Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Kasnäs – saaristokylpylä vailla vertaa ja risottoa rantakalliolla

tiistai, 4 elokuun, 2020
*Sisältää kaupallisia linkkejä*

Sviitti poreammeella ja hotelli ulkoaltailla Suomesta? Voi kyllä, löydät ne täältä.

On aina ihan mahtavaa palata koneen ääreen sormet syyhyten juttuja. Ja aivan parasta huippua on päästä kertomaan jostain uudesta paikasta, josta on tykännyt valtavasti.

Mie haluan kertoa teille Kasnäsistä!

Olipa meillä hieno ensimmäinen kerta saaristossa. Hiittisten saaristossa, ollakseni tarkka. Tehtiin jo toukokuussa kesälomaa koskevia päätöksiä, ja pitkällisen ruotimisen jälkeen ja päätettiin lähteä Kemiönsaareen. Mondo-lehti on rankannut Kemiönsaaren vuonna 2016 vuoden kotimaan kohteeksi, ja täysin hyvästä syystä. Se on upea. Ja mie haluan sinne heti takaisin. Tiedän, olen aivan toivoton kaiken tämmösen kanssa.

Kasnäsiin päästäkseen tulee ajaa Lövön sillan yli, ja aivan eteläkärkeen.

Hotel Kasnäs

Tämä oli se pääsyy, miksi tultiin. Valittelin jo kesäloman suunnittelu-postauksessani tarkkoja kriteerejäni hotellin valinnalle. Kasnäs oli yksinkertaisesti ainoa paikka, josta löytyi kylpylä ulkoaltailla sekä ilmastoitu sviitti poreammeella ja merinäköaloilla sellaisella hinnalla, joka sopi meidän lompakolle. Jos et tätä pidemmälle lue, niin lue tuo edellinen lause vielä uudestaan ja laita tämä hotelli muistiin.

Hotelli koostuu useasta pienestä simpukan muotoisesta rakennuksesta, jotka ovat levittäytyneet kalliorinteelle kylpylärakennuksen viereen. Samassa isossa pihapiirissä on oikeastaan koko Kasnäs: yksi ravintola ja pieni K-kauppa, sekä matkamuistomyymälöitä. Vakituisia asukkaita kuulemma sata. Satama-alue ja ranta levittäytyy heti hotellin alueelta alas. Kaikki on lyhyen kävelyn etäisyydellä. Me oltiin varattu toinen hotellin sviiteistä, joka sijaitsi korkealla rakennuksessa nimeltä Wilhelm, numeroltaan 21. Auton sai ajaa suoraan sviitin eteen.

Suuri huoneisto oli ainakin kaksi kertaa meidän yksiön kokoinen, varsinkin jos terassikin otetaan laskuun. Sisälle tullaan ensin suureen olohuoneeseen. Olkkarissa on paljon istumatilaa ja pöytiä. Peräseinällä on hyvin varusteltu minikeittiö, jota käytimme kokkailuun. Olkkarissa on myös parvi, mutta sillä ei ollut meille käyttöä.

Makuuhuone oli tilava, ja ikkunat antoivat kahteen suuntaan. Molemmista oli upeat maisemat kalliolle ja merelle. Eihän siitä pääse mihinkään, että huoneiston sisustuksessa on jääty jo menneille vuosikymmenille. Ei se meitä kuitenkaan erityisesti häirinnyt. Ihan muista syistä sinne oltiin matkustettu.

Kylpyhuoneesta löytyi se ihana ISO poreamme, sauna, ja suihkutilat. Näköalaikkuna myös, tottakai. Me käytiin kolmesti kylvyssä. Huomattiin kuitenkin, että kulmakylpy ei ole käytännöllisin mahdollinen kylpyammeen malli, mutta kaksi siihen mahtuu oikein hyvin. Reunustalle mahtuu kivasti skumppalasit ja kirjat. Mulla oli mukana myös omat keijuvalot, mutta ei me jaksettu yhtenäkään iltana valvoa niin pitkään, että olisi edes hämärtänyt kylpyaikaan : D

Terassille ripustettiin Sonjan riippumatto, joka olikin jokapäivä kovassa käytössä. Siellä se muija makoili kirjaa lukien ja mie liityin monesti seuraksi. Iltapalaksi hain meille ravintolasta pizzaa, jota me ulkona köllötellen nautiskeltiin.

 

Sviittiesittelyn jälkeen mie haluankin nyt kertoa mikä kaikki oli parasta bestiä koko reissulla:

Kasnäsin kylpylä, ja varsinkin ne ulkoaltaat

En edes muista kuinka monesti kävin kolmen vuorokauden aikana kylpylässä, mutta ehkä vissiin kuus kertaa.

Sisällä sai uida matkaa ja ulkona lillutella auringossa. Ei ollut tosiaan hajuakaan, että Suomessakin on ulkokylpylöitä, tai ainakaan tämän tyyppisiä. Porealtaassa kuulin eräältä naiselta, että viime tammikuussa ulkoaltaat olivat olleet aika unohtumaton elämys. Voin vain kuvitella. Mie haluan kokea saman! Sisällä oli yksi iso allas, jossa kaksi rataa kuntouimareille. Lisäksi lasten allas, höyrysauna ja infrapunasauna. Ulkoaltaiden puolella oli kaksi hyvänkokoista allasta, joista toinen viileähkö ja toinen kuuma. Lisäksi korokkeella kaksi noin kahdeksan hengen kuumaa poreallasta. Ympärille oli levitetty aurinkotuoleja. Kaikenkaikkiaan toivoisin Suomeen enemmän tämäntyylisiä kylpylöitä. Varsinkin jatkossa kuvittelisin kotimaan matkailun piristyvän ja suomalaisten matkustavan enemmän hyvien kohteiden ja hotellien perässä.

Just näin Kasnäs!

Säänpieksemät kalliot kasvavat heinää, kanervaa ja katajaa

Heti terassilta alkaa upeat kalliot, jotka voisivat olla kuin Rovaniemeltä Ounasvaaran huipulta. Sieltä ei kuitenkaan näkyisi näin kauniisti Saaristomerelle. Tämä oli samalla jotain niin tuttua, mutta kuitenkin eksoottista. Ihan muina myrskyluodonmaijoina sitä kiipesi aamulla tyynyn kanssa kalliolle päiväkirjaan aamun ajatuksia rustaamaan. Huippuhetkinä vietiin piknikviltti melkein veden rajaan saakka, poksautettiin proseccot ja oltiin niin lomalla. Keksittiin myös syödä illallinen ulkona. Kokkasin risottoa huoneessa samalla kun Sonja asetteli meille lautaset, lasit ja muut tarvittavat rantaan ja kannoin koko kattilan kalliolle.

Olipa överi täydellistä, ja kohtuu vähällä vaivalla.

Auringonlaskut vailla vertaa

Järkyttävän kaunista. Ei mulla muuta.

Lauttamatka Auroralla Rosalaan Viikinkiaikaan

Tästä seikkailusta minun pitää kirjoittaa ihan erikseen! Jouduin ylittämään itseni, jotta uskalsin lähteä. Nynny, tiedän.

 

*mainos*

*mainos*

Rauhallisuus ja kiireettömyys

Kesän huippusesonki, vilkas satama ja upea ilma – silti rauhallista!

Ihmisiä ei ollut tungokseen saakka missään. Ei tarvinnut jonotella, ei väistää ketään, etsiä vapaata paikkaa tai mitään muutakaan. Ihana kiireettömyys oli läsnä koko ajan. Ehkä saaristossa pätee osittain vähän sama kuin Lapissa. Ei auta hättäillä, kun mihinkään ei kuitenkaan pääse yhtään sen nopeampaa kiirehtimällä. Parasta oli kuitenkin se, että kylpylässä oli hetkittäin niin tyhjää että pystyi vain hämmästelemään. Totta kai oli porukkaakin, mutta välillä ulkoaltailla ei ollut minun lisäkseni ketään. Parasta oli, kun meitä oli kolme samassa porealtaassa, ja ne toiset päättivät siirtyä siihen toiseen altaaseen, jotta meille kaikille on varmasti oma rauha.

Ah, niin täydellistä!

Hintataso ja etäisyys

Eniten mindblown oli se reilun kolmen tunnin automatka Tampereelta perille saakka. Ovelta ovelle. Mie ajan kotiin Sodankylään 12h, mutta tällaiseen eksoottiseen kohteeseen pääsee vain reilussa kolmessa tunnissa. Mieli ei meinannut käsittää, ettei matkaan tarvittu välipysäkkiä lentokentällä, pitkää junamatkaa tai lauttakyytiä. Ei mitään. Autolla perille saakka ja noin nopeasti. Lappilaisittain saaristo on siis naapurissa. Lapistakin helposti saavutettavissa esimerkiksi laittamalla auto junaan ja ajamalla Helsingistä pari tuntia perille. Myös bussikyytejä menee Kasnäsiin saakka pääkaupunkiseudulta, jos ei ole omaa autoa käytössä.

Ja entäs se hintataso? Ei kuulkaas päätä huimaa. Kolme yötä sviitissä maksoi 222 euroa/yö, eli yhteensä 666 euroa. Hintaan sisältyy kylpylän käyttö, sekä aamiainen. Todella kohtuullista. Tottakai tiedostan, että hinnat olisivat varmasti korkeammat, mikäli huoneistot olisi päivitetty 2020-luvulle, ja silloin meillä ei enää edes olisi varaa sviittiin. Täällä kohtasi kuitenkin hintalaatusuhde oikein hyvin, ja näillä hinnoilla, palveluilla ja tasolla tullaan varmasti uudestaan.

Kohtuullisia olivat hinnat muutenkin. Aamiainen Kasnäs Paviljongissa aikuiselta 11 euroa ja lapselta 7 euroa. Normaalisti sitä maksaa ainakin kaupunkien keskustahotelleissa kaksinkertaisen hinnan. Hyvin syötiin molemmat aamupalalla. Gluteenittomille oli oma pöytä. Sekasyöjille valikoima oli aivan hyvä. Mikään luksusbuffet ei ole kyseessä, mutta jälleen hintalaatusuhde on 5/5.

Kylpylän käyttö on myös verrattain todella edullista: 2h kylpylän ja kuntosalin käyttö aikuiselta 8 e ja lapselta 5 e. Miehän maksan naapurissa olevasta uimahallista 7 euroa kerta, että joo. Tänne myydään myös kylpyläpäivälippuja, johon kuuluu 2h kylpylän ja kuntosalin käyttö, sekä lounasbuffet tai pizza: arkisin 20 e/aikuinen ja 11 e/lapsi, lauantaisin hinnat ovat 25 e/aikuinen ja 12 e/lapsi, ja  sunnuntaisin 27 e/aikuinen ja 12 e/lapsi.

Lisäksi hemmottelupäivän voi saada arkena viidelläkympillä ja lauantaina 55 eurolla. Siihen kuuluu edellisten lisäksi vielä 25min hieronta. Siis onko NÄIN edullista kylpyläpäivää oikeasti missään?! Voin kuvitella, että tämä on varmasti aika hitti tuote tai palvelu esim. Kasnäsiin rantautuville veneilijöille tai paikallisille muutenkin.

Jos jotain kehittämiskohteita kaiken hehkutuksen lisäksi voi sanoa, oli kävelyreitit aika vähissä. Siinä kallioilla oli mukava pyöriä, mutta sellaista kilsan mittaista reittiä ei jaksanut kovin montaa kertaa kävellä ympyrää. Rannassa oli pikkuinen rantabulevardin tapainen kävelypolku, ja satamalaiturit toki. Kunnon reittiä, edes yli muutaman kilometrin mittaista ei vaikuttanut olevan ihan Kasnäsin liepeillä heti käveltäväksi. Kemiönsaarta kyllä mainostetaan patikka- ja retkikohteeksi, mutta emme jaksaneet alkaa selvittämään missä niitä reittejä mahdollisesti olisi ja millaisia ne olisivat. Upeaa rantaviivaa on kuitenkin paljon, joten jonkin kunnollisen reitin ihan tekeminen merenrantaan voisi olla mahdollista.  Tämä on toki pientä, mutta vaikuttaa varmasti siihen kuinka pitkää lomaa jatkossa Kasnäsissä suunnittelee.

Reissun aikana jo kärvistelin kotiin lähtöä. Ei yhtään huvittanut jättää niin mieleisinä pitämiään maisemia taakseen. Tutkin jo kalenteria liikenisikö syksyltä jollekin viikonlopulle aikaa palata takaisin sviittielämää viettämään. Viikonloput ovat kuitenkin lyhyitä, ja mie haluaisin nimenomaan nähdä kaikenlaista. Saariston sään parhaimmillaan ja pahimmillaan. Sen fiiliksen, kun ulkona sataa vettä ja hyhmää vaakatasossa ja voi vain siirtää nojatuolin ikkunan eteen ja keittää teet.

Ajomatkalla sain kuitenkin ajatuksen: olen pidempään haaveillut asuvani elämäni aikana monessa paikassa (ihan niinkuin en nytkin jo parhaillaan asuisi) ja kokea elämää eripuolilla Suomea. Mikäpä sitä etätyöläistä ja taiteilijaa estäisi vuokraamasta asuntoa/taloa mistä tahansa päin maata vaikka vain kuukaudeksi kerrallaan. Siinä ajassa kerkeäisi koluta vähän lähimaisemia ja tutustua ympäristöön, ehkä itseensäkin. Kotiin päästyä avasin heti airbnb:n ja nettimökin. Kemiönsaaren ja saariston mökit on nyt meillä kovassa harkinnassa. Kiinnostaa syksy, kiinnostaa kevät. Kiinnostaa kokea saaristoelämä, Saaristomeri. Suunnittelin asiaa jo pidemmällekin, ja haluaisin kokea myös itäisen Suomen. Ja pohjoisimman Lapin (koska Sodankylähän ei ole tarpeeksi pohjoisessa : D). Ehkä myös Pohjois-Norjan. Jostakin ne rahatkin pitää tällaisiin hullutuksiin kyllä raapia, mutta enköhän mie saa Rovaniemen kämppääni joskus vuokrallekin.

Jokatapauksessa, haluan takaisin saaristoon. <3

Kiinnostaako Kasnäs ja Kemiönsaari? Lisää juttuja löydät esimerkiksi seuraavista linkeistä:

Himomatkaajan turinoita-blogin juttu 10 ihanaa syytä matkustaa Kemiönsaarelle.

Himomatkaajan turinoita-blogin juttu Kasnäs – saariston helmi

Meriharakka-blogin juttu Hotel Kasnäsistä Hiukan ennen kesää

App Storesta ladattavassa Day Tripster-sovelluksessa on Sini Rämön laatima oma kattava osio Kemiönsaarelle. Paljon ihania vinkkejä!

***

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

p.s Instassa profiilini ”Kasnäs”-kohokohdassa tallessa koko reissun kaikki storyt!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply