Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Lomailla voi kotikaupungissakin – vastuullisesti!

torstai, 25 huhtikuun, 2019

Aina ei jaksa. Siis todellakaan. Meinaan reissaamista.

Me eletään aika hektisesti ja liikutaan kuukausittain Lappiin ja takaisin. Tai mie ainakin liikun. Jos ei käydä Lapissa, niin kompensoidaan sitä käymällä ainakin pari kertaa Helsingissä milloin mistäkin syystä. Juna kulkee.

Minulla on kaksi kotia ja kotikaupunkia. Maailman kaunein kaupunki Tampere, ja ehkä Suomen turisteille tehdyin city, Lapin pääkaupunki Rovaniemi. Jos asuisin muualla, matkustaisin mielelläni molempiin. Niin teen kyllä jo nyt. Olen saanut ”suggeroitua” itselleni ajatuksen, että enhän mie nyt oikeastaan reissaa nykyään paljon ollenkaan. Oikeasti ei taida olla paria viikkoakaan etten olisi junassa matkalla johonkin. Pari viikkoa sitten kävin työpäivän jälkeen mutkan Vantaalla Rantapallon ja Sokos Hotellien blogi-illassa. On se helppoa kun Tampereelta pääsee alta parissa tunnissa ja niin halvalla.

Sokos Hotellien blogi-illassa bloggaajat haastettiin pohtimaan vastuullista matkailua ja suunnittelemaan unelmien staycation.

Staycation on trendisana, jota esim. Yle Uutiset on tituleerannut ”illuusioksi ulkomaanmatkasta”. Tavallisesti sanalla kuvataan hotellilomaa omassa kotikaupungissa.

Me päästiin myös tutustumaan Break Sokos Hotel Flamingon uuteen Wing-siipeen, jossa on erilaisia teema-kerroksia. Hienoimpana uudistuksena kokonainen kerros pelkästään aikuisille! Kelpaa. Uusi sisustus miellytti kamalasti silmää. Kuvattiin kilpaa noita seiniä : D Olen vuosia sitten käynyt vierailulla myös Flamingon aikuisille tarkoitetussa spassa. Se oli muuten jotain!

Meitä motivoitiin kilpailun keinoin vastaamaan staycation-haasteeseen ja täältä kuulkaas pesee! Minun unelmien staycation-lomaa viettäisin kotona. Olen aina halunnut tietää millaista se olisi herätä omasta sängystä ja tietää olevansa lomalla, jolloin saa nähdä kotihoodzit ihan uusin silmin! Ja mikä parasta, nukahtaa pehmeisiin prässättyihin lakanoihin jossain toisella puolella cityä ja herätä valmiiseen pöytään.

Tervetuloa mukaani ihanalle, rentouttavalle, vastuulliselle, mutta toistaiseksi kuvitteelliselle staycationille!

Ensiksi matkustamme pohjoiseen.

ROVANIEMI

Tuo minun ”oikea” kotikaupunki! Tehty turisteille ja vähän toki paikallisillekin. Paljon kaikkea ja loppuun asti mietittyä. Ei lopu tekeminen kesken ei! Rollossa ollessani sitä kuitenkin jumahtaa monesti vain niihin omiin arkiympyröihin, eikä pääse edes puolen kilsan päähän museoon, jonka näyttelystä olisi pitkään haaveillut. Oli hauskaa tuumailla miltä se Rollo näyttäisi lomapäivänä ja mitä oikeasti haluaisin nähdä kun olisi aikaa.

Kulttuuria:

Pilke – Korundi – Arktikum. Rovaniemen museoiden pyhä kolminaisuus, joihin saa ostettua myös yhteislipun. Taidemuseo Korundissa on ollut poikkeuksetta hyvät ja laadukkaat näyttelyt. Arktikumissa on enemmän Lapin historiaa ja Pilke toimii metsätiedetalona, jossa voi päästä kokeilemaan metsätaloussimulaattoreita ja värkkäämään kaikkea tieteellistä ihan ite. Kaikki rakennukset ovat mielettömiä design-ihmeitä. Arktikumin lasisen siluetin varmasti jokainen tunnistaa.

Taidehommia:

Rollon värikkäät seinät ansaitsisivat oman kävelykierroksensa. Keskustan alueelta löytyy melko paljon katutaidetta. Bongaa jokainen seinä!

Retkeilyä:

Ounasvaaran näkötornille hörppimään skumppaa kuksasta ja laavulle paistamaan makkaraa. Oukku on myös ihan mainio (läski)pyöräilymesta. Jos jalat ei jaksa patikoida, voi ottaa pyörän. Nelostien sillan alta lähtee myös Koivusaaren luontopolku, jonka varrelta kesäisin voi bongata myös lampaita.

Tunnelmointia:

Yötöntä yötä Kemijoen rannalla tai Saunalautalla.

Ruokaa: 

No ravintoloita löytyy niin paljon, että iskee valinnan vaikeus. Tässä ei ole lueteltuna edes puolia kivoja! Ravintola Himo ja Lapin parasta sushia ja muita aasialaisia makuja. Cafe&Bar21 on Rollon trendikkäin baari, josta saa ihan sairaan hyviä cocktaileja, vohveleita ja salaatteja. Ravintola Nili, jos haluaa rentoutua pitkän kaavan mukaan ja ottaa asiaksi nauttia ehtaa lappilaista ruokaa. Frans&Cherien terassilla ollaan parikin kertaa käyty skumpalla ja juustolautasella. Kauempana keskustasta löytyy kesäisin Kesärafla Sauna, johon voi parkkeerata myös veneellä ja vesiskootterilla! Mahtavat burgerit voin kertoa. Turisticity kun on, vaihtoehdoista ei ole pulaa!

Yöksi:

Original Sokos Hotel Vaakunaan ja omat revontulet päälle huoneesta.

Kattokaa nyt. Ja nuo vaihtaa vielä väriä. Ikkunasta näkyy Jätkänkynttilä ja Kemijoki.

Liikahdetaan seuraavaksi Pirkanmaalle.

TAMPERE

Tätä varten vaivihkaa haastattelin illalla Sonjaa ennen nukkumaanmenoa. Kysyin millainen olisi aamusta iltaan unelmien lomapäivä Tampereella. Onneksi meillä on aika yhteneväiset mielenkiinnon kohteet.

Mie rakastan Tamperetta. Se on ehkä aikaisemmistakin postauksista saattanut käydä ilmi. Minusta Tampere on Suomen kaunein kaupunki ja sen sijainti kahden järven välissä ja maailman korkeimman soraharjun kupeessa on ihan lyömätön.

Retkeilyä:

Aamu alkaisi kuten nykyään lähes jokainen: termosmuki messiin ja naapurin Ärrältä siihen kahvi. Loman kunniaksi mukaan lähtisi myös dallaspulla. Pyynikinharjua pitkin kävelylenkki hiljaisesti sielunmaisemaan (kuvassa). Näköalapaikalla vierähtää hyvä tovi ennen kiertämistä Pispalan kautta takaisin kotiin.

Kulttuuria:

Museokierrokselle! Tampereen taidemuseo, Amurin työväenmuseokortteli ja Sara Hilden olisivat ainakin listalla. Sonja on opettanut minutkin kulttuuri-ihmiseksi ja Tampereella kirjaimellisesti asumme taidemuseon naapurissa. Amurin työväentalot on jääneet tutkimatta, vaikka kävelemme niistä ohi päivittäin monta kertaa. Lomapäivänä tämä olisi helppo homma.

Fiilistelyä:

Skumpat Saunaravintola Kuumassa Laukontorilla. Paikalla pääsee (yllätys yllätys!) myös saunomaan, syömään ja uimaan. Ravintolaa olen testannut aikaisemmin Helin kanssa ja voin muuten suositella sitäkin!

Herkuttelua: 

Olisko loma Tampereella mitään ilman Tapolan mustaa makkaraa tai Pyynikin munkkia? En usko! Pyynikin näkötornilla saa munkkien lisäksi nauttia myös näköaloista.

Rantalomailua:

Pyyhkeet, piknik-korit ja uimapatjat mukaan ja Rosendahlin uimarannalle! Ainakin viime kesänä vesi oli kuin linnunmaitoa. Ympäristö on ihan superihana ja rantojen keskellä sijaitseva Jalkasaari on ihan huippupaikka käydä myös vähän seikkailemassa. Saaren kiviportailta pääsee myös laskeutumaan veteen. Täällä ei edes huomaa olevansa kotoisessa Suomessa.

Tunnelmointia:

Illallisristeily Pyhäjärvellä. Tämä on vielä kokematta ja sopisi lomapäivän lopetukseen täydellisesti. En keksisi mitään parempaa päivän melskeistä hiljentymiseen kuin pari tuntia laivalla auringonlaskun aikaan. Tampereella aurinko sentään kesällä laskee!

Vaihtoehtona olisi mennä teatteriin, koska Tampereella on teattereita joka nurkalla ja esityksiä harva se päivä.

Yöksi:

Solo Sokos Hotel Tampere Torniin ja iltadrinksut ennen nukkumaanmenoa Moro Sky Barissa. Ei muuten, mutta olen haaveillut yöstä Tornissa on ties kuinka kauan. Ehkä jo ennen pitkää vietämme siellä staycationia näköaloja katsellen.

Siinä sitä olisikin tarpeeksi.

Yhdelle lomapäivälle.

Miksi nyt siis vielä kohkaisin perään vastuullisuudesta?

Vastuullinen matkailu on nouseva trendi. Enää ei ole hullu hippi, jos välittää luonnonvaroista ja niiden tuhlaamisesta. Matkailla voi myös järkevästi, tai ainakin hiukan järkevämmin kuin aikaisemmin. Staycationit voivat olla vastuullisia jo oletusarvoisesti: ei kuluteta luonnonvaroja ainakaan kulkemiseen kun ollaan ihan kotikaupungissa. Tai vaihtoehtoisesti matkustetaan lyhyitä matkoja esimerkiksi junalla tai kimppakyydillä.

Miten staycationista tai vaikka kaikesta muustakin matkailusta saisi vielä kestävämpää ja vastuullisempaa? Miten reissailusta saisi vähän paremman omatunnon?

•Suosin kotimaan matkailua! Retkeilen, reilaan, seikkailen, vaikka liftaan jos uskallan…

•Suosin paikallisia vaihtoehtoja ja tuen kotimaista matkailuelinkeinoa

Lyhyesti tekemällä aika samanlaisia kestäviä valintoja kuin arkenakin.

•Heitän roskat roskikseen, en luontoon

•Suosin julkisia kulkuvälineitä

•Käytän tarpeen mukaan termosmukia ja/tai kestovesipulloa kertakäyttöisten sijaan

•Vältän kertakäyttöisiä takeaway-pakkauksia

•Valitsen kasvisvaihtoehdon tai vaikka lähiruokaa ravintolassa

•Valitsen vastuullisesti tuotetun viinin tai oluen (omg, sellasiakin on)

•Yövyn Green Key-sertifioiduissa hotelleissa

•Pidemmillä hotellilomilla en pyydä vaihtamaan lakanoitani ja pyyhkeitäni päivittäin tai vaikka lainkaan

•Olen kohtuullinen buffetaamiaisella, jotta ruokaa ei jää roskiin heitettäväksi. Syön sen mitä aion.

Ei kovinkaan vaikeaa?

Ympäristöystävälliset vaihtoehdot voivat saada monet vielä nyrpistelemään nenäänsä, mutta aivan todella yksinkertaisillakin vaihtoehdolla ja valinnoilla voi tehdä paljon. Ei toki yhden termosmukin ostaminen edestakaisia Bangkokin lentoja kompensoi, mutta se on aina eteenpäin ja muuttaa ajatusmaailmaa pikkuhiljaa.

Mitä ajatuksia vastuullisuus, staycationit ja kotimaan matkailu teissä herättää? Onko vastuullisuus sanana kokenut teistä jo samanlaisen inflaation kuin kestävyys? Mitä voisimme tehdä parantaaksemme vastuullisten valintojen trendikkyyttä? Saa toki antaa myös vinkkiä mitä muuta lomapäivänä pitäisi tehdä Rovaniemellä tai Tampereella. Jätä kommentti : )

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit perjantai, 26 huhtikuun, 2019 at 15:20

    Kivat kuvat! Pidän Sun blogista.

    http://kauneushoitolacare.ee

  • Leave a Reply