Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Loma joka ei tuntunut lomalta

sunnuntai, syyskuu 9, 2018

”Niin tulikkos etätöihin?”

”Emmie kerkiä nähä ku oon töissä.”

”Niin mitä se sie tehitkään kesälomalla?”

Olen pitkään ollut sitä mieltä, että pienet breikit arjesta on parasta lomaa mitä voi saada. Päätin jo aikaisin keväällä etten todellakaan pidä yhtä kuukauden kesälomaa. En aikonut lomailla kesällä oikeastaan lainkaan muutamia pidennettyjä viikonloppuja lukuunottamatta. Pitkät viikonloput ja korkeintaan jotkut viikon mittaiset lomat silloin tällöin kun haluaa lähteä vähän kauemmaksi ovat olleet minun mielessä sellainen ultimaattinen rentoutumisen keino. Yleisesti en ole koskaan oikein ollut mikään kotona lomailija. Pidin viimeksi ”pitkän loman” helmikuussa, kun lomailin kaksi viikkoa. Käytiin kahdeksan päivän reissulla Lontoossa ja Teneriffalla. Ihan kokoaika ei siis mennyt reissatessa, mutta reissusta palautuminen kului aivan mukavasti vapaapäiviä viettäessä.

Kesällä pidin useamman pitkän viikonlopun, joille oli keksitty jo kuukausia etukäteen tekemiset. Oli reissua, synttärijuhlia ja sukulointia. Kaikki tosi kivaa, mutta en kerennyt levätä tai hengähtää. Monesta kivasta jutusta on vielä blogitekstit kirjoittamatta. Gdansk-asiaakin on vielä tulossa!

Huomasin pitkin kesää pingottuvani kun työkaverit yksi toisensa jälkeen jäivät kuukauden mittaiselle. Mie luulin toteuttavani vuosilomani juuri niinkuin itselleni on sopivaa. Samalla se kuukausia sitten pidetty pari viikkoinen alkoi tuntumaan vuosien takaiselta. Mietin mitä ihmettä olin ajatellut, kun keväällä olin ihan varma, että samahan se on pitää kesälomakin, se jäljelle jäänyt kaksiviikkoinen vasta syyskuussa jolloin sen ainakin saa pitää ilman vastaväitteitä.

Virhe.

Sitä kaksiviikkoista on takana nyt viikko, ja NYT vasta tuntuu että olisi jäänyt lomalle. Oli se viikko toki sinkoilua: Tampereelta junalla Rovaniemelle pariksi päiväksi, josta bussilla Sodankylään pariksi päiväksi, josta ”uudella” omalla autolla takaisin Rovaniemelle yhdeksi yöksi ja sitten autolla Luostolle yhdeksi yöksi, josta suoraan yöjunalle kohti Tamperetta.

En ole levännyt, päinvastoin. Samoissa ympyröissä pyöriminen kuin arkena ei tuo mulle helpotusta. Jokainen päivä tuntuu siltä kuin ”olisin just tullut töistä kotiin.” Samat rutiinit odottaa pyörittämistään ja samat sarjat katseluaan Netflixissä kuin arki-iltoina. Tällainen lomailu ei yksinkertaisesti sovi minulle. Tuo viikon kestänyt sinkoilukin olisi ollut helpommin kestettävissä normaalin työn ohessa (oikeasti), jolloin en olisi turhaan stressannut siitä että minun tulee nyt ottaa rennosti ja lomailla. Parasta koko viikossa oli ne muutamat maagiset hetket, kun kävin mummon ja ukin kanssa pari tuntia sienessä ja äitin kanssa pienellä ruskaretkellä.

Huomenna lennetään Islantiin ja palataan vasta lauantaina. Ehkä reissu saa ajatukset oikeasti irtautumaan arjesta, jotta töihin palaaminen sitten reilun viikon päästä olisi helpompaa. Pidän sormet ristissä ja suunnittelen olevani ensi vuonna lomien suhteen fiksumpi. Oonkohan mie ainoa, joka on näin pöliä? Vai johtuukohan tämä nyt vain elämäntilanteen muutoksesta ja työn ihan erilaisesta kuormittavuudesta kuin joskus aikaisemmin? Erilaisesta työstä tarvitsee toki erilaista lepoa.

Kai?

Kuvituksena parhaita hetkiä tältä viikolta. Pian Islanti-juttuja taas!

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Inka sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 18:45

  Huh, olipa tutun kuuloinen teksti! Mulla on ihan sama ongelma: paikoissa missä arjen viettää, on ihan mahdoton lomailla. Tein männäkesänä erheen ja päätin viettäväni pariviikkoisen loman Suomessa, kun kevät oli mennyt työmatkoilla sinkoillessa. Todellakin virhe. Mietin vaan miten päivät valuu hukkaan kun en oo tekemässä kaikkia niitä siistejä juttuja mihin arkena ei vaan ehi, ja siitä oli rento lomaolo kaukana. Jatkossa suuntaan suorinta tietä muualle, mieluusti heti loman aluksi.

  Inhottavaa on, miten lomat on niin tärkeitä ja arvokkaita että niihin lataa mahdottomasti odotuksia, minkä takia ne ei lähes koskaan tunnu onnistuvat täydellisesti, tai edes just sopivasti. Mutta ehkä rento lomailuki on semmoinen, mikä pitää oppia?

  Ihanaa ja rentoa Islannin reissua teille!! 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 10, 2018 at 07:05

   Siis just tämä! Jos tämäkin loma olis alkanut Islannilla, olis munkin fiilikset siitä toisesta viikosta ehkä ihan toisenlaiset. Onneksi en oo siis ainoa. Ens vuonna osaan ehkä jo suunnitella oikein. Tai ainaki tilanteeseen sopivasti. Kiitos toivotuksista ?

 • Reply mamatravel sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 19:44

  Mahtavat värit kuvissa! Mulla oli tänä kesänä vain viikko lomaa ja sekin toukokuussa (josta tuntuu jo kuluneen ikuisuus), mutta vielä ei ainakaan työväsymys paina. Hieman kyllä tuleva talvi pelottaa, kun luvassa on vain jokunen pidennetty viikonloppu lomaa.

  • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 10, 2018 at 07:06

   Ugh, joo jos ei ole lomapäiviä tuhlattavaksi asti saattais alkaa mullakin ahistamaan. Toivottavasti saat kaikki irti niistä muutamista päivistä!

 • Reply Sisko / Hieman_vino sunnuntai, syyskuu 9, 2018 at 22:43

  Itse pidän kesäloman pätkissä. Keväällä oli viikko, kesällä pari päivää ja lokakuun puolen välin jälkeen 3 viikkoa. Loppuvuodelle mahtuu ehkä vielä pari päivää, seuraava lomaviikko sitten ehkä menee ensi keväällä.
  Ennen en pitänyt lomasta ollenkaan, se oli minulle välttämätön paha. Viime vuonna vasta opin pitämään siitä. Tuo kaksi viikkoa riitti meille, kun viikko oltiin reissussa ja viikko vaan oltiin ja tehtiin mitä huvittaa. Jos koko kaksi viikkoa olisi ollut aikataulutettua ohjelmaa, olisi kyllä tarvinut pari lomapäivää lisää.
  Toivottavasti Islanti ylittää odotukset ja tulee mahtava reissu! 🙂

  • Reply Maarit Johanna maanantai, syyskuu 10, 2018 at 07:10

   Tuo sinun systeemi kuulostaa oikein fiksulta! Minun ongelma vaikuttaa olleen just ne pitkät viikonloput. Niiden tilalta olis pitänyt pitää kokonainen viikko. Mutta mitäs on ollut näin sirpaleiset kesäsuunnitelmat. Ens kesään sitte fiksumpana. On se kans kun ei osaa edes lomailla ??? Ehkä Islannissa!

 • Reply Anu / Mielilandia maanantai, syyskuu 10, 2018 at 09:59

  Sama täällä! Ei kotona olo tunnu lomalta, kun siellä on kumminkin aina kaikkea arjen tekemistä. Mutta onneksi esim. porukoilla ollessa saan kyllä nollattua, niin aina ei tartte lähteä kalliille lomareissulle. 🙂 Ja mustakin monta lyhyttä lomaa on parempi kuin yksi ainoa tosi pitkä!

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 16, 2018 at 14:11

   No just tuo! Se arki pyörii kuitenkin siinä ohessa ja se on ihan samanlaista silloinkin kun olisi päivät töissä/koulussa. Semmosta se vaan on. Mulla on jotenki tuo porukoilla käyntikin kääntynyt lomailumielessä myös itseään vastaan, koska teen etätöitä useasti myös Sodankylän konttorilla. Etten siis edes mene porukoille lomailemaan tai viikonloppuisin, koska on ”kätevämpää” mennä sinne tekemään töitä.

 • Reply Elina tiistai, syyskuu 11, 2018 at 19:41

  Et todellakaan ole ainoa! Yleensä hyppään lentokoneeseen jo samana päivänä, kun on viimeinen työpäivä ennen lomaa ja kotiin palaan maks yhdeksi yöksi ennen töihin paluuta. Jos lomaillaan Suomessa niin lähdetään jälleen kerran vikana työpäivänä jo vähän aikaisemmin töistä ja posotetaan samantien uusiin maisemiin. Viihdyn kyllä valtavan hyvin kotona, mutta kun on loma niin haluan päästä kokonaan arkiympyröistä irti ja viettää sen viisi viikkoa jossain muualla. Kotona ehtii olemaan muutenkin niin paljon ? Yleensä pätkin lomat viikon, maks kolmen pätkiin. Paitsi kun ollaan tehty pidempiä roadtrippejä, silloin voin olla sen neljä viikkoa putkeenkin lomalla ? Lomat sijoitan yleensä ei siihen kuumimpaan sesonkiaikaan, halvemmat hinnat ja vähemmän porukkaa. En osaisi oikein kuvitella edes tekeväni muuten 😀 Ensi viikolla on edessä neljän yön miniloma Rovaniemelle ruskaa ihailemaan ja yksi yö Pyhällä iglussa, cant wait ❤️

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 16, 2018 at 14:13

   Sinun systeemi kuulostaa JUST siltä miten mieki aikaisemmin olen suunnitellut omat lomani! Nyt vain kun oli tarve kiertää Suomea ensin muiden asioiden myötä se eka lomaviikko niin tuntui ihan lamaannuttavalta miten arkista se olikaan! Huomasin kyllä reissussa ollessani rauhoittuvani ja pääseväni heti niistä työajatuksista pois. Eli jatkossa siis myös suoraan muualle arkiympyröistä 🙂
   Toivottavasti sulla on ihana Lapin matka! <3

 • Reply Veera keskiviikko, syyskuu 12, 2018 at 11:54

  Mä olen saanut jostain sen käsityksen, että lomien pätkiminen on oikeasti parempi kuin se yksi pitkä. Sen hyvä vaikutus ennen ja jälkeen ei kestä sen kauempaa loman pituudesta huolimatta. Plus sitten joillakin ne työt kasaantuu loman aikana odottamaan ja se stressaa lisää jos on pitkä loma… Eikä tarvi odottaa vuotta seuraavaa lomaa, jos on tajunnut pätkiä ne vähän tasaisemmin.

  Mulla itselläni oli nyt ekaa kertaa ikinä palkallinen kesäloma (vain kaksi viikkoa, mutta silti). Kaksi viikkoa putkeen oli tosi sopivan mittainen mulle eikä haitanut olla puolet siitä ihan vaan kotinurkilla. Nyt sitten jatkossa on kivempaa kun saan enemmän lomapäiviä, niin voin pitää pidemmän kesäloman talviaikaan, olla kesän toimistolla töissä ja pitää siinä samalla muutaman pikkuloman.

  • Reply Maarit Johanna sunnuntai, syyskuu 16, 2018 at 14:16

   Joo, työtehtävien kasautuminen on kyllä ikävää. Onneksi mulla ei omassa työssä sitä ongelmaa ole, vaan saa sitten heittää sen lomavaihteen silmään jos se vain mitenkään onnistuu. Jännä nähä miten se palautuminen näkyy kun huomenna joutuu taas sorvin ääreen.
   Onnea palkallisesta lomasta! Kyllä ne on kullan arvoisia 🙂

  Leave a Reply