Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ravintola NABO – lappilaista lähiruokaa naapurissa

maanantai, 11 marraskuun, 2019

Uusia juttuja Rollon ravintolaskenessä, jee!

Ravintola Nabo tulee nelikirjaimisten ravintoloiden jatkoksi. Valtakadun korttelista löytyvät jo ainakin Nili, Roka, Himo, Tsar ja Koti. Pienellä joustolla samaan kastiin saadaan myös Plan B.

Hostel Cafe Kodin yrittäjät pistivät yrityksen laajennukseen ihan konkreettisesti: Valtakadulle syntyi lähiruokaan, luomuun ja kasviksiin painottuva ravintola. Juuri sellaisen siis, joka Rovaniemeltä puuttuu. Ihan niinkuin muutama vuosi sitten puuttui boutique-hostelli. Eipä puutu enää. Kyllä ne Antti ja Tuulia näkyvät ossaavan! En ihan kerennyt avajaisiin, mutta riensin testaamaan ravintolaa heti seuraavalla viikolla. Piti käydä tutkimassa ikkunasta ensin miltä sisällä näyttää. Ikkunalle oli koottu kokoelma viherkasveja ja sama teema jatkui myös katossa. Ulkoilman pimeyteen vehreyden kontrasti oli kiva idea, mutta aika pelkistetty.

Nabo tarkoittaa naapuria ja myös ruotsiksi naurista. Hyvä, koska ravintola sijaitsee 100m päässä minun kotoa. Voin siis hyvällä omalla tunnolla kutsua sitä naapurikseni.

Onneksi on ystäviä, jotka lähtevät aina seuraksi mihin vain kun vain vähän sellaiseen päin viittaa. Mintun kanssa voi jakaa pullon proseccoa ihan keskiviikon kunniaksi ja samalla vetästä kunnon menut ääntä kohen. Tällaisesta viineilystä mie tykkään! Mahtavat sapuskat kylykeen ja kerkiää vielä hyvin kotiin ihmisten aikoihin nukkumaan. Just parasta.

Me otettiin Mintun kanssa pitkä kaava.

Jututkin luistaa aina pitkälle, joten millään yhdellä pääruualla ei paljon pitkälle yleensä pötkitä. Onneksi proseccopullon puolituskin vaatii aikaa, joten muutama tunti menisi keviästi. Onneksi Nabon kolme ruokalajia onkin melkeimpä kuusi. Menussa ruokalajit saa itse valita listalta, mutta lisäksi alkuun tuodaan talon hapanleipää, ja keittiön tervehdys ja vielä jälkkärin jälkeen pientä makiaa. Kyllä vain kelepaa kaikki ylimääräiset hyvät! Meille kaadettiin proseccoa lasiin ja niin sitten skoolattiin keskiviikolle ja alettiin syömään ja juoruilemaan.

Alkuun tuotiin pikkuinen tervehdys, jossa tummalla leivällä porkkanapyreetä ja Västerbotten-juustoa. Näitä herkkuja olisin voinut syyä vaikka viis. Västerbotten on mulle niinkuin karkkia ja porkkana toimi makeudessa just hyvin.

Mahtava aloitus!

Otettiin kahta erilaista alkupalaa, ja sitten maisteltiin ristiin.

Suolakuoressa paahdettua juuriselleriä, maapähkinää ja mantelia, briejuustoa ja piimää oli kyllä ehkä hienointa settiä ikinä. Samaa annosta muuten tarjoillaan nyt Rovaniemen SMAKU-viikkojen tapahtumassa Nabon annoksena seitsemällä eurolla! Tätä kannattaa tosiaanki testata. Manteleissa oli makeutta ja tämä oli kaikkea muuta kuin tavallista selleriruokaa. Kivasti annos koottiin valmiiksi vasta pöydässä ja samalla selitettiin mitä kaikkea siihen kuului. Tuo liemi oli niin mahtavaa, että se piti leivällä pyyhkiä lautaselta loppuun. Ja kasvisruuatko muka tylsiä? Hah!

Mintun munakoisot, kuivatuilla vihreillä, punasipulilla ja tomaattiliemellä oli vegaaninen annos, joka ei ulkomuodon perusteella antanut itsestään ainakaan yhtä houkuttelevaa kuvaa kuin minun sellerijutut, mutta tuoksu ja maku voitti puolelleen. Tosi jees!

Päätähdiksi otettiin ruskistetussa voissa haudutettua kuhaa, purjosipulia ja sitruunaa. Listalta olisi löytynyt myös tofua, tattia ja possua, mutta kala kiinnosti eniten. Nabo ei siis ole mikään vegaaniravintola, mutta kasvikset edellä selkeästi mennään. Vegaaninen vaihtoehto löytyy kyllä jokaisesta osiosta, mutta myös kaikkiruokaisille hyvän kuuloisia vaihtoehtoja.

Pääruuan kylkeen sai valita lisukkeeksi paahdettua maa-artisokkaa ja omenaa tai savupuikulaa, kurpitsansiemenillä ja rakuunalla.

Mie oon heikkona kaikkeen missä on maa-artisokkaa, joten oli pakko ottaa sitä. Savupuikulan puolesta pidettiin sellainen puhe, että sitäkin piti sitten maistaa. Olisin aivan hyvin voinut ottaa oman kuha-annokseni kylkeen molempia lisukkeita. Täytyykin seuraavalla kerralla kysyä paljonko sellainen maksaisi lisää.

Puikula-asia oli kuin olikin melkein parempaa. Paahteisuus ja pinnalle kärtsäytetyt puikulan kuoret oli aikamoisen bueno yhdistelmä 5/5.

Jälkkärihommat aiheutti pikkuisen enemmän päänvaivaa. Minun intuitio huusi selvästi omenavispipuuroa kardemummalla ja vaniljagelatolla, eikä Minttu ollut ollenkaan varma jogurtista sitruunalla ja lakritsijuurella.

Pakko se oli kuitenkin testata käytännössä. Vispipuurot on minun herkkua aina, ja gelatoupotus kyllä vain toimi tosi hyvin! Jälkkäreiden suhteen minusta enemmän on aina enemmän, joten olispa vain tätäkin ollut. Omat vispipuuroannokset kotona on noin x15 kokoisia tähän pikkuherkkuun verrattuna, mutta toki nyt ei oltukaan kotona vaan Naapurissa. 😀

Kamalan kauniita annoksia. Jogurtti oli näistä kahdesta mielenkiintoisempi, vaikka molemmat oli ihania. Rakenne oli onnistunut ja puffi päällä oli ihanaa. Olisin ehkä jotain vielä yllätyksellisempää myös kaivannut jälkkäreihin. Jäi meillä toki vielä annoksia maistamatta, joten ehkä siellä vielä jotain jännää odottaa!

Loppuyllärinä tuotiin minipalaset suklaakakkua. Ei ihan mutakakkumainen meninki, mutta oli kosteita ja hyviä! Ulkonäkö hämäsi, ja sai ajattelemaan jopa valkosipulileipätikkuja 😀

Ensimmäisen kokemuksen perusteella:

Voin suositella.

Ruuissa ei ollut mitään moittimista. Päinvastoin, maut olivat todella jees ja yhdistelmät kiinnostavia. Samalla perinteikkäitä vaihtoehtoja oli myös tarjolla. Minusta on aina mukavaa yllättyä miten kasvisruokaakin voi tehdä maukkaasti ja mielenkiintoisesti, eikä lähiruuan tarvitse Lapissa aina olla poroa tai lohta. Palvelu oli mutkatonta, hauskaa, ystävällistä ja rentoa. Parasta oli, että annokset tultiin esittelemään keittiöstä pöydän äärelle. Just näin!

Kaiken kaikkiaan, Nabo oli oikein mukavaa vaihtelua tavanomaisesti aika lihapainotteiseen lappilaistyyppiseen ravintolaruokaan. Voisin kuvitella paikan olevan sesongin alkaessa turistien suosiossa.

Ei paikallista ruokaa syödäkseen tarvitse aina maistaa poroa. Tänne voisi myös hyvillä mielin tuoda sukulaisia tai ystäviä, jotka eivät mielellään syö lihaa tai painottavat luomuruokaa ja paikallisuutta.

42 eurolla kolme ruokalajia ja kolme pientä lisää ei todellakaan hinnan puolesta päätä huimaa. Marraskuun loppuun on kuulemma vielä paikallisalennus rollolaisille -10%! Oma osuuteni laskusta oli alle 53 euroa, ja siihen sisältyi vielä se proseccon puolikas. Ei paha. Ei ollenkaan. Meiltä jäi nyt cocktail-lista vielä kokonaan testaamatta. Se näytti sellaiselta, että varmaankin häätyy käydä Naapurissa kylässä toisenki kerran.

Nabo löytyy Valtakadun ja Pekankadun kulmasta Hostel Cafe Kodin yhteydestä. Valtakadun puoleisesta yhteisovesta pääsee sisään saman tuulikaapin kautta. Sinne vaan, kokeilemaan! Cafe Koti on muuten minun lempparikahvila Rollossa eikä vähiten siksi, että se on niin lähellä. Myös tunnelman, valikoiman, verrattoman aamiaisen ja ikkunatyynyjen takia siellä vierailee monesti vaikka töistä kotiin päin kävellessä mielellään. Yötäkin olen ollut siellä suhteellisen monesti. Ei ole kovin paljon kivempaa hostellia tullut koskaan vastaan.

Seuraa blogia facebookissabloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply