Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Ummikot risteilyaluksella – osa 1

sunnuntai, 20 elokuun, 2017

Muka joku bloggaaja. Muka kokenut seikkailija. Muka selviytyy-ihan-mistä-tahansa-tyyppinen matkailija. Phaha. Me oltiin Markun kanssa ihan kuupona Venetsiassa Marittiman cruisesatamassa. Öönä aapisen laidalla ja huuli pyöriänä hämmennyksestä. Normaalisti sitä suunnittelee kaiken ja ottaa asioista selevää. Nyt ei ollut mahdollista, koska infoa kaikesta asiaan kuuluvasta oli tarjolla niukalti. Alla oleviin kysymyksiin ei löytynyt vastausta netistä, eikä laivayhtiön omista infolappusista. Ilmeisesti nämä jutut vain pitää tietää, vaikka tässä vasta kovaa vauhtia opettelee laivatytöksi.

Mistä terminaalista risteily edes lähtee?

Koska pitää viimeistään tehdä check in?

Saako tavarat jättää laivaan ja lähteä takaisin Venetsiaan palloilemaan?

Jos Costa cardissa lukee, että illalliselle on varattu 1 sitting, moneltako se on?

Mitä jos oman sittingin missaa jostain syystä, saako silloin ruokaa?

Mitä kaikkea hintaan kuuluu, vai kuuluuko edes mitään?

Eikö vettäkään saa ilmaiseksi?

No joo. Jos haluaa testata omia rajojaan reissaajana ja laittaa kaiken suunnittelun jonkun muun (eli laivayhtiön) harteille, kannattaa lähteä risteilylle. 😀 Onneksi, ONNEKSI ollaan nyt jo kyydissä ja ensimmäinen välipysäkkikin on jo takana. Laiva on Costa Luminosa ja mie istun parvekkeella tuijottelemassa Triesten kaupunkia. Eka ilta oli kieltämättä aika rankka. Mulla lievästi sanottuna hirvitti Venetsian ympärille noussut ukkosmyrsky, vaikka salamointia olikin mahtavaa katsella laivan lipuessa laguunista ulos Adrianmerelle. Ei tuntunut silti pienintäkään heiluntaa. Ihmeellistä, miten iso laiva pystyy ottamaan vastaan aaltoja. Syömäänkin päästiin, vaikka ravintolan Maitre näyttikin aika säälivältä kun missattiin oma pöytävuoro ravintolassa ja ”jouduttiin” iltabuffettiin ysikannelle. Siitä tulikin muuten mieleen, että ollaankohan me just missaamassa lounas…

Laiva on ihan täynnä kahviloita ja baareja ja kaikkea ajankuluketta. Uima-altaat ja kuntosali taitaa olla myös meidän lomaa ajatellen aika ensiarvoisen tärkeitä. Rahaa täällä kyllä saisi kulumaan ihan huolella, jos ei osaa ajatella tuhlaamista. Meillä nimittäin ei ole esim. juomapakettia ostettuna. Ilman sitä täytyy maksaa erikseen ihan kaikesta, paitsi aamiaisella kahvista ja teestä. Sniikattiin kyllä vahingossa pari valkkaria Venetsiasta, jotka ajateltiin nautiskella terassilla meripäivänä. Kaikki ostokset maksetaan laivayhtiön omalla Costa Cardilla. Toistaiseksi ei olla kulutettu korttia muuhun kuin veteen, muutamiin juomiin ja pesulaan. Houkuttelevia elämyksiä on kuitenkin tarjolla nutellaletuista cocktaileihin sekä kiertoajeluihin kohteissa.

Tästä sais kyllä hyvän ummikot ulkomailla-jakson. Ei me vielä oikein osata tätä laivaetikettiä. Luojan kiitos otettiin molemmille pitkät housut jalkaan, koska shorteissa ei esim. saa illastaa. Oltas jääty iliman ruokaa! Laivassa on myös onneksi helkkarin hyvä ilmastointi. Sen takia on hytissäkin jopa kylymä. Monet italiaanot kulkee laivassa stilettikoroissa ja pikkumustissa ja miehillä on pikkutakit. Britit tunnistaa rennommasta tyylistä ja aina muodikkaasta sukat sandaaleissa-yhdistelmästä. Minun piti käydä päivittämässä karderoobia Triesten satamassa, koska meinasin paleltua teepparissani laivan käytävillä. Piti mennä aina pardelle lämmittelemään. Mutta hei, ompahan ainaki partsi! Me nimittäin varattiin oceanview guarantee-hytti ikkunalla. Siinä oli optio parvekkeelliseen hyttiin varaustilanteen salliessa, mutta en uskaltanut siitä puhua ääneen varsinkaan sesonkiaikana. Jos oltais varattu suoraan parvekehytti, se olisi verottanut lompakkoa yli viisisataa euroa enemmän kuin oceanview guarantee. Kyllä kannatti siis vähän pitää sormia ristissä! Tää on niin ihanaa, että jos jatkossa risteillään, niin vähempi ei toki kelepaa. Nyt siellä Passionate Traveller saattaa naureskella tietäväisesti 😀

Markku tutkii jo ensi kesälle risteilyä Alaskassa. Sitä varten täytyy varmaan syödä talven yli vain kaurapuuroa. Onneksi täällä reissussa kerkeää vielä mässäillä! Palataampa taas pidemmältä! Tämä paatti jatkaa nyt Triestestä kohti Corfun saarta huomiseksi. En ehkä just nyt olis missään muualla.

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa! Myös snäppi laulaa netin salliessa @maaritjt. Instagramissa päivittyy myös InstaStory.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Kthetraveller sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 14:39

  Hahhah! Naureskelen juu 🙂 Kyllä partsihytti on risteilyillä se minimihytti, mikä kannattaa varata. Hauskaa lukea teidän ummikkojuttuja, sillä ruotsinlaivakokemuksesta ei paljoa ole apua noilla isoilla risteilijöillä. Kyllä se siitä lähtee ja kohta olette jo konkareita risteilemisen saralla.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:29

   No joo ja me itseasiassa mietittiin, että onko tällä laivalla edes kovin montaa pelkkää ikkunallista hyttiä. Kyllä näyttää melkein kaikilla vähintään se partsi olevan. Että oliskohan maksanut loppujenlopuksi ihan turhasta jos olisi sen partsin maksanut jo varausvaiheessa. Pakko myöntää, että kyllä se kolme päivää on vaatinut, että on tultu Luminosan kanssa tutuiksi! Nyt täällä osaa jo suunnistaa ja tietää heti mihin on menossa 😀

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 14:56

  Hahah, mä kyllä kattoisin sen ohjelman Ummikot risteilyaluksella! 😀 Ei olla koskaan oltu Costalla eikä Euroopassa risteilemässä, mutta Karibialla pari kertaa. Siihen nähden, miten helppoa ja vaivatonta risteileminen on, niin ihan helekkaristihan siihen pitää nähdä ennen risteilyä vaivaa! Ekan risteilyn kohdalla selvittelin asioita aivan saakelin paljon, että osattiin olla ihmisiksi. Ja kyllä kannatti. Siinä missä moni muu risteilijä vasta 4. päivän kohdalla alkaa hahmottamaan missä on laivan keula tai perä, me oltiin jo kuin kotonamme. Tällä toisella risteilyllä ei sitten ehditty miettiä tekemisiä maakohteisiin ja nehän menikin sitten vähän miten sattuu. Mutta lomallahan sitä ollaan eikä suorittamassa. Ja kiva, että ylipäänsä pääsee ulos laivasta. 😀

  Parveke, kyllä! <3 Aivan huippua, että sen saitte! Ihanaa loppuristeilyä!

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:31

   Olispa itekki pitäny ottaa enempi selevää! Mutta ei sitä kaikkea jaksa ja kantapään kauttahan sitä on heleppo oppia 😀 Ehkä ens kerralla meki ollaan jo kuin kotona! On kyllä mahtavaa, miten pääsee uuteen kohteeseen suoraan kuin kotiovelta kannettuna!
   Kiitos toivotuksista, kyllä on tosiaan menny mukavasti 🙂

 • Reply Ritva-Liisa sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 17:06

  No huh! Me kävimme Hurtigrutenin Kirkkoniemestä Betgeniin 2 vuotta siten js se oli eri inhimillistä meininkiä kuin teillä? Siellä ei olekaan hirveästi viihdykkeitä vaan kaikki tukee Norjan luontoon keskittymistä. Sopi hyvin meille mutta pitäisikö se joku Karibian risteilykin vielä joskus käydä niin näkisi kunnon luksusta?

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:33

   Norjan luontoon keskittyminen kävisi kyllä meille viihdykkeestä 🙂 Me ei olla oikein mitään partyeläimiä. Hurtiglaiva on ehdottomasti koettava! Toki se Karibian risteilykin houkuttelee ihan tosi paljon jo nyt. Me kyllä saatetaan löytää itsemme sieltä Alaskan risteilyltä tulevana syksynä. Niin paljon alkoi jo himottelemaan uus reissu 😀

 • Reply Margit sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 17:28

  Me tultiin just Nicko cruisin Reinin risteilyltä, ei yhtä fiiniä, mutta leppoisaa elämää mukavalla jokilaivalla ja monta kivaa kaupunkia. Ja saksakin tuli taas päivitettyä puhetasolle ? Vois mennä toistekin heidän risteilylleen, hinnat todella kohtuullisia.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:34

   Oi jokilaiva! Kuulostais tällaiselle merisairaalle kyllä kans hyvältä vaihtoehdolta 🙂 Mulla on kans muutaman jokilaivafirman uutiskirjeet sähköpostissa. Pitäs niihinkin taas tutustua. Kiitos vinkistä, pitää tsekata tuo Nicko cruises myös!

 • Reply Sunna sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 18:30

  Aina oppii uutta! Jopa lomallakin. Musta tuntuu, että erityisesti lomalla…. nauttikaa ihanasta risteilystä, mie oottelen innolla lisäinformaatiota! Mun rahatilanteella tämmöinen on mahdollista ehkä 2037.

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:35

   Ihan samaa mietin, että lomalla varmasti varsinkin! 😀 No kuule, käyppä tsuumailemassa cruisedirectin nettisivuja. Niillä on siellä viikon cruiseja jollain 299 USD:lla. Se varmaan sopiski jo opiskelijan budjettiin? :p

 • Reply Marimente sunnuntai, 20 elokuun, 2017 at 22:00

  Jes, onneksi kaikesta sekavasta opastuksesta tai pikemminkin sen puutteesta huolimatta kerkesitte ja pääsitte kyytiin! 🙂 Mulle myös risteilyasiat on aika pitkälti hepreaa, sen verran tiedän mistä ne lähtee kun Venetsian satamassa seisovia aluksia ei voi olla huomaamatta.
  Meille iski se ukkosmyrsky pahimmillaan kun oltiin ratikassa ja siitä käppästiin kotia. Sandaalit kastui, mutta muuten selvittiin sisätiloissa pahimmasta.
  Ihanaa risteilyn jatkoa teille ja mielenkiinnolla odottelen lisärapaportteja reissusta! <3

  • Reply Maarit Johanna tiistai, 22 elokuun, 2017 at 14:36

   Onneksi päästiin! Oli kyllä silti huikeaa katella sitä ukkosta kannelta ja melekosta välkehdintää. En muista koska olisin viimeksi nähny niin massiivista myrskyä 😀
   Kiitos vielä kierroksesta, oli niiiin hauska nähä <3

 • Reply Asko / Appa matkustaa lauantai, 26 elokuun, 2017 at 09:08

  Jään odottelemaan jatkokertomuksia. Olen nimittäin katsellut viime päivinä, että löytyisikö Välimereltä pilkkahintaista risteilyä syyskuulle. Kerro vaan kokemuksistanne. Meidän ainoa ”kunnon” risteily tapahtui jokunen vuosi sitten Miamista Bahamalle. Otimme sen paikan päältä äkkilähtönä, joten hinta oli parvekehytissä alle 400/nenä. Olen kirjoittanut siitä blogissani, joten jos se nurkka kiinnostaa, käykää kollegat lukemassa. Noita ummikkokokemuksia en tosin muista, sillä kaikki oli kokemuksemme mukaan selkeää alusta loppuun. Mutta ehkä en vaan muista, sillä dynastia iskee tässä iässä helposti. Mutta kertoilkaa ihmeessä kokemuksianne kuvien kera. Kiinnostaa Välimeri. Niin… ja jos tulee vastaan hyvä tarjousvinkki syyskuun lopulle, vihjaiskaa. Pitäisi keksiä hyvä reissu 43:nnen hääpäivän kunniaksi.

 • Reply Susanna sunnuntai, 24 syyskuun, 2017 at 17:51

  Harmi että kaikki maksaa erikseen, onko lisäjuttua risteilystä tulossa? millainen buffet oliko ruoka hyvää??
  itse harkitsin Costaa, mutta olen tykännyt Msc:llä siitä että buffetissa on yleensä monipuolisesti Välimeren ruokia (tosin yhdellä laivalla liian suolaista ja toisella parempia) ja juomat kuten vesi, tee, kahvi, maitokahvi kuuluu buffettiin eikä maksa erikseen ellei mene ostamaan niitä jostain Msc laivan kahvilasta erikseen. Itse en haluaisi juomapakettia vaan siksi ostaa jos eniten juon vaan vettä. No jäätelöä ei buffettiin kuulunut mutta oli se muuten hyvä kuului esim. pieniä kakkupaloja, erilaisia pastoja, risottoja, salaatit, hedelmät yms. Olen joskus lukenut että ilmeisesti Royal Caribbeanilla kuuluu myös vaniljajäätelö

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, 4 lokakuun, 2017 at 18:55

   Lisäjuttuja on tulossa ainakin muutama! Koitan saada ulos ainakin budjettipostauksen ja laivaesittelyn ruokaselityksineen 🙂 Meillä ainakin oli ihan ok ruoat. Ei mitään tajunnanräjäyttävää tavaraa, mutta kyllä sitä söi ^^

  Leave a Reply