Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Tunnustan, olen turisti!

sunnuntai, 16 syyskuun, 2018

Saan palvelua islanniksi tällä habituksella, mutta se vaihtuu englantiin heti kun erehdyn ottamaan kuvia. Turisti on paljastanut kyntensä heti kättelyssä.

Tunnustan, olen turisti. Kiitos ja anteeksi.

Ei minulla ole enää kotia Islannissa. Ja vaikka olisikin, vuokra-autoilu ympäri saarta olisi silti turisteilua. Matkustan massaturismin “tärvelemissä” kohteissa (tärvelystä voi olla montaa mieltä!) ja kehtaan vielä höylätä luottokorttiani matkamuistomyymälöissä. Olen unohtanut kielen yleisimpiä kohteliaisuusfraaseja lukuun ottamatta, vaikka monesti paikallisten keskustelua kuunnellessa vielä ymmärränkin mistä on kyse. Postailen kuvia Instagramiin vesiputouksilta ja geysireiltä. Niiltä samoilta, joihin kärrätään päivittäin tuhansia ja tuhansia stopover-matkustajia ja muuta elämyshakuista porukkaa. Siellä huokailevat vierivieressä aasialaiset ja amerikaanot, minä ja monet muut. Toiset tulevat paikalle sikahintaisilla kierroksilla joihin kuuluu ruokailu (lammasta, lunnia ja valasta), tasaisen mittaiset pysäkit joka kohteessa, elämyksellinen geoterminen kylpylävierailu ja wifiyhteys luksusbussissa. Me vuokrattiin auto, ja sitä harrasti täysien parkkipaikkojen perusteella aika moni muukin.

”Väärin matkustamisen” ajatus on kytenyt mulla mielessä pitkään. Kannattaako Islantiin nyt edes oikeastaan mennä? Ainakaan minun. Miehän olen melkein ”kaiken” sieltä jo nähnyt. Miksi pitäisi mennä uudestaan kiertämään ne samat paikat ja tukkimaan omalla presenssillään jo muutenkin ruuhkaisia kohteita?

Koska haluan ja voin.

Ei minua hävetä. Islanti on mulle tärkeä paikka ja haluan saada aina vieraillessani kokemuspalasen, vaikka en asuisikaan siellä. Melkeimpä kaikenlainen turismi on nykyään tietynlaista massaturismia, ellei lähde tiettömän taipaleen taakse ja yritä väkisin sinne missä kukaan ei ole vielä ollut. Vai mitä mieltä olette?

Tiedostan ne monet negatiiviset puolet, esimerkiksi Reykjavikin, Venetsian ja vaikka Barcelonan suhteen. Ja tiedostamiseni matkailun kestävyydestä ja kestämättömyydestä on muutenkin kasvanut. En muuten edes ajattelisi tällaisia, kyseenalaistaisi tiettyyn kohteeseen matkustamista kokonaan.

Reykjavikin keskustassa ei enää vuokrat ole kohtuullisia paikallisille, koska asunnoista saa paremmat rahat airbnb:n kautta. Tiedostan, koska Reykjavik-asia tapahtuu parhaillaan Rovaniemellä. Siellä tilanne ei ole vielä yhtä hyvä/paha (riippuen näkökulmasta), koska turismissa on edelleen high ja low sesongit, eikä vuokrien taso ole vielä ihan järjettömästi karannut käsistä. Reykjavikissa on kuitenkin melkeimpä aina high sesonki ja paikallisten on hankalaa saada vuokra-asuntoa keskustan liepeiltäkään. Ystäväni maksaa miehensä kanssa 69 neliön asunnosta Mosfellsbaerissa 1300 euroa kuukaudessa, ja se on kuulemma jo kohtuullinen hinta. Sieltä on kuitenkin Reykjavikin keskustaan 15 kilometriä. Yllättäen oman Rovaniemen keskustayksiön vuokra vesineen 640 euroa tuntuu jo paljon kohtuullisemmalta tässä kontekstissa.

Minä – ja ne kaikki muut turistit siis olemme sekä pilaamassa Islannin massaturismilla, että mahdollistamassa paikallisille tärkeän elinkeinon. Onko tässä hyvä ja kestävä balanssi, vai pitäisikö minun vaivata päätäni vielä enemmän asialla? Haluaisin ehdottomasti matkailla reilusti, tai ainakin reilummin, kunnioittaen sekä paikallisia, että paikallista ympäristöä, sekä ympäristöä yleensä. En tiedä mikä olisi omassa tilanteessa eniten paikallaan. Lohduttaudun ajatuksella, että minulla ei ole enää niin paljon rahaa matkustaa kuin muutamia vuosia sitten, joten reissattua tulee jokatapauksessa vähemmän.

Matkailemalla – yleisesti ja tiettyihin kohteisin – toteutan toki omia hedonistisia pyrkimyksiäni ja teen samalla päätöksen, jolla on vaikutusta myös minun ulkopuoliseen ympäristöön. Samoin teen, kun valitsen mitä aion seuraavaksi syödä.

Eksyin varmasti jo asiasta, mutta halusin saada ajatukseni ulos. #väärinmatkustettu on ollut asiana mielessä ja jokapäiväisenä seuralaisena siellä turistimassojen joukossa. Onhan sille tietenkin syy miksi tietyt kohteet vetävät massaa.

Mutta mitäs sitten jos nauttii juuri niistä samoista elämyksistä mistä ne kaikki muutkin?

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply