Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Pimeä saari jouluvaloissa

lauantai, 15 joulukuun, 2018

Selailin jouluvalokuvia kovalevyltä ja törmäsin näihin kuviin St Peter Portista Guernseystä tasan vuoden takaa. Näiden kuvien perusteella Kanaalisaarten suurimman saaren ”pääkaupunki” on pelkkää kulissia toisensa perään, kun ei näy ketään. Siltä se kyllä viimeksi tuntuikin, vaikka kävelykeskusta on saarten valoisin alue. Kaikki ovat kuitenkin kotonaan tai kauempana keskustasta sijaitsevissa pubeissa hengailemassa.

Joka kerta sinne laskeutuessa se on yllättänyt. Pimeys. Ihan kuin laskeutuisi keskelle merta tai joutomaata.

Ei paljon valoja missään.

Koko Guernseyssä ei harrasteta katuvaloja ollenkaan. Voitte siis kuvitella vaikka jonkin keskikokoisen suomalaisen maalaiskaupungin kokonaan ilman katuvaloja ja lähtevänne sitten vaikka iltalenkille.

St Peter Portin ydinkeskustan tuntumassa rannikolla on muutaman kilometrin pätkällä valaistusta, mutta päästäkseen asumaan katuvaloluksuksen (ja meren) vaikutuspiiriin saattaa joutua varautumaan maksamaan yhden makuuhuoneen asumuksestaan puoli miljoonaa puntaa. Siukuni miehineen muutti vähän kauemmas isompaan ja halvempaan asuntoon, ja joutuu nyt kantamaan taskussaan lamppua pimeällä kävellessään. Talvi se on sielläkin. Päivä pimenee jo heti viiden jälkeen. Sanomattakin selvää, ettei siellä harrasteta, tai olla varmaan edes kuultukaan heijastimista. Tänä vuonna äiti lähetti Tarulle heijastavan kangaskassin turvaksi kaupassakäyntimatkoille.

Yllätyin ajatuksestani, etten ollut aikaisemmin nähnyt pääkaupunki St. Peter Portin jouluvaloja hämärässä koskaan vaikka jouluaikaan siellä olinkin hengaillut aiemmin. Olimme aina tehokkaasti vältelleet ulkoilua kävellen pimeällä juuri valaistusteknisistä syistä. Viime kertaa halusin ehdottomasti viettää lauantai-iltani jouluvalojen keskellä.

Niin paljon kuin elämä Guernseyssä muistuttaa minua Islannista – kai se on tämä merellinen saari elämä noin yleensäkin – tuli Reykjavik-vibat viimeistään ihan tyhjiä katuja pitkin kävellessä ydinkeskustassa. Vain Reykjavikissa on tämän lisäksi kaupungin keskustasta saanut nauttia lähes ylhäisessä yksinäisyydessä.

Introvertin unelmaloma 😉

Kiireisinä päivinäkin autoton keskusta on aika relaxed. Hyvin pukeutuvien ihmisten keskellä sai muutaman kerran nykiä kaulaliinaansa häpeissään. Miksi hemmetissä en käyttänyt enemmän aikaa sen mustan villakangastakin etsimiseen!? Keltainen tuulitakki St. Peter Portin keskustassa olisi ihan yhtä hyvin voinut olla silmiinpistävyydessään samaa luokkaa kuin jos olisi ollut vähän toisen luokan kansalainen. Täällä kun luokkaerot ovat vielä toden totta näkyvissä. Kamera kaulalla saa kuitenkin turreilun anteeksi. Talvella turisteja ei ole liiaksi saakka. Saari painottuu enemmän varakkaiden eläkeläisten kesälomailuun.

Kuukauden päästä lennän taas Guernseyhin ja ne paremmat vaatteet on jo onneksi otettu esille.

Mie rakastan sitä paikkaa. Nyt vieläkin enemmän, kun siukullakin on siellä oma koti. Talvella Norskin suorien Rovaniemen lentojen ansiosta sinne pääsee nopeimmillaan alle seitsemässä tunnissa. Jos olis määrättömästi rahaa, niin olishan sinne nyt liiankin helppoa matkustaa. Tällä kertaa reissaan toki Tampereelta Helsingin kautta vielä helpommin, mutta noin oletuksena.

Olisipa ihana suunnitella jo valmiiksi uusia reissuja sinne päin. Joskus haluaisin myös pääsiäiseksi vastaanottamaan kevättä kuuluisaan kissankellometsään.

Sitä odotellessa haaveilen näistä jouluvaloista vielä ihan pienen hetken!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply