Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Vesiputousähky vaanii Islannissa

torstai, 4 lokakuun, 2018

Saatoin ehkä jo mainita miten paljon Sonja arvosti vesiputouksia. Raahasin sitä Islannissa ympäriinsä ja pysäyttelin autoa jokaisella hienolla putouksella. Heti kun tienviitassa luki ****foss oli pakko kääntyä ja käydä tsekkaamassa mitä kivaa sieltä tien päästä löytyiskään. Kunnes ei enää käännytty, koska tuli stoppi. Vissiin vesiputouksiinkin voi kyllästyä! Ihan täysin vierasta mulle.

Kaiken tämän seurauksena lanseerattiin uusi sana: vesiputousähky.

”Ei ennään yhtään vesiputousta jooko? Joko nyt olis jotaki muutaki ko vesiputouksia?”

No miksi ihmeessä muka, kun eihän me nähty kuin… Ootas, viisi (5) vesiputousta kahteen päivään! Toki ähkynsä kullakin. Näkemämme vesiputoukset eivät mitään pikkuliruja olleetkaan, joten ei mikään ihme. Ja eri asiahan sitä on verrata vaikka auringonlaskuähkyyn tai niiden sukulaiseen, yleiseen elämysähkyyn, jossa mikään ei enää tunnu miltään. Mutta silti. Islannin vesiputoukset ovat maailmankuuluja.

Korkeita, voimakkaita ja kauniita.

þórufoss (Thorufoss) oli ensimmäinen.

Älyttömyyden huippu. Porukka ajaa tästä ohi joka päivä viilettäessään Reykjavikista þingvelliriin. Kultaisen kierroksen varrella on siis paljon muutakin kuin ne peruskohteet, joissa turistibussitkin pysähtyy. þórufoss oli meidän ensimmäinen kohde Kultaisella kierroksella ja saatiin olla ihan kahdestaan. Kuvaillessa olisi ollut viittomakielen osaaminen tarpeen, koska jyly oli huumaava. Mutta kattokaa nyt sitä.

Öxarárfoss oli mulle tuttu kokemus jo vuodelta 2016.

Pidän erityisesti tuosta veden sinisestä väristä, vaikka se karua kertomustaan jäätiköiden sulamisesta joka hetki tuokin. Emilia kuvasi minut siellä kaksi vuotta sitten itse neulotussa lopapeysassani. Tänä vuonna kameran takana oli Sonja Emilia ja mulla päälläni peysa, jonka langat ostin edellisellä kerralla saman päivän päätteeksi.

Gullfoss eli Kultaputous ei koskaan jätä kylmäksi.

Tämä putous on harkittu taannoin valjastaa vesivoiman käyttöön. Luojan kiitos, ei. Kultaisen kierroksen viimeinen etappi pysäyttää. Ja jos tarkkoja ollaan, niin kyllä se kylmäksi jättää jos tarpeeksi lähelle menee. Tuo vesisuihku nimittäin nousee aika korkealle ja kastelee viereen uskaltajat. Että meleko nopiaa kyytiä saa sitten juosta autolle lämmittelemään ja laittamaan tuulettimet kuumaa puhaltamaan! Kaiken sen arvoista silti.

Seljalandsfoss vaanii etelärannikolla ykköstien varrella.

Tämän kauniin putouksen erikoisuus on, että sen taakse pääsee kävelemään. Must do. Vesiputoukset saa ihan erilaisen perspektiivin. Vierestä noin 5min kävelymatkan päästä olisi löytynyt myös monien mielestä yksi Islannin upeimmista vesiputouksista, joka olisi vaatinut järeämpien sadevarusteiden käyttöä. Meidän sormet ja varpaat oli jo niin jäässä, ettei lähdetty suihkuttelemaan.

Skógafoss on minun lemppari.

Olen varmaan jokaisesta ylläolevasta väittänyt joskus samaa, mutta tämä se on.

Nyt voimme yhdessä pohtia miten vaarallisen ähkyn Islannissa voikaan saada. Ei siis missään nimessä kannata lähteä itteään testaamaan, jos on tällaiselle tilanteelle altis.

Tai ehkä voi aloittaa hitaasti. 🙂

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdayta, jonka tarkoitus on levittää matkailutietoutta ja matkailun ilosanomaa! Suomessa kampanjan puuhaajat ovat naiset Travellover ja Vagabonda -blogeista.

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Hanneli / toisiinmaisemiin torstai, 4 lokakuun, 2018 at 22:06

  Oi, olispa tiennyt tuosta ekasta putouksesta jo kun käytiin Islannissa. Mutta mun suosikkini Gljúfrabúi piileskelee siellä Seljalandsfossin takamailla.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 13:14

   No ens kerralla sekin! Mulla olis kovasti huvittanut käydä kattomassa se piileskelevä putous, mutta siinä kylmissään lämmin auto tuntui huomattavasti paremmalta idealta. Ehkä joku kerta käy pelkästään sen. Tuskin jäi viimeiseksi Islanti-kerraksi tämä.

 • Reply Travelloverin Annika torstai, 4 lokakuun, 2018 at 22:14

  Voi mahdoton, miten ihania! Minun suosikkini oli kuviesi perusteella Seljalandsfoss. On muuten jännä, miten asioihin, joista pitöö ihan hulluna, voi vain kertakaikkiaan tulla ähky. Joskus jo kolmas on liikaa, vaikka kaikki olisivat erilaisia ja jokainen aina toinen toistaan ihanampi. Mutta ei vain pysty ottamaan enempää vastaan.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 13:15

   No sano muuta! Elämysähky yleensä on ihan jännä asia hoksata. Varsinkin jollain pitkällä kiertomatkalla, jolloin joka päivälle on vain superlatiiveja toisensa perään!

 • Reply Mika / Lähtöportti torstai, 4 lokakuun, 2018 at 22:53

  Ai että, kyllä tekisi mieli palata Islantiin! Tuon ensimmäisen olen minäkin tyhmänä turistina missannut, mutta neljästä muusta Skógafoss on ilman muuta munkin suosikki.

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 13:15

   Yayy! Islantiin palaisin koska vain minäkin. 🙂

 • Reply Terhi | Vagabondablogi.fi perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 08:28

  Vesiputousähky on aivan todellinen vaara! Olen kokenut sen Kaakkois-Aasiaa kierrellessäni, siellä kun tuntuu olevan lähes jokaisen saaren tai pikkupaikan nähtävyytenä jonkinlainen vesiputous. Aikani jaksoin niitä kierrellä, mutta nopeasti tajusin, että ei sen kostean ja kuuman viidakkopatikan jälkeen ole koskaan tiedossa kovinkaan huikeaa vesiputousta. Toista se on näköjään Islannissa: nämä ovat aivan mielettömiä! Pakostakin mieleen tuli ajatus, että voiko NOIHIN muka tulla ähky! Pitää ehkä lähteä itse kokeilemaan 😉

  • Reply Maarit Johanna perjantai, 5 lokakuun, 2018 at 13:16

   Siis kyllä! Voisin pidemmän päälle ymmärtää, jos kymmenennen vesiputouksen jälkeen voisikin jäädä seuraavan pysähdyksen ajaksi vaikka autoon lukemaan kirjaa.
   Mutta käy ihmeessä testaamassa, tuleeko Islannissa ähky. Siellä toki on paljon muutakin ihanaa ähkyttävää kuin pelkät vesiputoukset 😉

 • Reply Sari /matkalla lähelle tai kauas lauantai, 6 lokakuun, 2018 at 11:40

  Ihanat vesiputoukset ja kuume haluta matkustaa Islantiin yltyy. Se on jopa ollut liipaisimella mutta vielä ei vaan sopivaa ajankohtaa ole löytynyt. Upeisiin Vesiputouksiin olen törmännyt lähinnä Kroatiassa Plitvicessä.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 20:29

   Plitvice on must-see listalla täälläkin just upeiden putousten takia! Sinne kun tässä vielä joskus kans kerkeäis 🙂

 • Reply Heidi/Thaimaanrannan maalarit sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 16:01

  Mä en ole koskaan edes käynyt Islannissa, mutta voisin hyvinkin lähteä vesiputousähkyilemään 🙂

  Kuten Terhi tossa yllä sanoikin, niin täällä Kaakkois-Aasiassa tosiaan vähän joka saarella tuntuu olevan vesiputouksia. Niin kuin nyt tällä meidän saarella Koh Samuillakin on vaikka kuinka monta. Itse asiassa me asutaan yhden vesiputouksen alapäässä, ja käydään siellä koirien kanssa joka aamu uimassa. Ja on aivan ihana kuulla sen pauhu omalta terassilta:)

  Mutta ei se kyllä vedä vertoja noille Islannin putouksille.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 7 lokakuun, 2018 at 20:29

   Anteeks mutta vesiputouksella JOKA AAMU UIMASSA!? No nyt. Joo. Olen kade 😀

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa maanantai, 8 lokakuun, 2018 at 21:57

  Noista putouksista en ole käynyt katsomassa kuin Gullfossia. Se oli kyllä todella upea! Mutta tavallaan ymmärrän vesiputousähkyä. Ihan jokainen vesinoro ei enää Islannissa kiinnostanut, kun oli nähnyt pari tosi upeaa. Eikä ne ulkomaillakaan ole ensimmäisenä must see -listoilla, toki aina poikkeuksia löytyy. Islantiin paluu on toivottavasti ajankohtainen kesällä 2020, enkä malta odottaa, että se toteutuu! Tänään töissä kieriskelin kunnon Islanti-ikävässä, kun hypistelin maan matkaoppaita ja ihastelin niiden upeita kuvia.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 9 lokakuun, 2018 at 15:55

   Hahaa, joo ymmärrän 😀 Mutta ei Islannin putoukset toki OLE mitään pelkkiä noroja 😀
   Minunkin seuraava reissu sinne suuntaan on todennäköisesti 2020, mutta toivottavasti jo aikaisemmin. Olisi niin kiva päästä lautalla Fäärien kautta, mutta se hinta ja se aika. Ehkä joskus vielä 🙂

  Leave a Reply