvan on varmasti saanut sekä ottaa, että valita itse. Lisäksi palvelun avulla passia voi hakea täysin kontaktittomasti, koska passia voi hakea Poliisin verkkopalvelusta myös ilman käyntiä paikan päällä. Toisinaan käynti Poliisilla vaaditaan, mutta ei aina. Passikuvan voi lähettää suoraan Poliisin lupakuvien vastaanottoon oheisen linkin takaa. Jos haet passia verkkopalvelussa, syötä kuvatunnus sille varattuun kenttään, kuvatunnuksen voi antaa suoraan virkailijalle. Palvelusta saatu kuva käy siis sekä verkkoasioinnissa, että käyntiasioinnissa.

Passikuvan hinta on myös edullinen: 5,95 euroa. Ja jos jostain kumman syystä et saa hyväksyttyä kuvaasi Poliisilla, saat rahat takaisin. Sovelluksessa luvataan jopa 200% takaisinmaksutakuu.

Loppukaneettina suosittelen muuten hakemaan sitä uutta passia mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Jos ne lipastojen laatikot aukeavat vasta samaan aikaan kuin rajat ja lentokentät, voi passien haussa olla aikamoinen ruuhka. Kannattaa siis laittaa uusinnat harkintaan tämän kevään aikana. Ja sitte ei muutako jännityksellä oottelemaan, koska pääsisi vaikka autolla Norjaan. Josko tänä vuonna jo.

Nämä maisemat odottelis jo aika lähellä Suomen rajaa.

Passport Photo Online Facebookissa

Passport Photo AiD Play-kaupassa

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 2 huhtikuun, 2021 at 20:48

  Itse en ole kokenut passikuvassa käymistä kovinkaan vaivalloisena ja hyvin ne on aina onnistunut. Mutta kieltämättä tuo kuulostaa varsin kätevältä palvelulta. Oliko tuo hinta tuo siis yhtä kuvaa kohden vai saako niitä useampia?

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 4 huhtikuun, 2021 at 11:05

   No sanos muuta. Tässä on varmasti persoonakohtaisia eroja miten vaivalloiseksi sen kokee. Varsinkin naisena se tunne siitä että menet sellaiseen liukuhihnatyyppiseen valokuvaukseen, etkä kovinkaan paljon voi vaikuttaa lopputulokseen. Se voi olla aika jännittävä tilanne ja lopputulos pysyy mukana viis vuotta. Siksi tämä itseottaminen tulee varmasti helpottamaan monen elämää 🙂 Ja varmasti moni on innostunut ajatuksesta, että voi käyttää passikuvana itseotettua selfietä!
   Minusta siis tuo oli yhden kuvan hinta, ja tarvittaessa lisämaksulla sai myös useamman kotiosoitteeseen. 🙂

  Leave a Reply