Suomen suurin matkablogiyhteisö
Yleinen

Asiaa kestävästä matkailusta – Eli älä tee kuinka minä teen

keskiviikko, kesäkuu 7, 2017

Ei kovin usein tapahdu sitä, että minun suunnitellulle Helsinki-viikolle sattuisi bloggaajatapahtumia. Nyt kävi hyvin, ja pääsin mukaan Rantapallon, Sokos Hotellien, Green Keyn ja Pienen Ideapuodin järjestämään tapahtumaan. Illan agendana oli vastuullisuuden lisäksi vielä viinit! Eipä hassumpaa. Kuuntelimme ihanan vegaaniruuan, viinien ja blogiystävien kesken tärkeää asiaa matkailun vastuullisuudesta, Green Key-sertifikaatista ja toki niistä viineistä. Green Keystä voisi kirjoittaa ihan oman postauksensa myöhemmin, mutta vastuullisuudesta heitetään nyt juttu kehiin ihan yleisesti matkailuun liittyen. Tunsin heti omatunnon pistoksen sydämessä kun puhuttiin hotellihuoneiden siivoamatta jättämisestä, portaiden kävelystä hissin ottamisen sijaan ja suihkussa lotraamisesta. Hmmhh. Asioita, joita en olisi aivan heti ensimmäisenä ajattelemassa kun lähden lomalle. Sain paljon hyviä vinkkejä, jotka jaan toki tässä teillekin!

Hotellissa:

 • jätä huonesiivous väliin silloin tällöin tai ainakin anna pyyhkeiden olla naulassa, jolloin niitä ei useimmissa hotelleissa vaihdeta. Eli helpoin tapa tähän on jättää ulos lähtiessä ”älä häiritse”-kyltti oveen roikkumaan. Säästät luontoa kemikaaleilta ja paaaljon pesuvettä.
 • harrasta rappurallia vaikka aamiaisen palautteluksi, eli ota joskus portaat kerrokseen hissin sijaan (tämä on ehkä kaikista vaikein!)
 • minimoi vedenkulutus sammuttamalla hana suihkussa ja altaassa kun et tarvitse juoksevaa vettä, esim. hampaita pestessä.

Kohteessa:

 • ota kulkuneuvoksi lentokoneen sijaan juna, jos mahdollista (tähän pyrin Rovaniemi-Helsinki -välillä mahdollisimman usein)
 • käytä mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä tai vuokraa vaikka pyörä. Kävele, jos oot reipas!
 • matkusta käsimatkatavaroilla ja pakkaa vain tarpeellinen. Liiat kilot laukussa vaikuttavat ainakin lennoilla päästöihin
 • älä osta krääsää. Mie ostan uusista kohteista aina jääkaappimagneetin muistoksi, mutta viiden euron ”I <3 lomakohde”-tyyppiset teepparit, shottilasit ja kaikki muut eiffeltornifiguureista pehmoleluihin jää kyllä hyllyyn.
 • käy katsomassa eläimiä luonnossa, älä eläintarhassa.

Ravintolassa:

 • suosi paikallisia ravintoloita ja liikkeitä
 • maistele kasvisruokia ja suosi sesongin ja paikkakunnan omia tuotteita.
 • älä syö silmillä seisovassa pöydässä, eli santsaa mieluummin myöhemmin lisää kuin kerralla jo liikaa (toim. huom! Ylhäällä olevassa aamiaiskuvassa olevat herkut syötiin loppuun viimeistä murua myöten, uskokaa tai älkää :D)
 • tilaa maailman parasta vettä pulloveden sijaan, eli suomalaista hanavettä (tai sitä ekologisesti tuotettua viiniä!)

Aivan verraton idea Sokos Hotelleilla oli lapsille suunnatut tehtäväkortit, joihin sai itse ruksittaa millaisia vastuullisuustekoja oli päässyt tekemään hotellilomalla. Rastittavaksi tuli mm. lautasen syöminen tyhjäksi aamiaisella, hanan sulkeminen hampaiden pesunajaksi ja portaiden ottaminen hissin sijasta. Tämä kävisi varmasti aikuisillekin!

En edes yritä selittää, että olisin jotenkin puhtain pulmunen ja toteuttaisin kaikkia esimerkkejä saman tien itse. Jos mulle tässä tarjottaisiin vaikka mahdollisuutta hypätä yksityiskoneen kyytiin ja ilmaiselle matkalle maailmanympäri, en ensimmäisenä miettisi päästöjä ja muuta maailman pelastusta. Mutta yksinkertaisilla jutuilla voi tosiaankin olla merkitystä ihan sellaisessa tavan matkailussa. Suurimpaan osaan asioita havahduin vasta vastuullisuusillassa. En ollut todellakaan ajatellut niillä olevan sen suurempaa merkitystä. Tottakai sen nyt alitajunnassa on ymmärtänyt, että esimerkiksi pyykin pesuun tarvitaan paljon vettä. Jos koko hotellin kaikki pyyhkeet pestään joka päivä, on se aikamoista veden hukkaan heittoa. Mutta että yhden pyyhkeen pesu vaatii 15 litraa vettä! Järkyttävää.

Puhuttiin bloggaajaillassa paljon siitä, miten helppoa olisi jättää se älä häiritse-kyltti roikkumaan oveen, jolloin siivooja ei tulisi huoneeseen päivän aikana. Toiset sanoivat pedin petaamisen hoituvan itseltäkin, mutta kunhan huoneeseen tuotaisi vain lisää kahvia. Itse taas pidän pedatusta sängystä, joten minä en muuta tarvitsisi. Tällaiseen voisi kehittää vaikka itse mukaan otettavan kyltin, jossa voisi olla eriteltynä juuri ne asiat mitä kaipaa siivottavaksi ja mihin ei siivoojan tarvitse koskea. Koska nopea kylpyhuoneen siivouskin kuluttaa kemikaaleja. Minun kyltissäni lukisi:

”Petaisitko vain sänkyni ja jättäisit lisää teepusseja, kiitos! :)”

Tähän loppuun voisin varmaan paljastaa yhen helmasynnin, joihin olen ”syyllistynyt” useita kertoja. Vähän hävettää miten usein näitä paheita joudun itselleni itseltäni puolustelemaan.

Se pahin kaikista:

Shampoopurkit, ne pienet ja i-ha-nat! Viikon matkalta näitä voi siis kertyä 7 x 5 = 35 purkkia, jos tarjolla on shampoon lisäksi hoitoainetta, suihkugeeliä, kylpyvaahtoa ja vartalovoidetta. Selittelen asiaa ja armotonta hamstrausta itselleni sillä, että settejä on kiva antaa lahjaksi ja käytän näitä uimareissuilla muutenkin jatkuvasti ja nämä on tosi käteviä lyhyillä reissuilla! Eikös olekin jo käypä selitys? 😀

Vasemmalta oikealle: Cumuluksesta, Les Rocquettesista Guernseystä, Kämpistä ja Hiltonista. Tuo oranssi Peter Thomas Rothin suihkusaippua on minun ehdoton lemppari mitä on hotelleista löytynyt. Harmi, että sekin on viime aikoina vaihdettu miedompaan tuoksuun. Onneksi hamsterilla on tuota vielä jäljellä!

MIINUS: Järkyttävää muovin tuhlausta. Ostaisit pöljä isoja pulloja!

Olisiko muutos tästä pois helppo? Olisi todellakin, jos vain ottaisi asiaksi. Tähän auttaisi myös se, että ei pyytäisi huonesiivousta joka päivä, jolloin näitä ihania purkkejakaan ei tuotaisi jatkuvasti kylppäriin esille. Tosin minulla menee ymmärrettävästä syystä tähän metriseen tukkaan tuollainen kokonainen minipurkki hoitoainetta jo yhteen ainoaan pesukertaan, että periaatteessa tarvitsenkin näitä ehkä hiukan enemmän kuin lyhyttukkainen hotellivieras. Toisaalta hotelleissa on alkanut monin paikoin olemaan vain seinään kiinnitetyt hoitoaineet, joista annostelet sen verran kuin tarvitset. Sellaiset pakkaukset olisivat ainakin luontoystävällisempiä.

Tuleekos teillä jotain muita ideoita mieleen, kuinka reissata vastuullisesti vai onko kaikki jo niin tienneet kaiken ja noudattavat jokaista ohjenuoraa kotonakin? ReilutBlogit-haaste onkin jo keskittynyt asiaan verrattoman hyvin, ja haasteessa on huomioitu matkailu monelta eettiseltä kannalta, esim. boikotoimalla eläintarhoja sekä delfinaarioita ja muita epäeettisiä matkailupalveluiden järjestäjiä. Saa täällä paljastaa myös omat helmasynnit reissussa! Vai onko täällä muitakin shampoohamstereita? 😀 Kuulen suurella mielenkiinnolla teidän vinkit ja synnit!

Osallistun tällä kirjoituksella Sokos Hotellien ja S-ryhmän ravintoloiden järjestämään kirjoituskilpailuun.

Seuraa blogia facebookissa, bloglovinissa ja instagramissa!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kthetraveller keskiviikko, kesäkuu 7, 2017 at 20:31

  Voih, toi Peter Thomas Rothin oranssi suihkusaippua on tuoksultaan huippu. Ei tosin ihan lyö vertoja sille Hiltonin aiemmalle rakeiselle. Nuo hotellin putelit tarttuu mullakin aina mukaan ja jos totta puhutaan, en edes ehdi/raaski käyttää osaa niistä. Ja nyt seuraa ihka oikea tunnustus. Samassa illassa oltiin, mutta kun näin sut siellä niin tiesin, että turha edes tuhlata aikaa kilpailuun. Onnittelen jo nyt voitosta 😀 !!! Halit!

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, kesäkuu 7, 2017 at 21:00

   Mie arvasin, että siekin tunnustaudut hamsteriksi! 😀 Mulla on noita kans vielä hullu laatikollinen kotona jemmassa. Ollaan nyt parin viikon päästä muuttamassa enkä tiiä mitä niille tekisin. Pitäsköhän ne nyt vihdoin lahjoittaa kokonaisuudessaan pois vai järjestää vaikka jokin blogiarvonta. Millekään ylimääräiselle ei ole kyllä aikaa, mutta saa ny nähhä!
   Voi sinua, nyt kuules nainen kynä sauhuamaan 😀 Palkinto olis ainaki sun tyyliä 😉

 • Reply destinationloma keskiviikko, kesäkuu 7, 2017 at 21:07

  Puna poskilla myönnän itsekin olevani kylpytuoteaddikti.. Olen jopa ajatellut kirjoittaa hotellien kylpyhuonepurkkien top 5 merkit. Kuinka turha voi aihe olla ? Mutta, olemme sattuneet asumaan kahdessa kunnon hotellissa (Banyan Tree ja Six Senses Zighy Bay), joissa kertakäyttöpurkit oli korvattu isoilla kivisillä purnukoilla (ja joita ei tietenkään voinut sujauttaa sinne matkalaukkuun). Kummallakaan kerralla ei haitannut yhtään purnukoiden puuttuminen. Olin itse asiassa tyytyväinen, kun vartalovoidetta pystyi läträämään vähän enemmän kerralla.

  • Reply Maarit Johanna keskiviikko, kesäkuu 7, 2017 at 21:46

   Eikä! Mulla on ollu samanlainen postaussuunnitelma noista merkeistä, mutta on hävettäny aihe niin paljon, etten oo kehannu sitte alottaa. Selkeesti siis olis ollu kysyntää 😀 Harmi, että suurin osa parhaista merkeistä on jo loppuun kulutettuja, ettei niistä voi edes ottaa kuvia.
   Olipa ihan fiksu veto nuo isot purnukat. Varmasti kivempaa kun voi käyttää miten haluaa. Varsinkin jos kyseessä on vielä laadukkaat tuotteet, joita kelpaa mielellään käyttää 🙂

 • Reply Inka keskiviikko, kesäkuu 7, 2017 at 22:11

  Hei olipa hyvä postaus Maarit! Ja vitsi miten kivalta nuo minipullokokoelmat näyttääkään kaikessa epäkäytännöllisyydessäänkin. Mulla on pakko käyttää tiettyjä tuotteita myös reissulla, joten pikkupurkit tulee kierrätettyä hyvin kun ne täyttää aina uudelleen.

  Ja vitsi tuo aamiainen, ei kyllä ikinä jää mullakaan muruakaan. Hyvä me! 😀

  • Reply Maarit Johanna torstai, kesäkuu 8, 2017 at 17:19

   Jee kiitsa 😀 oon kyllä oikeasti ihastunu luvattoman paljon noihin pikkupulloihin. Ihan hävettää! Markku on joutunu nikkaroimaan niille oman hyllynkin. Tuo uudelleentäytön ominaisuus ei muuten kovin monissa merkeissä ole mahollista, mutta muuten hyvä idea 🙂 kierrättämällähän vois jopa vähän antaa itelleen anteeksi.
   Ja joo, aamupalat! ♡♡

 • Reply Saana | Live now – dream later perjantai, kesäkuu 9, 2017 at 08:48

  Hyvä juttu, Maarit. Paljon hyviä pointteja, mitä ei välttämättä itsekään ole tullut ajatelleeksi. Muutamassa suhteessa voisin sanoa olevani kunnollinen matkailija, kuten aina, jos ollaan yhtä yötä pidempään hotellihuoneessa, meillä on ovessa tuo ”ei saa häiritä” -lappu. En todellakaan siivoa kotona joka päivä, joten ei sitä tarvitse tehdä hotellihuoneessakaan. Sitä paitsi pidän tavarani aina niin levällään, etten kehtaisi päästää hotellin siivoojaa siihen sekamelskaan, mikä oven takana odottaa! 🙂 Tuo on kyllä erinomainen idea kirjoittaa oveen lapun, mitä kaipaa. ”Lisää kahvia, kiitos. Muuta ei tarvita.”

  Tunnustan itsekin olevani pikkupullojen ja matkapikakahvikääröjen hamstraaja. Toisaalta myös säästän ne pikkupullot, jotka on uudelleentäytettäviä ja käyttökelpoisia, ja laitan niihin isosta pullosta pesuainetta seuraavaa teltta- tai hostellireissua varten, eli en hamstraa niitä sillä käyttötarkoituksella, että tuhlaan ja heitän pois. Toisaalta mulla on iso säkillinen matkapesuainepulloja jemmassa tulevia reissuja varten, että ehkä vähempikin hamstraaminen riittäisi. 🙂

 • Reply Sunna tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 11:52

  Ei nuo sinun synnit kyllä kovin isoja ole!

  Jos sulla on lentopelko, niin mulla on hissipelko. Helppo säästää energiaa, kun haukkaavat hissinovet kauhistuttaa. Hyi. Portaat hyvä.

  Kokiksen litkiminen unenpuutteessa reissussa ei ole varmaan hyväksi maailmalle eikä hampailleni. Reissussa on myös mahdotonta kierrättää, kun monesti esim. puistoissa on vain yhdentyyppinen roskis.

 • Reply Anu perjantai, heinäkuu 28, 2017 at 16:47

  Reilun matkailun yhdistys http://www.reilumatkailu.fi/ perustettiin vuonna 2003 ja sen tärkein tehtävä on jakaa tietoa vastuullisesta eli reilusta matkailusta. Muutos taitaa parhaiten lähteä siitä, että me matkailijoina vaadimme vastuullisempia valintoja matkailualan yrityksiltä – positiivisella vireellä. Pahinta on ollut joskus se, että vastuullisuudesta on tehty jotenkin syyllistävä ja negatiivinen asia. Maalaisjärkeä ja hyvää mieltä – sekin on vastuullista toimintaa.

  • Reply Maarit Johanna lauantai, heinäkuu 29, 2017 at 21:40

   Kiitos kommentista! Maalaisjärki ja positiivisuus vie tosiaan jo aika pitkälle 🙂

  Leave a Reply