Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Fine Dining Tallinnassa – 2 päivää, 6 ravintolaa, 20 ruokalajia

keskiviikko, 6 marraskuun, 2019

*Hotel Telegraafin ja Sparkling Groupin kutsumalla blogimatkalla*

Elämä on ihanaa, ruoka hyvää ja syöminen kivaa!

Ehkä saatoitte jo hiukan esimakua saada tältä reissulta minun instastoryista ja aikaisemmista postauksista. Oli ihan parasta! Hotel Telegraaf ja Sparkling Group kutsuivat minut osaksi blogimatkaa, jossa ei jäänyt nälkä, jano tai sokerihampaaseen kolotus. Meillä oli kaksi päivää täynnä makujen sinfoniaa, foodgasmeja, parasta seuraa, upeita interiöörejä, yksityiskohtia, elämyksiä ja övereitä. Viisi latvialaista ja viisi suomalaista. Sekasyöjiä, kasvisintoilijoita ja vegaaneja. Kaikki saivat syödäkseen. Tässä postauksessa on kaikki herkuttelut tiiviisti: kaikki ravintolaseikkailut ja uh oh – kuvia niin hyvännäköisistä annoksista! Antaapa kuvien siis puhua eniten puolestaan.

Merkitsin nimen perään aina montako annosta missäkin ravintolassa söimme. Kaikki vierailemamme ravintolat kuuluvat siis Sparkling Group-ketjuun.

Ö Restoran 1 ja Kaks Kokka 3

Koko matka alkoi kävelyretkellä kaksosravintoloihin. Ö Restoran ja Kaks Kokka sijaitsevat vierekkäin. Koputtelimme ensin Ö:n oveen.
Ö:stä saa vain eestiläistä ruokaa, joka kaikki pyritään tekemään gluteenittomasti, vegaanisti ja laktoosittomasti. Ravintola ei käännytä ketään pois, vaan ottaa haasteet vastaan kaikenlaisten ruokien valmistuksessa. Täältä kuulemma saa loistavaa ruokaa vaikka olisi millaiset allergiat tai erikoisruokavaliot. Keittiöstä luvataan, että annoksia ei tehdä helpoimman kautta. Kaikki saa vaihtoehtoja. Ihmiset tulee tänne ihan siksi, että täällä ei pelätä tehdä erikoisjuttuja.

Olisipa ollut upeaa saada kokea Ö koko komeudessaan. Onneksi meidät vietiin keittiöön tutustumaan. Katsoimme vierestä kun meille aseteltiin maistiaiskeittoja pikkuisiin kulhoihin. Melkein on sanottava että parhaat tarjoiltiin ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Tämä minikokoinen suppiksella ja paahdetulla sipulilla viimeistelty maa-artisokkakeitto vei kielen. Olisin voinut haluta sitä lautasellisen. Sen sijaan meidät vietiin Kaks Kokkaan, jossa tarjoiltiin kaikkea muuta paitsi pettymyksiä: kolmen ruokalajin lounas ja itse tehtyä limonadia, joka oli kuin simaa. Alkuun tarjoiltiin myös gluteenitonta leipää ja vegaanisia levitteitä. Nam!

Turska tilliöljyllä, perunalla ja fenkolilla oli harmonista ja pehmeää. Annos oli sopivan kokoinen ja nälkä lähti. Kala sopii lounasvaihtoehtoihin hyvin. Tästä ei jäänyt ähky, vaan sopivasti tilaa jälkkärille. Kauniin annoksen yhteydessä tuli tervehdys eestiläisestä metsästä: puukulho täynnä havun oksia, joista laskeutui kaunis utu pöydälle. Efekti, joka vain toimii aina. Oli hauska huomata miten maanläheisyys tuli esille myös sisustuksessa. Tämä ravintola olisi voinut sijaita vaikka Lapissa!

Tchaikovsky 3

Yövyimme kaksi yötä ihanassa Telegraaf Hotellissa, jonka sydämestä löytyy Tchaikovsky ravintola. Tämä ei todellakaan ole mikään liukuhihnahotelliravintola. Kirjoitin Tchaikovskysta enemmän Telegraaf-postauksessani. Spoiler alert: tykkäsin kovasti! Kaikista helpointa lomailua olisi vain ottaa Telegraafista ihana huone ja jäädä notkumaan vain hotellille syömään ja spa-osastolle uimaan. Best.

Aperitiiviksi meille tarjoiltiin vuoden viiniä Milanosta. Täällä söin myös parhaimman, maukkaimman, kauneimman ja superlatiivisimman kuninkaallisen blinin koskaan! Chef de Cuisine Vladislav Djatsuk tarjoilee muutakin venäläistyyppistä gourmetruokaa. Puitteet on ehkä kauneimmat ever.

Tchaikovskyssa on tarjolla muuten myös vegaanimenu.

Mon Repos 5

Ei sitä kauempaa ajattelisi ravintolaksi.

Kolmikerroksinen puuhuvila seisoo Kadriorgin puiston laitamilla ruskan värien ympäröimänä puutarhassaan. Mon Repos on Tchaikovskyn mestari Djatsukin leikkikenttä, ja sen kyllä huomasi!

Kaikki kerrokset on tehty erilaiseen ruokailuun. Tornista löytyy oma soppi ihan kahdenkeskiseenkin seurusteluun romantiikan nälkäisille. Sinne meitä ei päästetty kuin nopealle visiitille. Meille tarjottiin värikäs ja erikoinen yhdistelmä jaettavia aterioita alkuun alakekrrassa, jonka jälkeen siirryimme yläkertaan pääruualle ja jälkkärille. Tacot, popcorneilla päällystetyt ja dipin kanssa tarjoiltavat ravunpyrstöt, ja hulppeat blinit veivät kielen jo heti aluksi. Annoksia vain tuotiin ja tuotiin ja oltiin ihan ymmällämme miten niitä piti jakaa vai pitikö edes ja saiko kaikkea edes syödä. Omenan muotoon pyöritelty hanhenmaksa oli mulle liian erikoista, mutta kaikki muu, huh huh! Koko elämyksen päätteli suklaalevyn näköiseksi muotoiltu, ihanasti lohkeava suklaajälkkäri. Aivan tajutonnn!

Sisutus herätti hilpeyttä. Erikoiset, mutta tavallaan lempeät värivalot piristivät vaaleaa ilmettä. Seinillä tuijotti ruokailijoita mustavalkosävyisissä kuvissa vakavat nunnat, erittäin tuimailmeiset papit ja fiinit leidit. Huikeaa. Olisin niin voinut kuvitella pieneen kabinettiin jonkun yrityslounaan, jossa hiillostetaan työntekijöitä tuiman silmän alla : D

Latvialainen bloggaaja oli onnessaan: Love at a first sight. This is it.

Mie: Or foodgasm at first taste.

Hän taas: Yes!

Mie: Remember, that was me who said it first!

Chedi 2 ja Ore Restoran 6

Vaelsimme vesisateessa reissun viimeiselle etapille: kahden ravintolan kompleksiin.

Chedi on tunnettu modernista aasialaisesta keittiöstään, ja pääsimme kurkkaamaan myös sinne ennen varsinaista illallista. Ihanat sisätilat huokailuttivat; voi kumpa olisi voitu jäädä sinne!

Käteen iskettiin mahtavat alkoholittomat greippidrinkit ja ryhmämme johdatettiin kohti keittiötä ja voi luoja – mitä herkkuja meille oli tehty keittiötasolle naposteltavaksi. Maistiaiset olivat pieni läpileikkaus alkupalalistalta. Wasabilla kuorrutetut rapeat ravut pähkinöillä sai minutki ihan pähkinöihin. Olen vasta kesän korvilla oppinut wasabin maulle ja nykyään rakastan sitä. En melkein halunnut maistaa mitään muuta, koska halusin säilyttää ihanan maun suussa. Mutta ne dimsumitkin. Voisin palata ihan vain noiden alkupala-asioiden takia Chediin visiitille.

Oressa nautimme reissun pisimmän kaavan.

Melkein neljä tuntia ja kuusi ruokalajia viineineen. En ole koskaan aikaisemmin päässyt tällaiselle ruokaseikkailulle. Kokemus oli supereksklusiivinen! Kaikille nimittäin jaettiin personoitu menu. Ja kun sanon personoitu, tarkoitan ihan omalla nimellä varusteltua. No nyt!

Kaikki annokset olivat superkauniita, pikkuruisia ja mielenkiintoisia. Makumaailmat menivät minulta kuitenkin hiukan ohi, eikä se tavallaan edes yllättänyt. Tiesin, että nyt mentiin sellaisessa korkealentoisessa maailmassa, mihin minun käsityskyvyllä ei vielä ehkä ihan yletetä. Omassa kuuden ruokalajin kokoelmassani oli omaan makuuni liikaa lihaa, ja välillä tuli kateuden pistos muiden kasvispainotteisempiin annoksiin. Parhaat annokset olivat ensimmäiseksi tarjoiltu vuohenjuustolla päällystetty karviaismarja-asia, joka oli kuin pieni konvehti. Sopi todella hyvin alkuun tarjoillun viinin kanssa. Toisena tuotu mustarapu japanilaisella majoneesilla oli myös aika mielenkiintoinen. En ole vieläkään varma oliko annos mielestäni enemmän kaunis vai maukas.

Koko illan helmi oli tyrnijälkiruoka, joka yhteistuumin päätettiin koko reissun parhaaksi jälkkäriksi.

Ore sopii oikeille kulinaristeille, jotka kaipaavat erikoistason hifistelyä ja hyviä paritettuja viinejä. Jokaisen annoksen yhteydessä tuotiin uusi viini, se esiteltiin ja kaadettiin. Jokaista maistoin ja fiilistelin tarjoillun annoksen kanssa. Ei silti puhettakaan, että olisin pystynyt juomaan kuutta annosta viiniä ruokailun kuluessa. Olisin kaivannut väliin jotain alkoholitonta vaihtoehtoa, esimerkiksi samantyyppistä kuin Chedin puolella tarjoiltu greippidrinkki.

Ihan mahtava kokemus päästä testaamaan tällaista ravintolaa, ja kokea jotain mitä ei normaalisti välttämättä uskaltaisi omalla rahalla lähteä kokeilemaan! Ei ainakaan ihan heti.


On äärimmäisen vaikeaa päättää mikä ravintoloista olisi ehdoton lempparini. Jokaisessa oli oma erikoislaatuinen tunnelmansa, sisustuksensa ja listansa. Ihan jokaisessa voisin – ja haluaisinkin käydä uudelleen. Tiedän nyt, että olen oikeasti blinihullu, tartareihin en ole vielä oppinut, enkä välttämättä opikaan. Kasvisruuat maistuu päiväpäivältä paremmalta ja edelleen toleranssini viinin suhteen on aika, noh, terveellä tasolla.

Ehkä eniten nautin ajatuksesta, että kaikki ravintolat olivat tavallaan hyvin erilaisia. Sisustus kertoi paljon ravintoloiden tyylistä ja annoksista. Ravintola Ö:hön haluaisin ehdottomasti viedä tiukalla erikoisruokavaliolla olevat äitin ja Taru-siskoni. Uskon, että Sonjan kanssa nauttisimme eniten Tchaikovskista ja Chedistä. Mon Repos olisi ihanin jollain isommalla porukalla, jossa voisimme jakaa enemmän annoksia kaikkien kesken. Oreen voisin palata, kun olen kerännyt enemmän fine dining-kokemusta. 😀 Hauskaa olla vielä jollain tasolla amatööri syömisessä! Tuntuuko teistä koskaan tältä? Mutta kun vain nyt jo pääsisi takaisin.

Nytpä heitänkin kyssärin: onko teillä kenelläkään kokemuksia näistä ravintoloista tai herahtiko vesi kielelle jostain tietystä? Lisätietoa kaikista ravintoloista löytyy Sparkling Groupin sivuilta tästä linkistä.

Kaiken tämän makuilottelun lisäksi päästiin käymään vielä suklaakonvehtikurssilla. Siitäpä lissää seuraavassa jutussa.

**

Postauksen kivoista kuvista kiitokset Keir Rämsonille, joka toimi reissulla valokuvaajana.

Reissulla mukana:

Anniina’s Kitchen, Hannan Soppa-ruokablogi, Beachhouse Kitchen, Marjon Matkassa, Lindas Virtuve, Piektdiena ja Liz Gorina.

**

Seuraa blogia facebookissabloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, 6 marraskuun, 2019 at 19:16

  Uh. Tätä lukiessa teki mieli sanoa ainakin kymmenen kertaa: en kestä. Ja sitten vielä lopuksi toi personoitu menu. On sen verran paha, että vaikea on jo laittaa paremmaksi 🙂 Ihan huikeeta ruokailoittelua. Chedi ja Kaks Kokka on testattu, mutta muu seurakunta vierasta. Pitäisköhän mun vaihtaa tuo Aurinkorannikko sittenkin Tallinnaan…?

  • Reply Maarit Johanna torstai, 7 marraskuun, 2019 at 09:01

   Tuota mieki saatoin muutaman kerran hokea reissulla 😀 Ei Tallinna mihinkään onneksi häviä, että sen kautta sitten taas keväämmällä Suomeen?
   Kelit ehkä Espanjassa tän pelin voittaa!

 • Reply Heli-Hannele/Beach house kitchen torstai, 28 marraskuun, 2019 at 10:23

  Hieno kooste. Mieletöntä annostykitystä, tämä reissu tullaan muistamaan aina : )
  Ö ravintolan maa-artisokkakeitto oli jotakin niin ihanaa, että voisin sen perässä jopa uida tuon matkan Tallinnaan!
  Mon Repoksen blini ja taivaallinen suklaalevyjälkkärikin jäivät niin mieleen!

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 29 marraskuun, 2019 at 09:24

   Se keitto. Siis joo. Sano muuta <3

  Leave a Reply